×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Любимите автомобили на Юрий Гагарин


13 Април 2024, Събота, 09:40 ч.

Съветското правителство подарява на първия човек в космоса „Волга”, а французите – спортно купе

На 12 април 1961 г. Юрий Гагарин става първият човек, полетял в космоса на борда на „Восток 1”.Това ни дава повод да разкажем за автомобилите на космонавта, но с уговорката, че ще ползваме само снимки с авторски права, което означава, че няма да може да ви покажем кадри с коли, собственост на Гагарин.

За колите на първия космонавт е писано много, още повече са слуховете и легендите. Казват, че преди знаменития полет Гагарин купил представителен ГАЗ-12, други пък твърдят, че на 15 април 1961 г. Брежнев подарил на майора луксозен небесносин кабриолет ЗИЛ-111...

Основната мистерия, която остава неразгадана и днес, е първата кола на първия космонавт. По-точно старши лейтенант Гагарин. Някои историци смятат, че малко преди полета Юрий Алексеевич закупува „седан с шест прозореца и дълга база“ ГАЗ-12, предава lupa.bg.

Но това е по-скоро легенда, тъй като преди паричната реформа от 1961 г. въпросната модификация на ГАЗ струва невъобразимите 40 000 рубли, а месечната заплата на Гагарин е била не повече от 1500. И защо човек, който няма шофьорска книжка, се нуждае от кола? Така че присъствието на луксозен седан в гаража на световната звезда остава непотвърдено. А и подготовката на бъдещия космонавт за полета му едва ли е оставило и минута свободно време, за да се мисли, че то е било отделено на покупката на автомобил.

Но се знае точно какво возило закарва Юрий Гагарин на 12 април 1961 г. до стартовата площадка на "Восток-1", това е синьо-бял автобус ЛАЗ-695Б "Лвов".

Именно този автобус е свързан с известната традиция, при която членовете на космическия отряд излизат от автобуса преди полета и се облекчават на предното дясно колело. През 1961 г. просто няма къде Гагарин да свърши тази полезна дейност, затова го прави на гумата. Тези след него, от суеверие, продължават с добрата поличба“ - оказва се, че не напразно автобусът е надеждно защитен от ръжда!

При приземяването си Гагарин е посрещнат от ЗИС-151 от най-близкото военно поделение.

Служебният автомобил на Гагарин не е ЗИЛ, е всъдеход ГАЗ-69, който тогава се използва от командирите на военни части и председатели на богатите колективни стопанства. При това трябва да се каже, че шофьор на Гагарин не е от гаража за специално предназначение на Кремъл, а от обикновен сержант, назначен от най-близката въздушна част...

Но в крайна сметка „отгоре” е спусната командата за нуждите на първия космонавт да бъде дадена черна ГАЗ-13 „Чайка“. Гордостта на съветската автомобилна индустрия: автоматична скоростна кутия, сервоуправление и вакуумен усилвател на спирачките, електрически прозорци и най-важното – V8 със 195 к.с.

Гагарин използва тази кола до края на живота си.

Гагарин взима шофьорска книжка след космическия си полет. Чак тогава се появява личната кола: Волга ГАЗ-21, която космонавтът или купува с наградата от 15 000 рубли за полета си в космоса, или като подарък от Леонид Илич (до 1964 г., когато Брежнев става генерален секретар, именно той отговаря за космическата програма и подаръците).

Черната 21 е с ексклузивен небесносин интериор и много хром отвън, а регистрационният номер - „78-78 MOD“.

Но не само съветското правителство се отблагодарява на Гагарин с кола. Според спомени на съвременници, няколко автомобилни компании се опитват да дадат четириколесни подаръци. Юрий Алексеевич отказа по очевидни причини: няма как идолът на съветския народ да кара капиталистическа кола.

Само една компания - френският аерокосмически концерн Mechanique-Aviation-Traction - успява да изненада Гагарин с купето Matra-Bonnet Jet VS. Благодарение на ултралеката каросерия от фибростъкло, колата тежи само 600 кг, така че скромният двигател с 95 к.с. успява да ускори машината до 200 км/ч.

До мястото на последния си полет на 27 март 1968 г. първият космонавт отива с колегите си на борда на автобуса ЛАЗ. Преди микробусът да напусне „Звездният град”, Юрий Алексеевич моли шофьора да спре, за да се върне за забравен пропуск. Колегите му остро възразяват: „Връщането е лоша поличба”.

Но полковникът (комуто е обещано да получи генералско звание за Деня на космонавтиката) отказва привилегиите си и се връща, за да вземе пропуска си за летището... В 10:30 часа, недалеч от град Киржач, Владимирска област, самолет МИГ-15, пилотиран от Героите на Съветския съюз Юрий Гагарин и Владимир Серьогин, се разбива. Пилотите загинаха.

 




Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори