×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Започна националното външно оценяване за учениците от 4 клас
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Петна за жилищно застрояване в Бургас останаха основно в „Меден рудник”


Петна за жилищно застрояване в Бургас останаха основно в „Меден рудник”
Хората, които досега търсеха ваканционни имоти по Северното Черноморие, вече се ориентират към Бургас, каза Рени Минчева
09 Август 2016, Вторник, 13:00 ч.
Автор: Емел МАХМУД

След фалита на КТБ българинът влага парите си в недвижими имоти, за да ги отдава под наем, няма доверие в банките

Рени Минчева е член на сдружение "Недвижими имоти-Бургас". Тя определено е човек, който може да прогнозира тенденциите в сектора и има детайлни наблюдения върху пазара. В интервю за Флагман.бг Рени Минчева начерта посоката на развитие на сектора в следващите няколко години.

- Г-жо Минчева, какви са тенденциите на пазара на недвижими имоти в Бургаска област до края на годината?

- От началото на тази година пазарът на недвижими имоти е почти идентичен с този от миналата година. Може да отчетем, че градските имоти в Бургас значително поскъпнаха в сравнение с миналата година, с около 20 %.

- Какви са причините за ръста на цените?

- От миналата година досега БНБ обяви много нисък лихвен почти нулев процент на всички депозити. Българите от средната класа имат спестени пари. Тъй като банките не им дават доходност на тази сума, предпочетоха тя да бъде вложена в даден имот, който да бъде даван под наем. И по този начин да си докарват някаква годишна доходност на парите, които имат. Това засили самото търсене на имоти. И когато има търсене, нормално е да има и увеличение на цените. Продавачите, които искаха да вложат парите си в банка, директно се оттеглиха и си обявиха имотите за отдаване под наем.  Това всъщност започна от момента, в който КТБ фалира. Оттам нататък нещата се обърнаха и хората предпочитат да имат сигурност в имот. Всъщност голямото търсене предполага лекото завишение на цените. Важно е да отбележа – сделки на всяка цена не стават. На продавачите, които искат нереално високи цени, имотите им стоят по цяла година непродадени. Купувачите не вземат бързо решение, както беше бумът преди години. Те проучват пазара по няколко месеца. Понякога обаче се налага много да бързат, защото имотите, които са на реална цена, се държат много малко време на пазара.


Немски граждани се интересуват също от ваканционни имоти, но както през предходните години, така и сега те само анализират пазара и реални сделки няма

- Какъв е профилът на основния купувач?

- Има голямо търсене от купувачи на по-малки имоти. Търсят се предимно едностайни и двустайни апартаменти. Има доста сделки с жилищно кредитиране. Това се дължи на добрите условия на банките, които в момента предлагат. Много ниски лихвени проценти на жилищните и ипотечните кредити.  Млади семейства, или хора, които дълги години са живели на квартира и не са можели да си позволят да изплащат жилищен кредит, в момента се възползват от промоционалните условия на банките. Предпочитат вместо да плащат наем, да изплащат кредит.

- Какъв е интересът към ваканционните имоти?

- Има лек спад на сделките. Наблюдението ми е, че тази година – хората, които бяха се насочили към Северното Черноморие преди години, като че ли вече предпочитат да купят градски имоти в Бургас.

- Намаля ли интересът на руските купувачи?

- Голяма част от тях са такива, които купуват втори дом в България. Вече имат един и си купуват втори имот. Има някои от тях, които вече са и продавачи. Има интерес от немските граждани, които в момента обаче все още се ориентират и оглеждат пазара. Дошли са конкретно да видят пазара и какво могат да купят. Те се интересуват както от ваканционни имоти, така и от градски имоти. Но основните купувачи на пазара са българи.

- Има ли интерес за имоти на новия квартал на Бургас, който е проектиран на Пети километър?

- При мен такъв интерес няма. Честно казано и не съм чувала да има обявено нещо за продажба. Докато не направят проектите, не започне някое строителство, няма как да разберем ще има ли или интерес не.

- А има ли все още свободни терени за застрояване в града, не е ли по-логично Бургас да се разрасне в тази посока, а не да се строи в жилищните комплекси?

- Все още има свободни терени в комплексите, например в „Меден рудник”. И в останалите комплекси все още се намират. За мен лично Пети километър е по-селскостопанска, индустриална зона, там има сервизи, работилници. Не знам дали е много удачно, но в крайна сметка не е кой знае колко далеч от ж.к. „Славейков”. Там през последните години много се изградиха молове и други големи търговски обекти. Лично аз смятам, че е по-логично да се разрасне зад ВХТИ, но там пък не всички терени са отредени за жилищно строителство.

В категории: Бизнес


Флагман.БГ Рядко застраховаме дома си, колата ни е по-важна Рядко застраховаме дома си, колата ни е по-важна 27/05/2024, Понеделник 19:20 0
20
Коментара по темата
20.
сервитьорчето Данчо-Ментата
11.08.2016 15:57:11
0
0
Не е вярно ТОВА !!!!

В Танаскьово още ОСТАНАХА
парченца от УЛИЦА "КОЛХОЗНА" - може да ги получите,

ама НЯМАТЕ МАНГИ !!!!...

Затуй ще ходите в СТРАНДЖА - БАИР.....
19.
Иван Сивов
11.08.2016 11:37:26
0
0
Застраховам ги изгодно !
18.
До 14
10.08.2016 16:09:08
0
1
За варна не пишат щот там няма недвижима собственост всичката е движима
17.
бургазлия
10.08.2016 14:31:15
0
0
Те не само че ги продават , ами и ги подаряват - справка: Общинските тъпанари подариха на чорбаджията на джейелпи парцела до фурната му в Славейков, и що ? щото е гербав слагач
16.
миме
10.08.2016 09:52:14
0
2
Върнали ония 30 лв.на човека дето си го излъгал за кафемашината преди 25 г.
15.
potarpevst
09.08.2016 23:42:08
1
2
tazi muschenichka reni si pravi samo reklama ne i vyarvaite.LAje samo klientite si , za da guchne peri
14.
От Варна
09.08.2016 21:49:27
9
9
Пак статия в която се избиват комплекси спряно Варна. Тези, които търсели на север били дошли всичките разбир'ш ли в Бургас. Оле майко, да се смееш ли, да плачеш ли. Въобще Бургас ми прилича на Македония по отношение на негативните си публикации спрямо България, в случая спрямо Варна. Напишете нещо за ремонтирана алея край калници бани във Варна, защо мълчите? Пишете, че започна ремонта на Морското казино, за строгия се стадион Варна. Ама мълчите като дупета.
13.
Д.Нико
09.08.2016 20:58:20
0
11
А имате грешка има още доста зелени площи за разпродажба
12.
до 11
09.08.2016 20:57:18
1
10
А сега чичо кмет ги продава земите като страгали хич не го интересува нищо бетонира целия град
11.
ДО 9
09.08.2016 20:10:14
1
12
НАЙ-големия собственик на земя е бил Александър КОДЖАКАФАЛИЯТА от странджанското село Зидарово човека е притежавал почти всички земи вцентъра и сегашните комплекси на Бургас които е откупил от някакъв бей от Истанбул..Всички документизаКОДЖАКАФАЛИЯТА са откраднати укрити от кмето и общинари които ПРАВЯТкаквото си си искат фалшифицирайки документи нотариални актове за собственост иСТРОЕЙКИ на поразия с строителната мафия на обръча на ДС-ДПС като НЕслучайно всички прокурори съдии висши полицейски кметове +кмет са от АЙТОШКИЯБалкан бастион на ДС-ДПС.Случая с оня съДия председател на БОС-Бургаски ОкръженСъд дето фалшифицара документ за 4 декара на дюните в Несебър за МИЛИОНИ потапяйки го в екстракт от Зелен чай за да изглежда ретро от 1890 година е само каапка в морето на Бургаската Строителна МАФИЯ
10.
баш Майстора
09.08.2016 19:57:23
0
5
Място ЩЕотвори икъм морето и квПОБЕДА.Под вещото ръководство на ППГерб местното ромско население ЩЕбъде изселено вГЕРМАНИЯ на мястото на квПОБЕДА ще се изрине до основи схлупените къщи ще бъдат заменени от модерни жилищни коопераци изградени по изцяло нови ЗЕЛЕНИтехнологии в морето край квартала ще изникат и наколни СВРЪХ луксозни къщички квартал сме Фухумуши Палмейра Комлука като тия на МАЛДИВИТЕ с джакузита малки басейни и соларни панели на покрива собственост на Цветелина Бориславова .На мястото на стадион Черноморец ще изникне модерен МОЛс звучното име Дубай Адмирал Плаза
9.
До 8
09.08.2016 19:48:22
1
9
Хич няма да се учуди никой,като нищо и там ще изскочат някои реститути! То не е късно, но като кооперацията в Славейков зад 87 блок - никъде по света няма!
8.
баш Майсторь
09.08.2016 19:41:57
2
17
Място има в МОРСКАТАградина като изсекат дърветата фирмите на кмета от ГЕРБ ДПСфирмите около Данчо Цонев ши са отвори място за най.малко 35броя 22етажни нови кооперации боядисани в така модерната напоследък шарка 2вертикални тъмносини линии на бялфон имитащара ИЗРАЕЛския флаг и нов квартал за богати руснаци и шопи-перничани с кодово име СОЛ ташак- Бургас Хилс Сън Сет Рублювка Бургас Лукс Винкел лазур или ОринджКаунти Сйи Гардън Резиденшъл .Солниците ще станат муеста за частни яхт пристани зоната около тенискортовете голями голф игрища с 9дупки с изкуствени езера няколко конюшни за елитни арабски жребчета аквапарк с басейни изкуствени вълни стъклени покриви с профил на хексаграми и куполи имитащиращи джамии под които растат екзотични палми напокривите на22ет коопераци хеликоптерни площадки а гордоста на Бургазь МОСТА става частен яхтпорт за 30метрови яхти .Плажната бургаска ИВИЦА от Стария плаж наСарафово до Централния плаж ПЛАТЕНА ЦЕНОраспис;ЛЕЖАНКА-1500 РУБЛИ ЗОНТИК-1000рубли
7.
Пак Александър
09.08.2016 19:36:48
0
1
Супер център е по - скъп имот ;)
6.
Александър
09.08.2016 19:34:54
0
9
Не е за вярване , все ще се намери някоя градинка или имот на Кафалията . Пък може и при следващия ремонт на центъра или по средата на тройката . Или на мястото на Альошата. Има -има !
5.
Здравка
09.08.2016 19:24:52
0
12
А новия квартал "кюшето" /ъгала/? Кога ще се почва или никога. Питам за един приятел,не за мен.
4.
Кмета
09.08.2016 19:02:41
2
16
А, тук-там има още градинки за застрояване
3.
Ну пагади
09.08.2016 18:52:37
4
4
Елате да строите в Маринка новата регулация под английското селище,при инерес за парцел питайте
2.
Кмета -плевенката
09.08.2016 18:47:01
3
17
Не е вярно в Славейков,Изгрев,Лазур има още много за продаване ще им еба майката на тия комплекси докато съм кмет
1.
Иво
09.08.2016 18:45:22
1
17
На 5 км ако са по умни може да построят такива хубави къщички с двор ,руснаците ще полудеят хем ще си имат къща и хем ти е на 10 Мин от центъра ама прости строители
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Какво се случва с тялото ни, ако спрем да правим секс Какво се случва с тялото ни, ако спрем да правим секс Ако сме сексуално активни, със сигурност ще усетим много разлики, ако попаднем в "сух" период Треньорът на ФК "Черноморец 1919": Напускам, виновен съм за изпадането! Треньорът на ФК "Черноморец 1919": Напускам, виновен съм за изпадането! Не съм безотговорен човек, обяви футболният специалист Момичета, пазете се - това са най-мистериозните мъжки зодии във връзките Момичета, пазете се - това са най-мистериозните мъжки зодии във връзките Ето кои са те  Рецепта за солен кекс с шунка и краставички Рецепта за солен кекс с шунка и краставички Идеален за закуска, пътуване или пикник 7 златни правила за ефективно и дълготрайно отслабване 7 златни правила за ефективно и дълготрайно отслабване Ако не искате да се тормозите с тежки и ограничаващи диети, спазвайте тези правила Издирват я под дърво и камък, а тя инвестирала в луксозни вили и апартаменти в Дубай Издирват я под дърво и камък, а тя инвестирала в луксозни вили и апартаменти в Дубай Информацията е от изтекли данни от поземления и кадастрален план на емирството Акция в кв. Победа! Бургазлийка крила 74 свивки канабис в кутия от крем за ръце и под чергата Акция в кв. Победа! Бургазлийка крила 74 свивки канабис в кутия от крем за ръце и под чергата Полицейски служители буквално оглозгали дома на 51-годишната жена, арестувана е за срок до 24 часа   500 лв. глоба в Бургас, ако си вземеш кучето с теб на плажа 500 лв. глоба в Бургас, ако си вземеш кучето с теб на плажа Ограничението влиза в сила от официалното откриване на плажните ивици, когато те са обезпаразитени, почистени и подготвени за туристите Ученици от СУ “Н. Й. Вапцаров” в Приморско с първи открит урок по шахмат Ученици от СУ “Н. Й. Вапцаров” в Приморско с първи открит урок по шахмат Шахматът е любима моя игра, която учи всеки играч да мисли логически и да се справя с определена ситуация, каза кметът Иван Гайков Морско пътешествие до КТК „Ченгене скеле“ очаква децата на 1 юни Морско пътешествие до КТК „Ченгене скеле“ очаква децата на 1 юни Денят на детето ще е вълнуващ и с арт работилницата на Усмихнати 8смици на открито
Тръмп срещу Байдън - кой е начело в проучванията Тръмп срещу Байдън - кой е начело в проучванията И двамата мъже са непопулярни, изборите ще бъдат референдум за това кой от тях според американците е по-малко лошият вариант 3000 жертви и над 30 000 заразени с ХИВ и хепатит във Великобритания 3000 жертви и над 30 000 заразени с ХИВ и хепатит във Великобритания Нов доклад разкри огромен скандал в Обединеното кралство Култова световна марка е пред фалит Култова световна марка е пред фалит Тя беше взела и от пазарния дял на Найк Кмет е обвинен в корупция след измама от „ясновидка” Кмет е обвинен в корупция след измама от „ясновидка” Тя го призовала да ремонтира къщата ѝ и да плати за почивките ѝ с публични средства Хари Кейн взе Златната обувка Хари Кейн взе Златната обувка Англичанинът вкара 36 гола в 32 мача за Байерн ГМО комари се включват в борбата срещу маларията ГМО комари се включват в борбата срещу маларията Комарите преносители представляват сериозна регионална заплаха Бунт в Палма де Майорка срещу туристите -  "Вървете си вкъщи!" Бунт в Палма де Майорка срещу туристите - "Вървете си вкъщи!" Над 10 000 души вдигнаха плакати "Вървете си вкъщи!" Войната в Украйна - развръзката предстои, може и без Путин да бъде свален от власт Войната в Украйна - развръзката предстои, може и без Путин да бъде свален от власт В Швейцария на 15 юни се очаква среща на повече от 80 държави, където Русия нямало как да излъже 12 пострадали при турбуленция по време на полет над Турция 12 пострадали при турбуленция по време на полет над Турция При кацането самолетът беше посрещнат от службите за спешна помощ Столтенберг пристигна в София заради Парламентарната асамблея на НАТО Столтенберг пристигна в София заради Парламентарната асамблея на НАТО Той ще се срещне с българския премиер Димитър Главчев
Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Калин СТОЯНОВ, вътрешен министър: Няма да допуснем намеса и дезинформация в изборите Виц на деня Виц на деня Стюардесата влиза при пилота и казва:
- В салона имаме еврейски терорист с бомба.
- И какво иска?
- За сега нищо. Просто продава парашути.
Виц на деня Виц на деня - Защо спортуваш?
- Защото спорта ми дава усещането, че имам хубаво тяло като съм гол.
- На мене такова усещане ми дава алкохола...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Младоженецът разбра, че нещо не е както трябва, когато от странана булката дойдоха само тираджии и моряци...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори