×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минималната работна заплата в Гърция ще бъде над 800 евро
  • Днес ни очаква дъжд и по-ниски температури
  • Израел удари покрайнините на Дамаск
  • Куба обвини САЩ, че подклаждат протести в страната
  • На следващи избори ПП-ДБ няма да съществува, убедна е Мая Манолова
  • Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син
  • Червения пират се изправя пред съда, гледат мярката му за неотклонение
  • Кирил Десподов стана футболист на годината
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Изоставеният Летен театър в ММЦ – Приморско


Спомени от соца: Изоставеният Летен театър в ММЦ – Приморско
Летният театър е построено през 1972 г. в базата на ММЦ и е с капацитета на Античния театър в Пловдив
08 Юли 2017, Неделя, 01:16 ч.
Източник: webcafe.bg

В най-силния период от историята му през него минават над 70 000 души годишно

„Република на младостта„ – това е името, което младите хора от различни страни дават на Международния младежки център „Георги Димитров“ в Приморско.

Всяко лято за огромен брой посетители от целия свят с различни култури и различен цвят на кожата, центърът се превръща в място, на което си дават среща младостта, приятелството и радостта. Тук се говори на различни езици, но жаждата на младите да комуникират като братя бързо прескача езиковите бариери.

Или поне така пише в рекламните брошури от онова време.

Идеята за изграждане на младежки център край Приморско е част от по-мащабна програма, която през 50-те и 60-те години на миналия век изкарва българското Черноморие като туристическа дестинация в международни води. Създадени са курортите „Златни пясъци“, „Албена“ и „Слънчев бряг“.

Освен изграждането на нови курорти, програмата има за цел да развие и малките морски селища като Созопол, Несебър, Поморие… По това време те са слабо популярни и както пишат тогавашните печатни издания, „в тях ходят предимно художници, чудаци-археолози и болни“.

Идва време и Приморско да се превърне от малко рибарско село в морски курорт.



Началото е дадено през 1955 г. с постановление на Президиума на Народното събрание. През 1957 г. в залива Атлиман започва строителството на Международен младежки център, а през 1959 г. на мястото отваря врати и първият палатков лагер за ученици, посещаван най-вече от българските деца.

В началото центърът, носещ името на Георги Димитров, има възможност да приема около 2300 младежи, но в следващите години броят им е увеличен драстично. В най-силния период от историята му през него минават над 70 000 души годишно.

За настаняването на международната младеж са предвидени трите големи хотела „Бисер“, „Нептун“ и „Хоризонт“, както и различни бунгала, ресторанти и къмпинг площадки. Все места, на които, както е написано в друг рекламен материал,„можете да завържете приятелство с хора от различни страни и да откриете, че имате сходни проблеми за дискутиране“.

За пълноценния отдих на посетителите, на територията на комплекса са изградени няколко спортни площадки и дискотеки. Заедно с близкия плаж те се превръщат в любими места както за почиващите тук чужденци, така и за нашенските туристи от близките курорти.

Тъй като културната програма на ММЦ „Георги Димитров“ по това време е богата и разнообразна, за нея е предвидено специално място – изграденият през 1972 г. летен театър, наречен кино „Космос“.

Построен на красив терен сред гората, театърът разполага с над 3500 места и освен с редовните кино прожекции забавлява посетителите, като предоставя възможност за изява на млади таланти. Освен това на сцената му се провеждат забавни викторини на различни езици. Разбира се, те са свързани най-вече с дейността на Георги Димитров и Партията и целят да запознаят чуждоезичните гости със специфичната култура на социалистическа България.

Гвоздеят на програмата обаче е традиционният карнавал, популярен като „Празникът на Нептун“. Това тържество е очаквано с нетърпение от младите хора, които се преобличат като обитатели на морското дъно, а престижната роля на морския бог се изпълнява от победителят в специална игра.

Преобразен като повелителя на моретата, той получава брада, корона и тризъбец. С тяхна помощ извърша традиционното кръщене, при което всеки участник в карнавала получава свое морско име. Следват музика, танци, песни…

Празникът обикновено е организиран в края на всяка смяна и бележи нейния завършек. За участниците остават пътят към дома и приятните летни спомени.

За съжаление, заедно с туристите си отиват и много други неща.



През 90-те години културната програма постепенно замира, завесите се спускат, угасват и последните лампи…
Вече повече от 15 години кино „Космос“ е изоставено. Красиво украсените му с морски кончета врати са заключени, от сцената не долита музика, а по олющените му дървени скамейки вместо хора са се наредили бодливи шипкови храсти.

Младежкият смях и безгрижитето са си отишли. Няма я и празничната атмосфера. Духът на онова време обаче се е запазил. Притаил се е зад прашното пиано в едно от помещенията между стотиците километри филмови ролки, разпилени из цялото кино и в прожекционната кабина, където старите апарати все така са отправили взор към пустеещата сцена. Невиждащи, смълчани, ненужни…

При все, че тук през цялото лято грее слънце, единственият лъч надежда за кино „Космос“ проблясва през 2010 г., когато студенти от Пловдивския университет създават проект за възстановяването на летния театър и включването му към културната програма на Южното Черноморие.

Пет години по-късно от проекта няма никаква следа, а киното продължава да е все такова тъжно място. Някога събирало хиляди хора, днес – потънало в тишина. И само там, в спомените на някой отдавна пораснал младеж, музиката от Нептуновия карнавал продължава да звучи.


Скамейките, събирали почти 4000 души, са едно от най-тъжните места в театъра


Отдавна забравеното кино “Космос” изплува между дърветата, за да ни поведе на разходка през една отминала епоха. Но първо се нареждаме за билети на касата…


Тематично украсените с морски същества врати са заключени, а зад тях е миналото


Както навсякъде, така и тук природата постепенно си възвръща отнетото


Стаичката, от която са се управлявали осветлението и завесите. Тук вече няма суетящи се работници – те са заменени от оси, направили си огромен кошер над електрическото табло


Всяка ролка е с дължина от 700 м и за да не се поврежда, при боравенето с нея са се спазвали строги процедури. Всеки филм се е състоял от няколко такива ролки


Киномашините полско производство са били сред най-модерните за времето си и са оперирали с широкоформатна 70-милиметрова лента



В категории: Приморско


23
Коментара
Флагман.БГ Човек на Слави е съсипан след тази новина Човек на Слави е съсипан след тази новина 19/03/2024, Вторник 08:30 0
Флагман.БГ Каква е минималната заплата в Гърция Каква е минималната заплата в Гърция 19/03/2024, Вторник 08:11 0
23
Коментара по темата
23.
Васко Минета
18.07.2017 15:10:27
0
0
Като видех някоя фина мадама и си викам: Таз ще я бъхта както някой 300 кила нерез бъхти динени кори в кочината и се дави... Ах, ах! Смлях га направо... смлях га от ебане!
22.
Къде е Васко Минета?
18.07.2017 15:06:22
1
0
Накарайте Васко минета да ви разкаже какво е преживял в ММЦ!... секс, лъжи... рускини, германки... минети, в гъза... пак минети, пак в гъза... Това му е на Васко репертоара. Денонощен секс!!!
21.
Приморско
16.07.2017 18:30:21
1
0
Сдружение Мозък без Гънки
12.07.2017 14:19:09
Днес се намери дипломата на баба Иванка Папанчевата,и кръщелното на Утре ще бъдат изложени в музея.Остава да намерим тетрадката в която Здравко си е водил редовно бройките на чикиите.
20.
100-годишен гларус
09.07.2017 18:44:56
0
6
През лятото на българките путките им хващаха мухъл и есента се сещахме за тях и ги подкарвахме отново.
19.
Ме-ме-цето - секс, лъжи и пак секс
09.07.2017 18:41:18
0
3
рускини, ге-де-рейки, чехкини... путки бол... и лекари покрай тях да лекуват трипери, пучи въшки... нама как, едното не върви без другото
18.
Boncho
09.07.2017 17:36:10
0
1
На мен тука Gocho ми лапа за първи път.
17.
Ммц
09.07.2017 16:16:38
0
2
Много путки Имам ебани тук .
16.
Антицензура
09.07.2017 15:12:19
2
3
Много цензура в тоя парцалив жълт сайт, също като по соца за който така тъгувате платени идиоти!!!
15.
Тези от Албена да си ходят в Добрич!
09.07.2017 13:23:23
1
8
Помня го този скандал в ресторант Бисер - 2013 г. От Албена бяха подкупили докторите от ХЕИ и в първата експертиза изкарваха туристите виновни, уж че те били заразени със салмонела преди да дойдат в ММЦ. После се оказа, че месото в хладилниците на ресторант Бисер е заразено - бяха изследвали пилешките бутчета и каймата за руло Стефани. Оказа се, че и миячките, които яли от това месо са се заразили. Веднага гръмна скандал кой и защо е прикривал заразата. Как може веднъж да има експертиза и да изкарва, че месото е чисто и после втората експертиза да доказва, че има салмонела. Някой на някого е броял доста пари за да не се разчува! Това е АЛБЕНА! Тези хора така правят туризъм...
14.
ММЦ-то
09.07.2017 13:10:59
0
9
Защо изтрихте коментарите за салмонелата и дизентерията в ресторант Бисер в ММЦ. Именно поради некадърност, новите собственици - Албена Ад - докараха ММЦ до това положение - лоша хигиена и огнище на зарази. Вижте им летния театър в какво се е превърнал - боклукчийска яма. Нали са собственици? Защо не си поддържат базата? Знаят само да лапат парички от приходите през лятото и нищо не дават за ремонти и обновяване. И по-зле ще става!
13.
Старото ММЦ го няма вече!
09.07.2017 11:18:44
2
5
Не ходете в това ММЦ! Най-много да пипнете някоя болест в ресторант Бисер. Албена се оказаха некадърници, които нищо не разбират от туризъм.
12.
*********
09.07.2017 11:12:19
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
11.
*********
09.07.2017 11:08:56
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
10.
*********
09.07.2017 11:06:27
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
9.
*********
09.07.2017 11:03:44
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
8.
*********
09.07.2017 11:00:37
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
7.
*********
09.07.2017 10:57:02
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
6.
"Честните" частници
09.07.2017 10:43:54
0
12
Албена АД купиха ММЦ-то през 2001 г. и освен да прибират парите на туристите нищо не влагат в ремонти и поддръжка. Затова и летния театър е на това положение.
5.
Турист
09.07.2017 10:32:43
0
17
Когато е построено почиващите се интересуваха от филми и музика и затова се посещаваше. Сега може да се напълни ако се включи в алкохолните турове или се отстъпи за наркоманско сборище.
4.
Бг
09.07.2017 10:16:18
1
21
От злоба и простотия затрихме всичко
3.
bss
09.07.2017 09:36:52
1
3
haha sigurno e vga
2.
Исторически Музей Бургас
09.07.2017 09:36:17
5
5
Тази камера да ми я върнете тия дни защото хората ме питат защо не е в експозицията "допотопна журналя".
1.
БКП са терористи
09.07.2017 09:16:37
27
8
Хората имаха авто кина по това време а ние "гледахме на всеки километър".
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Човек на Слави е съсипан след тази новина Човек на Слави е съсипан след тази новина Борис Солитарийски буквално рухна след развода, той много страдал за проваления си брак и че не може да види детето си Ротацията под въпрос заради министър Тагарев, а електоратът на ПП-ДБ се стопил с 30 на сто Ротацията под въпрос заради министър Тагарев, а електоратът на ПП-ДБ се стопил с 30 на сто За какво да ходим на предсрочни избори, като картината ще е същата, пита социологът Петър Чолаков Каква е минималната заплата в Гърция Каква е минималната заплата в Гърция От 1 април става 800 евро  Маскиран обра заведение във Варна Маскиран обра заведение във Варна Откраднатите пари са около 1000 лева Върнаха книги на библиотека в Русе с 50 години закъснение Върнаха книги на библиотека в Русе с 50 години закъснение  Жената, която ги изпратила по пощата, пожелала анонимност. Тя признава, че постъпката й не е за пример и е написала извинение Изправят Червения пират пред съда Според съда обвиняемият е автор на множество електронни писма Ще има ли ротация? „Промяната“ и ГЕРБ преговорят за съдбата на сглобката до 12 часа Ще има ли ротация? „Промяната“ и ГЕРБ преговорят за съдбата на сглобката до 12 часа Очаква се отговор на въпроса ще има ли правителство или предстоят извънредни парламентарни избори Гавриил Ловченски и варненският владика в спор за патриарх, митрополит Николай развя бялото знаме Гавриил Ловченски и варненският владика в спор за патриарх, митрополит Николай развя бялото знаме Не желая да съм кандидат за патриаршеския престол, каза духовникът от града под тепетата Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт
Едва на 42 години почина спортна звезда Едва на 42 години почина спортна звезда Новината за смъртта на Константин Колцов беше съобщена първо от руския хокеен клуб Салават Юлаев Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори