×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • В 11 часа днес ще има пресконференция на Емил Кундев - финансово-счетоводен консултант към поморийския манастир "Свети Георги", очаквайте подробности
  • В 10:30 часа днес общинските съветници от БСП Чанко Мирчев и Станимир Баев ще дадат извънредна пресконференция, очаквайте подробности
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Проф. Герджиков: Избирателите от Турция първо да научат български, тогава да упражняват права!


29 Март 2017, Сряда, 22:12 ч.

Служебният министър–председател проф. Огнян Герджиков прави равносметка на свършеното след двумесечния мандат пред БНТ. Той проговаря за организацията на изборния процес, сигурността и изпитанията пред България.

Проф. Герджиков пое управлението на страната със заявката оглавяваният от него кабинет да работи по подготовката на българското председателство на Съвета на Европейския съюз и да организира честни избори. Усети ли се заплаха за националната сигурност по време на изборите във връзка с изострената обстановка между ЕС и Турция? Кои от служебните министри се справиха най-добре с поставените задачи и пред какви предизвикателства се изправи служебният кабинет.

За България е добре да има кабинет, иначе рискуваме много неща. Рискуваме да се изложим пред света заради европейското председателство, което чука на вратата, отсече Герджиков.

На въпрос възможна ли е широката коалиция ГЕРБ, патриоти, БСП той посочи, че това не е реалистично. Може би ще стане в някаи други избори, но след тази кампания, в която двете партии се противопоставиха, как сега да обяснят, че правят крачка назад. Трябваше да си оставят резервни ходове, а те изключиха сътрудничество напълно, така че такава коалиция не е възможна.

Не са много политическите сили, които влязоха, очаквах РБ да влезе, което да даде повече опции. Сега ГЕРБ-Обединени патриоти изглежда най-вероятно, дали и Марешки, не знам, посочи Герджиков.

Смятам, че България успя да парира намесата на Турция в изборния ни процес. Успяхме в немалка степен да овладеем това, смятам, че не се стигна до неблагоприятни ситуации. Изборите бяха проведени близо до идеалното, посочи служебният премиер. Той уточни, че декларациите, които е трябвало да се попълват в Турция в секциите, са направени за това, че всеки, който иска да участва в изборите, трябва да знае задължителния за България език и да може да си напише името на български.

Когато се случват безобразия, трябва да се пресекат. Това беше първи опит да се пресече това уродливо явление. Тези хора са длъжни по закон да знаят български език. Защо не си изпълняват задълженията. Научете езика, тогава ще гласувате, отсече той.

Директна заплаха за нас нямаше, всичко, което се задаваше като заплаха, беше предварително елиминирано, допълни Герджиков. Той обясни и липсата на посланик Надежда Нейнски от Анкара. Така бе решено, така се направи. Там имаше достатъчно хора - и генерален консул, и други служители на посолството, така че проблем нямаше, каза Герджиков.

Как и защо се допусна случилото се на границата? Беше много неприятно. Веднага извиках при себе си министъра на вътрешните работи, главния прокурор и шефа на ДАНС и веднага взехме точните решения. Нещата се оправиха и можеха да преминават и автобусите и пешеходците без да се стига до сблъсъци. Това беше съчетание на протест с блокада, но блокадата не можа да се осъществи, тъй като полицията я пресече, категоричен е служебният премиер.

Местан да си научи избирателите на български език и тогава да има претенции, каза той.

И допълни, че няма нарушение на граждански права и няма причина за касиране на вота. Не се стигна до никакви реални нарушения на граждански права, категоричен е министър-председателя.

Да, някои не са успели да гласуват, но като си научат името на български език, тогава ще могат да гласуват, избухна премиерът. Трябва да имат равновесие - изпълни си задължението, получаваш правото, категоричен е Герджиков.

Ние сме кабинет на БСП и на ГЕРБ, еднакви обвинения получихме и от двете страни. Вървим по една опъната тел - от едната страна има огньове, от другата - шишове, и трябваше да внимаваме да не залитаме. Трябваше да сме еднакво отдалечени от двата мастодонта, посочи Герджиков на въпрос чий кабинет е служебният.

Ходатайствали са ми, имало е натиск за назначения, не може да няма. Ако бях се поддал на всички ходатайства, щеше да бъде Содом и Гомор. Където преценя, че кандидатурата е подходяща...Ходатайстваха ми за хора, които могат да са ми в политическия кабинет. За Ирина Белчева ми ходатайства Гергана Паси. Това е нещо  по препоръка, която приех, защото уважавах нейното мнение. Уволнения под диктовка няма, отсече той.

Много искам да ме питате за Гарелов. Много велика глупост е, че може Борисов да ми напише есемес и аз да направя нещо. Това няма връзка с главния мозък - да ми се пише есемес и аз да направя нещо, емоционално изригна Герджиков.

Това е немислимо и който ме познава знае, че това не може да се случи. Такова нещо няма как да стане, не е възможно да стане, откъде накъде. Единствено се обадих на президента Радев и му казах, че с голямо съжаление трябва да освободя Гарелов, обясни служебният премиер.

Ние сме амбициозно правителство и искаме да направим добро, така че някъде може и по-далеч да сме отишли, заяви министър-председателя на служебното правителство.

За председателството на България на ЕС беше констатирано, че изоставаме. Но Деница Златева е с много добър капацитет и се навакса. Много е важно да дойде кабинет, защото трябва да се отпускат средства и това налага час по-скоро да има правителство, посочи още Герджиков.

Много е важно, който е следващ кабинет, да запази този екип, който работи по председателството, начело с Деница Златева. Да не се почва отначало и да се продължи напред, препоръча той.

България има нужда да направи няколко важни крачки и това може да стане в едно председателство. Тогава гласът ни ще се чуе достатъчно силно, допълни гостът.

Щастлив съм, че няколко неща вече са почти готови. Имах задачата, свързана с юридическото образование, за да няма разлика в качеството в различните факултети. И ще има уеднаквяване. До две седмици ще бъде факт. Друга голяма задача, за която имаше голяма съпротива, където има несъразмерно високи такси, но аз съм категоричен и това ще бъде намалено със сила 1 януари 2018 г, похвали се Герджиков.

Имам още една амбиция, свързана с инвестициите. Китай е тръгнал да инвестира в ЕС и в други съседни държави, а ние сме заобиколени заради тежки визови изисквания. Да обърнем внимание на тези хора, които искат да инвестират в завод, в жп транспорта, посочи той.

Ние поставяме някакво начало, на което да стъпи следващото правителство и да го продължи, каза още служебният премиер и допълни, че в българския политически живот трябва да има приемственост.

Много съм горд - в моя кабинет има много отличници. Много се радвам на вицепремиерите Стефан Янев, Златева, Малина Крумова...това са все качествени хора. Илко Семерджиев също е много силен, макар че моето схващане за здравната реформа е различно. Той смята, че болниците трябва да са търговски дружества, а аз смятам, че това е грешка, призна Герджиков.

Позицията ми в момента на премиер е най-трудната позиция в държавата, защото отвсякъде има бури и всички са на главата на премиера. Идват от всички посоки. Премиерът трябва да е отговорен и за образование, и за култура, и за външна политика, и за енергетика. Всичко минава през главата на премиера - скандали, несъгласия, служа като медиатор понякога...Аз съм екипен играч и с Радев в известен смисъл съм тандем. Търся и неговата санкция, посочи той.

Загубих си съня. Не се шегувам.... Когато си тръгна от "Дондуков" ще съм щастлив, защото оставям нещичко добро. Старая се да бъда максимално полезен още да се надявам не повече от месец, каза Герджиков

В категории: Политика


5
Коментара
Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
5
Коментара по темата
5.
ry
31.03.2017 15:40:16
0
0
питам се патриотите кои избиратели са спирали
1.тези които ще гласуват за ДОСТ
2.тези които ще гласуват за ДПС
3. които ще гласуват за ГЕРБ
4.Гласуващи за БСП
5. няма верен отговор
и как са ги разграничавали
4.
Fasist zastitava fasisti
30.03.2017 21:30:58
1
2
Fasistit, vinagi si ostava fasist, ako ste e da e premier na ray. Divi, grubi i nedodyalani, bez elementarno vizpitanie i lipsa na vsyakakva kultura, vavrvarsko,dolno balkansko, kradlivo pleme, predateli na V.Levski.
3.
Тани
30.03.2017 00:07:15
3
5
Герджик що тогава прати ченгетата с палки да ни изблъскат на кпп-тата.Що не променихте изб кодекс като бяхте на власт ндсв с дпс?Не ви отърваше нали а сега искрен ли си или фалшивп загрижен си?
2.
1111111111111
29.03.2017 21:58:39
4
5
А може ли да има 200 000 избиратели с 35 секции? Това не е ли дискриминация?
1.
1111111111111
29.03.2017 21:55:11
2
8
Тогава ги лишете от гражданство и право на глас!!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори