×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • С тържествена церемония в Бургас ще бъде посрещнат новият сливенски митрополит – Негово Високопреосвещенство Арсений днес
  • Природният газ поскъпва с над 8% през юни
  • Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път
  • В Германия призоваха армията да свика 900 000 запасняци заради Путин
  • Тежка катастрофа в Германия прати в болница 14 човека
  • В Украйна прогнозират катастрофален отоплителен сезон
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

До 70% от учебния материал да се съкрати, за да спре агресията при децата, искат от Център за безопасен интернет


До 70% от учебния материал да се съкрати, за да спре агресията при децата, искат от Център за безопасен интернет
Днешните деца не са онези деца, убива се творческият потенциал на учениците, твърди Георги Апостолов
31 Юли 2017, Понеделник, 17:37 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимка: Авторът)

Безсмислено е да ги караме да запаметяват и да възпроизвеждат, при това без да разбират, казва координаторът на сдружението Георги Апостолов



50 до 70 процента от учебното съдържание трябва да се премахне, за да няма агресия в училищата. Такова мнение изрази Георги Апостолов от сдружението Национален център за безопасен интернет на пресконференция в БТА-София.
Организацията му е партньор в инициатива на детския телевизионен канал Cartoon Network. От медията организират конкурс за деца между 6 и 16 години за видео-блогове. Той започва от днес и приключва на 19 септември. Основната идея на състезанието е да се покаже, че децата могат да развиват креативния си потенциал, което не само намалява рисковете онлайн, но и ги подтиква да станат активни дигитални граждани и творци в живота си.

Георги Апостолов обясни, че образованието ни е неадекватно на времето, в което живеем.
Търсим навсякъде партньори и съмишленици. В интерес на истината повече ги намираме в частния сектор, отколкото сред институциите. Забравете за Министерството на образованието! Както виждате, те са много заети да изчисляват дните през ваканциите. Въобще не ги интересува, че - ние много пъти сме казвали, имаме писмени становища - днешните деца не са онези деца. Че ако искаме да няма агресия в училище, за което страшно много се говори, ние трябва да махнем 50 до 70 процента от учебното съдържание, защото всяко дете днес знае, че с едно кликване в Гугъл, то ще намери дата или име. Безсмислено е да ги караме да запаметяват и да възпроизвеждат, при това без да разбират”, заяви Апостолов. Според него, ние трябва да се поучим от системата във Финландия, където примерно са премахнати учебниците по някои предмети като биология, химия, физика. Те са заменени с по-общи, облачни информационни системи.

Георги Апостолов коментира още: „Това, което нашата образователна система учи децата – зазубряш „А”, произвеждаш „Б” и получаваш оценка „три” (въобще не ме интересува дали ти е интересно, дали не ти е интересно) - е убийство на творческия потенциал на децата. А творчеството е това, през което децата изливат тази т.нар. агресия. Защото „агресията” не е лоша дума. Агресията е нещо, което всеки човек го има в себе си. Агресията подклажда амбициите, подбужда развитието на човека. Агресията става лоша, когато няма къде да излееш това нещо и тогава тя се превръща в насилие, агресия с насилие. Затова имаме и нарастване на агресията.

Според Апостолов децата, които се занимават с нещо конкретно, което им е интересно, са по-уверени и могат да станат лидери. А да си популярен и харесван е особено важно за децата в тийнейджърска възраст.
Няма по-добро измислено нещо от това детето да хареса нещо и да почне да твори нещо, нещо да създава само. Оттам нататък от това дете може да очакваме само хубави неща”, допълва координаторът на центъра за безопасен интернет.

Той смята, че у нас не се обръща никакво внимание на развитие на тези умения, които ще позволят на децата да прогресират и да успяват в днешния свят. За да могат те да се чувстват щастливи и в училище, за да могат те да се развиват, ние трябва да видим какви са им интересите, смята той.

Според национално представително изследване, за последните шест години имаме спад на възрастта на първо влизане на децата в интернет с три години. Сега пикът на първо влизане в интернет е седем години, информира Георги Апостолов. А това вече правят все повече деца на 4, 5 и 6-годишна възраст.

Апостолов цитира изследване, според което до няколко години 82% от трафика в интернет ще бъде видео. Според друго проучване децата у нас поставят на трето място като важност интернет да се ползва в училище. Реално обаче мрежата била на 12-о място сред инструментите, употребявани в школата, според усещанията на учениците.

Георги Апостолов заключи, че образователната система продължава да набляга на зазубрянето за сметка на развитието на творческия потенциал, което е неадекватно на днешните реалности.

В категории: Просвета


Автор
5
Коментара
5
Коментара по темата
5.
Петранка
01.08.2017 12:02:45
2
4
Съвсем логично изказване, по добре е учител да научи децата да обсъждат за какво и как се е борил Левски примерно от колкото да ги кара да запомнят дата на раждане, името на майка му, баща му, улицата и номера на къщата в която е роден.
А на тези които са против, моля да ми отговорят след като в училище са назубрили теоремата на Талес колко пъти са я ползвали в живота и за какво?
4.
байко
31.07.2017 19:45:26
0
6
Закрийте училищата за да няма агресия. Ние от "Отровено общество" ще се борим за това!
3.
Рррр
31.07.2017 19:36:06
0
5
Cartoon network и намаляване на агресията? Как по-точно? Погледнете само какви „детски” анимации има по канала! Ще забраняваме ввкласически училищата да се изучават класически приказки, а иначе по детски канали излъчваме абсолютни изродщини...
2.
иииииииииииии
31.07.2017 19:30:34
0
4
напротив, точно обратното трябва да стане
1.
Блага
31.07.2017 15:10:09
2
8
Абсолютно съм съгласна - Явно господина от статиятя или му плащат да прави реклама на или някой друг му плаща да подкокоросва изобщо да се не учи, а за по " полезно" да се вихрят из нета където повече от насилие няма - там само полезни неща ще научат и най-вече съвсем ще изперкат децата и то след като всички тръбят за новата зависимост на децата от телефоните и нета..... - не е ли по-добре да им се организират занимания по интереси и да ангажират децата със спорт и тн
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Демони живеят в това българско село Демони живеят в това българско село Става въпрос за родопското Югово  Сливенският митрополит Арсений с първа служба в Бургас (НА ЖИВО) Сливенският митрополит Арсений с първа служба в Бургас (НА ЖИВО) Вижте церемонията по посрещането на главата на Сливенска епархия в морския град Очаквано: ПП-ДБ не можа да събере кворум за извънредно заседание на НС Очаквано: ПП-ДБ не можа да събере кворум за извънредно заседание на НС Заседанието бе свикано от зам.-председателя Росица Кирова 200 частни линейки работят като копърки по Черноморието 200 частни линейки работят като копърки по Черноморието В Бургас и Варна цените за транспортиране на болен с такъв превоз в границите на градовете започват от 40-50 лева и стигат до 120 лева, ако поръчаният превоз е през нощта, тогава е двойно по-скъпо Пепелянка ухапа чистачката Сийка от Резово Пепелянка ухапа чистачката Сийка от Резово Противозмийската ваксина липсва от аптеките ни от поне 10 години Какво се случи с участниците от "Ергенът" след края на шоуто Какво се случи с участниците от "Ергенът" след края на шоуто Към днешна дата Алек се трансформира от милионерски син и бизнесмен в „мамин Алек“ и продължава да е обект на ругатни и подигравки Всички питат каква е тази блондинка до Антон Хекимян Всички питат каква е тази блондинка до Антон Хекимян Това е неговата племенница, която е абитуриентка  Бумът на кредитирането достига нови рекорди Бумът на кредитирането достига нови рекорди Най-впечатляващ е ръстът при жилищните кредити - 60.5% за една година Тя бе детето-чудо на България, днес вече е на 20 години Тя бе детето-чудо на България, днес вече е на 20 години Крисия Тодорова изумява не само с поведение, ами и с това, от което се вълнува Как Мартин Нотариуса докара скоротечен рак на софийския прокурор Радослав Димов Как Мартин Нотариуса докара скоротечен рак на софийския прокурор Радослав Димов Напусналият съдебната система държавен обвинител заминава на скъпоструващо лечение в Германия
Тя е 46 години, а изглежда на 20 Тя е 46 години, а изглежда на 20 Мария Илиева е в страхотна форма Какво уби ISQ Какво уби ISQ Нacĸopo cтaнa яcнo, чe oĸoнчaтeлнo cпиpa cъщecтвyвaнeтo cи Южна Корея ще прави мисия до Марс Южна Корея ще прави мисия до Марс C oтĸpивaнeтo нa ĸocмичecĸaтa aгeнция влacтитe нa cтpaнaтa възнaмepявaт дa пpoдължaт paбoтaтa нa индycтpиaлнaтa пoлитиĸa пpeз пocлeдния пoлoвин вeĸ Каква зодия са най-жестоките личности Каква зодия са най-жестоките личности Хитлер е Телец Как Отварачката се изложи брутално Как Отварачката се изложи брутално Последната й песен предизвика голям скандал Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си 54-годишният мъж натрупа богатството си, след като основа титана за паркиране на каравани Wyldecrest Parks - който в момента струва около 947 милиона лири Температурите полудяват днес, ще стигнат 32 градуса Температурите полудяват днес, ще стигнат 32 градуса В следобедните часове е възможно да превали  Тези цветове загрозяват дома ви, не ги използвайте Тези цветове загрозяват дома ви, не ги използвайте Сивото и цвят праскова са отвратителни, съветва дизайнер  Русия вкарва една от най-големите шахматни легенди в затвора, бил чужд агент Русия вкарва една от най-големите шахматни легенди в затвора, бил чужд агент Каспаров може да получи до две години затвор Президентът, който пребори мафията, започва втория си мандат Президентът, който пребори мафията, започва втория си мандат Държавният глава на латиноамериканската страна положи клетва снощи в столицата Сан Салвадор на церемония, на която присъстваха испанският крал Фелипе Шести и президентът на Аржентина Хавиер Милей
Владимир ЧУКОВ, анализатор Владимир ЧУКОВ, анализатор В Москва искат идването на Тръмп, в Техеран искат точно обратното Виц на деня Виц на деня Майка при джипи-то:
- Детето се буди в три сутринта... какво да го правя?
- Миии, Фурнаджия или баничар!
Виц на деня Виц на деня - Жена, ако спечеля от тотото, какво ще направиш?
- Взимам половината и те напускам!
- Е, спечелих 10 лв... на ти 5 и айде чупка!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като целувката. Трябва да го споделиш, за да му се насладиш

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори