×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • С тържествена церемония в Бургас ще бъде посрещнат новият сливенски митрополит – Негово Високопреосвещенство Арсений днес
  • Природният газ поскъпва с над 8% през юни
  • Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път
  • В Германия призоваха армията да свика 900 000 запасняци заради Путин
  • Тежка катастрофа в Германия прати в болница 14 човека
  • В Украйна прогнозират катастрофален отоплителен сезон
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Разбита е огромна мрежа за трафик на хора с участието и на България


15 Януари 2017, Неделя, 23:54 ч.
Автор: Флагман.БГ

България е основна част от маршрут и тайна мрежа за прехвърляне на мигранти от Афганистан, Сирия и Пакистан към Европа с инфилтрирани в тях кюрдски терористи от ПКК и от организацията ФЕТО на

България е основна част от маршрут и тайна мрежа за прехвърляне на мигранти от Афганистан, Сирия и Пакистан към Европа с инфилтрирани в тях кюрдски терористи от ПКК и от организацията ФЕТО на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, предаде БГНЕС.

Мрежата започва да се разплита след операция на дирекцията по контрабандата и трафика на хора в Истанбул, в сътрудничество с полицейските сили от 13 държави, твърди турският в.“Хюрриет“.

В Турция са обискирани адресите на 40 заподозрени, 35 са задържани под стража със съдебно решение, останалите петима са под домашен арест. Миналия април в службата за борба с трафика на мигранти и търговията с хора започнаха да пристигат разузнавателни доклади за наличието на организирана групировка, прехвърляща кюрди от Югоизточна Турция и бежанци към Европа. Докладите се потвърждават и през месец май м.г., става ясно, че мрежата осигурява незаконно преминаване през границите и на кюрдски терористи от ПКК.

Това дава повод за спешни срещи на екипите за борба с тероризма и на разузнаването. След опита за преврат от 15 юли м.г. доклади на разузнаването сочат, че освен кюрдски сепаратисти, към Европа са прехвърляни тайно и членове на организацията ФЕТО. След анализ на всички данни на 29 септември м.г. започва проследяването на 17 души – физическо и със специални разузнавателни средства.

Тогава е разкрита огромната мрежа около мъж с инициали О.К. и братята му. С напредъка на разследването става ясно, че тя действа основно в югоизточната провинция Шанлъурфа в градовете Вираншехир, Битлис, Бингьол, Газиантеп и Мардин, населени предимно с кюрди, но там има и много бежанци от Сирия и Ирак. Желаещите да заминат за Европа кюрди и бежанци търсят услугите именно на тази мрежа, тарифата е 3 000-5 000 евро за всяка дестинация. Така първо те са транспортирани до Истанбул, после до Косово и Албания, като за турските граждани пътуването е без визи. Проникналите в Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина, Сърбия и Хърватска се свързват с местните клонове на трафикантската мрежа, които ги прехвърлят в европейските страни.

Този балкански маршрут се оказва удобен и безпроблемен за трафикантите, тъй като не са нужни визи за турските граждани и не се счита за престъпление подобно пътуване на групи от хора. В съвместния план за разбиването на мрежата с незабавен обмен на информация се включват полицейските екипи от България, Румъния, Сърбия, Косово, Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина, Хърватска, Словения, Унгария, Австрия, Германия и Италия. Всяка от тези държави засилва контрола и установява заподозрени.

В рамките на разследването става ясно, че гигантската мрежа от трафиканти е изградила солидни клонове от под-мрежи. Основен такъв клон действа в България с ангажимента да прехвърля по незаконни пътища мигранти от Афганистан, Сирия и Пакистан. Членове на престъпната мрежа в Турция превеждат мигрантите през горските масиви между Инеада и Дерекьой, където ги предават на българските трафиканти.

Заради визовия режим на Турция с България и Румъния друга под-мрежа осигурява фалшиви визи на бегълците, които влизат в двете страни с пътнически автобуси, а после се прехвърлят тайно в други европейски държави. Мрежата разполага и с действащ адвокат в Унгария, д-р Лангер Золкан е следен със специални разузнавателни средства, доказващи, че той подпомага трафика на хора и консултира мигрантите, а освен това посещава бежанските центрове край границите на Сърбия и Румъния. Д-р Золкан е успявал да изведе бежанци от тези центрове по поръчка на мрежата. Разследването се натъква и на шокиращи детайли като фотография, изпратена с искане на откуп и смъртна заплаха на семейството на бежанец, който не можел да плати таксата за прехвърлянето му. На снимката е мъж, в чието слепоочие е опрян пистолет.

Други фотоси показват скици на маршрутите и графици на трафикантите. Видеозапис доказва връзката между словенски полицай и друг от летището в Косово, и участието им мрежата, която е свързана и с терористичните организации в Турция. Активист на ПКК с инициали М.А. е настанявал мигранти в хотела си в Одрин и е организирал бягството им от страната. Посредникът между мрежата в Истанбул Х.Д. и бежанците е прехвърлял нелегално и терористи от различни организации. Афганистанският гражданин Изетуллах Рахман, който също в Истанбул е осигурявал мигрантски групи за трафика, е идентифициран като сътрудник на салафитски терористични групировки. Особено активна роля в мрежата има Е.К., за когото е доказано, че е свързан с организацията ФЕТО на ислямския проповедник в Пенсилвания Фетхуллах Гюлен, натъртва проправителственият "Хюрриет". Издирваните за членство във ФЕТО двама турски полицаи са прехвърлени в Македония. Задържаните при операцията са признали, че трафикът е осъществяван и по въздуха, като най-безпроблемни са балканските държави, които не изискват визи за турските граждани.

Въпреки това в същите тези страни са давани подкупи на служители на летищата. В случаите, когато летищните власти депортират мигранти обратно в Турция, върнатите се свързват отново с мрежата, заличават се „черните“ печати от паспортите им и те са насочвани към други страни.

В категории: Крими


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
Чухме
15.01.2017 22:07:37
1
1
Ама министърката на МВР не знаеше, уж министър. Те за това и викат МВР шматка щото цялата и работа е такава - да имитира че ръководи МВР
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Демони живеят в това българско село Демони живеят в това българско село Става въпрос за родопското Югово  Сливенският митрополит Арсений с първа служба в Бургас (НА ЖИВО) Сливенският митрополит Арсений с първа служба в Бургас (НА ЖИВО) Вижте церемонията по посрещането на главата на Сливенска епархия в морския град Очаквано: ПП-ДБ не можа да събере кворум за извънредно заседание на НС Очаквано: ПП-ДБ не можа да събере кворум за извънредно заседание на НС Заседанието бе свикано от зам.-председателя Росица Кирова 200 частни линейки работят като копърки по Черноморието 200 частни линейки работят като копърки по Черноморието В Бургас и Варна цените за транспортиране на болен с такъв превоз в границите на градовете започват от 40-50 лева и стигат до 120 лева, ако поръчаният превоз е през нощта, тогава е двойно по-скъпо Пепелянка ухапа чистачката Сийка от Резово Пепелянка ухапа чистачката Сийка от Резово Противозмийската ваксина липсва от аптеките ни от поне 10 години Какво се случи с участниците от "Ергенът" след края на шоуто Какво се случи с участниците от "Ергенът" след края на шоуто Към днешна дата Алек се трансформира от милионерски син и бизнесмен в „мамин Алек“ и продължава да е обект на ругатни и подигравки Всички питат каква е тази блондинка до Антон Хекимян Всички питат каква е тази блондинка до Антон Хекимян Това е неговата племенница, която е абитуриентка  Бумът на кредитирането достига нови рекорди Бумът на кредитирането достига нови рекорди Най-впечатляващ е ръстът при жилищните кредити - 60.5% за една година Тя бе детето-чудо на България, днес вече е на 20 години Тя бе детето-чудо на България, днес вече е на 20 години Крисия Тодорова изумява не само с поведение, ами и с това, от което се вълнува Как Мартин Нотариуса докара скоротечен рак на софийския прокурор Радослав Димов Как Мартин Нотариуса докара скоротечен рак на софийския прокурор Радослав Димов Напусналият съдебната система държавен обвинител заминава на скъпоструващо лечение в Германия
Какво уби ISQ Какво уби ISQ Нacĸopo cтaнa яcнo, чe oĸoнчaтeлнo cпиpa cъщecтвyвaнeтo cи Южна Корея ще прави мисия до Марс Южна Корея ще прави мисия до Марс C oтĸpивaнeтo нa ĸocмичecĸaтa aгeнция влacтитe нa cтpaнaтa възнaмepявaт дa пpoдължaт paбoтaтa нa индycтpиaлнaтa пoлитиĸa пpeз пocлeдния пoлoвин вeĸ Каква зодия са най-жестоките личности Каква зодия са най-жестоките личности Хитлер е Телец Как Отварачката се изложи брутално Как Отварачката се изложи брутално Последната й песен предизвика голям скандал Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си 54-годишният мъж натрупа богатството си, след като основа титана за паркиране на каравани Wyldecrest Parks - който в момента струва около 947 милиона лири Температурите полудяват днес, ще стигнат 32 градуса Температурите полудяват днес, ще стигнат 32 градуса В следобедните часове е възможно да превали  Тези цветове загрозяват дома ви, не ги използвайте Тези цветове загрозяват дома ви, не ги използвайте Сивото и цвят праскова са отвратителни, съветва дизайнер  Русия вкарва една от най-големите шахматни легенди в затвора, бил чужд агент Русия вкарва една от най-големите шахматни легенди в затвора, бил чужд агент Каспаров може да получи до две години затвор Президентът, който пребори мафията, започва втория си мандат Президентът, който пребори мафията, започва втория си мандат Държавният глава на латиноамериканската страна положи клетва снощи в столицата Сан Салвадор на церемония, на която присъстваха испанският крал Фелипе Шести и президентът на Аржентина Хавиер Милей Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път "Белия балет" победи Борусия Дортмунд с 2:0
Владимир ЧУКОВ, анализатор Владимир ЧУКОВ, анализатор В Москва искат идването на Тръмп, в Техеран искат точно обратното Виц на деня Виц на деня Майка при джипи-то:
- Детето се буди в три сутринта... какво да го правя?
- Миии, Фурнаджия или баничар!
Виц на деня Виц на деня - Жена, ако спечеля от тотото, какво ще направиш?
- Взимам половината и те напускам!
- Е, спечелих 10 лв... на ти 5 и айде чупка!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като целувката. Трябва да го споделиш, за да му се насладиш

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори