×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бургас тегли кредит до 2.2 млн.лв. за Подземния град, ще го плаща 13 г.


Бургас тегли кредит до 2.2 млн.лв. за Подземния град, ще го плаща 13 г.
Зам.кметовете на Бургас Красимир Стойчев и Йорданка Ананиева представиха проекта за бомбоубежището-атракцион в Приморски парк. Подземно кафене, потънал старинен кораб, оракул, интерактивни галерии ще бъдат само част от забавленията там
31 Януари 2013, Четвъртък, 11:54 ч.
Автор: Флагман.БГ Снимка Флагман.бг

Парите са финансиране по инициативата „Джесика”, бомбоубежището ще може да се използва и за основната си цел

2 милиона и 200 хиляди лева е максималната инвестиция на проекта на Община Бургас "Подземният град", която ще преобрази едно от бомбоубежищата в града в атракционен център. Уникалният комплекс за забавления ще бъде разположен в подземните галерии в Приморски парк. Днес бе представен цялостния проект, който ще бъде входиран на общинската сесия през март. С него общината се надява да привлече повече туристи, но помещенията ще могат да се ползват и за основните си предназначения– като скривалище. (виж снимки от бомбоубежищата тук)

В момента те са неизползваеми, там няма ток, нито санитарни възли и вентилационна система. Тепърва ще бъдат изграждани такива, както и предстои да бъде направена хидроизолация на стените, които в момента са пропити с влага. Малко над 66 000 лева ще струва самото изготвяне на проекта. Изчисленията за стойността на съоръжения вътре, както и техния монтаж, сочат 1 милион лева. 900 000  лева ще е инвестицията в самата охранителна система, която включва камери. 

Бомбоубежището-атракцион ще се реализира по инициативата „Джесика” на Европейската комисия . Кредитът, който ще може да ползва Община Бургас от Регионалния фонд за градско развитие е до 700 000 лева,  а от финансовата институция Сосиете Женерал Експресбанк АД, с която той работи, ще може да се ползва заем до 700 000 евро.

Срокът за усвояването на финансирането е 12 месеца, каза зам. кметът Красимир Стойчев. Кредитът ще трябва да се изплати до 2026 година, а вноските ще бъдат акумулирани от приходите от атракциона, поне така показват разчетите на икономистите. При положение, че те не бъдат реализирани, Община Бургас ще отпуска финансова помощ, която няма да е повече от 50 000 лева годишно.

 

Във военновременна обстановка бургазлии трябвало да седят под земята на тези чинове. До година помещенията ще бъдат преобразени в тематични галерии и атракции


Както вече писахме, на 12 тематични галерии ще бъде разделено бургаското бомбоубежище. Подземните скривалища обхващат 12 обособени помещения с различна квадратура, свързани със 17 коридора с различна дължина. Общата площ на този лабиринт е 3180 кв.м и има 4 изхода.

Инициаторите на проекта са предвидили и подземно кафене. Там хората ще могат да отдъхнат по време на развлекателния тур и в същото време заведението да ги потопи в ретро атмосферата на града. Планирано е пространството да се допълни с интерактивното появяване на известни актьори и градски персонажи като Георги Калоянчев, Апостол Карамитев, Райна Кабаиванска, Христо Фотев, Петя Дубарова, Коджакафалията, Петьо Пандира, морски капитан с лула, балерина и художник.

Входът на лабиринта ще бъде зад „Охлюва“ до фонтана в Приморски парк. От там ще се влиза в дълъг тунел, откъдето ще тайнственият път към лабиринта.

В първата галерия, която е с работно наименование „Морско дъно“ ще има пясък, аквариум с рибки и други морски животни. Втората галерия е „Потънал старинен кораб“, в него хората ще могат да намират различни съкровища – сандък със скъпоценни камъни, дневника на капитана. Ще има и холограми на моряци.

Галерия номер три и осем ще представляват умалено копие на емблематични за Бургас площади, ще има и уличен музикант с латерна, статуя, фонтан, пейка, грамофона, уличен фенер, саксии с вълшебни цветя, сцена- оформена като стар градски театър, който се вписва със старите градски къщи и е с възможности за камерни представления.

Галерии четири, пет и шест ще пресъздават атмосферата от старите градски къщи - Къщата на рибаря, Къщата на музиканта и Къщата художника.

Седмата галерия е с мистичното име „Оракул“. Там човек ще може да въведе имената и рождената си дата, а оракулът да му казва живял ли е в миналото в този град и ако е живял какъв е бил и ще разказва интересна случка от живота му. Галерията ще бъде оформена като духовно и мистично място.

Тази врата води право на бургаския плаж и е своеобразен изход на убежището

Девета галерия е „Тъмно“. Експозициите там ще са временни, ще могат да се експонират пърформанси, арт инсталации, които ще могат да се сменят на определено време. Това ще е пространство за иновативно изкуство. Десетата галерия ще бъде празно пространство с възможности за рисуване по стените и направа на пластики. Боите, глината, листите могат да бъдат използвани и като атракция.


В категории: Бургас


8
Коментара по темата
8.
Nermin
21.08.2013 18:28:29
0
0
Posts like this make the inreentt such a treasure trove
7.
лекия
31.01.2013 16:37:43
0
0
алъш вериш детектед
6.
защо
31.01.2013 15:54:00
0
2
Нещо последните проекти ми намирисват. Направи се много за града и е видно, но ми се струва, че влизаме във фазата на еуфорията без да си даваме сметка, че един ден всеки проект ще се плаща. Е има още квартали за синя зона, нови данъци от догодина и т.н.
5.
Вую
31.01.2013 14:40:08
0
2
Ако беше кмет още Йоан Костадинов познайте на него и екипа му какво щеше да им хрумне да направят в подземията?!
Винарна и кръчма разбира се! ХАХАХАХАХ.
4.
Скриптор Инцертус
31.01.2013 13:54:01
0
0
Някой се е досетил да превърне едни миризливи влажни тунели в нещо, от което да се печели, дай Боже.
Имайте уважение към инициативните хора, защото те дърпат този град напред.
И без подземния град се правят достатъчно неща тази година, но екипът на кмета е решил, че има сили да се справи и с това предизвикателство.
Не е нужно да венцехвалите, но уважавайте труда на инициативните хора.
3.
Скриптор Инцертус
31.01.2013 13:54:01
0
2
Някой се е досетил да превърне едни миризливи влажни тунели в нещо, от което да се печели, дай Боже.
Имайте уважение към инициативните хора, защото те дърпат този град напред.
И без подземния град се правят достатъчно неща тази година, но екипът на кмета е решил, че има сили да се справи и с това предизвикателство.
Не е нужно да венцехвалите, но уважавайте труда на инициативните хора.
2.
Защо? Защото!
31.01.2013 12:42:48
3
3
Защото идват избори! Ето защо!
1.
защо
31.01.2013 12:05:34
6
6
Защо бе хора да се навираме под земята, да приспособяваме нещо предвидено за друго, да ставаме плъхове в собствения си слънчев град - и то да плащаме пак пари на банките. Имаме дотататъчно планирани добри идеи. Нека тази да се реализира последна.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Капан за шефовете на БНБ, на парламента и на Сметната палата, зоват за оставките им Капан за шефовете на БНБ, на парламента и на Сметната палата, зоват за оставките им Като влиза в сила Конституцията, трябва да знаят, че са потенциални министър-председатели, коментира проф. Пламен Киров Побиват ли ви тръпки от тази участничка в "Ергенът"? Учила е окултизъм в Судан Побиват ли ви тръпки от тази участничка в "Ергенът"? Учила е окултизъм в Судан Ангелските й карти имат изключително богата история и са й подарък от висш езотерик и тайновидец, разкрива нейна приятелка Тази е за лудница, категорични са феновете на "Хелс Китчън" Тази е за лудница, категорични са феновете на "Хелс Китчън" Това е любимото ни предаване, но с тия истерички няма да го гледам, обявиха фенове  Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Тази популярна българка се разведе, но е с милиони в банковата сметка и две имения Биг Майк като истински джентълмен сам предложил да й остави любимата й вила на Карибите, където двамата често се усамотяваха Изгониха считана за вещица от Ергенът Изгониха считана за вещица от Ергенът Тя заплаши, че ще разбие главата на друга участничка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Тази целувка в "Денсинг старс" не бе по сценарий, ще забие ли фолкпевец най-желаната синоптичка Освен отпадането на партньора на Емануела Иван се заформя още един скандал в танцувалното шоу Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Бомба на автогара "Запад", вдигнаха на крак бургаските полицаи, оказа се... Целта на обучението - повишаване на готовността и времето за реакция на полицейските служители при подобни сигнали бе постигната, каза комисар Емил Павлов Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Очертава се изненадващ избор за служебен премиер Шорт листата се скъси до двамата зам.-председатели на Сметната палата, Горица Грънчарова-Козарева – фаворит Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Тази турбо звезда натири мъжа си, след като разбра, че й изневерява Драгана Миркович сложи край на брака си след 24 години Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ
Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори