×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Трайков: Пенсии от 200 лв. са срам за България, плащаме данък ДПС


01 Ноември 2016, Вторник, 10:26 ч.

Как искате съдебната система да е нормална, след като политическата класа е корумпирана, попита Каракачанов, а според Калфин, докато не се промени профилът на икономиката, нищо няма да се получи

Пенсии от 200 лв. са срам за европейска държава в 21-ви век. А те са такива, защото парите изчезват на други места. Плащаме 20-30% данък ДПС. Това каза кандидатът за президент от Реформаторския блок Трайчо Трайков в предизборния дебат по Нова телевизия „Новият първи”.
Той обясни, че данъкът е за обществените поръчки. „КТБ глътна 4 млрд. лева, АЕЦ „Белене“ - 3 млрд. лева. Едни десетина милиарда хвръкнаха за последните 2-3 години и затова няма пари“, подчерта Трайков.
Думите му изнервиха бившия премиер Пламен Орешарски, който е подкрепен от ДПС за президент. Трябва да имате малко повече скромност, възкликна той и започна да говори за греховете от времето на Иван Костов. Естествено с това нямаше как да уязви Трайков. „За този период, за който говорите, съм бил в частния бизнес и съм разчитал само на труда си, на знанията си, но вие трябва да разкажете това, което знаете“, заяви кандидатът на реформаторите.
„Двама от кандидатите бягат от дебати. Това би трябвало да подскаже на българските граждани, че те трябва да си получат заслуженото. Хората искат да чуят какви са каузите и идеите ни, какви са подходите за решаването на проблемите им“, заяви пък Красимир Каракачанов, издигнат за държавен глава от „Обединени патриоти-НФСБ, "Атака" и ВМРО“.
Според него, българският президент няма правомощия да разпореди на правителството да вдигне пенсиите или заплатите, но може да инициира промени.
Подобна теза изказа и Ивайло Калфин от АБВ. „Президентът няма преки правомощия за повишаване на доходите, но може да повлияе на дългосрочните политики. Ако искаме да имаме различен тип на икономиката, а не тази с евтиния труд и износа на суровини, трябва да говорим за социална система, която да е справедлива, за действия, които ангажират различни министерства и институции, централна и местна власт. Президентството може да е тази институция, която да е двигател, да създаде средата, в която да се изработят по-дългосрочни политики“, обясни бившият социален министър.
„Тези, които се крият от дебати, вероятно ще се крият и от хората, ако бъдат избрани за президент. Да не го допускаме! Когато има социална справедливост, това означава, че държавата си върши работата в това да гарантира, че правилата ще са еднакви за всички и ще се спазват. Ролята на президента е да помогне това да се случи“, каза пък Трайков.
„Президентът не може да разпореди промени, а да ги инициира през Консултативния съвет за национална сигурност, чрез правото на обръщение пред парламента и пред нацията. Основният въпрос, който стои, е този за несправедливостта. Не е нормално след 25 години преход, когато твърдим, че сме страна членка на НАТО и на ЕС, пенсиите у нас да са по-ниски от страни като Албания, Сърбия и Македония. Справедливо е правителството, след като е обявило прага на бедност 300 лева и минималната пенсия да е толкова. Аргументът, че няма пари, не е сериозен“, заяви Каракачанов.
Калфин пък каза, че трябва да бъдат преизчислени всички пенсии. „Когато една учителка със стаж от 40 години се пенсионира преди 20 години, взема 150 лева, а на нейна колежка, която сега излиза в пенсия, дават двойно повече пари. През 2014 г., когато отидох при премиера с искане за преизчисляване, той каза, че има утечки в пенсионната система и трябва да се затегнат. Благодарение на колегите в парламента, на синдикатите и на работодателите, в момента тази система е добре затегната. Затова сега трябва да се увеличат приходите в НОИ и съответно и пенсиите“, заяви бившият социален министър.
Според него, за да се увеличат доходите от труд, трябва да търсим друг профил на икономиката. Тя трябва да може да може да задържи 35-40 хиляди души, които всяка година излизат извън България.
Каракачанов пък изтъкна, че трябва да има възмездие за това, което се случи през последните 25 години заради това, че сме най-бедната държава, с най-ниските доходи и с най-бързо умиращо население. „Можем да направим първо ревизия на т. нар. инвалидни пенсии. 980 000 граждани на България получават пари за различни форми на инвалидност. Мога да ви посоча цели села, в които ромските деца са „болни“ от астма, а в други населени места – от епилепсия“, заяви съпредседателят на Патриотичния фронт.
Не може обаче механично да се намали броят на хората с увреждания, опонира му Калфин.
Във втората част от дебата кандидатите за президент, подкрепени от парламентарно представени партии, спореха за корупция и вътрешна сигурност.
„Всички опити да се направи по-ефективна съдебната система, стигат до темата за Велико народно събрание. Затова е нужен широк дебат за промени, но той не трябва да е в парламента, за да излезем от партийното джавкане. Нека експертите да се съберат и да отговорят защо съдебната система е такава. Ако е необходимо Велико народно събрание и нова Конституция, нека я приемем, защото трябва да има справедливост!“, призова Калфин.
Каракачанов пък попита как катаджията да не ни взема рушвети, след като вижда, че т. нар. политическа класа е корумпирана? „Не може да има страна, в която 10% комисионна се смята за малко и да искате да има нормална система. Отгоре-надолу всичко е проядено. Личният пример на политиците, на премиера, на президента е основата, на базата на която може да се потърси сметка за процесите, а не с измислени реформи да обясняват, че реформират системата“, коментира лидерът на ВМРО.
„В България законите се коват в Народното събрание. Няма начин то да бъде заобиколено. То обаче трябва да реши да има Велико народно събрание. Ако стана президент, ще се възползвам от правото си на законодателна инициатива“, декларира Трайков.
Кандидатът на обединените патриоти пък заяви, че когато стане президент, няма да чуем от него „Кажи си, Иване“ (б.а. фразата, изречена от Петър Стоянов по време на управлението на Иван Костов). Ще задам направо въпроса „Защо, Иване?“, подчерта Каракачанов.
Държавен служител, уличен за корупция, не трябва да заема държавен пост до края на живота си, предлага той.
Според Калфин пък, прането на пари означава различно функциониране на съдебната система. „Кой ще накаже тези, които имат огромни къщи, но нямат доходи? Защо не работи прокуратурата?“, попита той.
Кандидат за „Дондуков” 2, издигнат от Реформаторския блок, от своя страна заяви, че някога не е имало мнозинство, което да се е опитало наистина да реформира съдебната система.  „Миналата година всички народни представители бяха против реформите. Държавата не може да бъде гарант, че правилата се спазват“, призна Трайчо Трайков.
Четиримата съперници в студиото на Нова телевизия коментираха и проблемите с бежанците, отношенията с Турция, с Русия, със САЩ и с ЕС.
Според кандидата за президент на Обединените патриоти, България трябва да води политика на недопускане на бежанците в България, на защита на границата, включително употреба на сила. „Никакво трайно заселване, както предлага правителството в момента, не може да има! Аз бих говорил по един нов начин в ЕС. Все още Европа няма единна политика по отношение на бежанците. Вместо да се търси начин за възпиране на нашествието на нелегални мигранти, все още европейските чиновници пробутват директиви, според които ние трябва да продължим да приемаме и да разселваме“, изтъкна Каракачанов.
„България е член на НАТО и ЕС, но това не означава, че не трябва да водим балансирана политика и приятелски отношения с Русия. Турция е голям проблем в международната политика. Моето категорично мнение е „не” на Турция в ЕС”, подчерта лидерът на ВМРО.
Според него, не трябва да водим наведена политика към когото и да било. „Президентът обаче трябва да се старае да развива балансирани отношения. Не е работа на България да дава квалификации. В конфликта САЩ-Русия най-глупавото е да се набутаме по средата”, подчерта Каракачанов.
Кандидатът за президент на АБВ пък заяви, че е много важно да се спре напливът на бежанци.
„Трябва да си пазим границите, да се охраняват. Голяма част от тях идват от страни, които не са свързани със съответен конфликт. Така че работа на президента е да води активна дипломатическа дейност за това те да могат да се връщат обратно. Като президент бих започнал много активно политика на Балканите и в Черно море, за да можем да върнем на България авторитета и спокойствието около границите ни”, заяви Калфин.
Той обясни, че опасността за България не е Русия, а от целия този нестабилен регион от Близкия изток до Балканите, където има етническо и религиозно напрежение.
„Трябва да търсим сигурност около себе си. Бих започнал инициатива за еврорегион в Черно море, което означава сътрудничество. Петте балкански страни-членки на ЕС трябва да започнат да излизат с общи позиции”, поясни бившият външен министър.
„Европа се променя и ще се промени много бързо. С излизането на Великобритания от ЕС той ще има различен начин на функциониране. Ако не знаем какво искаме, България ще изпадне в една периферия, в която ще ни е много по-трудно да работим”, прогнозира Калфин.
Кандидат за президент на Реформаторския блок пък предупреди, че положението ще става още по-лошо.
„Проблемът е, че страните, откъдето идват бежанците, едва ли ще се успокояват в бъдеще. Затова и България, но най-вече Европа, трябва да намерят решение, което ще е устойчиво във времето. То е свързано със способността да се защитават границите, както и да налага политическо влияние в страните, от които идват. Работата, която трябва да свършим у нас, е свързана с битката с каналджийската мафия”, подчерта Трайчо Трайков.
„Някой каза, че трябва да поддържаме балансирана политика с Русия. Въпросът е дали тя иска това. Ако е с Турция, дали Турция иска. Едно е какво ние искаме, друго – какво  отношение срещаме. Задачата на българския президент е да създаде предпоставки за такова равнопоставено отношение. Категорично балканската политика е задължение номер едно. Нашата сила е в това, че имаме общи интереси със съседите си”, коментира Трайков.
В последната част на дебатите в „Здравей, България” кандидатите за държавен глава имаха възможност да си задават въпроси един на друг.
Ивайло Калфин подкрепи предложението на Орешарски за декларация, която всички участници в надпреварата трябва да попълнят. Тя е за отказ от каквото и да е насърчаване и участие в изборни манипулации.
Предложението на Орешарски е добро, защото потърпевшите са гражданите, заяви кандидатът от АБВ, а след като Трайков го попита какво би обяснил на българите, ако дадена страна иска част от наша територия, отговори, че има замразени конфликти и България не трябва да буди напрежение в региона. Според него, трябва да имаме достатъчно средства за самозащита, за да осуетим евентуален опит на Турция да заграби парче от нашата земя.



4
Коментара по темата
4.
Baho
01.11.2016 15:47:08
1
0
Началника на пожарната в бургаска област Василев е на хранилка в "Пожарна сигурност". Постоянно ги пробутва навсякъде!!!Аман от корупция!
3.
възмутен
01.11.2016 12:25:50
0
1
На тоя Орешарски как може въобще да му дават думата!!!!!!!
2.
ХОМОБИЗНЕСМЕНИКУС
01.11.2016 11:35:20
1
2
Трайчо не става, много е млад и е гей,
Калфин не става щото е гей и обграден от други гейове крадци,
Каракачанов......той е гей - макденоски и цялата му кампания се осланя на бежанците
1.
burgas
01.11.2016 11:10:46
0
4
на приказки сте велики , все правилни неща казвате , всички сте за затвора
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори