×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спирането на отровни централи за ток може да срине българската енергетика


Спирането на отровни централи за ток може да срине българската енергетика
Големите въглищни централи произвеждат малко повече от 40% от електрическата енергия на страната, каза Теменужка Петкова
29 Юни 2017, Четвъртък, 15:42 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимка: Авторът)

Държавата се чуди как да прескочи нови европейски правила


Заплахата от спирането на базови мощности заради нови еконорми може да застраши българската енергетика. Това стана ясно от изявление на ресорния министър Теменужка Петкова пред депутати. Тя участва в дискусия заедно със заместниците си Жечо Станков и Красимир Първанов, на която се събраха представителите на две парламентарни комисии – по енергетика и по околна среда. Там бяха и екоминистърът Нено Димов, експерти от ведомството му, както и шефове на големи въглищни централи.

Повод за тревогата е решение в рамките на Европейския съюз за ограничаване на вредните емисии от големите въглищни централи.
План „А” е да успеем заедно с други засегнати страни да обжалваме и да спрем решението. Това обаче е почти невъзможно, стана ясно на дискусията.
Затова план „Б” е да се поиска дерогация – отлагане на новите изисквания за засегнатите централи.


Теменужка Петкова обаче обясни, че няма как държавата да кандидатства анблок, т.е. всяка една централа трябва да участва индивидуално в процедурата.
„Тези въглищни централи произвеждат малко повече от 40% от електрическата енергия на страната. Това са базови мощности за българската енергетика. И аз искам отговорно да заявя, че без тези мощности няма да имаме необходимата сигурност в нашата енергийна система”, каза министър Петкова.

Тя добави, че големите горивни инсталации са мощност, без която не можем.
„Има още едно обстоятелство, което ни кара да бъдем изключително настойчиви, и това е, че Маришкият басейн има запаси от лигнитни въглища, които ще ни стигнат в следващите близо 60 години. Така че ние трябва да използваме този потенциал, който ползва нашата страна и това трябва да ни бъде един от другите основни мотиви, за да защитаваме своята позиция пред Европейската комисия”, коментира още Теменужка Петкова.

Кандидатстването за дерогация ще бъде пред нашата Изпълнителна агенция по околната среда. Въпреки това е налице сериозно препятствие.
Министърът на околната среда Нено Димов обясни, че при тази процедура ще бъдат разгледани три фактора - техническото състояние на централите, географското им положение и околната среда.
По първите два проблем няма да има. Спънката може да дойде от замърсяването на околната среда. България е единствената страна в ЕС, която надвишава нормите на серен диоксид. До месеци се очаква да стартира и наказателна процедура срещу държавата заради проблема. Такова дело би усложнило значително исканията за дерогация, констатира Нено Димов.

В категории: Политика


Флагман.БГ Почина рок легенда Почина рок легенда 02/05/2024, Четвъртък 10:19 0
6
Коментара по темата
6.
Защо?
30.06.2017 01:50:54
0
5
Защо спахте толкова години? Послушни мекерета! Защо затворихте ГОДНИТЕ реактори в Козлодуй, защо загробихте Белене, защо продадохте на безценица нашите ТЕЦ-ове на американски фирми, които сега ни продават в пъти по-скъп ток? Целия сектор "енергетика" е съсипан от некадърните ни политици, послушковци на Брюксел! Отказахме и "Южен поток"! Няма таз и в Черно море! А преди години продавахме ток на всички съседи ! И печелехме ! Но тоговашните ролитици мислиха държавнически!А днес- Къде има далавера? РАЗРУХА!

....
5.
V II
29.06.2017 19:42:53
0
3
Хризантема Петканова гол да го бара сополив да го целува, заедни със Жеко окраде енергетиката , не знае къде се намира.
4.
Защото
29.06.2017 19:34:50
1
3
Държави като Франция,Турция, Румъния строят атомни централи ние си падаме по вятърните мелници.Та ни докараха до там, че ни газ има ни най-евтината енергия.Това правят от години съсипват енергетиката и ни връщат към дърва и въглища.Ко се чудят сега?
3.
Канадец
29.06.2017 18:51:52
3
6
Ами тровете хората, те не струват пари..баси тъпаците, хората минаха на безплатен ток от ВЕИ та ние още се борим за въглищата..мъкаа
2.
алчни копеленца
29.06.2017 18:42:27
1
10
жечо станков-недоразумението , меглена кунева-аец козлодуй , частните веи-та.....ковачки-единственияъ в света осъден условно за укриване на данъци в размер на 16 000 000 лв , повтарям 16 милиона !
1.
:-) комисион ефенди
29.06.2017 18:23:28
0
9
А ЩЕ спре далаверта Евтин ток за ТУРЦИЯ по 12ст за Квт ч и СКЪП по 22-49ст Квт за Бьлгарите
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още една връзка се зароди след "Хелс Китчън" Още една връзка се зароди след "Хелс Китчън" Само в 6-ия сезон на кулинарното риалити вече има цели две съвсем нови двойки, който се залюбиха по времето на шоуто Цирк в бТВ с участието на тази водеща Цирк в бТВ с участието на тази водеща Цънцарова не може да си прочете текста Боядисват 2024 червени яйца в Бачковския манастир Боядисват 2024 червени яйца в Бачковския манастир Те ще бъдат раздавани на социални домове и нуждаещи се хора Велико Минков притеснен за децата на Габриела, можело да им навреди Велико Минков притеснен за децата на Габриела, можело да им навреди Утре или във вторник се очакват резултатите от ДНК-теста, който трябва да определи дали той е биологичен баща Българите полагаме най-малко извънреден труд в целия ЕС Българите полагаме най-малко извънреден труд в целия ЕС Според данните на Евростат през 2023 г. 7,1 на сто от заетите в страните от ЕС са се трудили повече часове на основното си работно място Земетресение разлюля български град Земетресение разлюля български град Трусът е в района на Пазарджик Бивш волейболист се бори с тумор, жена му моли за помощ Бивш волейболист се бори с тумор, жена му моли за помощ 20 хил. евро на седмица струва лечението му, каза тя КЕВР реши: Газът поевтинява през май КЕВР реши: Газът поевтинява през май От дружеството информират, че предложената цена за май е със 7% по-ниска от действащата за предходния месец април Челен удар с бургаско БМВ на празните улици в София Челен удар с бургаско БМВ на празните улици в София Няма данни за състоянието на шофьорите и пътниците в колите Въвеждат нови изисквания за цената на хляба Въвеждат нови изисквания за цената на хляба Според производител те ще оскъпят работната ръка
Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори