×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Bild: Западът заплашил да остави Украйна без ракети "Пейтриът" след атака по цел в Русия
  • Олимпийският рекордьор в овчарския скок Тиаго Браз отпадна за игрите в Париж това лято заради допинг
  • Времето днес, прогноза за сряда, 29 май: Отново краткотрайни валежи с гръмотевици
  • Гари Конил беше назначен за нов премиер на Хаити вчера
  • Русия вдига данъците на богатите
  • Ремонт променя движението по АМ "Струма"
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Изследване с ПЕТ-скенер без чакане - възможно е в НОЦ „Дева Мария“


Изследване с ПЕТ-скенер без чакане - възможно е в НОЦ „Дева Мария“
Д-р Халил Ашимов е началник на отделението по нуклеарна медицина в Националната онкологична болница в Бургас
15 Май 2024, Сряда, 10:37 ч.
Автор: Флагман.бг

Към началото на месец са извършени над 500 нуклерно-медицински изследвания, повечето от които ПЕТ/КТ

Разговаряме с д-р Халил Ашимов, началник на отделението по нуклеарна медицина в Национална онкологична болница „Дева Мария“

- Д-р Ашимов, вече три месеца работи отделението по нуклеарна медицина в Национална онкологична болница "Дева Мария", чийто началник сте Вие. Как протече периодът?

- През изминалите три месеца успяхме да постигнем изключително добри резултати в отделението по Нуклеарна медицина на Национална онкологична болница „Дева Мария“. Започнахме плавно, за да изградим перфектния синхрон - както вътре в екипа, така и с екипите на другите отделения, с които сме в изключително добра колаборация. Към началото на месец май сме извършили над 500 нуклерно-медицински изследвания, повечето от които ПЕТ/КТ. Успяхме да редуцираме времетраенето на ПЕТ/КТ изследването с близо 50% и дозата на радиофармацевтика с 30%, като това по никакъв начин не понижи качеството на образите, които получаваме. Преди три месеца много малко хора знаеха за нашето съществуване, като с всеки изминал ден се усеща увеличаване на търсенето на услугите, които се предлагат от наша страна, в това число и пациенти, които са се лекували до скоро в чужбина.

- Какви са приложенията на нуклеарната медицина в съвременната медицинска практика?

- Нуклеарната медицина е една изключително мултидисциплинарна специалност. Двата апарата (ПЕТ/КТ и СПЕКТ/КТ), с които разполагаме в отделението по нуклеарна медицина на Национална онкологична болница „Дева Мария“ ни дават възможност за колаборация с почти всички медицински специалности. ПЕТ/КТ изследванията са насочени предимно за пациенти със злокачествени заболявания, като СПЕКТ/КТ изследванията могат да дадат ценна информация както при пациенти с онкологични заболявания, така и при редица доброкачествени заболявания. Пример за това са заболявания на щитовидната жлеза, бъбреците, сърдечни заболявания, болести на централна нервна система и т.н. Предимството на нуклеарно-медицинските изследвания пред конвенционалната образна диагностика е , че те дават ценна информация, свързана не само с морфологичната структура на целевите органи и тъкани, но и данни, свързани с нарушения в тяхната функционалност.

- А как протича самото изследване с ПЕТ скенер?

- Първо е нужно да се прецени дали самият пациент е показан за изследване с ПЕТ/КТ. Пациентът представя лично всичката документация, свързана със заболяването му или ни я праща по куриер или на електронната ни поща. След като се прецени за подходящ за изследването, ние се свързваме с пациента и му съобщаваме за диетата, която трябва да спази в деня преди изследването, казваме му точната дата и часа, в които трябва да дойде при нас, за да проведем изследването. След пристигането на пациента се оформя необходимата документация, извършва се подготовка на пациента, в следствие на което той бива инжектиран с необходимия радиофармацевтик. Следва период на изчакване, необходим за биодистрибуция на радиофармацевтика и пациентът се поставя на ПЕТ/КТ апарата за провеждане на самото изследване. След приключване на изследването, пациентът напуска болничното заведение, като той няма право на прегледи и манипулации в другите отделения за деня, ако няма извънредни обстоятелства, налагащи това.  

- С какви проблеми най-често се сблъскват пациентите, които трябва да направят ПЕТ скенер?

- Нуклеарно-медицинските изследвания се популяризираха изключително много през последното десетилетие в България, в частност ПЕТ/КТ изследванията. Много от колегите не бяха запознати с предимствата, които предоставя тази методика в сравнение с конвенционалната образна диагностика и достъпът до изследването бе значително ограничен. С популяризирането на ПЕТ/КТ, вече мога смело да кажа, че този проблем го няма. Проблем, ако мога така да го нарека, за пациентите е, че по една или друга причина в някои от центровете се налага дълго чакане за извършване на изследването, както и за получаване на резултата от него. За наша радост в отделението по Нуклеарна медицина на НОБ „Дева Мария“ успяваме да извършваме изследванията и да връчим резултатите в максимално кратки срокове (от 3 до 10 календарни дни). 

- Какъв е Вашият опит в нуклеарната медицина?

- Занимавам се с Нуклеарна медицина от 2015 г. Участвал съм в провеждането на значителен брой разнообразни нуклеарно-медицински изследвания, повечето от които с ПЕТ/КТ (над 12 000 изследвания). Старая се да следя последните тенденции, свързани с развиването на тази мултидисциплинарна специалност и да ги прилагам в ежедневната клинична практика с цел да бъда максимално полезен за моите пациенти. Област на интерес са ми диагностика и проследяване на злокачествени заболявания, по-конкретно рак на белите дробове, злокачествени заболявания на млечните жлези и тумори на дебелото черво

Ако имате нужда от консултация със специалист по нуклеарна медицина или се нуждаете от изследване с ПЕТ скенер във възможно най-кратки срокове, можете да се обърнете към Национална онкологична болница „Дева Мария“- Бургас на тел. 056 89 62 62. Отделението по нуклеарна медицина работи с направления по НЗОК!
 


В категории: Бургас


Флагман.БГ Почина българският Брад Пит Почина българският Брад Пит 29/05/2024, Сряда 12:00 0
България Всички новини
Дори когато връстниците й броят до 12, тази бургаска хубавица мисли само за футбол Дори когато връстниците й броят до 12, тази бургаска хубавица мисли само за футбол Йоана завърши гимназията за романски езици "Георги Стойков Раковски“ в Бургас Възражда ли се фотографията в Бургас? НХА открива нова магистърска програма Възражда ли се фотографията в Бургас? НХА открива нова магистърска програма В рамките на 3 семестъра студентите ще научат историята на класическата и модерната фотография и как тя може да е част от съвременното изобразително изкуство Известна актриса не обича скъпите шопинг дестинации, пазарува от битака Известна актриса не обича скъпите шопинг дестинации, пазарува от битака Това е най-прекрасното място да намериш интересни образи, да поговориш с хората, да разгледаш, разказва звездата от "Братя"  Тя е звезда, но отиде на бала си с рокля за 300 лева и обвуки за 100 лева Тя е звезда, но отиде на бала си с рокля за 300 лева и обвуки за 100 лева Гледах да се съобразявам от гледна точка на това, че толкова хора по света нямат това, което имаме ние, споделя скромно шампионката Мария-Габриела Миличевич Обичайно? Разходка на кучета прерасна в юмручна схватка в бургаския жк „Меден рудник” (ВИДЕО) Обичайно? Разходка на кучета прерасна в юмручна схватка в бургаския жк „Меден рудник” (ВИДЕО) Агресивният въпрос „К’во прайш с тия големи кучета в парка, бе?!” е последван директно от удар Ще участват ли български военни кораби в операция в Черно море? Ще участват ли български военни кораби в операция в Черно море? Целта е да се осигури безопасността на морските пътища, след началото на руската инвазия срещу Украйна ГДБОП с удар срещу онлайн пирати ГДБОП с удар срещу онлайн пирати В хода й са установени собствениците на сайтовете, които са ги създали и поддържали с цел предлагането на техните потребители на достъп до популярни филми, сериали, телевизионни продукции чиито правоносители са български телевизионни оператори "Български възход" не само ще прескочи 4-процентовата бариера, но ще го направи уверено, обяви ген. Стефан Янев "Български възход" не само ще прескочи 4-процентовата бариера, но ще го направи уверено, обяви ген. Стефан Янев Трябва да се мисли стратегически – за бъдещето на България не за утрешния ден, а за десетилетие напред, подчерта ген. Стефан Янев Най-после ще вдигнат сватба Най-после ще вдигнат сватба Тя ще е малка, а кумовете ще са приятелка на Ива и мой приятел, призна Сашо Кадиев Ще бъде ли бургаският плаж препълнен с летовници заради евтината сянка? Ще бъде ли бургаският плаж препълнен с летовници заради евтината сянка? Управители на крайбрежни заведения в Северния плаж споделиха, че цените на напитките остават без промяна от миналото лято
Той е едва на 33 години, а вече е един от най-младите професори в България Той е едва на 33 години, а вече е един от най-младите професори в България Работи по различни проекти на Русенския университет, включително и международни Почина българският Брад Пит Почина българският Брад Пит Последните му проекти включваха участия във видеоклипове на Галена, Азис и Лидия, а наскоро като лекар в сериала "Съни Бийч" по bTV Той участва в социален експеримент и три години получава по 1800 евро без да работи Той участва в социален експеримент и три години получава по 1800 евро без да работи Бившият парамедик споделя, че не е станал по-щастлив, а по-мързелив  Сочни джуки и уголемен бюст – хит сред подаръците за тазгодишните абитуриентки Сочни джуки и уголемен бюст – хит сред подаръците за тазгодишните абитуриентки Тенденцията от миналото да се залага на големи обеми и натрапващи се устни вече я няма След участието си в Капките тя замина за Африка След участието си в Капките тя замина за Африка Моделката и гаджето вършеят в Тунис Мощна експлозия край Белгород, а Джон Кърби обяви, че забраната за удари по Русия с US оръжия остава Мощна експлозия край Белгород, а Джон Кърби обяви, че забраната за удари по Русия с US оръжия остава Трябва да позволим на Киев да стреля по военни цели на руска територия, от която те нанасят по Украйна, каза пък Макрон Транспортен хаос в центъра на София Транспортен хаос в центъра на София Многото и различни знаци объркват шофьорите, които неволно влизат в насрещното, и предизвикват опасни ситуации Проф. Джефри Сакс разкри кой взриви "Северен поток" Проф. Джефри Сакс разкри кой взриви "Северен поток" Икономистът, предлагал на източноевропейците шоковата терапия за преход към пазарна икономика, намекна, че Джо Байдън е поръчал разрушаване на газопроводите Сметоизвозване ли? Северна Корея праща балони с фекалии и боклук към южната съседка Сметоизвозване ли? Северна Корея праща балони с фекалии и боклук към южната съседка От години южнокорейски пък активисти изпращат балони с блистовки към Северна Корея, критикуващи нейните лидери и USB памети с клипове на Kей-поп музика Защо всички в Италия са срещу Мелони Защо всички в Италия са срещу Мелони Битката е всички срещу един
Владимир Путин към страните от НАТО Владимир Путин към страните от НАТО Трябва да сте наясно с какво си играете! Виц на деня Виц на деня - Скъпа, взех детето от детската градина.
- Браво, и... как ще го кръстим, защото нашето вече ходи на училище?
Виц на деня Виц на деня Блондинка в автосервиз.
Монтьорът и казва:
- Имате късо съединение.
- Е хубаво де, що не го удължите тогава....
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Никога не се задоволявай с това, което могат и другите!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори