×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Кола се преобърна в Шуменско, шофьорката – с 1,91 промила и положителен тест за метамфетамин
  • Митничари откриха контрабандно злато за над 80 бона на "Лесово"
  • Росен Желязков се отказва от европарламента
  • 15-годишно момиче се удави след падане в напоителен канал
  • Vivacom тества първи в България най-новата мобилна технология 5.5G
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Става напечено: Турция ще оспори всички условия по Лозанския договор, който определя и границата на България


23 Ноември 2016, Сряда, 14:18 ч.

И това стана в Лозана под носа ни. Отнеха ни толкова земи и някои пак намериха повод за гордост. Какво бяхме, какво станахме, какво ще бъдем?

Бъдещето трябва да се планира на базата на задълбочения прочит на историята, Турция ще построи по-голяма от себе си държава с помощта на Аллах. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган пред участниците в конференцията за новата концепция за сигурността, предаде БГНЕС. Той специално акцентира на Лозанския договор, по силата на който 3 млн. кв. км. имперски територии са орязани до 780 000 кв.км.

„И това стана в Лозана под носа ни. Отнеха ни толкова земи и някои пак намериха повод за гордост. Какво бяхме, какво станахме, какво ще бъдем? Този въпрос за нас е изключително важен. Необходимо е да четем втория план на историята и така да планираме бъдещето си“, посочи Ердоган и припомни, че винаги при споменаването на Лозана „някои се чувстват некомфортно“.

По-нататък в словото си той подчерта, че никой няма право да се намесва във вътрешните закони на Турция, а решенията ще вземат нейните власти. За пореден път Ердоган обвини ЕС в намеса във вътрешните работи на страната и в покровителство над терористите и техните депутати, избягали в Брюксел. „Лозанският договор не е безспорен текст, не е и свещен. Разбира се, че ще го обсъждаме, ще правим опити да постигнем по-доброто решение. Първата световна, Втората световна, Студената война останаха в забрава и на базата на това се опитват да ни затворят в Лозанския договор. Но ние сме дали дума на нацията си. Ние ще оспорим всички условия“, заяви турският президент.
Лозанският договор от 24 юли 1923 г. е подписан между Османската империя и държавите победителки в Първата световна война - Великобритания, Франция, Италия, Япония, Гърция и Румъния. С договора Турция се отказва да претендира за наследството на Османската империя, а в замяна Съюзниците признават държавния й суверенитет и границите й. Според условията на договора Източна Тракия и Караагач се предават на Турция, а Западна Тракия на Гърция.

Турция също така се отказва от претенции към островите в Егейско море, присъдени на Гърция, и официално се отказва от Кипър. Макар че България не е страна по договора, в Лозана се определят нейните граници. Тъй като по Ньойския договор на България се забранява да се въоръжава, за да не се променя договорът за частта му за военните клаузи, срещу което остро реагират Югославия, Румъния и Гърция, се въвеждат 30-километрови демилитаризирани зони по българската граница с Турция и Гърция в Тракия.

С подписването на Лозанския договор България признава предаването на Западна Тракия на Гърция, като си запазва от международноправна гледна точка възможност да претендира за получаване на икономически излаз на Бяло море по чл. 48 на Ньойския договор. С втората конвенция от договора Проливите се поставят под международен контрол, с което се накърнява суверенитетът на Турция. Като цяло договорът определя границите на Турция, Гърция и България. Според условията Турция се отказва от всякакви претенции към Дедоканезките острови, Кипър, Египет и Судан, Сирия и Ирак.

В категории: Политика


7
Коментара
Флагман.БГ 10 неща, които карат мъжете да се влюбят 10 неща, които карат мъжете да се влюбят 12/06/2024, Сряда 22:00 0
7
Коментара по темата
7.
Петър
24.11.2016 08:14:20
0
0
Според договора Турция няма как да се е отказала от каквото и да било. От, което следва, че не може да има претенции за каквото и да било! Виждате ли Съюза, който излиза от представата за хибридна война?! Русия-Турция, две бивши империи, целенасочено "подкопават" ЕС!
6.
KML
23.11.2016 12:37:19
1
13
Договорът между България и Османската империя който урежда границата между двете държави е сключен още през 1915 г. С договора изнемогващата срещу Антантата империя с цената на минимални териториални отстъпки ( Свиленград и околностите ) си осигурява ценен съюзник в ПСВ. С България на своя страна Англия,Франция,Русия, Гърция, Сърбия и другите страни от Антантата, Турция щеше да бъде смачкана за няколко месеца.Нямаше да има Лозански договор а най - вероятно Константинополски и Турция щеше да бъде сега само на територията на Анкарския вилает.
5.
Direct energy
23.11.2016 12:09:15
1
0
youtube.com/watch?v=X0eQCC9NJhE
4.
Target humanity
23.11.2016 11:57:42
1
2
youtube.com/watch?v=kP_2R54bzqU пак питам ко прай министерство на отбраната срещу микровълнови и други оръжия за директна енергия срещу Български граждани
3.
Dew hel electro magnetic gun
23.11.2016 11:39:26
3
2
Питам министерство на отбраната ко прай срещу психотронните оръжия използвани срещу Българските граждани поради зачестилите случайни инфаркти инсулти и други необясними youtube.com/watch?v=NOuMcx8p-7Y
2.
Voda
23.11.2016 11:36:33
5
2
Вая ,мандра и атанасовско море
1.
GD
23.11.2016 11:29:59
1
12
България на три морета !!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Празника на семейството събира бургазлии във Ветрен тази събота Празника на семейството събира бургазлии във Ветрен тази събота Много изненади, томболи с големи награди, и спортни активности и състезания за всички членове на семейството, както и за бъдещи татковци и мами, очакват посетителите на „Празникът на семейството“ Елена Йончева остава евродепутат след отказа на Джевдет Чакъров и Искра Михайлова Елена Йончева остава евродепутат след отказа на Джевдет Чакъров и Искра Михайлова Водачът на евролистата на ГЕРБ - Росен Желязков, също се отказа от мястото си 10 неща, които карат мъжете да се влюбят 10 неща, които карат мъжете да се влюбят Ако той ви е накарал да се чувствате добре в определена ситуация или по принцип, не забравяйте да му споделите Възродиха идеята за контрол върху графити изкуството в Бургас, този път идва от управляващите Възродиха идеята за контрол върху графити изкуството в Бургас, този път идва от управляващите Крачка напред ли сме най-после да имаме фестивал на уличното изкуство? За какво мъжете най-често лъжат, ето 5 неща За какво мъжете най-често лъжат, ето 5 неща Те крият истината, за да прикрият несигурността си Цончо Ганев ощастливи Звезделина Каравелова Цончо Ганев ощастливи Звезделина Каравелова Активистката на „Възраждане“ от Несебър ще стане депутат Това са най-големите бебета сред зодиите Това са най-големите бебета сред зодиите Четири зодиакални знака се отличават с инфантилността си Новите евродепутати не са това, което очаквахте Новите евродепутати не са това, което очаквахте Доста от новите избраници не проведоха типична предизборна кампания, а се фокусираха върху социалните мрежи Рецепта за свинско в гювечета Рецепта за свинско в гювечета Бързо и вкусно ястие ДПС със спад на гласовете от Турция ДПС със спад на гласовете от Турция Само че процентният дял на ДПС от гласовете в Турция остава почти същият
Четири руски бойни кораба акостираха в Куба, на борда им има хиперзвукови ракети "Циркон" Четири руски бойни кораба акостираха в Куба, на борда им има хиперзвукови ракети "Циркон" Фрегатата "Адмирал Горшков" и ядрената подводница "Казан" пуснаха котва на 145 км от Флорида Започват да произвежда бира от кока Започват да произвежда бира от кока Новата бира на El Viejo Roble струва под 2 долара Тайсън Фюри лази по земята пиян, изхвърлиха го от бар Тайсън Фюри лази по земята пиян, изхвърлиха го от бар Той дори си удря главата в стълб Синът на Джо Байдън загази, признаха го за виновен и го грози 25 години затвор Синът на Джо Байдън загази, признаха го за виновен и го грози 25 години затвор Президентът обяви, че няма да го помилва САЩ и Германия дават още ПВО-системи на Украйна САЩ и Германия дават още ПВО-системи на Украйна Западните съюзници обещаха финансова и военна помощ на Володимир Зеленски Този български инфлуенсър си поръча чипс от кокоши крака в Южна Корея Този български инфлуенсър си поръча чипс от кокоши крака в Южна Корея Тук има много интересни неща, кухнята е много различна и вкусна, например предлагат на пазара чипс от кокоши крака, разказа Сашо Кадиев Това е най-редкият зодиакален знак Това е най-редкият зодиакален знак Най-често срещаният е Скорпион  Тя беше секссимвол, а сега вече е фермерка Тя беше секссимвол, а сега вече е фермерка Памела Андерсън продаде къщата си в Малибу и отиде на село Градушка изпочупи носа и прозорците на самолет Градушка изпочупи носа и прозорците на самолет В бурята попаднал полет на австрийските авиолинии от Испания до Австрия Съветът за сигурност на ООН подкрепи предложения от САЩ план за прекратяване на огъня в Газа Съветът за сигурност на ООН подкрепи предложения от САЩ план за прекратяване на огъня в Газа Единствено Русия се въздържа, но не използва правото си на вето
Румен Радев Румен Радев за партията: Не коментирам паник атаките на лидерите, думата има медицината Виц на деня Виц на деня - Скъпа, на какво мирише така хубаво?
- На парфюма, който вчера ми подари.
- Нищо не съм подарявал.
- Подари ми. Виж си портмонето!
Виц на деня Виц на деня - От 5 месеца се занимавам с бизнес и вече имам 1 милион.
- Как успя така бързо?
- Ами, започнах с 2 милиона.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук "След всяко ядене ставаш все по-самотен."
Стара канибалска поговорка
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори