×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Bild: Западът заплашил да остави Украйна без ракети "Пейтриът" след атака по цел в Русия
  • Олимпийският рекордьор в овчарския скок Тиаго Браз отпадна за игрите в Париж това лято заради допинг
  • Времето днес, прогноза за сряда, 29 май: Отново краткотрайни валежи с гръмотевици
  • Гари Конил беше назначен за нов премиер на Хаити вчера
  • Русия вдига данъците на богатите
  • Ремонт променя движението по АМ "Струма"
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024


18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024
В международната конкурсна класация влизат два български филма - „Уроците на Блага“ (кадър от филма на снимката) и „Защото обичам лошото време“
14 Май 2024, Вторник, 21:00 ч.
Автор: Флагман.бг

В продължение на 5 дни старозагорци и гостите на града ще гледат над 50 заглавия от Европа при вход свободен

Единадесетото издание на Международния фестивал за европейско кино „Златната липа“ отново ще се превърне в поле за изява на българските творци. „Съзнателно разширяваме програмата с български филми, защото искаме да дадем по-широка трибуна на талантливи млади колеги да показват своите филми“, каза основателят на фестивала Магдалена Ралчева.

Широкото присъствие на българското кино личи още в конкурсната програма. За втори път в историята на фестивала с ленти от цяла Европа ще се състезават два български филма. Единият е „Уроците на Блага“ (2023), който нашумя и с факта, че попадна в селекцията за чуждоезичен филм на наградите „Оскар“ и се превърна във втория български филм след „681 – Величието на хана“, прожектиран по кината в САЩ.

Филмът на Стефан Командарев разказва за пенсионирана учителка, в чиято роля по прекрасен начин се превъплъщава Ели Скорчева. Легендарната актриса се е снимала за последно в игрален филм преди цели 30 години и завръщането ѝ на големия екран е наистина впечатляващо. Героинята на Ели Скорчева попада в клопката на телефонна измама, която я поставя в неочаквана ситуация.

Вторият български филм от конкурсната програма е „Защото обичам лошото време“ (2023) на режисьора Яна Лекарска. Една романтична история, създадена с много финес и оригинален режисьорски подход, в която се изявява таланта на младите актьори Неда Спасова, Владимир Михайлов, Боряна Пунчева, Елени Декидис, както и Веселин Ранков и Иван Бърнев.

В извънконкурсната програма почитателите на „Златната липа“ ще гледат два филма на Томислав Христов – игралният „Добрият шофьор“ (2022), създаден в копродукция с Финландия и Швеция, и документалният „Последният гларус“, който спечели наградата за документално кино „Златен ритон“ (2023).

„Добрият шофьор“
„Последният гларус“

„Добрият шофьор" пресъздава част от премеждията на таксиметров шофьор, който се опитва да поправи грешките от миналото – спестява пари от курсове в курорта „Златни пясъци", за да се върне при съпругата и сина си във Финландия. Проблемите и грижите се умножават и ако въобще успее да стигне до другия край на Европа… Документалният „Последният гларус“ разказва за 58-годишен българин - „гларус" ветеран, който прекарва времето си с чужденки туристки срещу заплащане в Слънчев бряг. Иван е станал свидетел на огромни промени в курорта – някога тук са идвали туристи от Източна Германия, Съветския блок и Скандинавия, а сега прииждат британци и германци. Иван има дълбоки личностни проблеми и остава в капана на живота, който води от младежките си години. Режисьорът Иван Владимиров ще представи по време на фестивала филма си „Чума“ по разказа на Йордан Йовков „През чумавото“.

„Чума“ по разказ на Йордан Йовков

„Филмите, посветени на дадена епоха, са все по- голяма рядкост. „Чума“ събира много талантлив актьорски състав – Свежен Младенов, Велислав Павлов и други актьори“, казва Магдалена Ралчева.

Друга интересна лента е „Апостол“ на младия режисьор Петър Русев, който е завършил Европейския филмов колеж в Дания. Главният герой в лентата е талантлив млад поет, чието семейство изпада в тежка ситуация. Той трябва да преодолее куп изпитания, за да спаси семейството си. Програмата с българско кино на „Златната липа“ 2024 отделя особено широко място на документалното кино.

Фестивалът ще даде шанс на зрителите да видят филма на Адела Пеева „Мълчание с достойнство“ (2020). Лентата разказва за живота и творчеството на известните български кинорежисьори – семейство Ирина Акташева и Христо Писков, за емблематичните им филми и за онези, чиято реализация бе спряна, за критериите, според които по времето на комунизма един филм е бил класифициран като „твърде опасен“, за механизмите на цензура, за упоритостта и творческото им оцеляване и за мълчанието, заредено с достойнство. Филмът разкрива неизвестни детайли от историята на българското кино и взаимоотношенията между политическия елит и интелигенцията по онова време.

Героиня или терористка? Този риторичен въпрос поставя документалният филм „Отмъстителката“ (2023) на режисьора Ралица Димитрова по сценарий на Тони Николов с оператор Пламен Герасимов. Филмът разнищва интересни факти около драматичната съдба на Мара Бунева. Как и защо една обикновена жена от началото на ХХ век се превръща в терористка, готова да отмъщава за поробеното си отечество?

"Отмъстителката“

Героиня, хладнокръвен убиец, вманиачена последователка на македонската кауза – толкова много определения за Мара Бунева, които дават откъслечна представа за тази малко позната жена. Филмът ще събере малкото факти и широко тиражираните легенди за живота ѝ, за да ни насочи към размисъл за терзанията на атентаторките и драматичните им съдби.

Документалният филм „Бригита“ (2024) на режисьора Юрий Дачев ни връща в черно-белите години на БНТ и живота на легендата в българската журналистика – емблематичната телевизионна водеща Бригита Чолакова. Сценарият също е на Юрий Дачев, а оператор е Георги Маринов. Пред неговата камера застават хора от екипа на Бригита, за да сглобят портрет от спомени с незабравими мигове и откровения.

„Бригита“

Ще видим и впечатляващия документален филм на Станислав Дончев „Оглушителна тишина“ (2023), посветен на Цвети - световна шампионка по художествена гимнастика, която прави опит за самоубийство в деня, в който се предполага, че трябва да замине за Олимпиадата през 2016 г. Лентата проследява пътя на нейното възстановяване и връщането й към живота, както и най-важната й битка, тази да излекува душата си. "Оглушителна тишина" е филм, който ни учи да не съдим хората, решили се на опит за самоубийство, а да ги приемем за едни от нас.

Българската програма на „Златната липа“ 2024 ще постави специален акцент и върху късометражното игрално кино. Режисьорът Марин Рангелов ще представи два свои къси игрални филма. „Фалстарт“ (2023) е романтична комедия с продължителност 10 минути, в която младеж се опитва да впечатли красиво момиче с рискован план, който води до неочакван и забавен обрат.

Втората лента на Рангелов „Червен адмирал“ е 22-минутен трилър мистерия за принудено да проституира момиче, поръчано за нощта на влиятелен мафиот. Режисьорът Мая Виткова-Косева ще представи 27-минутния си филм „Любима“ (2023). Любима е изоставена от партньора си. Иска да започне на чисто, но скръбта ѝ е там, огромна като африкански слон… Начинът да продължи напред, е като върне любовните спомени, ведно със скръбта, обратно на бившия си.

Детската аудитория ще бъде очарована от няколко нови късометражни филма. „Котките нямат корени“ (2024) на режисьора Антоний Христов с работно заглавие е продуциран от Деси Тенекеджиева и BLACK SEA FILM с подкрепата на Национален Фонд „Култура“, програма „Дебюти“, както и от Община Стара Загора. Заедно с дузина деца в главните роли, в лентата ще видим и първата носителка на наградата „Златна липа“ за цялостен принос в киното – Мария Статулова.

Клуб „Седмото изкуство“ с ръководител режисьорът Владимир Илиев ще зарадва децата с два нови късометражни филма – „Градски оазис“ и „Дневникът“. Клуб „Седмото изкуство“ с ръководител Владимир Илиев, старши учител по ИТ в Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ – гр. Стара Загора, е сформиран преди 8 години и дава възможност за изява на ученици в областта на киното.

Още няколко авторитетни заглавия на български документални филми са включени в програмата на „Златната липа“ 2024. Фестивалът започва на 1 юни с церемония по откриването му в 17 часа на западния вход на Старозагорската опера.

В продължение на 5 дни старозагорци и гостите на града ще гледат над 50 заглавия от Европа при вход свободен в залите на операта, регионалната библиотека и културен център „Стара Загора“.


В категории: Стара Загора


Дъжд над Черноморието
Дъжд над Черноморието 29/05/2024, Сряда 09:30 0
2
Коментара по темата
2.
Доста филми
15.05.2024 09:23:22
0
0
звучат интересно... Определено ще ми е любопитно да видя "Последният гларус"!;-) Ето едно интервю с режисьора. И той, и водещата, са нормални, земни и приятни хора, което вече се среща много рядко.

https://nova.bg/news/view/2024/03/11/447829/режисьорът-тонислав-христов-за-документалния-си-филм-последният-гларус/
1.
*********
15.05.2024 00:52:55
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Известна актриса не обича скъпите шопинг дестинации, пазарува от битака Известна актриса не обича скъпите шопинг дестинации, пазарува от битака Това е най-прекрасното място да намериш интересни образи, да поговориш с хората, да разгледаш, разказва звездата от "Братя"  Тя е звезда, но отиде на бала си с рокля за 300 лева и обвуки за 100 лева Тя е звезда, но отиде на бала си с рокля за 300 лева и обвуки за 100 лева Гледах да се съобразявам от гледна точка на това, че толкова хора по света нямат това, което имаме ние, споделя скромно шампионката Мария-Габриела Миличевич Обичайно? Разходка на кучета прерасна в юмручна схватка в бургаския жк „Меден рудник” (ВИДЕО) Обичайно? Разходка на кучета прерасна в юмручна схватка в бургаския жк „Меден рудник” (ВИДЕО) Агресивният въпрос „К’во прайш с тия големи кучета в парка, бе?!” е последван директно от удар Ще участват ли български военни кораби в операция в Черно море? Ще участват ли български военни кораби в операция в Черно море? Целта е да се осигури безопасността на морските пътища, след началото на руската инвазия срещу Украйна ГДБОП с удар срещу онлайн пирати ГДБОП с удар срещу онлайн пирати В хода й са установени собствениците на сайтовете, които са ги създали и поддържали с цел предлагането на техните потребители на достъп до популярни филми, сериали, телевизионни продукции чиито правоносители са български телевизионни оператори "Български възход" не само ще прескочи 4-процентовата бариера, но ще го направи уверено, обяви ген. Стефан Янев "Български възход" не само ще прескочи 4-процентовата бариера, но ще го направи уверено, обяви ген. Стефан Янев Трябва да се мисли стратегически – за бъдещето на България не за утрешния ден, а за десетилетие напред, подчерта ген. Стефан Янев Най-после ще вдигнат сватба Най-после ще вдигнат сватба Тя ще е малка, а кумовете ще са приятелка на Ива и мой приятел, призна Сашо Кадиев Ще бъде ли бургаският плаж препълнен с летовници заради евтината сянка? Ще бъде ли бургаският плаж препълнен с летовници заради евтината сянка? Управители на крайбрежни заведения в Северния плаж споделиха, че цените на напитките остават без промяна от миналото лято Партия налази Зуека в Испания Партия налази Зуека в Испания Най-изненадваща за него се оказала подкрепата на политическа партия Катастрофата на влаковете в София станала заради прилошаване на машинист, двама са пострадали тежко Катастрофата на влаковете в София станала заради прилошаване на машинист, двама са пострадали тежко Те са от маневрената бригада, като единият е с наранявания на рамото и на ребрата, съобщи  шефът на „Оперативна дейност“ в БДЖ Анатоли Атанасов
Сочни джуки и уголемен бюст – хит сред подаръците за тазгодишните абитуриентки Сочни джуки и уголемен бюст – хит сред подаръците за тазгодишните абитуриентки Тенденцията от миналото да се залага на големи обеми и натрапващи се устни вече я няма След участието си в Капките тя замина за Африка След участието си в Капките тя замина за Африка Моделката и гаджето вършеят в Тунис Мощна експлозия край Белгород, а Джон Кърби обяви, че забраната за удари по Русия с US оръжия остава Мощна експлозия край Белгород, а Джон Кърби обяви, че забраната за удари по Русия с US оръжия остава Трябва да позволим на Киев да стреля по военни цели на руска територия, от която те нанасят по Украйна, каза пък Макрон Транспортен хаос в центъра на София Транспортен хаос в центъра на София Многото и различни знаци объркват шофьорите, които неволно влизат в насрещното, и предизвикват опасни ситуации Проф. Джефри Сакс разкри кой взриви "Северен поток" Проф. Джефри Сакс разкри кой взриви "Северен поток" Икономистът, предлагал на източноевропейците шоковата терапия за преход към пазарна икономика, намекна, че Джо Байдън е поръчал разрушаване на газопроводите Сметоизвозване ли? Северна Корея праща балони с фекалии и боклук към южната съседка Сметоизвозване ли? Северна Корея праща балони с фекалии и боклук към южната съседка От години южнокорейски пък активисти изпращат балони с блистовки към Северна Корея, критикуващи нейните лидери и USB памети с клипове на Kей-поп музика Защо всички в Италия са срещу Мелони Защо всички в Италия са срещу Мелони Битката е всички срещу един Знаете ли колко струва къщата на Кевин от "Сам вкъщи" Знаете ли колко струва къщата на Кевин от "Сам вкъщи" Запазено е стълбището, по което Кевин се спускаше с шейна Жена се натъкна на нещо зловещо в дома на братовчедка си (СНИМКИ/ВИДЕО) Жена се натъкна на нещо зловещо в дома на братовчедка си (СНИМКИ/ВИДЕО) В една от стаите тя видяла малка врата, която се намирала на височина метър от пода Светът скърби: Почина един от най-известните рокаджии (СНИМКА) Светът скърби: Почина един от най-известните рокаджии (СНИМКА) Ингъл бе вокалист и органист на групата, която е основава през 1966 г., и изпява 17-минутния им хит „In-A-Gadda-Da-Vida"
Владимир Путин към страните от НАТО Владимир Путин към страните от НАТО Трябва да сте наясно с какво си играете! Виц на деня Виц на деня - Скъпа, взех детето от детската градина.
- Браво, и... как ще го кръстим, защото нашето вече ходи на училище?
Виц на деня Виц на деня Блондинка в автосервиз.
Монтьорът и казва:
- Имате късо съединение.
- Е хубаво де, що не го удължите тогава....
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Никога не се задоволявай с това, което могат и другите!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори