×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Дисидентът Мохамед Узункъш събра 100 души край Кърджали, учредява нова партия


04 Юни 2017, Неделя, 21:18 ч.
Източник: Родопи24

Дисидентът Мохамед Узункъш събра съмишленици в хотел край Кърджали, за да учреди нова партия – това гласи най-коментираната политически „новина“ в града край Арда в последните дни.

Роденият преди 59 години в кирковското село Веслец Мохамед Юсеинов Юсефов е основател и лидер на нелегалната организация „Дългата зима" (на турски - Узун къш, uzun kış). Сочена е от службите за най-голямата  нелегална организация на турците в България в годините на комунизма. През периода 1985-1986 г. се бори срещу  преименуването на турците и асимилаторската политика на Възродителния процес.

Когато е на 28 години Мохамед е задържан от Държавна сигурност и осъден на 20 години затвор за антидържавна дейност. Заедно с него са арестувани над 100 души, но само 9 получават тежки присъди. Лежи в затворите в Стара Загора и Пазарджик. Освободен е през юли 1990 г. Изселва се в Турция, където получава фамилията Узункъш. Живее в квартал „Гьорукле" в Бурса.

„Имаше голям форум в хотелски комплекс край Кърджали, но не е ставало дума за създаване на партия“, коментираха пред 24rodopi.com организатори на семинара.

На 26 и 27 май Гражданско сдружение ЕВЕТ, с подкрепата на фондация „Конрад Аденауер“, организира конференция на тема: „Междукултурният диалог – отговор на предизвикателствата пред междуетническите отношения в България. Политическа интеграция в дясно“. Във форума се включиха представители на сдружението от цяла южна България. Лектори бяха доц. д-р Антоний Гълъбов и проф. Антоанета Христова.

При откриването Ергин Емин, председател на ЕВЕТ, посочи че "Европейският етнически модел е интеграция чрез политическата система и партиите, регистрирани в държава от Европа и чрез техните идентични посестрими като ЕНП, ПЕС, либералите.

Партиите в България отказват да интегрират представители на етносите, различни от българския, с малки изключения. Организацията ЕВЕТ работи за интеграцията на малцинствата чрез политическата система, защото това е мостът към междукултурния диалог. ОССЕ в Германия прилага този модел – имигрантите от Турция са представени на всички публични нива, в Ландтага и Бундестага, в университетите. Т.е. в началото е политическата интеграция, която там е изключително успешна, следва културната на третото поколение турци в страната. Ние и нашите партньори от фондация „Конрад Аденауер“можем да адаптираме модела според българските условия“.

Той представи промените в устава на организацията, ориентирани в духа на междукултурния диалог, базиран върху опита в България.

На форума бе прочетено и решение за възстановяване на клона на сдружението в Кърджалийска област. УС на ЕВЕТ утвърди за председател на клон ЕВЕТ – Кърджали, бизнесмена Танер Дурмуш, за секретар бе излъчен Алиосман Яшар, който е бивш кмет на община Джебел. Създават се представителства и в Турция. Представител за Анкара е г-н Сеит Хаджиев, за Истанбул - г-н Юджел Шабаноглу, за Бурса - г-н Мохамед Узункъш, за Измир - г-жа Айтен Шенол.

Приветствия към участниците поднесоха – г-н Иван Сотиров, п-л на Гражданско сдружение „Достойнство, отговорност и морал“ (ДОМ) и г-н Мохамед Узункъш.

При презентацията на темата „Политическа социализация и интеграция в дясното политическо пространство в България“, доц.Антоний Гълъбов заяви: „Смисълът на демокрацията е те като всички български граждани да могат да участват пълноценно в политическия живот през партиите, които са най-близки до тях. Никой не може да ме убеди, че между селскостопанските производители, които са български турци, и земеделските партии у нас, не може да има диалог. Никой не може да ме убеди и, че хората с конкретни проблеми не могат да си изберат коя друга партия може да ги представлява, а това да бъде грижа само на една. Няма нищо по-лошо от този тип монопол. То е като гето – заключено е и отвътре, и отвън от онези, които не искат да влязат. Няма нищо по-лошо в етническата политика на една държава от ефекта на подобно двойно заключване. Не е вярно, че една група от българското общество има партията си за всичко – за икономика, за земеделие, култура, образование и е само тя, а всички останали хора могат да си избират друго. Докато това е така, държавата не може да функционира пълноценно“.

На втория ден от конференцията на аудиторията бе предложена специално подготвена анкета за анализ на политическата интеграция в дясно на турците и мюсюлманите в България. Анализите ще са част от предстоящ „наръчник“.

Следващата конференция за структурите на сдружението ще се проведе в края на юни в град Разград.

В категории: Политика


2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
Караджата
05.06.2017 08:01:17
0
5
Поредната етническа партия!
България загива, погребаха я продажните политици и държавници!
1.
Анонимен
04.06.2017 21:40:39
0
6
Така успешно са се интегрирали в Германия, че са й разказали играта.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пътник за Бургас опита да изнасили 11-годишно дете Пътник за Бургас опита да изнасили 11-годишно дете Извършителят е 37-годишен, задържан е за 72 часа Ресторантьорите по Черноморието намериха решение за проблема с готвачите, внасят кадри от... Ресторантьорите по Черноморието намериха решение за проблема с готвачите, внасят кадри от... Някои хотелиери са подали заявление за желание да наемат чуждестранни работници отще през януари и все още чакат работници и се молят до активния летен сезон да пристигнат Мъжът й почина преди два месеца, а днес тя вече се целува с друг Мъжът й почина преди два месеца, а днес тя вече се целува с друг Само два месеца по-късно обаче се появиха снимки, показващи как Сабаленка се целува с друг мъж, а именно Йоргос Франгулис, бразилски бизнесмен, който е и спонсор на отбор от Формула 1 Спипаха известен бизнесмен да кара дрогиран G класата си в Бургас Спипаха известен бизнесмен да кара дрогиран G класата си в Бургас Димитър Събев се е качил зад волана след употреба на бензодиазепин и метамфетамин Бетонирано ли е Черноморието ни? Усмихвайте се на чужденците, зове министърът на туризма Бетонирано ли е Черноморието ни? Усмихвайте се на чужденците, зове министърът на туризма Водата е чиста и все повече български плажове са със „Син флаг“, каза Евтим Милошев Расте дистанцията между ГЕРБ и ПП-ДБ Расте дистанцията между ГЕРБ и ПП-ДБ Според социолога Димитър Ганев „сглобката“ може да се окаже невъзможна след изборите, ако „промяната“ съвсем олекне електорално Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Не е ясно какво точно се случва със скъпото возило  Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла "Не ми харесва, че масово момичетата изглеждат като клонинги и губят индивидуалността си", обяви тя в интервю преди година Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Младенов остава в историята на романтичното предаване и като Ергенът, целувал най-много момите – цели 130 пъти, преброиха от шоуто Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Имат пестициди
Рейтингът на Джо Байдън се срива Рейтингът на Джо Байдън се срива Падна до най-ниското си равнище за последните две години Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Кирил Логвинов коментира плана за подаряване на Украйна печалбите от замразените руски активи  Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно части от Сумска област. Очаква се и там настъпление на окупаторите Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Хороскоп за деня – 22 май 2024, сряда Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Клуни заяви, че е била помолена от прокурора Карим Хан да се присъедини към експертна група Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори