×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Рибарите поискаха от ИАРА да са като катаджии: Трябва да се засили контролът и по магазините!


Рибарите поискаха от ИАРА да са като катаджии: Трябва да се засили контролът и по магазините!
Риболовците се обавиха срещу бракониерите на бяла мида
19 Юли 2017, Сряда, 10:31 ч.
Автор: Петър ПЕТРОВ, снимки: авторът

Хората поискаха да участват в изработването на нов закон за рибарството и аквакултурите


Група от десетина рибари се събраха днес пред сградата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, за да „използват ИАРА като пряк телефон с министъра”. Хората поставиха редица искания, които да бъдат изпълнение преди старта на есенния сезон през септември – определен като най-силен от рибарите.

Сред основните им искания беше завишаването на контрола срещу бракониерите на бяла мида. Освен че унищожавали морското дъно, корабите не спазвали ограниченията, навлизали все по-близо до брега и късали мрежите на рибарите.

„Трябва да започне наблюдение на едномилната зона на траляне. Ако през това време корабите минават и ни късат мрежите, неспазвайки отстоянието, става зле”, заяви Димитър Янчев, председател на сдружение „Морски сговор”, считан за кмет на рибарското селище "Ченгене скеле".

Рибарите поискаха инспекторите от ИАРА да са безмилостни към нарушителите. Дори се появиха сравнения с КАТ и завишените санкции срещу джигитите по пътищата.

„Гърците забраниха дори брането на гъби, а ние унищожаваме морето. Според мен синьото оцветяване е вследствие на тралирането в крайбрежните зони. То унищожава всичко, разваля дъното и мидените плантации. Мидите могат да се добиват безопасно с водолазен способ – дали с наргиле или леководолази. ИАРА трябва да засили контрола! Закони има, но няма кой да ги изпълнява. Трябва да се налагат сериозни глоби на нарушителите, както в момента КАТ засилва контрола. Законът трябва да бъде безмилостен, защото стигне ли до съда, той се обезсмисля”, каза кап. Христо Мушков – председател на Съюза на моряците-ветерани и клуба на моряка в Бургас.

Рибарите обявиха още, че по време на предизборната кампания от ГЕРБ са им обещали създаването на работна група за изработване на изцяло нов закон за рибарство и аквакултури, в която да има и техни представители. Това било изключително важно, тъй като в сегашния нормативен акт те не фигурирали.

„До ден днешен тази група не е създадена. В закона има любители риболовци, акваклутури и промишлен риболов. Там не фигурира дребномащабният риболов. Не искаме да правим хората насила бракониери”, заяви Димитър Янчев.


Директорът на ИАРА се срещна лично с рибарите, за да изслуша техните искания

Той не пропусна да засегне и наболялата тема за риболовните дневници. Уговорката била те да отпаднат още преди 2 години. „Това е все едно да управляваш колело, а да ти искат сертификат за космически кораб”, коментира Янчев.

Рибарите призоваха ИАРА за засилен контрол по магазините, където според тях масово се продавала маломерна риба.

„Не може да бъде продаван чернокоп 6 см, цаца 3 см или калкан 1,5 кг. Това е престъпление. Искаме да опазим морето”, казаха хората.

Шефът на ИАРА Галин Николов излезе пред сградата, за да се срещне лично с рибарите и да изслуша техните искания.

Както каза Галин Николов, очаквайте във Флагман.бг!

В категории: Бургас


8
Коментара
Ергенът бил смотаняк
Ергенът бил смотаняк 19/05/2024, Неделя 19:16 6
8
Коментара по темата
8.
Пенсионер
25.07.2017 23:41:56
0
4
Невероятен бисер... Страхотно прозрение, другарю Мушков!
"Законът трябва да бъде безмилостен, защото стигне ли до съда, той се обезсмисля”, каза кап. Христо Мушков – председател на Съюза на моряците-ветерани и клуба на моряка в Бургас.
7.
Запознат
25.07.2017 21:52:29
0
5
Аве, аз да попитам: Мушката какъв рибар е,а?
Извикали са го за калабалък...
Не е ли тоя същия офицер от ДС, дето беше началник на военно морското едно време?
6.
НТС
19.07.2017 17:23:28
0
0
Всички фесове , психари и мангали на сапун и в газовите камери
5.
Николай Черния
19.07.2017 17:01:41
1
6
Платена публикация на Николай Циганина. Няма кво да четем тъпизмите му
4.
Ribar
19.07.2017 16:32:09
0
4
Депутатите одобриха забрана на водачите да шофират след употреба на наркотични вещества. Предложението в Закона за движение по пътищата дойде от „Обединените патриоти” (ОП) и бе гласувано на първо четене.
Според действащите текстове забраната е за шофиране под въздействие на дрога и алкохол. Битовите отпадъци да не се изхвърлят в морето боклуците , строги санкции за нарушителите.
3.
коко
19.07.2017 16:22:12
0
1
Как да ги хващат като те им плащат.
Ами бялата мида,да идат вечерта на аркутино и на дюни и да видят колко коли има. Всички са в морето и тралят.И вземете проверете ония червендалестия от Маринка като тръгват на проверка към Мандрата първо се обажда на поне 5 човека че идват.Ей за това няма да има оправия.
2.
ribar
19.07.2017 15:27:43
0
7
Черния,Черния, Черния
1.
Ribari na mandrata
19.07.2017 15:09:40
1
3
Aaa koga 6te sprete brakonerite na mandrata I vaq unijtojiha populaciqta na ribite vsqka ve4er se vadqt tonove riba i se iznasq za Romania qra daite malko po seriozno s brakonerite iskam da se zabrani flizaneto s lodki v mandra i da se pi6at suleni aktove i da vidite kak 6te sprat brakonerite ako se zabranqt fluzane s lodki v ezerata
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Eксперти твърдят, че Момата е бил социопат, но не е имал психически разстройства Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Той вече се е срещал със собственика на варненци Павлин Николов Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Стaвa дyмa зa пpoизвoдcтвeнaтa бaзa нa ĸoмпaниятa зa дoгpaми и фacaдни peшeния "Kpyпaл" EOOД Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Цените на имотите у нас растат по няколко причини Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп На място са пристигнали няколко екипа на полицията, пожарната и Бърза помощ Ергенът бил смотаняк Ергенът бил смотаняк В интернет се появиха стари негови снимки, които предизвикаха същински взрив и лавина от коментари, за жалост повечето от които подигравателни Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Червенокосата дама, която бе синоптичка на Нова тв, преди да излезе за втори път в майчинство Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Изтипоса на снимката на жена, която набеди за крадла  Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Жилищата били продадени за 100 хил. лева Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Той е на мнение, че ако трябва в държавата на някого най-много да се увеличават заплатите, това са университетските преподаватели, учителите, лекарите и медицинските работници
Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък Падна хеликоптер с президента на Иран Падна хеликоптер с президента на Иран Инцидентът е станал близо до Джулфа, град на границата с Азербайджан С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна Предвижда се и стимули за военнослужещите като парични премии или пари за покупка на жилище или автомобил, които според някои политически наблюдатели Украйна не може да си позволи Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче?
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори