×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ревизията "Герджиков": Тежки нарушения са открити в обществените поръчки на няколко министерства (допълнена)


Ревизията "Герджиков": Тежки нарушения са открити в обществените поръчки на няколко министерства (допълнена)
При девет обществени поръчки в Министерството на отбраната има индикатори за измама, каза служебният премиер
17 Февруари 2017, Петък, 05:23 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов (снимка: Авторът)

Най-проблемно е положението в Министерството на отбраната, което бе ръководено от Николай Ненчев


Сериозни нарушения са открити в няколко министерства. Това стана ясно от дългоочаквания отчет на служебното правителство по ревизията на кабинета „Борисов 2”. Той бе обявен от служебния премиер Огнян Герджиков на брифинг в Министерския съвет.

Съществени нарушения не са открити в Министерството на финансите, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на младежта и спорта, Министерството на околната среда и водите, Министерството на земеделието, Министерството на транспорта, Министерството на образованието, Министерството на туризма и Министерството на енергетиката. В изброените са установени някои проблеми с неспазване на срокове и др., но щетите от това не са големи. 

В някои ведомства обаче имало сериозни нарушения. Такива са установени най-много в Министерството на отбраната, част от които дори са предадени на прокуратурата.

Проверката обхваща основно казуси с обществени поръчки.

В Министерството на отбраната са проверени 113 поръчки. 31 от тях са прекратени, но 82 са в действие и касаят доставка на стоки и услуги. Извършеният анализ показал, че при 45 поръчки там (т.е. повече от половината) са установени нередности. А при девет дори имало индикатори за измама – те са дадени на Военната прокуратура.
Останалите 36 проблемни са дадени за проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).
Припомняме, че МО се управляваше от Николай Ненчев от Реформаторския блок.

Проблеми са установени и в Агенция „Пътна инфраструктура”, която е под шапката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (то бе ръководено от Лиляна Павлова от ГЕРБ). Там нарушения са открити при поръчки, свързани с автомагистрала „Хемус”, както и други пътни връзки и тунели, включително и „Ечемишка” (където паднало осветително тяло уби човек преди няколко дни).
Нарушения има и при магистралите „Тракия” и „Марица”.

Сериозни проблеми са установени и в Министерството на икономиката, което бе под управлението на Божидар Лукарски от РБ.
Там били променяни критериите на обществени поръчки след отваряне на офертите.

Нарушения са установени в Агенцията за малките и средните предприятия, което също е към икономическото министерство. Те са предадени за проверка на АДФИ и на Сметната палата.

Макар че Министерството на земеделието и храните бе изброено сред тези, в които няма съществени нарушения, Огнян Герджиков обяви, че и там има проблеми. Забавяне с европрограмата за селските райони може да доведе до спиране на средствата. Земеделското министерство бе ръководено от Десислава Танева от ГЕРБ.

В здравното ведомство, което бе управлявано от Петър Москов (от РБ), също са установени проблеми със забавени важни поръчки, свързани със застраховки на санитарни автомобили, оградата на ведомството и др.

В Министерството на вътрешните работи, което бе управлявано от Румяна Бъчварова (ГЕРБ), имало забавени важни търгове, свързани с информационни системи и с фонда за убежището и интеграцията на бежанците. Имало риск и от наказателна процедура срещу България.

Голямо забавяне имало и в Агенцията по вписванията. Тя е под шапката на Министерството на правосъдието, което бе ръководено последно от Екатерина Захариева (ГЕРБ). Проблемите касаят изграждане на масиви от данни и нови системи, свързани с Имотния и Търговски регистър, БУЛСТАТ регистъра.

По данни на Министерството на финансите зачестили случаите на опити за картелни споразумения, което обаче се доказва трудно, обяви Огнян Герджиков.

Главният инспекторат към Министерския съвет е излязъл със серия от препоръки в резултат на ревизията по министерствата. Самите ведомства били в готовност да дадат по-подробна информация на медиите.
Целият ревизионен доклад щял да бъде публикуван на сайта на Министерския съвет в понеделник, каза премиерът Герджиков.

Той уточни, че за 14 дни няма как анализът да е пространен, но проверките щели да продължат, без това да е акцент. По думите на министър-председателя основните задачи за служебния кабинет си остават подготовката на изборите и на българското председателство на Съвета на ЕС.

След ревизията единствените чисти министерства се оказват тези на външната политика и на културата, които бяха ръководени съответно от Даниел Митов (с неясен партиен профил) и Вежди Рашидов (ГЕРБ).
Единствено те не бяха сред изброените от премиера Герджиков - нито сред тези с малки нарушения, нито сред останалите - с открити тежки проблеми. 

В категории: Политика


Флагман.БГ Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът 29/03/2024, Петък 11:59 1
17
Коментара по темата
17.
Ревизирайте и този
17.02.2017 12:24:51
1
67
Министерски син с два апартамента в Дубай

dubaiМалкият син на един от най- скандалните министри от тройната коалиция – Асен Гагаузов, се сдоби с втори апартамент в Дубай. Чадото на бившия регионален министър, Павлин, усвоява със замах татковите „спестявания” от времето, когато беше на власт.

Първият апартамент в Дубай бил закупен от бившия министър още през 2006, година след като е седнал вече на държавната софра. По- късно обаче, навярно под страх от съдебно преследване, Гагаузов прехвърля най- скъпият си имот на малкия си син Павлин.
Синковецът, който открито парадира по столични чалготеки с огромното си богатство, осигурено от баща му, успешно защитава семейната чест. По времето, когато баща му е министър, Павлин влиза в бизнеса с инертни материали. За нула време успява да удвои семейните капитали, разбира се, не без контактите на влиятелния си баща.

Съдбата на младия Гагаузов е сходна с тази на децата на голяма част от бившите министри в тройната коалиция. Конкурентката на Асен Гагаузов по връткане на далавери, Емилия Масларова, също подсигурява двамата си сина, че и техните внуци. Иво Масларов и
Превържениците на БСП продължават да чакат завръщането на комунизма

Превържениците на БСП продължават да чакат завръщането на комунизма

Константин Радонов през 2007 започват ударно да изкупуват имоти в София . Наследникът на Емел Етем също беше уличен в крупни злоупотреби с източване на ДДС от държавата през частната му фирма.

Не трябва да се забравя и приноса на Сергей Станишев към подобряване финансовото състояние на роднините му. Бившият премиер не веднъж е помагал на брат си Георгий, който е архитект, в развиване на бизнес начинания. Братът на Станишев успя да се сдобие с разрешително за изграждане на курортно селище в Кара дере, защитена територия включена в Натура 2000.

Въпреки че уредиха родата до 9 коляно, вчера на традиционния си митинг по случай Деня на труда, БСП отново заявиха „жертвоготовност“ да се заемат с управлението на страната. Най- верните им поддръжници от третата възраст ги
16.
Това се казва ревизия
17.02.2017 11:53:53
2
35
Един хеликоптер да му дадем на войнишкия ротен командир, да си ходи на лов за патки или ще му ударим по една патка, да не харчи публични средства от данъците на хората -гладния секретар!
15.
Освен това този
17.02.2017 11:39:22
1
49
Главен секретар не слиза от служебната колица, и на лов за патки ходи с нея, а гражданите с данъци му я зареждат и ремонтират. Ха прегледайте обществените поръчки на сайта на Иара . Как е черния хайвер по Никопол
14.
$$$
17.02.2017 11:15:28
1
36
Този главен секретар в ИАРА от доста години е на обществената баница, доста капитал е натрупал . Бачки по стотачки брои и баро го раздава, , купил си е машина за броене на пари, защото не може да им хване бройката. Плевенски маниак ООД, бетонирал се е за мекото столче и не го пуска!
13.
учител
17.02.2017 11:02:15
2
28
Как да не са открити нарушения в образователното ни министерство.... Всички вие измисляте някакви глупави проекти, от които вие вземате безбожни пари, а за нас остава само труда и бумащината.... И си помислете за мандатност и на директорите стига са работили по 100 години и само да се гушат стига до кога ще търпим !!!!
12.
ех ех
17.02.2017 10:52:10
0
1
_!_
11.
Герджиков
17.02.2017 10:43:56
2
19
Запек

Слушай, палавнико мой,
хайде с кротко, не със бой.
Твойто крехко детско тяло
много е храна събрало,
в която, за беля,
има вредни вещества.

Без да мислиш, без да чакаш
трябва ти да ги изакаш.
Да, ама за зла беда,
не го правиш досега.
10.
жожоба
17.02.2017 10:34:51
1
11
гледах излъчването директно.......не беше някво потресаващо....
9.
ЕЙЙЙ
17.02.2017 10:32:34
3
37
От общинските хранилки да не врякат като дърти кози, защото и при вас ще дойдат.Прошка няма боклуци некадърни!
8.
*********
17.02.2017 10:25:28
1
37
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
7.
*********
17.02.2017 10:18:30
2
48
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
6.
btv novinite
17.02.2017 09:47:27
2
30
Авторът не е Лъчезар Лисицов. Много лъжете
5.
Най- ми е добре
17.02.2017 09:07:48
0
50
Има един главен секретар в ИАРА, той какви обществени поръчки пробута ,дано да се провери качествено и плевенското недоносче да отговаря
4.
Сергей Орешарски
17.02.2017 09:04:40
7
32
какво каза Герджиков имало наличие на индикатори за измами. Или има измами или няма това с индикаторите звучи доста нелепо...само проверки от компетентни органи без участие на комуняги могат да кажат дали има нарушения...
3.
Стоян
17.02.2017 09:01:55
2
27
Те войниците най-много крадат, затова там са открити най-много съществени нарушения. Да видим резултатите от проверката , генерал предаден на прокуратурата ще има ли?
2.
прав си
17.02.2017 09:01:00
6
30
Но нале знаеш че като хванеш вола там дето си посочил и почнеш да стискаш обаче, вола почва да писка- точно като тебе.
1.
Бургазлия
17.02.2017 08:57:40
23
41
Гадните комунета в момента търсят под вола теле, ама най-много да хванат вола за хуя!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той е един от хористите, които създават неповторимата тържествена атмосфера по време на църковните служби в катедралата „Св. Александър Невски“, която му е като втори дом Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Вноската за общината ще е около 14 хил.лева годишно, но добавената стойност – много висока Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Разговорите вървят спокойно и конструктивно, отбеляза държавният глава Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Не е ясно как се е почувствал Стефан и какво ще последва, щом блондинката се прибере у дома след днешния ефир Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Васка влезе супер драматично - маскирана като гримьорка Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Ако я поискате, може би ще ви бъде предоставена, заяви бившата енергийна министърка Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" По-голямата част от трасето вече е обновено Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Наред с това е спечелен и още един проект – за 1,6 млн.лева, с които ще се подмени уличното осветление в 17 населени места Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Илияна Раева показа страхотната си фигура Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Инспектор Никола Тодоров от Второ РУ-Бургас пък призова човекът, който е загубил пари край НУМСИ „Панчо Владигеров“, да се обади в полицията
Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори