×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Основателят и лидер на форума в Давос Клаус Шваб се оттегля
  • Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно Сумска област
  • Русия показа новите коли "Волга", които всъщност са изцяло китайски
  • Подобрява се състоянието на жената, пострадала при катастрофата на входа на Аксаково с автомобил на НСО
  • Прокурорската колегия освободи апелативния прокурор на София Радослав Димов и го награди
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Когато Слави Трифонов е взимал страна на избори, тя не е била печеливша – да не го надценяваме


Когато Слави Трифонов е взимал страна на избори, тя не е била печеливша – да не го надценяваме
„Който подцени изборите и си позволи да подходи лековато към тях, ще ги загуби”
13 Септември 2016, Вторник, 15:52 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов, снимка: Би Ти Ви

Балотажът на президентския вот е почти сигурен, ген. Румен Радев ще попадне на него



Михаил Константинов е на 68 г., професор по математика. С огромен опит в организацията на изборите в България от началото на прехода. Бил е член на Централната избирателна комисия, в момента е в управлението на „Информационно обслужване” – държавното дружество, което се занимава с изчисляване на изборните резултати. Често е търсен като анализатор и коментатор на политическите процеси и за прогнози.

- Проф. Константинов, проблем ли е, че ГЕРБ нямат кандидат за президент към момента и това ще навреди ли на резултата на партията?
- В момента всички социологически данни сочат, че вероятният победител на президентските избори ще бъде кандидатската двойка на ГЕРБ. Това, че ГЕРБ ще издигне късно, даже доста късно, своите кандидати има и плюсове и минуси. Плюсовете в тясно партиен смисъл са в това, че противникът е раздразнен, не знае с кого да се бори и прилича на боксьор, който тича на ринга, а усеща, че още няма никой срещу него. От друга страна обаче кампанията вече тече, вие виждате, че о.з. генерал Радев си дава интервюта, ходи по мероприятия. Т.е. налага се в публичното пространство. Говори, каквото иска – никой не му отговаря. И в този смисъл това като че ли е минус за ГЕРБ, но аз смятам, че това няма особено значение. Истината е, че българският народ заслужава да бъде информиран малко по-рано за намеренията на големите играчи, за да може и българите да си направят по-рано сметката кого предпочитат. В този смисъл, ако има някой ощетен, това е българският избирател.

- Реформаторският блок вече има своя кандидат – Трайчо Трайков, който се обяви за евроатлантик и прозападен човек. Той ще натрупа ли точки за сметка на ГЕРБ, докато последните излъчат номинацията си?
- Да, кандидатът на Реформаторския блок може да излага своите идеи, без да има опониране и да си прави пропагандата. Но не мисля, че това кой знае колко ще промени политическия резултат.

- Вие сте математик. Според теорията на вероятностите, макар че няма как да го изчислите, но все пак - каква е вероятността ГЕРБ да победи в проценти?
- Вие задавате въпрос, който не е математически и той няма как да получи математически отговор. В случая всеки експерт ще ви отговори според своите експертни оценки, които могат да бъдат и доста далеч от истината. Аз веднъж си позволих да прогнозирам резултат 55 на 45, но искам да припомня, че преди пет години резултатът беше 53 на 47 в полза на кандидата на ГЕРБ. Така че и тогава победата не беше много категорична. Разликата между г-н Плевнелиев и г-н Калфин беше само около 170 000 гласа. В този смисъл ако някой си мисли, че победата му е в кърпа вързана и гарантирана – това просто не е в сила. Т.е. който подцени изборите и си позволи да подходи лековато към тях, ще ги загуби. Няма нищо абсолютно точно предрешено. Могат да настъпят и тежки външни събития, които да повлияят на изборите.

- А каква е вероятността за балотаж?
- Почти сигурно е, че балотаж ще има по две причини. Първо, едва ли някой от кандидатите ще спечели повече от половината гласове. И второ, много е вероятно да излязат да гласуват под 3,5 милиона избиратели, което ще означава по-малко от половината по списък. Тогава по Конституция, дори и на първи тур да е победил някой с абсолютно мнозинство, това не се зачита и първите двама отиват на втори тур. Между впрочем досега на всички избори е имало втори тур. Ако този път няма, това ще бъде прецедент.

- Скритите фактори като Слави, ДПС, ДОСТ доколко ще повлияят на вота?
- Няма да повлияят много. Плюс това никой не е казал, че г-н Трифонов ще има някаква кандидатска двойка.

- Имам предвид, че той може да повлияе чрез телевизионното си предаване в една или друга посока.
- Да, той влияе и в този смисъл аз смятам, че това, което прави той, в някакъв смисъл е недопустимо. Но това си е свързано с ръководството на телевизията – това все пак е частна телевизия, а не национална, и може да си позволи да взема страна. Но искам да припомня, че когато г-н Трифонов е вземал някаква страна, тя не е била успешна – т.е. не е печелела. Иначе съответният кандидат е вдигнал нещичко, но не е бил победител. Така че аз не съм склонен да надценявам влиянието на г-н Трифонов.

- Имате предвид вероятно предните президентски избори, когато Слави подкрепи г-жа Кунева?
- И г-жа Кунева, и преди това той поддържаше една независима кандидатка мисля, че беше едно морско момиче през 2009 г. Да, момичето се представи прилично, но не спечели. Така че нека да не надценяваме толкова много влиянието на българското шоу върху българските избори.

- Румен Радев добро попадение ли е? Можеше ли БСП да излъчи по-силен кандидат?
- Това си е проблем на БСП. Румен Радев стои прилично, друг е въпросът, че той има абсолютно нулев политически опит. Не смятам, че това е някакво гениално попадение на левицата, но смятам, че намериха един напълно прилично изглеждащ кандидат. И този кандидат лично според мен ще попадне на балотаж.

- Проблем ли е, че следващият президент може да се окаже русофил? Дори фаворитът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова също е част от движението „Русофили”.
- Не мисля, че разделението „русофили – русофоби” вече е адекватно. То е имало своето значение след освобождението от турско робство. Тогава тези понятия са имали тежък политически смисъл. Сега Русия е световен фактор. С нея ще се съобразява и Европа, и САЩ. Аз смятам, че бъдещето на света ще е в сътрудничество с всички големи сили – това са на първо място Съединените щати, след това са Русия, Китай, Европейският съюз разбира се. Това са силите, които трябва да се разберат помежду си и светът да тръгне да се развива по-добре. Ако те смятат да прекарат остатъка от своето съществуване в тежки конфликти, това ще доведе до бърз край на много неща, да не кажа – на всичко. Така че аз пожелавам да няма повече филство и фобство. Ние сме българи, трябва да си обичаме родината – тя е на първо място. И естествено, трябва да бъдем абсолютно лоялни членове на нашите военни и икономически съюзи – лоялен член на НАТО и лоялен член на Европейския съюз. Това е бъдещето на България. И естествено – нормални отношения с Русия. На нас не ни трябва вражда с Русия, а и на Русия мисля, че не й трябва вражда повече с когото и да било.

В категории: Политика


5
Коментара по темата
5.
Мигел де Сервантес
14.09.2016 09:21:58
5
1
Славчо Славчо подписки,стачки,концерти опомни се ... ДОКОГА ще се биеш с ВЯТЪРНИТЕ МЕЛНИЦИ като същински ДОН КИХОТ ДЕ ЛА МАНЧА ,но въпреки всичко не мога да не призная ,че има нещо толкова обаятелно в персонажа ти - ЕДИН НЕИЗЛЕЧИМ РОМАНТИК
4.
Наблюдател
14.09.2016 09:11:18
0
0
Трайчо със сигурносте на балотаж - нали е от ГЕРБ :)))
3.
Скоро,много скоро.......
14.09.2016 00:20:59
5
8
Поредния дърт близач на отпорени задници.За 68 години толкова лайна е изял ,че с кавалерийски кон не можеш да ги прескочиш.На народа му писна от Тикви ,педали,мастии,шиши,миши,мутри и пудри.Цялата сган от селски хитреци скоро ще бъде изметена.Слави разбра най после, че трябва да поеме лична отговорност към България и обществото,другото са подробности.
2.
Бургазлия
13.09.2016 21:43:34
15
15
Слави е капут! Вече и шоу не може да прави... Слави е бита карта.
1.
КОЙ
13.09.2016 21:03:24
11
17
Този 20 г.лапа от схемата Кой.
Хората нямат избор освен Слави.
....или терминала
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сгъваме хартиените бюлетини за изборите като оригами Сгъваме хартиените бюлетини за изборите като оригами  По-лесно е да гласуваме с машини, отколкото да намерим хлебчетата в супермаркета, възкликна водещата Мария Цънцарова Не се къпете по време на буря! Мълнията може да ви изпържи, предупреждава експерт по мълниезащита Не се къпете по време на буря! Мълнията може да ви изпържи, предупреждава експерт по мълниезащита  Инж. Радослав Калчев разказа как токът от мълнията преминал от единият контакт във вилата му до другият, който бил на 12 метра от първия "Левицата" и Румен Петков започнаха силно кампанията си в Бургас, повдигнаха ключова тема за региона "Левицата" и Румен Петков започнаха силно кампанията си в Бургас, повдигнаха ключова тема за региона ГЕРБ и ПП-ДБ искат да съсипят рафинерията, няма да го допуснем, категорични са от "Левицата" Пътешественик стигна от Германия пеша до Бургас с кучето си, спят по спирки и в църкви Пътешественик стигна от Германия пеша до Бургас с кучето си, спят по спирки и в църкви Целта, която съм си поставил, е да посетя 40 европейски държави, т.е. общо 25 000 километра, споделя той Бургас награди заслужили дейци на културата Бургас награди заслужили дейци на културата Бургаският дух се е запазил, благодарение на нашите писатели, музиканти, певци, актьори, художници, подчерта кметът Димитър Николов Шофьор на 20 години се вряза в автобусна спирка, удари четирима души Шофьор на 20 години се вряза в автобусна спирка, удари четирима души При ляв завой младежът загубил контрол над колата Почти 90 сигнала са подадени заради проливния дъжд в София Почти 90 сигнала са подадени заради проливния дъжд в София Не са постъпвали сигнали за бедстващи хора Нова секира! Токът за бита поскъпва от 1 юли Нова секира! Токът за бита поскъпва от 1 юли След като вчера изслушването на шефа на КЕВР Иван Иванов в Народното събрание се провали, днес той свика брифинг, за да успокои, че няма да има сериозно поскъпване на тока 5 начина да накарате бившият да съжалява 5 начина да накарате бившият да съжалява Ето кои са те  5 характеристики на външния вид, които правят жената аристократка 5 характеристики на външния вид, които правят жената аристократка Ето кои са те
Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Настоящите географски координати, установени от Съвета на министрите на СССР през 1985 г., „не отговарят напълно на сегашното географско положение“, твърдят авторите на проекта Той задмина по богатство майка си Той задмина по богатство майка си Имението Сандригам и замъкът Балморал са най-ценните активи Рейтингът на Джо Байдън се срива Рейтингът на Джо Байдън се срива Падна до най-ниското си равнище за последните две години Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Кирил Логвинов коментира плана за подаряване на Украйна печалбите от замразените руски активи  Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно части от Сумска област. Очаква се и там настъпление на окупаторите Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Хороскоп за деня – 22 май 2024, сряда Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня - Разделихме се с жената!
- Вземи бутилка, да "удавиш" мъката!
- Не става!
- Защо, пари ли нямаш?!
- Пари има, мъка НЯМА!...
Виц на деня Виц на деня -Както казва Кобилкина: Има два вида рускини - вменяеми и невменяеми.
По време на с*ксове едните викат "в меня", а другите - "не в меня".
Статус във фейсбук Статус във фейсбук 9. Наистина харесвам обувките си. Удобни са, когато тъпчеш хората.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори