×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ВКС отмени оправдателната присъда на Петко Арнаудов


ВКС отмени оправдателната присъда на Петко Арнаудов
Друг състав на бургаския Апелативен съд ще трябва да се занимае със случая
Ключови думи: ВКС, Петко Арнаудов, Царево
28 Юни 2017, Сряда, 10:35 ч.
Автор: Флагман

Бургаският апелативен съд е допуснал пропуски по делото


Върховния касационен съд (ВКС) върна на Апелативен съд – Бургас за ново разглеждане делото срещу Петко Арнаудов.

С Решение № 54/27.06.2017 г. по касационно дело № 53/2017 г. тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) отменя въззивно решение № 174/30.11.2016 г. по в.н.о.х.д. № 192/2016 г. на Бургаския апелативен съд и връща делото за ново разглеждане от друг състав на въззивния съд от стадия на съдебното заседание. Решението не подлежи на обжалване, съобщават от ВКС.

Делото пред ВКС е образувано по протест срещу въззивното решение на Апелативен съд – Бургас, с което е потвърдена присъда от 28.03.2016 г. на Окръжен съд – Бургас. С нея подсъдимият Петко Арнаудов е признат за невиновен за това, че в периода 02.08.2005 – 16.09.2005 г. в гр. Царево, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – кмет на Община Царево, нарушил служебните си задължения по Закона за устройството на територията, по Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, приета с решение по Протокол № 16/2005 г. на Общинския съвет Царево и по Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, приета с решение по Протокол № 16/2005 г. на Общинския съвет Царево, с цел да набави за „Петров Комерс 99“ ЕООД облага, като от това са настъпили значителни вредни последици за Община Царево в размер на 137 800 лв., представляващи разликата между продажната цена на имота и средна пазарна цена, и престъплението е свързано с продажбата на общинска собственост – престъпление по чл. 283а, т. 1 вр. чл. 282, ал. 2, пр. 1 и пр. 2 вр. ал. 1, пр. 1 и пр. 3 от НК.

Тричленният състав на ВКС приема, че протестът е основателен. Според върховните съдии изложените във въззивното решение аргументи за липса на елементи от обективната страна на престъплението по чл. 283а от НК не могат да бъдат възприети. „Петко Арнаудов е обвинен в извършването на едно престъпление по чл. 283а, т. 1 във вр. с чл. 282, ал. 2 от НК с осъществени две форми на изпълнително деяние – нарушаване на служебни задължения с издаването на предписание за промяна на регулационните граници и превишаване на права със сключването на договор за прехвърляне на право на собственост, от което е настъпила щета. Съдилищата са извършили преценка на съставомерността от обективна страна на всяка от двете форми на изпълнително деяние поотделно в нарушение на закона, тъй като в случая не е повдигнато обвинение за продължавано престъпление.

Аргументите в протеста, че по този начин е разкъсана хронологията, връзката и последователността в действията на подсъдимия като част от единна причинно-следствена верига, са основателни“категоричен е съставът на ВКС. Издаденото от подсъдимия предписание за изработването на план за промяна на границите между двата парцела не само е дало началото на процедурата, но в него е изразена и воля от името на Община Царево за промяна на границите на имотите, водеща до неправомерното създаване на съсобственост между общината и „Петров Комерс 99“ ЕООД. Даденото предварително съгласие от Общинския експертен съвет по устройство на територията и изразената от собствениците воля за промяна на границите е предпоставило последващото одобрение на издадения проект за изменение на плана със заповед от страна на кмета като сигурен следващ етап от развитието на процедурата по чл. 15 от ЗУТ. Реализирането на отделните стъпки от сложния фактически състав на процедурата има един единствен резултат, а именно придобиването от търговското дружество на имот, публична общинска собственост.

Въззивният съд не е изпълнил задълженията си, произтичащи от нормите на чл. 13 и чл. 14 от НПК за установяването на стойността на процесния имот. „Допуснатото нарушение на процесуални правила е съществено, тъй като въпросът за стойността на продадения имот е останал неизяснен, което обстоятелство е от значение за съставомерността на обвинението от обективна страна. Посоченото обстоятелство предпоставя отмяната на въззивното решение и връщането на делото за ново разглеждане на въззивния съд, при което следва да бъде назначена повторна оценителна експертиза за установяване на пазарната стойност на продадения общински имот, като се вземат предвид и данни от Община Царево за продадените през инкриминирания период общински имоти (приблизително сходни като площ и местоположение)“ – се посочва в решението на ВКС.

Според върховните съдии са основателни и доводите в протеста за игнориране на доказателства и превратното им тълкуване в контекста на субективната страна на престъплението по чл. 283а от НК и наличието на специална цел за набавяне на облага за търговското дружество. В мотивите на решението пише: „Както правилно е посочил подалият протеста прокурор, при преценката на субективната страна на престъплението, което в случая изисква пряк умисъл и специална цел, следва да се вземат предвид не само дадените от подсъдимия обяснения, но и обективно установените му действия“.



Флагман.БГ Дете почина в двора на училище в Казанлък Дете почина в двора на училище в Казанлък 18/03/2024, Понеделник 18:51 2
10
Коментара по темата
10.
юрист
28.06.2017 22:35:47
5
7
За всеки завършил нормален, а не измислен университет е ясно, че това решение на ВКС е абсурдно и напълно обслужва исканията на прокуратурата, което означава, че е политическа поръчка.
9.
м.да
28.06.2017 22:29:23
1
6
Правосъдие по ГЕРБЕРСКИ!!!!
ТРЯБВА ДА ИЗПЪРЖИМ ПОЛИТИЧЕСКИЯ опонент.
8.
Хм...
28.06.2017 19:42:21
0
7
Чудя се дали е случайно съвпадение, че и Арнаудов и следовника му Лап(А)чев са лесничеи... Горски в БГ от едно време си е синонимно название за далавераджия.
7.
царевец
28.06.2017 17:53:05
0
34
какъвто е лапчев такъв е арнаудов и двамата са за затвора и прокурор към тях трябва да се прибави и мошеника и мафиота дико градев и тримата за нищо не стават
6.
Grajdanin
28.06.2017 17:08:07
0
22
A Lapnchev koga ?? Koga ??
5.
Приморско
28.06.2017 16:44:05
0
21
А Гихора кога?!?!?!Не остана време..
4.
Petko A.
28.06.2017 16:04:26
0
34
Хубаво ги вижте кои са продажниците и от червената мафия по това дело:
Бургаски окръжен съд: ЯНИ ГАЙДУРЛИЕВ
СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1. ИВАН ВАСИЛЕВ
2. ИРИНА ИВАНОВА

Бургаски апелативен съд:
ГЕОРГИ КОШНИЧАРОВ - председател на състава
ЧЛЕНОВЕ: ПЕПА ЧИЛИКОВА - замесена с имотни далавери и покриване на престъпления в Ямболско
ПЛАМЕН СИНКОВ - докладчик по делото написал отмененото решение и съдията по случая с Максим Стависки.

Хайде сега всички пари обратно!
3.
ole
28.06.2017 15:05:34
15
8
МИТЬО от БУРГАС DA SE GOTVI
2.
Бай Ставри - Централин Софийски Пандел
28.06.2017 14:49:16
0
25
Айдеее, Петко повлече крак и на другите кметове в района ... да се готвят Созопол,Приморско,Поморие,Несебър....
1.
??????
28.06.2017 14:16:26
1
37
Ха сега да видим Мосинов какво ще каже, га яде баницата!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Това ще е хакерска хибридна операция, в която ще бъдат блокирани всички банки, учреждения, услуги и пътища“, твърди каналът, зад който стоят бивши руски разузнавачи Ергенът избра две лелки, перничанка,  софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ергенът избра две лелки, перничанка, софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ясни като бял ден са 5-те финалистки в третия сезон на шоуто Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Отец Иван Янков е от храм "Св.Троица" в Сливен
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори