×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Доган започна ремонт в империята си


Доган започна ремонт в империята си
Следващият ход на Доган би трябвало да е от името на БНБ, която да отнеме лиценза на КТБ, за да стане тя първата банка, срутила се по време на валутен борд
19 Юни 2014, Четвъртък, 17:12 ч.
Автор: Божидар БОЖКОВ, BG VOICE

От пионките отпада куклата на конци Цветан Василев. Засегa го оставят жив

Можем само да гадаем как ли изглежда един ден в сараите на Ахмед Доган. Най-вероятно придворните му кукли на конци се изреждат на аудиенция като при височайши бос, отчитат изпълнението на поставените задачи, представят документи за преведените пари в империята му и чакат спускането на нови заповеди. Какво пък става с тези, които са се отклонили от правия път? Дали Доган не им съобщава: ти ще се самоубиеш; ти изчезваш от очите ми в емиграция; ти ще живееш, но ти прибирам всички имоти и фирми? Нещо подобно ще да се е случило миналата седмица с една от най-знаковите пионки на боса от сараите - банкера Цветан Василев. Неговата

Корпоративна търговска банка (КТБ) бе касичката, чрез която бурмичките в Догановата империя работеха безотказно.

Банката даваше необезпечени заеми, финансираше всякакви приумици на вожда, създаде от едното нищо цяла скъпа телевизия (ТВ7) и още по-скъпа партия („България без цензура"). За да се захранва пък, Доган и подопечните му политици от ДПС и БСП (сега) и ГЕРБ (при предишното правителство) наливаха всичката държавна пара на България в тази именно банка. Там бяха сметките на фирмите, в които правителството има контролен пакет акции, на министерства, подопечни на Доган общини и на всички онези частни дружества и компании, които гравитират около сараите. Впрочем именно по това можеше да се разбере коя фирма е част от кръга на Доган - ако държи парите си в Корпоративна търговска банка. Всякакви съмнения, че банката е един балон, който може бързо да се спука, след като е раздавала толкова много кредити със съмнително обезпечение, бяха надлежно разсейвани от подчинения на ДПС държавен апарат най-вече в лицето на БНБ и Главната прокуратура, оглавявана от Сотир Цацаров, който десетки пъти вече доказа лоялността си към баш боса на държавата.
Но така бе до миналата седмица. Свадата между БСП и ДПС, довела до края на сегашното българско правителство и до предстоящите през есента предсрочни избори, повлече след себе си и други големи скандали, отекнали и сред Догановите кукли на конци. BG VOICE вече обясни, че

причината за краха на кабинета ,,Орешарски" не е политическа, а чисто икономическа –

невъзможността на БСП и ДПС да разпределят комисионите от руския проект за газопровод ,,Южен поток". Като следствие от това, но без да е ясна конкретната причина (защото както във всяка мафия, така и откъм империята на Доган информацията е оскъдна) босът от сараите реши да се саморазправи с човека, който през последните години свърши най-много мръсна работа - Цветан Василев. Традиция при големите босове е те лично да не си цапат ръцете, а с мръсните поръчки да се натоварват различни пионки. Така и в случая с наказанието над Василев като изпълнители на светло излязоха други, не Доган.

Най-напред на най-кресливите медии бе удобно подшушнато, че Василев бил поръчал убийството на Делян Пеевски. И те очаквано го разтръбиха нашир и надлъж. Официална информация обаче така и не постъпи отникъде. Затова пък прокуратурата с удобното мълчаливо съгласие на главния прокурор Сотир Цацаров извърши показна акция в сградата на телевизия ТВ7, където са офисите на няколко фирми, пряко контролирани от Василев. Те бяха отарашени, дали изобщо нещо е намерено въобще не е важно. Значим бе ефектът - всички телевизии излъчиха репортажи за обиските.
Ден по-късно бяха арестувани трима души, за които вече официално бе обявено, че е трябвало да убият Пеевски. Поръчител отново не бе споменат. Сагата с тях трая от ден до пладне - съдът ги пусна, понеже не намери никакви доказателства за вината им. Нещо повече - магистратите не им наложиха дори елементарна мярка за неотклонение - подписка, каквато се налага в най-стандартния случай. Подир което човекът, с чийто подпис бе извършен целият този цирк - зам. главният прокурор Борислав Сарафов, подаде оставка. Явно натискът върху него да изпълнява поръченията от сараите е бил толкова голям, че нервите му не са издържали.

,,Твърденията за опит за убийство на Пеевски са не просто фантазия, а научна фантастика",

каза адвокат Николай Хаджигенов, който защитава един от тримата обвинени мъже. Той подчерта, че името на клиента му не фигурира в материалите по делото, нито се споменавала думата „убийство". ,,Всички детайли около замисляното престъпление липсват в материалите, събрани от прокуратурата, но се тиражират в медии, близки до Пеевски. Допускам, че именно депутатът от ДПС или някой негов близък е поръчал арестите. Прокуратурата е маша на политици и бизнесмени, има трайна практика за скалъпване на обвинения", каза защитникът.
Някъде по това време се разбра, че банкерът Василев е напуснал пределите на България и не е ясно дали въобще ще се върне. По-вероятно е да не го направи. В негово отсъствие банката му започна да се срутва. Откъм правителството, като по сценарий, бе съобщено, че държавата вече изтеглила голяма част от парите си в КТБ. Това се правело уж за да се диверсифицират банките, които държавата използва. Но пък бе казано точно в момента, когато бе започнало отмъщението Доганово. Сетне щафетата отново бе поета от хората на Цацаров. Те привикаха шестима отговорни служители на банката на разпит. Не бе казано какво са ги разпитвали, но това не е и важно. Когато мафията отмъщава, е нужно зрелище.

Следващият ход бе и частните фирми и компании от империята на Доган да изтеглят парите си от КТБ.

Най-знаковата сред тях - ,,Булгартабак", го направи в началото на седмицата. Медиите от кръжеца на Доган (в България ги наричат още медии от групата на Пеевски) също не стояха безучастни. От миналия петък там започна истинска кампания срещу КТБ и шефа й. От ,,разследвания" какъв огромен мафиот е той до ,,невинни" съобщения, че дребните вложители в КТБ били разтревожени и се тълпели пред офисите. Няма по-лесен начин да катурнеш една банка от това да накараш всички да изтеглят парите си от нея.
Самата банка, усетила, че е поръчана, направи отчаян опит да се спаси. Нейни представители заявиха, че Делян Пеевски имал теглени заеми, които не обслужвал. Но понеже го заявиха прекалено възпитано, пък и не казаха нещата с истинските им имена - че поръчката идва директно от Доган, та малцина ги чуха. Засега самият Цветан Василев пази мълчание и действа от разстояние. Това, което прави, обаче навежда по-скоро на мисълта, че самият той не е наясно с катастрофалното положение, в което се намира. Наместо да спасява себе си, семейството си и малкото пари, които са му останали, Василев опитва да възвърне влиянието си там, където това повече никога няма да му бъде позволено. Просто защото законите на мафията са такива. За 30 юни е насрочено общо събрание на акционерите на ,,Булгартабак", която от няколко години бе превзета от империята на Доган. КТБ, която бе изместена в ръководството от Делян Пеевски, поиска на това събрание да се гласува и смяна на целия борд на директорите. Целта вероятно е по някакъв начин да се отстранят оттам хората, представляващи интересите на Ахмед Доган. Логично в държава, където Доган е главният командир, това няма да се случи. Във вторник Агенцията по вписванията отказа да обяви допълнителните точки, в дневния ред, поискани от банката. С което опитът на Василев удари на камък. В същия момент съдебно решение пък блокира в полза на Делян Пеевски (разбирай Доган) почти всички останали дружества, в които КТБ има капитал.
Следващият ход на Доган би трябвало да е от името на БНБ, която да отнеме лиценза на КТБ. Дали ще се стигне дотам - предстои да видим. Впрочем, дори това да се случи и КТБ да стане първата след Виденовия крах банка, срутила се по време на валутен борд, това съвсем не значи, че Доган ще се спре дотам. Крайната точка може да е убийството на самия Цветан Василев.
Осъзнава ли той, че животът му е в опасност, дава ли си сметка срещу какъв човек се е изправил, след като години наред му е служил? Изглежда не. Което показва само колко е капацитетът на хората, които Доган отлично си е подбрал за кукли на конци.

В категории: Политика


4
Коментара по темата
4.
браво
20.06.2014 16:04:50
1
1
на Флагман!
3.
marbea
20.06.2014 12:26:32
1
2
abe da umrat vsi4ki gadovi i izrodi dano da puknata i decata im zatova v BG e taka i nqma da se opravi a tyka dolo v ujna ispaniq e spokoino i jivot ...
2.
Дернев
20.06.2014 09:33:44
9
1
Със сигурност БГ проблема не е Доган.
1.
bgman
20.06.2014 09:13:09
1
12
За всичко е виновен Октай Енимехмедов - пистолета му не трябваше да е газов, а боен!!! Тогава щеше да ни отърве от Доган!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Напрежение в Кюстендил заради епидемията от коклюш Напрежение в Кюстендил заради епидемията от коклюш Обвиняват жителите на един от кварталите в ниска здравна култура, заради която е на път да избухне национална пандемия Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни
Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Мъж откри 200 хил. долара на плажа, но... Окааза се, че са фалшиви Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори