×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Алфа рисърч: Цецка Цачева 29,3 %, Румен Радев - 21,4 %, Красимир Каракачанов - 8,7 %


17 Октомври 2016, Понеделник, 15:47 ч.

ДПС ще реши изхода от балотажа, 80 % от избирателите на Движението още не са решили за кого да гласуват

С около 7% в сравнение с месец септември се увеличават желаещите да отидат до урните. Трудно е да се каже дали тази мобилизация се дължи на задължителното гласуване, или на политическата конкуренция, но към момента може да се прогнозира избирателна активност около 61% от живущите в България, или малко над 3,5 млн. души.

Това показва изследване на Алфа Рисърч, проведено в периода 08 – 13 октомври 2016г. сред 1025 пълнолетни граждани от цялата страна. Проучването е направено със собствени средства.



С най-висока мобилизация за момента се открояват привържениците на левите партии – БСП, АБВ, Движение 21. Колебание и респективно, електорален резерв, е налице сред симпатизантите на ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт.

Бъдещият президент на България ще бъде излъчен на балотаж, с голяма вероятност – между кандидата на ГЕРБ г-жа Цецка Цачева и на подкрепения от БСП Румен Радев. Сред твърдо решилите да гласуват Цачева стартира с електорална преднина пред Радев от 7.9%  (29.3% срещу 21.4%).

На трета позиция се очертава Кр.Каракачанов – 8.7% от гласуващите, следван от И.Калфин – 6.8%. Непосредствено до тях се нарежда група от трима кандидат-президенти – Т.Трайков (5%), Т.Дончева (4.5%), В.Марешки (3.3%). Традиционният участник в избори Ж.Ганчев и излезлият от НФСБ В.Енчев събират малко над 1%. С под 1% лична подкрепа тръгва бившият премиер П.Орешарски.

Освен оспорваният балотаж, предстоящите избори имат още един силен залог – бъдещата управленска формула, което стана особено ясно през последните няколко дни.

Предвид липсата на ясно парламентарно мнозинство и хипотезата за предсрочни избори, подкрепата, която ще получи всеки кандидат на първия тур на изборите, ще бъде индикатор за действителната електорална тежест на партиите и съответно – за мястото им в бъдеща политическа конфигурация.

Към началото на кампанията, когато още не е напълно ясен ефектът от задължителното гласуване, опцията "не подкрепям никого" събира почти 11% от решилите да участват във вота. Делът й не е достатъчен, за да предизвика значим ефект върху резултата от първи тур, но и не означава, че трябва да се подценява заблуждаващият й ефект върху избирателите. Колкото повече хора изберат да гласуват срещу всички, толкова по-висок процент автоматично ще получат водещите кандидати. Профилът на ориентиралите се към "не подкрепям никого" избиратели до голяма степен повтаря този на традиционно негласуващите – най-млади, учащи, жители на големите градски центрове.

Проучването сочи, че най-голямо влияние върху стартовите позиции на кандидатите оказва електоралната тежест на партиите, които ги издигат.

Относително най-силен мажоритарен ефект имат кандидатите на малките партии - И.Калфин и Т.Дончева. Те  удвояват резултата на собствените си политически сили, но засега достигат около 5% -6%, които кампанията може да увеличи. Двете формации в дясно се движат стриктно в рамките на собствените си избиратели. Ц.Цачева привлича 75% от симпатизантите на ГЕРБ, но не и от други партии. Сътресенията в РБ и проблемните им електорални позиции ограничават началната подкрепа за Т.Трайков.

За разлика от ситуацията в дясно, в ляво-националистическия спектър е налице много голям обмен на избиратели. Около две трети от гласовете на БСП отиват за Р.Радев, но останалите – към И.Калфин, Т.Дончева, К.Каракачанов. Аналогична е ситуацията при "патриотите", чиито симпатизанти се разделят между подкрепа за собствения си кандидат и за други кандидати от този спектър.

Точно тази взаимната приемливост на кандидатите и същевременно - близост на избирателите от ляво-националистическия спектър - създава предпоставки за драматичен втори тур.

На него Ц. Цачева би привлякла допълнително основно симпатизанти от РБ, докато мнозинството от подкрепящите И.Калфин, К.Каракачанов, Т.Дончева и другите по-слаби кандидати, биха дали гласа си по-скоро за Р.Радев. Остава открит въпросът за гласовете на ДПС, 80% от чиито симпатизанти заявяват, че към момента не са решили за кого да гласуват или "не подкрепят никого".

В категории: Политика


10
Коментара
Лихвите тръгнаха нагоре
Лихвите тръгнаха нагоре 26/04/2024, Петък 13:41 0
10
Коментара по темата
10.
DSB
21.10.2016 13:15:33
0
0
Стига с тази селска пропаганда за Радев от БКП, на него още му миришат чорапите за Президент, но да видим малко факти , ФАКТИ в празнословиците и манипулираните статии и хвалби към Радев, затова нека бъде доблестен и отговори.
ЗАЩО РАДЕВ Е ЗАМЕСЕН В СХЕМА ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА 40 000 ЛЕВА ОТ ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ?
ЗАЩО НА РАДЕВ ЛЮБОВНИЦАТА /СЕГА ВЕЧЕ ЖЕНА ПО ЗАПОВЕД НА БКП/ Е БИЛА НА ДВА ТРУДОВИ ДОГОВОРА ПРИ НЕГО?
ДОБЛЕСТНИЯ РАДЕВ ЗАЩО НЕ СПАЗВА ЕТИЧНИЯ КОДЕКС НА ВОЕННИТЕ ДА НЕ СПЯТ С ПОДЧИНЕНИТЕ СИ?
ЗАЩО РАДЕВ ОТ БКП ДВЕ ГОДИНИ НЕ СЕ ЖЕНИ ЗА ЛЮБОЖНИЦАТА СИ, А СРЕЩУ ИЗБОРИТЕ ГО ПРАВИ - КОЕ ТОЧНО Е ДОБЛЕСТНОТО ТУК?
ЗАЩО ТОЙ Я ПОВИШАВА В СЛУЖБАТА СЛЕД КАТО ЗАПОЧВА ДА Я КОНСУМИРА СЕКСУАЛНО?

ХОРАТА СА УМНИ И ЩЕ НАПРАВЯТ ПРАВИЛНИЯ ИЗБОР, НЕ ВЯРВАТ НА ГЛУПАВИ И ПРАЗНИ ХВАЛБИ КЪМ ЕДИН ДЕЗЕРТЪОР ОТ БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ, КАКЪВТО ВСЪЩНОСТ Е РАДЕВ, ТОЙ НЕ ЗАСЛУЖАВА ПАГОНИТЕ, НЯМА ДОБЛЕСТ И МОРАЛ ЗА ТЯХ, НЯМА.
9.
Комунист-Идиот
18.10.2016 18:22:53
0
3
Ебал съм им майката на ГЕРБ.Гласувам за всичко друго но не и ГЕРБ.
8.
алфа рисърч
17.10.2016 22:59:21
0
3
няма как да не са такива резултатите при положение, че всички поръчки за изследвания и проучвания се дават на нас. Да не би да сте очаквали друго. Но все пак сме се подготвили за балотажа и тъй като виждаме каква всъщност е ситуацията то резултата за там е в рамките на статистическата грешка, че да сме си вързали гащите.
7.
БГ
17.10.2016 20:08:48
0
8
Тая анкета къде са я провели ? В централата на ГЕРБ най-вероятно!, там от където са си получили парите за 'проучването"
6.
Лисицата
17.10.2016 19:51:59
10
0
Другари и другарки, България ще глаСува с бюлетина номер 17, колкото и да не искате. И този път българите знаят кой е правилният избор - ГЕРБ
5.
se1
17.10.2016 16:57:42
0
13
тази АЛФА Рисърч е Гербаджийска подлога! Разровете се из интернет и прочетете кои са социолозите и кой е собственик. После ще разберете и собственика до кои хора е приближен. Стига сте пробутвали фалшиви анкети. От 20години не са ме потърсили за никаква анкета и не съм чул за някой познат да са го анкетирали по избори, особено!
НЕ гласувайте за ГЕРБ!
4.
.!.
17.10.2016 15:43:20
0
6
Само БКП-КПСС- ДС производни представители ни представят От 1 до 4...Не е вярна тази статистика.
3.
$$$
17.10.2016 13:40:43
2
7
Място за Вашата реклама
2.
Той
17.10.2016 13:38:43
12
2
Такъв прекрасен човек е г-жата лидер.водач.като Него!
ТОЙ я избра
Тя е
1.
Beauty
17.10.2016 13:03:46
35
7
Г-жо Цачева, чест и почитания на Вас и всички от ГЕРБ за това, което правите за целия български целокупен народ! И на тези избори смятам да ви подкрепя с номер 17 в бюлетината.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Козичино празнува „Голямо Лазари“ на 28 април Вижте каква е програмата Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Всички обичат тази храна, но знаете ли, че предизвиква депресия Депресията не е настроение, не е просто умора или меланхолия, а опасно заболяване С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев С финансовия министър гасихме два „пожара” тази седмица, обяви премиерът Димитър Главчев Единият от тях беше в сектор „Земеделие”, а другият - с миньорите и енергетиците от Мини „Марица Изток” и Бобов дол, каза служебният премиер  Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Автомобил пропадна в огромна дупка в Пловдив Нямаше никакви индикации, че мястото е опасно, казва шофьорът Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални  Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Всеки желаещ ще може да дари хранителни продукти С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на  водопровода в с. Русокастро С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на водопровода в с. Русокастро Днес бе направена символична първа копка, строителството ще продължи 360 дни Този лекар предизвика фурор в Стани богат Този лекар предизвика фурор в Стани богат Стигна до въпрос за 20 хил. лева  Голяма драма с тестовете за коклюш Голяма драма с тестовете за коклюш Болните вече надхвърлиха 450 души
Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори