×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Няма учители, няма и държавна политика в образованието


22 Август 2017, Вторник, 22:27 ч.
Източник: Frognews.bg

Над 400 преподаватели се търсят за столичните училища. Над 150 са обявените свободни места за учители и възпитатели във Варна. 80 учители се търсят във Великотърновско, а директори на училища в района на Кърджали се въздържат да назначават преподаватели преди началото на учебната година. Това  стана ясно от анализ на местната организация на Съюза на българските учители, цитирана от БНР. В  района има глад за квалифицирани кадри.От няколко месеца професията учител е в сводката на Бюрото  по труда в Кърджали. Миналата седмица се търсеха 14 преподаватели, а тази - само  7. Четири от вакантните места са за детска градина. На този етап не може да  бъде посочена точна цифра на търсените педагози, уточниха от Съюза на  българските учители.

Защо? Отговор дава регионалният председател Нели Арнаудова: "Много работодатели се въздържат от това да назначават в  момента или да обявяват свободни работни места, защото не знаят как ще бъдат  формирани нормативите на учителите, които са на работа в училищата.

Според "вечната" шефка на синдиката на учителите Янка Такева все още не можем да говорим за национална криза за учители,  защото по статистика тази криза ще настъпи някъде след пет-шест години Все пак госпожата изрази своите опасения, че липсват специалисти по природо-математически предмети заради липсата на завършващи висше образование млади хора.

Вече е ясно, че дори обявеното увеличение на учителските заплати, колкото и незначително да е то в момента, няма да привлече нови хора към професията. А перспективата след 4 години заплащането да е около средното за страната не може да нахрани никого, така че да очакваме решаване на проблема само с едно обещание  е повече от наивно.Защото без държавна политика в образованието, разчетена поне за пет години, нищо няма да се случи. Ще се работи "на парче" и толкова. А това не дава резултат, така че да му мислят родители и ученици.

В категории: Просвета , Животът


3
Коментара
Флагман.БГ Тези симптоми алармират за... Тези симптоми алармират за... 01/06/2024, Събота 16:20 0
Флагман.БГ Тази миска гушна трета диплома за висше Тази миска гушна трета диплома за висше 01/06/2024, Събота 14:20 3
3
Коментара по темата
3.
До 2
23.08.2017 23:51:47
3
4
Преди да дрънкаш глупости иди ти предложи на някой млад с претенции че е голяма работа да ходи да работи с по 30+ деца в градина или разглезени и малоумни пубери за 600лв след увеличенията да видим къде ще ги намериш!!! Бъди благодарна че все още "пенсиите" ги има че да ви гледат разглезените дечица
2.
Мора
22.08.2017 19:44:59
9
15
Имам чувството, че в тази сфера са малоумни! Как да няма учители, след като всяка година се назначават и освобождават младите учители и същите тези места се обявяват в Бюрото по труда и се изтъкват в медиите, че НЯМА учители! Има и то бол, но това го правят, заради икономии в бюджетите ( икономисват от младите) и за да държат умишлено и изкуствено пенсиите на работа. Вече си мисля, че нищо чудно директорите да взимат и рушвети от тях! Нормален човек такива баби няма да държи!
1.
Дора
22.08.2017 19:34:24
2
9
Как да няма държавна политика в образованието? Има, и тя е продиктувана от соросоидните организацийки... Например, че е нямало османско робство, а "съвместно съжителство"...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Към момента има регистрирани 57 сигнала за нарушение на изборния процес, задържани са общо 17 лица Тя е милионерска съпруга и отправи  уникално предложение към Мъск Тя е милионерска съпруга и отправи уникално предложение към Мъск Светлана Гъщерова иска чипиране на всички политици Екшън в София! Арабин извади пистолет, насочи го към автобус с пътници Екшън в София! Арабин извади пистолет, насочи го към автобус с пътници Свидетел даде описание на чужденеца: черна къдрава коса, светлокафява кожа и рядка брада Пуснаха тайно от затвора Ценко Чоков Пуснаха тайно от затвора Ценко Чоков Скандалният бивш кмет на Галиче и синът му лежат само година и половина зад решетките заради фиктивна работа Тази миска гушна трета диплома за висше Тази миска гушна трета диплома за висше Антония Петрова ще се вихри в здравния мениджмънт Прокурор проговори за нови разкрития около бруталното убийство на Красимир Каменов-Къро Прокурор проговори за нови разкрития около бруталното убийство на Красимир Каменов-Къро Той, съпругата му и още двама души бяха убити в Южна Африка миналата година Започва премахването на сградите на терена на бъдещата детска болница Започва премахването на сградите на терена на бъдещата детска болница Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева ще даде старт на процеса Парламентът се събира извънредно в неделя Парламентът се събира извънредно в неделя Заседанието е насрочено за 15 ч.  Тази певица рухна! Психолог й обяснява как да оцелее, не може да приеме, че животът й е пълен провал Тази певица рухна! Психолог й обяснява как да оцелее, не може да приеме, че животът й е пълен провал Не можела да пее и мислила само за пари Световната волейболна звезда Матей Казийски откри Beach Arena Burgas и даде старт на сезон 2024 (ВИДЕО) Световната волейболна звезда Матей Казийски откри Beach Arena Burgas и даде старт на сезон 2024 (ВИДЕО) Десетки бургазлии се събраха на уникалното съоръжение за спорт на открито
Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Двамата имали 1-годишна връзка, в която се въздържали от интинмни контакти Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Превозвачите често извиват ръцете на потребителите с допълни плащания, понякога по-скъпи и от билетите, за да настанят дете до родител например Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Дженифър Лопес си взема почивка, за да бъде с децата, семейството и близките си приятели, обявиха организаторите  Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Най-старият килим, който се показва в изложбата е от 1830 г. Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия  Условието е само за района на Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Войната в Украйна е основна тема на двудневната неформална среща на външните министри от НАТО в Прага, която продължава и днес
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори