×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Проучване: Ваксина срещу рак на черния дроб намалява туморите


08 Април 2024, Понеделник, 16:20 ч.
Автор: Флагман.бг

Реакцията е приблизително два пъти по-силна отколкото тази, която обикновено се наблюдава само при имунотерапия

Ваксина срещу рак на черния дроб свива туморите, сочи проучване в начален етап, цитирано от Ройтерс.

Почти една трета от пациенти в напреднала фаза на рак на черния дроб са получили персонализирана ваксина, прилагана заедно с лекарство за имунотерапия в рамките на начален етап на проучване.

Ваксината е разработена от компанията Geneos Therapeutics. Тя прави индивидуални ваксини срещу рак на базата на ДНК.
Реакцията е приблизително два пъти по-силна отколкото тази, която обикновено се наблюдава само при имунотерапия. Освен това, изследването показва, че ваксини, създадени на основата на мутации, срещани само в тумора на пациента, могат да повишат способността на имунната система да разпознава и атакува труднолечими видове рак.

Данните от проучването са публикувани в изданието Nature Medicine.

Откритията дават тласък към по-ефективни ваксини срещу рак след много неуспехи в миналото. Освен това може да се разшири диапазона на лечение на различни видове рак с такива терапии, отбелязва Ройтерс.

За целите на проучването изследователите използват проби от тумори на пациенти, за да създадат ваксини, базирани на неоантигени. Това са нови мутации, които се срещат само в тумора на отделния онкоболен. Целта е да се обучи имунната система да атакува и убива само тези уникални протеини, като оставя здравата тъкан незасегната.

Ракът на черния дроб се счита за студен, тъй като съдържа по-малко мутации, което прави имунотерапиите по-малко ефективни.

„Тази ваксина по същество обучава имунната система да разпознава антигени, които е пренебрегвала“, каза ръководителят на изследването д-р Марк Ярчоан от Центъра за ракови заболявания „Джон Хопкинс Кимел“ в Балтимор, САЩ.

В проучването участват 36 пациенти с хепатоцелуларен карцином - най-разпространената форма на рак на черния дроб. Поставени са специално разработените ваксини в допълнение към широко използваната имунотерапия Keytruda на компанията "Мерк".

При почти една трета от пациентите, лекувани с комбинираната терапия (30,1 %), се наблюдава свиване на тумора. При трима от тези пациенти има пълен отговор, което означава, че не остават никакви забележими следи от тумора след средна продължителност на проследяването от 21,5 месеца.

За сравнение, при пациенти с рак на черния дроб, които получават само имунотерапия, типичният отговор е около 12-18%.

„Това със сигурност сочи, че ваксината действително е добавила клинична ефикасност“, каза Ярчоан.

Лечението с ДНК ваксина, при която генетичният код на мутиралите протеини, се инжектира в клетките с помощта на малък електрически импулс.
Ярчоан добави, че планират по-големи опити, но отказа да предостави подробности.
 


В категории: Здраве


Коментари
Флагман.БГ Вундеркинд в Карнобат - 14-годишна издаде роман Вундеркинд в Карнобат - 14-годишна издаде роман 13/06/2024, Четвъртък 19:37 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
7 начина да не напълнявате през лятната почивка 7 начина да не напълнявате през лятната почивка Обърнете специално внимание на зеленчуците Кои са 13-те депутати от „Величие“ – бивш премиерски съветник, философ, архитект и наемен войник Кои са 13-те депутати от „Величие“ – бивш премиерски съветник, философ, архитект и наемен войник Общото между тях е, че са инвеститори в „Историческия парк“, прави впечатление и че любимият на Американското посолство НБУ също е дал кадри за формацията Четири инцидента в басейни и водоеми за дни, отговорността обаче - за всички и за никого Четири инцидента в басейни и водоеми за дни, отговорността обаче - за всички и за никого Дори посетителите на водни площи са длъжни да не допускат във водата деца под 12-годишна възраст без придружител Шансът да има правителство сега клони към 90% Шансът да има правителство сега клони към 90% Борисов се опитва да бъде максимално предпазлив, но и да не загуби държавата, склонен е на компромиси, но с мярка Откриха издирван възрастен мъж в хотел, дал над 10 000 лв. на измамници Откриха издирван възрастен мъж в хотел, дал над 10 000 лв. на измамници Намерени са и няколко нотариални акта на имоти, собственост на 78-годишния мъж Две украинки се изгубиха в гора край Смолян Две украинки се изгубиха в гора край Смолян Операцията по спасяването е била усложнена заради скалиста и труднодостъпна гориста местност Европа се събуди, но идва ли край на пагубната неолиберална политика Европа се събуди, но идва ли край на пагубната неолиберална политика Старият континент днес прилична на разграден двор, в който се изливат фекалиите от целия свят, а управляващите я чиновници активно спомагат за нейната разруха Подгответе се за спортен празник в Царево Подгответе се за спортен празник в Царево Общинските съветници в София взеха решение за заплатите на медицинските сестри Общинските съветници в София взеха решение за заплатите на медицинските сестри Ето какво решиха за доклада за актуализация на бюджета Община Варна погна заведенията заради боклука Община Варна погна заведенията заради боклука Започва проверки на обектите къде изхвърлят боклука
Бой в италианския парламент Бой в италианския парламент Опозиционен депутат е откаран в болница след удар в лицето и няколко ритника Четири руски бойни кораба акостираха в Куба, на борда им има хиперзвукови ракети "Циркон" Четири руски бойни кораба акостираха в Куба, на борда им има хиперзвукови ракети "Циркон" Фрегатата "Адмирал Горшков" и ядрената подводница "Казан" пуснаха котва на 145 км от Флорида Любов за Овена, а за Рака - мечтан подарък от съдбата Любов за Овена, а за Рака - мечтан подарък от съдбата Хороскоп за деня – 13 юни 2024, четвъртък  Започват да произвежда бира от кока Започват да произвежда бира от кока Новата бира на El Viejo Roble струва под 2 долара Тайсън Фюри лази по земята пиян, изхвърлиха го от бар Тайсън Фюри лази по земята пиян, изхвърлиха го от бар Той дори си удря главата в стълб Синът на Джо Байдън загази, признаха го за виновен и го грози 25 години затвор Синът на Джо Байдън загази, признаха го за виновен и го грози 25 години затвор Президентът обяви, че няма да го помилва САЩ и Германия дават още ПВО-системи на Украйна САЩ и Германия дават още ПВО-системи на Украйна Западните съюзници обещаха финансова и военна помощ на Володимир Зеленски Този български инфлуенсър си поръча чипс от кокоши крака в Южна Корея Този български инфлуенсър си поръча чипс от кокоши крака в Южна Корея Тук има много интересни неща, кухнята е много различна и вкусна, например предлагат на пазара чипс от кокоши крака, разказа Сашо Кадиев Това е най-редкият зодиакален знак Това е най-редкият зодиакален знак Най-често срещаният е Скорпион  Тя беше секссимвол, а сега вече е фермерка Тя беше секссимвол, а сега вече е фермерка Памела Андерсън продаде къщата си в Малибу и отиде на село
Румен Радев Румен Радев за партията: Не коментирам паник атаките на лидерите, думата има медицината Виц на деня Виц на деня - Скъпа, на какво мирише така хубаво?
- На парфюма, който вчера ми подари.
- Нищо не съм подарявал.
- Подари ми. Виж си портмонето!
Виц на деня Виц на деня - От 5 месеца се занимавам с бизнес и вече имам 1 милион.
- Как успя така бързо?
- Ами, започнах с 2 милиона.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук "След всяко ядене ставаш все по-самотен."
Стара канибалска поговорка
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори