×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Иманяри плячкосаха уникална находка в Руенския балкан


Иманяри плячкосаха уникална находка в Руенския балкан
Много от иманярите се правят, че търсят трюфели в гората, а всъщност дирят съкровища
13 Ноември 2016, Неделя, 04:52 ч.
Източник: Труд

3латна статуя на владетел, дърпащ за опашките два лъва, е била открита край Руен

3латна статуя на владетел, дърпащ за опашките два лъва, е била открита и плячкосана от иманяри в Руенския Балкан. Находката била уникална, невиждана досега. Статуята била голяма и изключително красива.

Това твърдят със сигурност местните хора, чиито имоти напоследьк са обект на набези от търсачите на съкровища и реликви. Иманярите са се наосочили в Руенско, защото в Странджа хляб за тях вече няма.

Заради бежанците, чиито „магистрали“ са насекли планината, навсякъде има заасилено полицейско присъствие. Навред кръстосват граничари и е опасно да се рови за съкровища – ще ги заловят на минутата. Затoва са предпочитат по-спокойните места, чисти от преселници. Освен е Балкана нагоре от Айтос иманяряте бродят и в Карнобатско. Много от тях пробват хитьр трик не само е планинските селища на Бургаския регион, но особено в Лудогорието. Правят се на тьрсачи на трюфели и ходят с кучета. До такава степен са се вживели в тази си роля, че вече за никого не е ясно дали се преструват, или пък наистина са заменили бизнеса с далеч по-доходен и безопасен. Или пьк работят по нова схема – „две в едно“.

Трюфелите се търсят от кучета. Едно обучено куче струва страшно скъпо. Ловци разказват, че докато майката е бременна, в храната й слагат парченца трюфели, а като роди, обтриват тялото й с трюфел. За да може, докато малките сучат, да свикват с миризмата и после да търсят и намират скъпоструващата гъба. Най-бързо изравят трюфела дивите прасета. Затова много търсачи се пробват да търсят с прасета, но там опасността е, че дори и бързо открити,„черните диаманти“, както ги наричат, могат да бъдат веднага изядени.

Диамантите гъби са в корените на дърветата. Археолозите например са чували, че в Странджа се продават фиданки, „заразени“ с трюфели, с цел да се засаждат и отглеждат эа богата реколта. Никой обаче не знае къде точно е това място. По принцип търсенето или ловът на трюфели е тайнство, за което се говори завоалирано, с оскъдни факти, обвити в тайнство и без конкретика.

Като кьм това добавим,че ловът на трюфелите не е изконен български, а привнесен и чуждоземски, той става още по-странен, неясен и загадъчен. А у нас безспорно ловците са хората, които са най-вещи по проблема.

Трюфелите според цвета си са черни, червени u бели. Според сезона са зимни ипи летни. Пo-ценни и скъпи са зимните, но те се намират много по-трудно и в много по-малки количества. Авджиите обясняват, че у нас се среща черният трюфел. Килограмьт от него струва 300 лева. Същото количество от белия се харчи по 2000 евро в Италия, но този вид в Странджа го няма. Най-много за трюфели се рови в Котелско и край Сливен, заключават ловците.

Информацията ни е, че в Шуменасо и край Котел иманяритв са се преквалифицирали в тьрсене на трюфели, твърдят и археолозите.

„Взели са си кучета – по едно или две всеки. Дали пpu тези обиколки си носят металотърсачи, не можем да кажем. И дали се маскират, за да оправдаят своето присъствие до археологически обекти, не знаем, имаме само своите подозрения. Но са се преквалифицирали устойчиво. В Странджа също има хора, които търсят трюфели“, коментира Милен Николов, директор на Археологическия музей в Бургас.

Преди година-две набезите по обекти в Странджа са били истинско нашествие.

„В Странджа има много ниски могили, които копаеха. В района на селата Фазаново, Писменово и Вършило имаше такива случаи.3а опазването на археологическите културни ценности превенцията, която според мен трябва да се направи, е те да бъдат регистрирани. Защото в момента има много селища, светилища, крепости дори, които не са oпucaни.

В селата – само прu оран – има петна no земята с керамика u монети, което е свидетелство, че там има археоло- гически обект. При тази дейност иманярите минават по терена и плячкосват това, което тракторьт е разкопал. Но иманярът, ако е заловен близо до регистриран археологически обект, той не може да излъже защо се намира там“, казва Милен Николов.

По думите му 90 процента от надгробните могили в Бургаско са претърпели набези още през 90-те години и началото на 2000-ната.

Това минава някак незабелязано, не им се обръща много внимание, защото обществото е заето с други проблеми. А е очевидно, че през този период е работено посред бял ден, не тайно. Има цели тунели, буквално шахти, които са изкопани, за да се достигне основната могила, където се намира погребението с даровете, което е крайната им цел, защото вътре може да има и злато. Обичаят е характерен за траки, келти и скити. При Стрелча и Хисар са най-величествените монументи, наломнят археолозите.

Иначе в Бургас археологическата есен още не e приключила. Най-големият обект, на който се работи, е крепостта Русокастрон. „Разкрихме една монументална архитектура. Запазените крепостни стени са до 5 метра височина. За подобна запазеност се сещам само за Устрем в Родoпите и на някои места в Средна гора“, заключава шефьт на Археологическия музей е Бургас.

Това лято е разкрит средновековният nът, който е водил към Русасастрон, както и още една неизвестна крепостна стена, която се допроучва. При разкопките е открита u ранновизантийска стена от VI век.

Крепостта Русокастро е един от най-големите обекти в България, no думите на бургаските археолози. Това е бил средновековен град от ранга на Трапезица, на Червен, което е изключителна рядкост. Има археологически доказателства за това, че част от крепостните съоръжения е построил цар Светослае Тертер, възможно e и Асеневци да са давали средства эа крепостта. Това е едно място, свързано с българаската истoрия и българската памет.



В категории: Руен


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
1-ви клас
13.11.2016 12:59:55
1
6
Редактор няма ли този сайт? Имате над 100 правописни грешки само в 1 статия.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Мисис България Станислава Андреева е сред актрисите, които ще минат по червения килим в Кан
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори