×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • В 11 часа днес ще има пресконференция на Емил Кундев - финансово-счетоводен консултант към поморийския манастир "Свети Георги", очаквайте подробности
  • В 10:30 часа днес общинските съветници от БСП Чанко Мирчев и Станимир Баев ще дадат извънредна пресконференция, очаквайте подробности
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо да подкрепите Христиан Митев? Ето как защити гражданите от рекета на монополите, банките и арбитражите


Защо да подкрепите Христиан Митев? Ето как защити гражданите от рекета на монополите, банките и арбитражите
Сред основните ни приоритети за промяна е печално известния чл. 417 от ГПК, който защитава банките, обяви Христиан Митев
24 Март 2017, Петък, 10:43 ч.
Автор: Флагман.бг

Вторият в бургаската листа е един от създателите на законопроект за прекратяване на тормоза над гражданите от колекторски фирми и енергийни монополи


Едно от постиженията на патриотите в миналото 43-то Народно събрание бе прекратяването на произвола и злоупотребата със създадените съмнителни арбитражни съдилища, които монополисти, колекторски фирми, фирми за бързи кредити и всякакви други доставчици на услуги започнаха да използват за решаване на споровете си с потребителите.

Масови бяха случаите, когато печално известни фирми за събиране на задължения като " С. Г. груп" за жълти стотинки изкупуваха от монополни дружества - ЕРП, топлофикации и др., задължения на граждани, които са отдавна погасени по давност или несъществуващи.

След това гражданите са осъдени от арбитражен съд, много често, без изобщо да бъдат уведомени за арбитражното дело. Самото арбитражно производство бе извършвано формално само на хартия, без изобщо да присъстват набедените за длъжници. Така през последните няколко години в страната се разви паралелна система на частно правораздаване, която работи по собствени правила. И то на големи обороти. Един от така наречените софийски арбитражни съдилища дори претендира за една година да се е произнесъл по над 100 хил. дела. Това е по 300 дела на ден, ако работи без почивен ден, което меко казано е невъзможно, каза опитният юрист и втори в листата на Обединените патриоти в Бургас Христиан Митев на предизборна среща с бургаски симпатизанти. Той бе сред най-активните, но скромни парламентаристи в 43-тото НС.

"На този произвол и ограбване на обикновения българин трябваше категорично да се сложи край. Затова заедно с колеги от други парламентарни групи създадохме законопроект за промени в Гражданския процесуален кодекс /ГПК/ и Закона за международния търговски арбитраж /ЗМТА/ за прекратяване на тормоза над гражданите от колекторски фирми и енергийни монополи", отбеляза Митев.

"В моята работа в парламентарната правна комисия водих сериозна битка с така наречената "Асоциация на арбитражните съдилища". Те се опитаха да обезсмислят внесените предложения за промени в законите за прекратяване на произвола, за да бъде продължен рекета над гражданите. Благодарение на настояването и на гласуването ми това не се случи и законопроектът беше приет във вид, който в максимална степен защитава правата на хората", отбеляза един от най-активните депутати в 43-ото Народно събрание.

Митев разкри какъв точно е приносът му в борбата срещу колекторските фирми и монополите.

"След много работа постигнахме успех! В началото на януари тази година, бяха приети окончателно предложените промени в ГПК и ЗМТА, на които сме съвносители. Въведе се категорична забрана, всякакви потребителски спорове да се решават от арбитражни съдилища. Установихме и доста високи глоби за арбитри, които занапред постановяват решения по такива спорове - от 500 до 2500 лв. за всеки такъв случай. Отделно от това арбитражът търпи имуществена санкция от 5000 лв. Ако арбитри все пак са гледали спор с потребители, тези решения от януари месец 2017 г. вече са нищожни и изпълнителни листове по тях няма да се издават. Тоест хората вече не могат да бъдат рекетирани от колекторските фирми и големите монополи"обяви вторият в бургаската листа на "Обединените патриоти".

Промените в ГПК въвеждат и строги изисквания към арбитрите, които досега липсваха и повечето от тях бяха дори без юридическо образование. Сега обаче арбитърът трябва да е дееспособен пълнолетен гражданин, да има висше образование, най-малко 8 години професионален стаж, висок морал и да не е осъждан за престъпление от общ характер.

По инициатива на Митев в Закона за международния търговски арбитраж също така се въведе изискване всеки арбитражен съд да води архив, в който да се съхраняват приключените дела до 10 години след края на производството, а след изтичане на този срок – да се съхраняват само решенията и мотивите към тях, както и сключените спогодби. Възложи се министърът на правосъдието да упражнява контрол за спазването на закона от арбитражните съдилища и арбитрите чрез проверки от Инспектората по Закона за съдебната власт. Министърът може да издава задължителни указания за отстраняване на нарушения на закона, а при неизпълнение на тези указания арбитърът, съответно арбитражът рискуват санкция от 2500 лв.

"Не на последно място, искам да отбележа и още една промяна в защита на протребителите. Ограничихме юрисконсултските възнаграждения при делата – сега техният размер не може да надхвърля максималният размер на тарифата за съответния вид дело по Закона за правната помощ и наредбата към него. Това важи за всички дела, по които се претендират юрисконсултски възнаграждения, не само за потребителските спорове. Така беше прекратена скандалната практика на топлофикациите и други монополни дружества, които масово съдиха свои клиенти като искаха 300 лв. за юрисконсулт. Сега обаче благодарение на настояването от наша страна, таванът, който ще може да се иска е максимум 150 лв.", комнтира бургазлията.

В следващото Народно събрание "Обединени патриоти" ще продължат да работят в защита на българските граждани от рекета на монополите и банките.

"Сред основните ни приоритети за промяна е печално известния чл. 417 от ГПК, който защитава банките. Той им позволява да се снабдяват с изпълнителни листове и да слагат ръка върху имущество и сметки на стотици хиляди граждани и фирми без провеждане на съдебно производство. Заради въпросния законов текст обаче страната ни може дори да понесе санкции от страна на Европейския съюз. Отдавна имаме предписание за промяна на законодателството и тъй като това не става, след следващо предписание може да ни бъде наложена и глоба", отбеляза кандидат-депутатът.

Гласувайте за "Обединени патриоти" с номер 17 в интегралната бюлетина и с префернция 2 за Христиан Митев във Втори МИР- Бургас!



Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
България Всички новини
Решават за извънредни мерки и обявяване на епидемия срещу коклюш Решават за извънредни мерки и обявяване на епидемия срещу коклюш Пик на заразените с коклюш се очаква в края на май Добра новина за столичани, метрото ще се разшири с още две станции в "Люлин" Добра новина за столичани, метрото ще се разшири с още две станции в "Люлин" "Метрополитен" обяви конкурс за строител на продължението към Околовръстния път Комисията "Митници" праща доклада си в прокуратурата, убедени са, че се доказало участието на Асен Василев Комисията "Митници" праща доклада си в прокуратурата, убедени са, че се доказало участието на Асен Василев Докладът е изпратен на прокуратурата  Красивата украинка Мария и най-голямата интригантка от "Ергенът" Криси останаха без рози Красивата украинка Мария и най-голямата интригантка от "Ергенът" Криси останаха без рози За сметка на това Екатерина получи две рози - една от срещата си с Алек и втора от вечерта на елиминациите Тя е любимка на шеф Ангелов, но снощи приключи с Хелс Китчън Тя е любимка на шеф Ангелов, но снощи приключи с Хелс Китчън За два месеца ти научи много. Симона, ти си детето чудо на Hells Kitchen. Ти изненада абсолютно всички, каза й шефа  Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие
„Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака 
Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Смяната на министрите, ясно показва, че има борба на различни интереси в остатъка от Сглобката Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори