×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Служебният кабинет остави впечатлението за бърза сглобка от случайни хора в случайно време, подбрани на случаен принцип


Служебният кабинет остави впечатлението за бърза сглобка от случайни хора в случайно време, подбрани на случаен принцип
Проф.Боян Дуранкев бе спряган за служебен премиер, но Румен Радев избра Огнян Герджиков
07 Април 2017, Петък, 18:41 ч.
Източник: Труд.бг

Някои от министрите оставиха впечатление за зависимости или за налагане на зависимости


Боян Дуранкев е роден на 2 май 1951 г. Икономист, специалист по маркетинг и стратегическо планиране. През 1980 г. завършва социално-икономическо планиране в Университета за национално и световно стопанство, където продължава неговата академична и научна кариера. Специализирал е в САЩ и Германия. През 1989 г. придобива степента доктор по икономика, през 1994 г. става доцент, а през 2010 г. – професор. Дуранкев е автор на повече от 70 статии, студии и книги. Преподавател по маркетинг и маркетингови комуникации в УНСС и във Висшето училище по застраховане и финанси.


– Проф. Дуранкев, пак си играем на преход – преход между служебно правителство и редовно. Какво направи или не направи кабинетът на проф. Герджиков?

– Очакванията на гражданите на България след високия президентски пилотаж на генерал Радев бяха да се състави радикален служебен кабинет, който да прочисти авгиевите обори и да извърши прецизен одит на свършеното и несвършеното от предходните правителства. Както и да върви и действа „на чисто“. Очакванията за продължаване на промяната обаче не се оправдаха. Служебният кабинет остави докрай впечатлението за бърза сглобка от случайни хора в случайно време, подбрани на случаен принцип. До този момент не остави отпечатък като екип от висока класа, а за тривиално временно правителство. Някои от министрите оставиха впечатление за зависимости или за налагане на зависимости. Това е отрицателното качество на този кабинет.

Същевременно служебният кабинет свърши достатъчно работа, за да оправдае съществуването си, особено в организирането на поредните извънредни избори. Но по нищо особено не се различаваше от предишните служебни кабинети. Това е положителното му качество. Впрочем за няколко месеца трудно ще оставиш следа.

– Оказва се, че страната може да върви и на автопилот. Дължим ли го на уталожване на политическите страсти или на някаква инерция през последните десетилетия?

– Ако се върнем към „началото“, положено преди 27 години, очакванията бяха толкова високи, толкова високи! Очакваше се автоматизъм на пазарната икономика и непрекъснатост на демократизацията. Митовете за автоматичното действие на „невидимата ръка“ (пазара) и „видимата култура“ (демокрацията) претърпяха пълен крах още по средата на прехода“. Не само у нас, но и в САЩ, в други страни от ЕС и по света.

Най-предприемчивите бизнесмени бързо осъзнаха, че от политика може да се печели, „бизнес“ политиката може да формира изгодни закони и „бизнес“ политиката може да потисне демокрацията. И да „разпределя финансовите потоци“. Именно това е обяснението за яростта, с която се атакува „високата политика“; това обяснява множеството еднолични и двулични партии; това обяснява и неумолимия нагон да се задържиш на власт по всякакъв начин и с всякакви средства.

Формулата е: пари – политическа стока – пари прим. Нищо ново, нищо забравено старо.

– Смятате ли, че бъдещото правителство ще води политика, заявена като обещания и програма в предизборната кампания?

– При усложнената международна обстановка, при разединения Европейски съюз и отдръпващите се партньори от САЩ, при развиваща се България на „различни скорости“ работата на редовния кабинет ще се наблюдава много по-внимателно от гражданите, като от него се очакват обещаните в партийните програми херкулесови подвизи за повишаване на жизненото равнище и укрепване на престижа на страната на международната шахматна дъска.

За пръв път новото правителство няма да може да се оправдава с „тежкото наследство от предишните“, както се правеше досега. Предишните са бъдещите, гарнирани с малко патриотични люти чушлета. Освежаването на някои министерства с нови физиономии едва ли ще доведе до освежаване на политиката; за това трябват нови глави и най-вече нови мозъци.

– Мислите ли, че кабинетът „Борисов 3“ ще изненада с нещо поданиците на територията?

– Най-голямата изненада, която обаче не бива да се очаква от „Борисов 3“, ще е ако работят в полза на справедливостта и намалят сегашните неравенства, създадени и от подобни „Борисови“ кабинети. Преди години е било справедливо жените и негрите да нямат права, вече не е така. Сега се смята, че е справедливо да има огромно неравенство. Ако този кабинет не го направи, ще го направи друг. Това е естественият ход на историята.

– Влизането в еврозоната беше използвано като намерение дори в предизборните времена. Сега ли е моментът наистина да кандидатстваме за т.нар. чакалня?

– Обширна тема. Има 100 „за“ и 100 „против“. Но по-важното е накъде ще поеме ЕС, тогава ще има един допълнителен аргумент. Той ще натежи в полза на едната част на кантара.

– Има много тревоги, че замяната на лева с евро ще вдигне инфлацията и така ще бъдат ощетени най-бедните хора у нас. Така ли е?

– Без да сме в еврозоната, инфлацията, особено в малката потребителска кошница, си расте. Вижте цените на хранителните продукти, нарастващите цени на електроенергията, на водата и на парното, на жилищата. Тази година българинът ще пие поредната чаша студена вода – по-скъпа, естествено.

Влизането в еврозоната ще даде малък тласък на инфлацията, но не повече от другите „бизнес“ фактори, смятани по „формули“, както сега се обяснява на аборигените.

– Ако ви предложат да станете министър на икономиката или на финансите, какво бихте предприели?

– Рязане на главите на триглавата ламя. Първо на корупцията, второ – на „приятелския капитализъм“, трето – на профанщината.

– Винаги съм ви питал за евентуална рецепта срещу несправедливата бедност в България. Може ли тя да се пренапише като някаква национална програма? Защото наистина не е честно и справедливо да сме непрекъснато на дъното на класациите…

– Бедността е позор за България; тя е петно и върху фрака на ЕС. Но най-вече е  илюстрация за провала на неолиберализма и неговите „пророци от последния ден“ на глобалния капитализъм, който смачка демокрацията.

Рецептата е известна – повече равенство и сплотеност на обществото. „Свобода, равенство, братство“ – това е девизът на всички демократични революции.

– Последният въпрос е за новите цени на енергоносителите и на водата, които се появиха буквално от тъмното на предизборната ситуация. Имаме ли нужда въобще от КЕВР или от такъв регулатор, който явно работи непазарно. И не трябва ли най-засегнатите социални групи просто да бъдат компенсирани за цените, вместо да има регулация?

– Когато държавата е корумпирана, тенденцията е цените на основните обществени блага да нарастват. Това е и допълнителен индикатор за корумпираност на системата.

Един сериозен държавен регулатор трябва да види договорите с тези дружества, дали са изпълнили обещанията си за намаляване на загубите, дали не източват чрез аутсорсинг печалбата, доказвайки загуби.

При един компетентен и обективен регулатор цените няма да имат свойството да растат за сметка на крайните потребители. И тогава няма защо да бъдат компенсирани най-засегнатите социални групи.

Но в България страдалците са милиони не само понеже цените нарастват, а и защото ръстът на доходите трудно следва динамиката на цените. Костенурката тича след заека.

Ако има нещо успокоително, то е, че около 1-2% от хората у нас са толкова богати, че даже цената на „Ферари“ да се удвои, те няма да се впечатлят.

В категории: Политика


1
Коментара
Завръща ли се Нана
Завръща ли се Нана 26/04/2024, Петък 17:41 0
1
Коментара по темата
1.
Ама
07.04.2017 18:24:37
0
0
Кой го чете Труд бе хора?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Завръща ли се Нана Завръща ли се Нана Тя ще повдигне завесата на личния си живот в Америка и ще разкрие пред зрителите интересни подробности за себе си Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Какви са мерките срещу епидемията от кокльош Най-засегнати от заболяването са децата Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Ученици от СУ „Димчо Дебелянов“ взеха участие в традиционната инициатива „Ден на отворени врати“ на Районна прокуратура-Бургас Младежите разиграха импровизиран съдебен процес Силви ще съди участничките в Ергенът Силви ще съди участничките в Ергенът Сплетните в любовното риалити обещават нестандартно продължение Симона показа защо е откритието на риалити форматите Симона показа защо е откритието на риалити форматите Хоби готвачката се самоиронизира по забавен начин Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Вижте каква е програмата Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер  Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Нямаше никакви индикации, че мястото е опасно, казва шофьорът Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност
В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори