×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Губернаторът Вълчо Чолаков обедини четири морски общини за удължаване на туристическия сезон


Губернаторът Вълчо Чолаков обедини четири морски общини за удължаване на туристическия сезон
Регионалният фонд за развитието на въздушните връзки ще стимулира туризма целогодишно, заяви областният управител
05 Декември 2016, Понеделник, 12:46 ч.
Автор: Флагман.БГ

Въпреки отчетените 22.3 % ръст на полетите през 2016 година основният проблем за туризма в областта остава неговата сезонност

Бургас, Несебър, Поморие и Созопол обединяват усилия в търсене на възможности за удължаване на туристическия сезон. Четирите морски общини заявиха принципно съгласие за участие в предложения от концисионера на Летище Бургас Регионален фонд за развитие на въздушните връзки, чрез който да се стимулират посещенията на туристи в област Бургас целогодишно. Идеята беше обсъдена по време на среща, организирана от областния управител Вълчо Чолаков.

Въпреки отчетените 22.3 % ръст на полетите през 2016 година основният проблем за туризма в областта остава неговата сезонност. Цифрите показват, че 93 % от трафика на бургаското летище е сезонен, а отчитаният ръст е само в месеците от май до септември. В тази връзка концесионерът презентира идеята си за създаването на Фонд, в който да се включат общините в областта, а при интерес и представителите на туристическия бизнес.

Това е така нар. „споделен риск“, който авиокомпаниите изискват за нови дестинации и удължен период на полетите. Като добър пример за място, превърнало се в целогодишно търсена дестинация, от администрацията на Летището посочват столицата, където се конкурират две от най-големите нискотарифни самолетни компании. Подобен фонд работи и в Южно-централен район от 2010 год., а като резултат от общите усилия са 3 нови редовни линии  на „Летище Пловдив“ и 350 хил. пътника за 5 години. Същото би могло да се случи и в област Бургас при внимателно планиране и добра маркетингова схема, подкрепени от местната власт.

Предложеният Фонд, в който общините да участват със собствени средства, ще служи за маркетингова подкрепа към авиокомпаниите с цел повишаване на полетите в месеците януари - май и октомври - декември. Като краен ефект от направено предложение, концесионерите на летището предвиждат нови работни места, удължаване периода на трудова заетост, подобрени транспортни връзки, увеличен приход от туристически данък, развитие на балнео, културен, спортен туризъм, утвърждаване на Южното Черноморие като целогодишна дестинация.

Община Бургас първа подкрепи предложението, като по време на срещата кметът Димитър Николов изрази своята увереност в необходимостта от такива общи усилия. Общинският съвет на областния град вече е гласувал авансово първоначална вноска от 30 000 лв. Предложение за предвиждане на средства до местните парламенти ще направят и кметове на Несебър, Поморие и Созопол.

„Областта има огромен туристически потенциал извън летния сезон и морето, но се изисква инициативност за привличане на туристи, защото конкуренцията е голяма. Ангажирам се лично Фондът да бъде презентиран и пред кметовете на останалите 9 общини в областта, пред бизнеса, неправителствения сектор и браншовите организации. Идеята има огромен смисъл, затова благодаря на всички, които обединяват сили в нейната реализация“, коментира областният управител Вълчо Чолаков.

В срещата освен кметовете на четирите черноморски общини, участие взеха заместник-областният управител - Владимир Крумов, главният изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ -  Улрих Хеппе и директорът на Летище Бургас –Георги Чипилски.

В категории: Бургас


14
Коментара
14
Коментара по темата
14.
SiKo
05.12.2016 21:12:31
0
1
БРАВО. Това е нещото от което наистина се нуждае региона. Все някога трябва да се научим да ценим и продаваме най-ценния си актив(абсолютно безплатен при това)- благоприятния климат. Това наше богатство може да е привлекателно за абсолютно всеки финансово стабилен народ разположен на север от нас. Един-единствен самолет може да покрие по 2 европейски столици в ден и да ни докарва по 350 човека в ден. Това са над 2,000 човека в седмица и доста пари в местната икономика. Всичко което се иска е малко субсидиране от държавата за намаляна или 100% покриване на таксите на летище Бургас. Още веднъж браво че някой се напъва да мисли за бъдещето. Сега остава и да доведе нещата до край че това е най-проблемната ни част в България. Все увисваме на наполовина свършена работа като някой стар компютър.
13.
Clever
05.12.2016 17:53:55
0
2
Не знам колко е ДЕБИТА на топлата гореща МИНЕРАЛНА ВОДА на Банево но ако е голям да почнат да строят открити и закрити БАСЕЙНИ и ХОТЕЛИ на Ветрен и Баннити ето ти ЦЕЛОГОДИШЕН Туризъм особено подходящ за есено-зимния -пролетни сезони .И Басейните и СПАхотелите да вземат да ги направят да изглеждат в РИМСКИ ЛУКС стил а не като банята на Сюлейман с тюрбета минарета и шарени сини турски плочки разбира се ако дебита на водата го позволява
12.
FREE BULGARIA
05.12.2016 15:55:06
1
1
1.
FREE BULGARIA
05.12.2016 15:46:08

Рейтинг:
-1
​Eнергетиката ни е в московски капан още от времето на Тодор Живков. 60 агенти на Държавна сигурност са работили в АЕЦ „Казлодуй“.
Московският капан е заложен в българската енергетика не от вчера и не от днес. Още от времето на Тодор Живков сключваните договори със Съветския съюз по онова време, а в днешно с Русия , са ощетявали българската икономика с милиарди. Това става ясно и от документите на Държавна сигурност, за която надзираването на енергетиката е от ключово значение.
Така, че днешните социалисти трябва да внимават с опорните точки. Една от тях е много тиражирана напоследък: 27 години след 10 ноември било демоде да се говори за комунизъм-антикомунизъм, а разговорът за Държавна сигурност отклонявал вниманието от решаването на днешните проблеми. Смях в залата! Защото едва ли има здравомислещ, който да не попита: а защо се стигна до днешните проблеми и не се ли коренят те точно в престъпленията на комунистическия режим? И не трябва ли онези, които заложиха мините и капаните във всички сфери на обществения живот, да си понесат отговорността? Въпросите не са риторични, а отговорите им могат да бъдат намерени дори в архивите на ДС.
Голямата „любов" на Големия брат е в...
Голямото източване на българската икономика
Един от емблематичните примери е българската енергетика. Тя е поставена в зависимост от Съветския съюз още от 50-60-те години на миналия век и това се вижда от документите на БКП.
Решението за строежа на АЕЦ „Козлодуй" е взето от Политбюро на ЦК на БКП на 19 август 1965 г. с ясното съзнание, че това ще струва на хазната твърде много. Както и се случва(виж документите в гаерия, б.р.).
Още в началото на изграждането на Първи блок на АЕЦ „Козлодуй" съветските „другари" искат от българската страна над два пъти повече средства, отколкото са поискали на ГДР по онова време. Това може да се прочете от разсекретените документи на ДС от литерното дело за Държавно стопанско обединение „Технокомплект". Донесенията на агент „Станислав" показват трудни преговори със съветските специалисти. Спорът е цената за документацията, която трябва да се купи, за да се пусне Първи блок на АЕЦ „Козлодуй". Става дума да близо 1 милион рубли, които Москва иска от България, докато за идентичен контракт ГДР са платили 450 хиляди рубли. Преговорите се проточват. Намесват се висшите ешелони от Москва и се стига до цена от 770 хиляди рубли. След повече от 20 години – месеци преди падането на режима на Живков , ДС ще си позволи да констатира, че "със съглашението от 1964 г. съветската страна постига едностранна изгода при двустранното сътрудничество в проектирането" на АЕЦ.
И това е само един факт. А документите изобилстват с множество още примери. Така например в АЕЦ "Козлодуй" на ключови места са били вложени 50 километра негодни кабели. Във всички електроцентрали в България нивото на противопожарна безопасност е било изключително ниско. До пускането на АЕЦ "Козлодуй" през 1974 г. за централата били похарчени близо 400 млн. лв е видно от документите. На нея бил даден статут на "режимен обект", за който отговарял специален офицер от Държавна сигурност.
Справка на ДС от март 1989 г. посочва неизгодните за България споразумения със СССР, сключени в рамките на Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ) - икономическата организация на страните от социалистическия лагер. Поставя се акцент върху цените на горивата и оборудването за атомните централни, които на свободния пазар за периода 1980-1990 г. са значително по-ниски от тези, "съгласувани от страните-членки на СИВ".
Като обосновка е посочена "плаващо договорираната цена" за проектирането на 5 и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", която е от порядъка на 37 млн. рубли, като се е очаквало за АЕЦ "Белене" тя да бъде още по-висока, "ако не се променят принципите" с нов договор. Вече сме наясно каква е равносметката и колко още поколения ще плащат.
Задачата на ДС в енергетиката е била
„унищожаването на вражеските елементи"
Агентурният апарат е трябвало да "обхване" и "регистрира" този контингент. Сметнатите за опасни били или "профилактирани", или уволнявани.
В строго секретно предложение от 1957 г. се говори да се „прочистят" и „отстранят" десетки работещи в електроцентралите. Основанията за уволнение са: „ защото произхожда от буржоазно семейство, ... ненавижда членовете на партията и говори срещу тях..., похабявал повереното му имущество и подстрекавал работниците да не работят..., бащата е белогвардеец..., има връзки с гръцки лица..., съпругата произхожда от кулашко семейство...,членувал в земеделската опозиция и дружи с вражески елементи....,слушал чужди радостанции и очаквал идването на американците...".
Още през 60-те години Държавна сигурност е разполагала със сериозен брой агенти във всички централи в България. Според документи за атомната електроцентрала "Козлодуй" от март 1975 г., т.е. година след пускането й, ДС е имала там 30 секретни сътрудници
Година по-късно техният брой бил удвоен
В секретните донесения на ДС се посочват и ниското качество на някои материали както и съмнения за слабата квалификация на работещите в АЕЦ.
В рапорт от 1984 г. пише, че само за една година в централата са станали 13 "кабелни пробива". Причината за това е, че 50 километра от кабели, монтирани на "възлови електродвигатели" и други "важни съоръжения" през 1980 и 1981 г., са "некачествени".
Това е станало, след като "по нечие устно нареждане" кабелите не били изпитани според изискванията.
От рапортите на офицера, отговорен за атомната централа "Козлодуй", включени в сборника, се вижда, че през 1978 г. е имало мнения, че "персоналът на цех "Радиационна безопасност и дозиметрия" при "АЕЦ Козлодуй" не притежава необходимата квалификация, че няма добър специалист по радиационна безопасност и измерванията се правят повърхностно".
Регистрирани са и спекулации и подправяне на резултатите. В секретно донесение се посочва например, че ръководството на рудници, добиващи суровина за ТЕЦ-вете е давало нареждане да се смесва пепелта, която е негодна, с въглищата, за да се преизпълни заложеният план. По този начин хора от ръководството получавали бонуси.
И това са само част от документите на ДС в енергетиката. Задълбочено разследване и анализ и на литерните дела ще даде пълната картина на енергийната зависимост на България, заложена от комунистическото управление. Зависимост, в която държавата ни е винаги губеща.
11.
Кмета
05.12.2016 15:26:42
2
2
При положение че Истамбул е опасен град вече и че Турция и Русия са във опасни диктатури където няма грам свобода и човечество вече, Бургас трябва да е притегателен център който да има 200% разтеж на полетите ами не 20%!!!
10.
стоян от Чикаго
05.12.2016 15:19:29
3
3
Бургас трябва да стане притегателен център за капитала на света и за банките. Не може тъпа не-модерна банка като Първа Инвестиционна да е най голямата в града и при всяко теглене на пари да си граде такси от сметките на хората.
Не може най печелишата банка да се помещава във сива комунистическа сграда на главната която изглежда като Сирийско недоразумение!!

Вълчо е много горин и стегнат бизнесмен. Когато видим града пълен със хора като него тогава полетите сами ще дойдат.

Бдете и давайте повече реформи!!! Също това обгазяване на града трябва да спре!!!!
9.
Васил Левски е убит с одобрението на Русия, а Граф
05.12.2016 15:05:19
0
3
Първо трябваше да подпише указ че 100 от тротоарите ще са прави и най красиви и качествени в света. После че всички жици който не са необходими ще се приберат и отрежат и стълбовете няма да са ръждясали и грозни и кабели да висят като гнезда от некадърници.

После вземете този пазар на Краснодар да го разкрасите със някакъв дезайн да не прилича на такова село да плаши туристите.
8.
FREE BULGARIA
05.12.2016 15:00:29
3
3
По хубаво да подпише че ще наемат 20 от най добрите Американски продавачи да убедят 500 от най големите компании в света да отварят заводи и производство в Бургас.

Тогава няма да има нужда от такъв глупав фонд и бюрокрация защото НАТУРАЛНО града ще расте и държавата ще стане като Швейцария и няма да има нужда да си измисляме фондове.

Държавата трябва да е отворена за бизнес и еко! Бургас трябва да стане tax-free city като Сингапур най малко където да се привлича капитал и пазари, а не цигани! където да идват най богатите хора от цяла Азия и Арабия а не някакви популисти да пречат. Където църквите да са най красивите в света. Където Английския да е втори език задължително. Където чужденците да могат да влязат във транспорта и не да се чудят тая ебана кирилица какво значи. Където има закони за красота и който не си боядисва сградата аут шут в гъза взима му се сградата!!!!

По хубаво да отворят 10 нови университета в Бургас - филиали на най добрите чужди университети.

Никой няма да дойде ако не гласувате закона за корупцията на Кунева който социалистите и руснаците продължават да не гласуват.

Никой няма да дойде ако не стане властта още по прозрачна и бизнеса види истински реформи във законо-даването.

Никой няма да да дойде ако не сме топ-10 във световните класации за леснота на бизнеса и справедливост на закона.

Никой няма да дойде ако не преместим паметника на окупатора Альоша и да отворим Тройката да диша и да запълним тая дупка на Тройката и да го направим парк.
7.
Професорът
05.12.2016 14:59:23
1
4
Защо го няма изпълнителният директор на Сл.Бряг АД. Къде са и съюза на собствиниците ,среща на празни приказки.
6.
Мастърхаус
05.12.2016 14:55:36
1
5
Вместо да спонсорират общината Нефтохимик с над 1 милион лева, защо не се отпуснат средства, които ще доведат до повече инвеститори и повече туристи? Така ще има ефект за повече бургазлии, а не шепата народ, отиващи на стадион Лазур?
5.
Мол Галерия, Мол Бургас плаза....
05.12.2016 14:53:20
0
5
Защо двата мола не отделят по едни 5000 лева за този фонд? Така ще имат повече обороти!!!!!
4.
Аз
05.12.2016 14:51:47
2
6
Направо яд ме хваща, че моите авери от София летят до Берлин, Дъблин, Барселона, Валенсия, Милано, Рим, Стокхолм и други градове за по 9 до 20 евро.....Хайде кмете, хайде, областен управител, действайте! Искаме и ние да ходим до тези градове за такива цени!
3.
бизнеса да се включи
05.12.2016 14:47:28
0
4
А защо не се включи и в бизнеса в този фонд? Примерно - хотел Приморец - 5 хиляди лева, хотел България - 5 хиляди лева, хотел Аква - 2 хиляди лева, че е по-малък, хотел Атлантис в Сарафово - 5 хиляди лева, фирмите в региона - 10 фирми по 1000 лева....хотел Гранд Поморие - 5 хиляди лева.....
2.
Искаме Райън еър
05.12.2016 14:44:15
1
4
Хайде, давайте, искаме Райън еър да лети от и до Бургас по дестинации в Европа на цени от 20 евро! Това ще доведе до повече туристи извън сезона, както и привлече нови инвеститори.
1.
запознат
05.12.2016 14:35:41
0
6
Хубава статия ама защо не пишат че идеята и мотора на това начинание е Бачийски а Нфсб го постави като условие да гласуват ЗА бюджета.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините Вижте какви са те Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Заплатите на новоназначените колеги станаха в размер на 1400 лв. отново бруто. Което след удръжките означава, че част от социалните работници получават под 1100 лв. Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Атракционният център се намира в парк „Езеро“ в Бургас Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Рецепта за рибни кюфтета от каракуда Рецепта за рибни кюфтета от каракуда С какъв сос ще поднесете тези рибни кюфтета от каракуда
Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори