×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Председателят на ВАС предложи скандален магистрат за шеф на Административен съд - Бургас


Председателят на ВАС предложи скандален магистрат за шеф на Административен съд - Бургас
Георги Колев номинира Панайот Генков (вдясно) за временен ръководител на институцията
18 Март 2017, Събота, 11:40 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Името на номинирания Панайот Генков изплува в няколко проблемни случая, начело с "бедните" роднини, строили в Приморско

Спорният съдия Панайот Генков е предложен за временен ръководител на Административен съд – Бургас. Номинацията е на председателя на Върховния административен съд Георги Колев, който съобщи пред „Флагман“ за решението си.

Припомняме, че сегашният временно изпълняващ длъжността Таня Евтимова настоява да бъде освободена от отговорността и да стане редови съдия. Тя бе титулярен ръководител пет години, но отказа да се кандидатира за втори мандат.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет пък в началото на месеца не одобри нито един от тримата кандидати за поста й, което може да прерасне в сериозен проблем.
„Ще повторим избора, надявам се втория път нещата да минат успешно“, коментира в петък пред „Флагман“ председателят на ВАС Георги Колев, който също е член на ВСС.

Той обясни още: „Проблемът, който възниква в Административен съд – Бургас, за съжаление е този, че Таня Евтимова си подаде заявление за оставка и като временно изпълняващ длъжността. Такова заявление, т.е. несъгласие да изпълнява длъжността, има и от заместник-председателя на административния съд. Затова търся вариант да бъде предложен човек от Върховния административен съд. Става въпрос за колегата Панайот Генков, за когото съм входирал предложение за временно изпълняващ длъжността. Това е ситуацията в момента. Естествено предстои Съветът да се произнесе по този въпрос. Надявам се това да стане или другата, или след две седмици.“

Казусът трябваше да бъде разрешен във вторник, но бе отложен. Георги Колев разясни защо се налага забавянето: „Проблемът е, че няма налично свободно съдийско място, на което да бъде преназначена в настоящия момент съдия Евтимова след подаването на оставката. За това е необходимо технологично време.“
Ново щатно място можело да се разкрие само с решение на Пленума на ВСС.
„Съдийската колегия не може да отпусне място. Това може да го реши само Пленумът. Това е ситуацията – няма как да се вземе решение от колегията без решение на Пленума за отпускане на нова щатна бройка“, обясни Георги Колев.

На въпроса на „Флагман“ - защо не предложи някой от съдиите в Бургас за ръководител, Колев отговори: „Не виждам защо. До момента при отказа на съдия Евтимова, както и на зам.-председателя, аз ще търся друг вариант. Считам, че трябва да бъде човек от Върховния административен съд. Това е моето решение.“

КОЙ Е ПАНАЙОТ ГЕНКОВ

Предложеният за временен шеф Панайот Генков в момента е съдия в Първи състав на Трето отделение от Първа колегия на ВАС. Роден е през 1958 г. в Ямбол. През годините е бил на различни постове, като през 2003 г. е бил избран дори за член на Висшия съдебен съвет, където е останал няколко години.

Името на Генков обаче е замесено в няколко афери. Най-шумната е тази с „бедните магистрати“ и техните роднини, които получиха парцели, за да строят кооперация в Приморско, тъй като били „крайно нуждаещи се“.

Случаят започва през 2004 г., когато 18-годишната Ваня Генкова – дъщеря на Панайот Генков, декларира в Община Приморско, че живее с петима души в малко жилище. Само три месеца по-късно сключва договор с общината, която й предоставя право на строеж върху 430 кв.м. на носа (Буруната) в града, за което заплаща 1677 лева (или 3,9 лева на квадратен метър).
Ваня Генкова иначе е от София, а не от Приморско, а адресът, на който е декларирала, че живее с още петима, в действителност е хотел "Мария". Собственост е на Димо Парушев, кандидат за кмет на Приморско през 2007 г. и според местни жители дясна на ръка на бившия кмет Димитър Димитров (при чието управление са се случили всичките подобни сделки с имоти).

През 2009 г. Ваня Генкова продава на баща си два апартамента. На същата дата тя продава и три апартамента на бизнесмена Лука Ангелов. В края на същата година родителите й (Панайот Генков и съпругата му Жанета) продават жилищата си в кооперацията на брата на Лука Ангелов - Иван. И двамата бизнесмени, които са известни с фирмата си „Градус“, имат дела в отделението на ВАС, на което по това време Генков е председател, пише „Капитал“ през 2012 г.

Заради скандала Панайот Генков е наказан с намаляване на заплатата заедно с колегите му Андрей Икономов и Николай Урумов, които са замесени в подобни сделки в Приморско.
Впоследствие обаче с три решeния, обявени едновременно в един ден, три различни състава на Върховния административен съд (ВАС) отменят дисциплинарните наказания, наложени на колегите им.

През 2010 г. авторитетният тогавашен шеф на ВАС Константин Пенчев (впоследствие национален омбудсман, а в момента конституционен съдия) казва, че Генков в качеството си на член на ВСС прокарал скандално решение да се разкрие съд в Приморско.

"Именно по предложение на Панайот Генков гласуването за създаването на съд в Приморско беше тайно", заявява тогава Пенчев. Съдът в Приморско просъществувал за кратко, тъй като по-късно жалба до ВАС спряла "това безобразие", по думите на Пенчев.
На въпрос дали кметът на Приморско не е предлагал нещо и на него, Константин Пенчев тогава казва, че Димитров "направил пътека в опит да се добере до кабинета ми". "Сигурно да ми даде и на мен едно парцелче", предполага Пенчев.

По думите му поведението на магистратите с бедните роднини е "безобразно".
Константин Пенчев тогава освобождава като шефове на отделения във ВАС замесените в скандала съдии Панайот Генков, Андрей Икономов и Николай Урумов.
"Аз нито мога да ги уволня, нито мога да ги накажа сериозно. Това е в правомощията на ВСС. Но аз на ниво ръководител на отделение мога да подбирам екипа си. Аз просто реших, че тези хора не могат да бъдат повече в екипа, който ръководи съдиите във ВАС. Нямат морално право“, аргументира се Константин Пенчев.

През 2013 г. Панайот Генков пък изненадващо става свидетел в делото за отвличане на бизнесмена Стоян Стоянов. Оказва се, че той е сред последните хора, видели отвлечения и убит съсобственик на „Гранити“.

Генков съдействал на Стоянов за уреждане на... имотен проблем.

Спорната номинация на Панайот Генков, макар и засега само за временен ръководител на Административния съд в Бургас, може да предизвика нови скандали във ВСС. Особено на фона на сложната ситуация в бургаската институция и вероятността временният началник да остане на поста за дълго.



Флагман.БГ Дете почина в двора на училище в Казанлък Дете почина в двора на училище в Казанлък 18/03/2024, Понеделник 18:51 2
14
Коментара по темата
14.
Пешо
20.03.2017 16:40:34
1
1
Пак ли някой от Ямбол - та ако ще и през София да е минал, то като се почна отпреди години Й.Иванов - та няма спиране , тя и сегашната май пак е от Ямбол - какво се цели с това все пак - да кажат там горе големите - за някакво Ямболско лоби ли иде реч....
13.
Юрдек гьол
19.03.2017 10:27:30
2
1
Затова дядо си пиеше по половинка ракия и беше здрав като бик - мечтaя си да съм като него, ако доживея годините му .
12.
27c92
19.03.2017 10:20:28
2
1
Малко се пие в тази държава! Затова пък много се говори за пиене. А който много говори, зло не мисли, защото не му остава време. Освен когато съчетава пиенето с неговото обговаряне. Тогава все гледа да напие пиенето на партньора докато върви лакардията за напитките и тяхната употреба.Малко се пие, що ако вярваме на една друга статия, у нас не би трябвало всеки толкова много акъл да дава. Айде, че отпътувам към залежите с ракия.
Почерпка по тоя случай:
https://www.youtube.com/watch?v=AIR5XPWK3Vk.Макар че, това понятие има твърде разтегливи граници.
Наздраве!
11.
27c92
19.03.2017 10:03:38
2
1
Малко се пие в тази държава! Затова пък много се говори за пиене. А който много говори, зло не мисли, защото не му остава време. Освен когато съчетава пиенето с неговото обговаряне. Тогава все гледа да напие пиенето на партньора докато върви лакардията за напитките и тяхната употреба.Малко се пие, що ако вярваме на една друга статия, у нас не би трябвало всеки толкова много акъл да дава. Айде, че отпътувам към залежите с ракия.
Почерпка по тоя случай:
https://www.youtube.com/watch?v=AIR5XPWK3Vk.Макар че, това понятие има твърде разтегливи граници.
Наздраве!
10.
9-9
19.03.2017 10:00:51
2
2
Много смешно: с "вентилатор" политика не се прави. Няма ли дипломати в България, които да разискват въпроса на "езика на Европа"?!
9.
mjlkj
19.03.2017 09:55:40
2
1
Искам това да се случва и в България! Не всеки ден, а всеки час!
8.
Поздрав за комунистите
19.03.2017 07:31:06
4
2
Забрана за всички комунисти да участват в избори и осъждане от народния съд на доживотна каторга. За престъпления срещу човечеството и извършване на терористични актове във църкви. Как се каляваше стоманата -в огънят на ада да горите.
7.
Поздрав до гербаджиите
18.03.2017 23:34:15
2
3
Колко дена го били —
ни дума, ни вопъл, ни стон,
но устата сгрешила,
сама промълвила — Антон…

Своето име им казал,
но седмица после мълчал,
а пък тялото — в язви,
и язвите гнойни текът…

— Где са твойте другари? —
той виждал отряда любим
и очите притварял
и тръпнел, но бил несклоним.

Побеснял и разгърден,
край него прострелвал агент —
той отвърнал му твърдо:
— Убиецо, стреляй във мен!

Те в раните люти
посипали сол като жар —
скърцал с зъби нечуто
и как ли без вик издържал?…

И в злоба безсилна
пак били го диви и зли
в страшни мъки се свивал,
но дума не им промълвил…

После бавно притихнал-
смутени, учудени в страх,
те го гледали тихо —
безмълвен, но горд, величав.

— Не човек, а желязо —
просъскал агентът фашист.
Тихо мъртвия казал:
— Не, комунист!
6.
СЕГА СТАНА ЯСНО ЧЕ:
18.03.2017 19:08:12
3
10
Председателят на ВАС-Колев с диплома от школата в Симеоново скоро ще сдаде мандата,а за нов няма никакви шансове дори и при настоящия ченгеджийски ВСС. За това от този ВСС провалиха избора на съдия от състава на БАС,по някакъв начин накараха свястната съдия Евтимова да се оттегли и сега се опитват да прокарат удобен съдия,чрез който ще имат влияние върху един от глемите Административни съдилища в страната.
5.
Леля
18.03.2017 15:26:58
11
14
Ама Генков май много го иска местенцето ! Колко е смешен само ! Не може да свари да пише минуси на истините ! Горкичкия !
4.
n
18.03.2017 15:05:29
8
18
Някой да направи справка какви интересни дела има за решаване в административния съд. Явно е, че ги подлагат на безпрецедентен натиск, щом председателя и заместника отказват да ръководят съда. Този, когото предлагат е с твърде съмнителна репутация.
3.
А бе
18.03.2017 14:45:00
10
20
Вие луди ли сте или на луди ни правите ! Погледнете му физиономията на този мушморок ! Корупция от всякъде ! В София вече толкова се е вмирисъл че къде да го скрием ? В Бургас разбира се ! На моренцето разбира се ! Няма да го пратим в Странджа Сакар я ! Наше момче е ! Те бургазлии не са в час !
2.
Браво
18.03.2017 13:54:58
11
17
„Коза ностра Парламент“ ЕООД модела кой ще налапа по големия парцел от баницата . Сега едно парцелче този ямболски селяк в Пампорово и Слънчака да си уреди
1.
честито
18.03.2017 13:44:18
11
29
Патологичен лъжец и схемаджия търси сгодно място да добута до пенсия... Бургас е добре, май...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Това ще е хакерска хибридна операция, в която ще бъдат блокирани всички банки, учреждения, услуги и пътища“, твърди каналът, зад който стоят бивши руски разузнавачи Ергенът избра две лелки, перничанка,  софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ергенът избра две лелки, перничанка, софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ясни като бял ден са 5-те финалистки в третия сезон на шоуто Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Отец Иван Янков е от храм "Св.Троица" в Сливен
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори