×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Bild: Западът заплашил да остави Украйна без ракети "Пейтриът" след атака по цел в Русия
  • Олимпийският рекордьор в овчарския скок Тиаго Браз отпадна за игрите в Париж това лято заради допинг
  • Времето днес, прогноза за сряда, 29 май: Отново краткотрайни валежи с гръмотевици
  • Гари Конил беше назначен за нов премиер на Хаити вчера
  • Русия вдига данъците на богатите
  • Ремонт променя движението по АМ "Струма"
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Блокадата на столичния булевард "Патриарх Евтимий" - кой е отговорен за проблема?


Блокадата на столичния булевард "Патриарх Евтимий" - кой е отговорен за проблема?
Новата организация е незаконна, кметът Васил Тезиев да се спре и да обясни за какво похарчи 1 млн.лева, зове опозицията
13 Май 2024, Понеделник, 12:05 ч.
Автор: Тодор БЕЛЕНСКИ

Темата предизвика много поляризирани мнения в столицата, вижте как реагират от СДВР

Столичната община не е внесла за съгласуване в отдел "Пътна полиция" проекта за новата организация на движение в центъра на София. Това обявиха от СДВР в официално прессъобщение до медиите. Така на практика се блокира  движението в района на булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен", които предизвикаха протести, дискусии и множество полярни мнения.

Едва след като завърши съгласувателната процедура се узаконява проекта за организация на движението", посочват от СДВР.

Проектът е на повече на 12 години, претърпял е много промени. Крайният вариант е на повече от 4 години. Ние го следим и сме давали мнение за него. Това заяви Иво Делин, председател на Сдружение "Велоеволюция" в предаването "Денят започва" по БНТ.

По думите му проектът осигурява безопасност на велосипедистите. "Когато велоалеята е от двет страни на пътя е много по-естествено и безопасно. Проектът не е готов. Има да се променят светофарни режими, да се нанесе маркировка", каза още той.

Последните мандати в СОС се проповядваше велосипедни ленти без обезопасявания. Повечето шофьори очават да има "велоалея" и те да паркират там. В момента виждаме как трябва да се направи велоалея, посочи Делин. Той отбеляза, че велоалеите в София са под 80 км.

Според Диана Русинова пък с този проект са нарушени разпоредбите на Закона за движение по пътищата.

Тази организация на движението е незаконосъобразна. Ако се случи инцидент, кой ще носи отговорност? Общината ни даде проект, който е незаконен, смята Русинова.  

"Позицията на Столичната дирекция на вътрешните работи е самият проект не е съгласуван по надлежния ред от отдел "Пътна полиция". Няма внесена никаква документация от страна на Столична община". Трябва да се прегледа по проект начинът на поставяне на маркировката", допълнителните съоръжения, които се поставят по спирките, изграждането на самата велоалея, нейната ширина, големина и трасе. Ще трябва едномесечен срок на нашите инженери да се запознаят с проекта и да дадат становище", заяви Николай Крушарски, началник "Пътна полиция" към СДВР.

По думите му тъмните колчета биха се забелязвали по-трудно от водачите в по-тъмната част на деня.

Четири часа обсъждания в СОС

Комисията по транспорт към Столичния общински съвет призова кметът Васил Терзиев да не продължава с реорганизацията на движението по булевардите "Патриарх Евтимий", бул. "Витоша" и ул. "Проф. Ф. Нансен", съобщават от "Фокус". Общинските съветници обсъждаха близо четири часа казуса, който предизвика силна обществена реакция в последните дни. По време на заседанието заместник-кметът по транспорт Илиян Павлов заяви, че има нужда от промяна в движението, тъй като булевард "Патриарх Евтимий" бил използван почти на 100% от автомобилите. Общинските съветници обаче бяха критични към групата на ПП-ДБ-СС и администрацията в Столична община, заявявайки, че "този абсурд трябва да спре".

Районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков каза, че проектът бил задвижен, като е била скрита информация, както от обществеността, така и от общинските съветници. Той призова дейностите по реорганизацията да бъдат преустановени, докато не се направят пълни анализи на ефектите от промяната и те не бъдат съгласувани с живущите в района.

В края на заседанието председателят на комисията Иван Таков поиска общинските съветници да получат цялата документация около решението. Транспортната комисия обаче не може да задължи Терзиев да спре проекта и поради тази причина Таков заяви, че след като нямало консенсус, то би следвало той да не се изпълнява.

Бившият председател на СОС и настоящ общински съветник Георги Георгиев (ГЕРБ- СДС) коментира в профила си във Facebook:

"Новата организация на движението на бул. “Витоша” и “Патриарха” просто е НЕЗАКОННА. От официално становище на Пътна полиция София следва, че организацията на “Спасеното кръстовище” - всяко колче, всяка линия от новата маркировка и всеки нов пътен знак са незаконни", пише Георгиев.

"От “Промяната”, освен че не слушат гражданите, нарушиха флагрантно правилата, като не питаха дори Пътна полиция за промени, които правят на пътя. А съгласно чл.6, ал.2 от общинската наредба от 2018 г. всички проекти за организация на движението и промените в него се съгласуват с Пътна полиция. Човек би помислил, че е редно да ги съгласуваш преди да изхарчиш 1 млн. лева и да ги изпълни, нали? Да, ама не", допълва той.

Според него, "когато е налице нарушение на закона, при което са изхарчени 1 000 000 лева публични средства за тези незаконни преустройства, това може да представлява престъплението безстопанственост в особено големи размери."


В категории: Политика


13
Коментара
Дъжд над Черноморието
Дъжд над Черноморието 29/05/2024, Сряда 09:30 0
13
Коментара по темата
13.
до 12
13.05.2024 17:47:04
6
6
Останалата вербална диария не заслужава коментар, но да ти кажа, че бившето име на затворнически коридори "Демокрация" беше бул. "Толбухин", както и на комплекс "Лазур". И беше чудесен булевард когато неграмотни и невъзпитани отрепки като теб или не съществуваха, или бяха на мястото си, в ТВУ, трудово-възпитателни училища!
12.
до лелята N11
13.05.2024 17:07:41
5
7
Г-жо! Ако някой който е сляп и само ви слуша "компетентното мнение" остава с чувството, че в Бургас всеки ден по няколко пъти стават катастофи по бул. Демокрация, с няколко хиляди убити и контузини за цял живот крепостни бургазлии живеещи във феотдален строй!
Лепейки епитети по хората с различен от вашия мироглед не означава че останалите не са на вашето или над вашето умствено ниво или някой е направил нещо хубаво, но вие сте решили, че това е кражба, защото така е казала вашата приятелка стара мома!
Ако не ви се нрави живота в града можете да се преместите в друг град . Иначе се преравнявате с малцинствата които имат само права, но никакви задължения или порядки.
P.S Името на "бившия булевард" бе Карл Маркс , мен ме е нямало, а вас ви гони носталгията.
11.
Демокрация
13.05.2024 15:32:14
0
9
в сегашното си състояние е просто пародия и гавра в очакване на инциденти от всякакъв характер! Цяло чудо е, че не са чак толкова много... Но изтерзаният българин, непрекъснато подлаган на недоумици и откровено умишлени мъчения, поне е свикнал да се пази. Чужденец без такива инстинкти за самосъхранение няма да оцелее и ден. Жал ми е и за шофьорите на автобуси като ги гледам с какъв зор завиват и се опитват да се наврат в идиотския си коридор.

Но пък тротоарите са нарисувани! Това е важното! Днес вървях по тротоара пред Трета Поликлиника, който по изключение поне е широк, така че можех да се движа в моята "лента". Точно срещу мен продължаваха да напредват две "модерни" лекета на тутунетки. Нарочно ги попитах не е ли другата лента за тях, посочвайки към нея. Единият си поотвори устата и се чудеше какво да каже (може би имаше някакви останки на съвест и възпитание), но другият моментално ми измуча: И двете са наши! Целият град е наш! Как да му противоречиш... Неандерталецът е прав... Местната феодална власт създава удобства на точно такива като него и ги защитава! Аз да съм доволна че оцелях след съприкосновението с новите "младежи", след като имах неблагоразумието да се обадя и да защитавам правото си да вървя поне по тротоара!

Като се замислиш, името на бившия красив и широк булевард превърнат в затворнически коридори, напълно отговаря и на уродливата "демокрация"!
10.
XX
13.05.2024 14:21:26
4
0
"Според него, "когато е налице нарушение на закона, при което са изхарчени 1 000 000 лева публични средства за тези незаконни преустройства, това може да представлява престъплението безстопанственост в особено големи размери."" - да, но не и в ЕС.
В ЕС е важно да с еработи и да се взимат комисионни. Нали за това гласуват хоата?
9.
Фара
13.05.2024 14:06:02
1
7
Интересното е , че бай Ганьо като отиде в чужбина и като види велоалеята,паркоместата,тротоара как са разделени и не пречат на никого , ахка и вика колко са напред хората.
Кат са върне тука и вика "еба#ги жълтопаветните гейо#и опропастиха ми мястото за паркирани,само хаос създават"....
8.
ремонта
13.05.2024 13:48:40
9
5
Ремонта е извършен иновативно но по ограничените не го проумяван.
7.
do 1
13.05.2024 13:21:17
10
5
Ако искаш да се вдигнем и да върнем комунизма!
Тогава ще си доволен от всичко и няма да пишеш глупости като сега, защото другарите от милицията ще ти пренаредят керимидите!
По традиция в България всеки разбира от всичко. Заради такива разбирачи се управлява по този начин!
Умно и красиво!
6.
МОРСКИ
13.05.2024 12:39:10
0
18
Напълно подкрепям №1.
Пълно безумие!Много често спирам на този булевард и винаги чакам да светне "червено"
на светофара на кръстовището с ул."Гурко"
за да мога да изляза от колата.
5.
след
13.05.2024 12:37:21
9
10
След като Асен Василев награби Гепежиите че искат да ни откраднат увеличението на пенсиите сега чета че са върнали увеличението на 11%. Браво Василе само вие мислите за хората
4.
никакъв
13.05.2024 12:24:22
14
4
Никакъв проблем няма. Всичко е изпълнено перфектно. Протестиращите са платени лумпени от една партия.
3.
Жечо Станков
13.05.2024 12:16:03
3
14
15 години на трупчета ...#кой може да е виновен?
15 години ремонти на ремонти ...#кой е виновен?
2.
Marinero
13.05.2024 12:16:01
1
29
А какво да кажем за продължаващия с години вече ремонто-терор на ул. Индустриална???
1.
Въпрос?
13.05.2024 12:10:36
3
39
А за булевард Демокрация кога ще се вдигнем и да го върнат в предишния му вид?
Да спираш на аварийни в платното за движение и да даваш назад излизайки с предницата в лява лента да не е по-безопасно? Да не говорим,че седящите отляво в колите слизат директно на пътното платно!
Ако трябва да сме честни Демокрация в Бургас е в пъти по-малоумен и опасен от това, което направиха в София!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Известна актриса не обича скъпите шопинг дестинации, пазарува от битака Известна актриса не обича скъпите шопинг дестинации, пазарува от битака Това е най-прекрасното място да намериш интересни образи, да поговориш с хората, да разгледаш, разказва звездата от "Братя"  Тя е звезда, но отиде на бала си с рокля за 300 лева и обвуки за 100 лева Тя е звезда, но отиде на бала си с рокля за 300 лева и обвуки за 100 лева Гледах да се съобразявам от гледна точка на това, че толкова хора по света нямат това, което имаме ние, споделя скромно шампионката Мария-Габриела Миличевич Обичайно? Разходка на кучета прерасна в юмручна схватка в бургаския жк „Меден рудник” (ВИДЕО) Обичайно? Разходка на кучета прерасна в юмручна схватка в бургаския жк „Меден рудник” (ВИДЕО) Агресивният въпрос „К’во прайш с тия големи кучета в парка, бе?!” е последван директно от удар Ще участват ли български военни кораби в операция в Черно море? Ще участват ли български военни кораби в операция в Черно море? Целта е да се осигури безопасността на морските пътища, след началото на руската инвазия срещу Украйна ГДБОП с удар срещу онлайн пирати ГДБОП с удар срещу онлайн пирати В хода й са установени собствениците на сайтовете, които са ги създали и поддържали с цел предлагането на техните потребители на достъп до популярни филми, сериали, телевизионни продукции чиито правоносители са български телевизионни оператори "Български възход" не само ще прескочи 4-процентовата бариера, но ще го направи уверено, обяви ген. Стефан Янев "Български възход" не само ще прескочи 4-процентовата бариера, но ще го направи уверено, обяви ген. Стефан Янев Трябва да се мисли стратегически – за бъдещето на България не за утрешния ден, а за десетилетие напред, подчерта ген. Стефан Янев Най-после ще вдигнат сватба Най-после ще вдигнат сватба Тя ще е малка, а кумовете ще са приятелка на Ива и мой приятел, призна Сашо Кадиев Ще бъде ли бургаският плаж препълнен с летовници заради евтината сянка? Ще бъде ли бургаският плаж препълнен с летовници заради евтината сянка? Управители на крайбрежни заведения в Северния плаж споделиха, че цените на напитките остават без промяна от миналото лято Партия налази Зуека в Испания Партия налази Зуека в Испания Най-изненадваща за него се оказала подкрепата на политическа партия Катастрофата на влаковете в София станала заради прилошаване на машинист, двама са пострадали тежко Катастрофата на влаковете в София станала заради прилошаване на машинист, двама са пострадали тежко Те са от маневрената бригада, като единият е с наранявания на рамото и на ребрата, съобщи  шефът на „Оперативна дейност“ в БДЖ Анатоли Атанасов
Сочни джуки и уголемен бюст – хит сред подаръците за тазгодишните абитуриентки Сочни джуки и уголемен бюст – хит сред подаръците за тазгодишните абитуриентки Тенденцията от миналото да се залага на големи обеми и натрапващи се устни вече я няма След участието си в Капките тя замина за Африка След участието си в Капките тя замина за Африка Моделката и гаджето вършеят в Тунис Мощна експлозия край Белгород, а Джон Кърби обяви, че забраната за удари по Русия с US оръжия остава Мощна експлозия край Белгород, а Джон Кърби обяви, че забраната за удари по Русия с US оръжия остава Трябва да позволим на Киев да стреля по военни цели на руска територия, от която те нанасят по Украйна, каза пък Макрон Транспортен хаос в центъра на София Транспортен хаос в центъра на София Многото и различни знаци объркват шофьорите, които неволно влизат в насрещното, и предизвикват опасни ситуации Проф. Джефри Сакс разкри кой взриви "Северен поток" Проф. Джефри Сакс разкри кой взриви "Северен поток" Икономистът, предлагал на източноевропейците шоковата терапия за преход към пазарна икономика, намекна, че Джо Байдън е поръчал разрушаване на газопроводите Сметоизвозване ли? Северна Корея праща балони с фекалии и боклук към южната съседка Сметоизвозване ли? Северна Корея праща балони с фекалии и боклук към южната съседка От години южнокорейски пък активисти изпращат балони с блистовки към Северна Корея, критикуващи нейните лидери и USB памети с клипове на Kей-поп музика Защо всички в Италия са срещу Мелони Защо всички в Италия са срещу Мелони Битката е всички срещу един Знаете ли колко струва къщата на Кевин от "Сам вкъщи" Знаете ли колко струва къщата на Кевин от "Сам вкъщи" Запазено е стълбището, по което Кевин се спускаше с шейна Жена се натъкна на нещо зловещо в дома на братовчедка си (СНИМКИ/ВИДЕО) Жена се натъкна на нещо зловещо в дома на братовчедка си (СНИМКИ/ВИДЕО) В една от стаите тя видяла малка врата, която се намирала на височина метър от пода Светът скърби: Почина един от най-известните рокаджии (СНИМКА) Светът скърби: Почина един от най-известните рокаджии (СНИМКА) Ингъл бе вокалист и органист на групата, която е основава през 1966 г., и изпява 17-минутния им хит „In-A-Gadda-Da-Vida"
Владимир Путин към страните от НАТО Владимир Путин към страните от НАТО Трябва да сте наясно с какво си играете! Виц на деня Виц на деня - Скъпа, взех детето от детската градина.
- Браво, и... как ще го кръстим, защото нашето вече ходи на училище?
Виц на деня Виц на деня Блондинка в автосервиз.
Монтьорът и казва:
- Имате късо съединение.
- Е хубаво де, що не го удължите тогава....
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Никога не се задоволявай с това, което могат и другите!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори