×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В Северна Корея едва сега въвеждат 4G


02 Февруари 2024, Петък, 13:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Северна Корея е толкова откъсната от останалия свят, че има не само собствен ИНТРАНЕТ, но и собствени марки смартфони

В средата на месец януари в интернет пространството се появиха невероятни слухове за началото на прехода към 4G мобилна връзка в Северна Корея. И в случай че не сте се замисляли за подобни дреболии, да, през цялото това време севернокорейците са използвали 3G. Преходът към 4G започна поради факта, че Китай активно внедрява 5G и Huawei с удоволствие продаде своите стари базови станции на севернокорейците, пише "Калдата".

В същото време, както казват експертите, 4G ще се появи само в големите градове. В останалите региони властите ще продължат да развиват 3G мобилните мрежи.

Северна Корея е толкова откъсната от останалия свят, че има не само собствен ИНТРАНЕТ, но и собствени марки смартфони. 

„Другарят“ Ким Чен Ир (баща на сегашния държавен глава Ким Чен Ун) не можеше да си състави ясно мнение дали севернокорейците се нуждаят от мобилни телефони. По тази причина през 2002 г., когато в страната се появяват първите телефони, се заема с този казус, за да ги забрани. През 2008 г. настроенията се промениха и мобилните телефоните отново започнаха да се продават.

Когато забраната е отменена, египетската телекомуникационна компания Orascom Telecom Media and Technology Holding си партнира със севернокорейската държава, за да създаде мобилен 3G оператор, наречен Koryolink. Трябва да се отбележи, че Huawei (тогава все още не е под санкциите на САЩ) активно подпомага изграждането на мрежата. Въпреки че това противоречи на наложените от САЩ санкции срещу Корея.

Интересен факт: до 2021 г. мобилната мрежа покрива 94% от населението, но само 14% от територията на страната. По данни от 2017 г. 69% от домакинствата са имали смартфон.

Пет години след стартирането на мобилния оператор – през 2013 г. в страната беше представен първият собствен смартфон Arirang, кръстен на корейска народна песен. За онези години той имаше доста добри характеристики.

Първо, въпреки че от 2008 г. страната разполага с 3G мрежа с честота 2100 MHz, а посещението на Ким Чен-ун във фабриката за смартфони беше максимално разгласено, до 2015-2016 г. гражданите на Северна Корея можеха да използват телефони само за разговори и SMS-и. 3G беше разрешена единствено за чужденците (това, между другото, беше облекчение, тъй като до 2013 г. телефоните трябваше да се оставят на границата).

Вторият нюанс е голямата вероятност фабриката за смартфони по онова време да е била инсценирана. Смартфоните са били сглобявани в Китай, а севернокорейците са се престрували, че ги сглобяват самостоятелно.

Но това е само началото. След Arirang в страната се появяват севернокорейските марки Jindallae, Hwawon, Madusan, Chongsong, Chollyong. Няма Samsung, няма iPhone.

Да отбележим, че технологиите в Северна Корея не се развиват бързо. Например, от 2013 г. до 2018 г. смартфоните са работили с Android 4. Но в средата на годината севернокорейската телевизия представи смартфона Arirang 171, който вече работеше направо с Android 7.1.1. 


В категории: IT и технологии


8
Коментара
Флагман.БГ Отбелязваме Международния ден на детето! Отбелязваме Международния ден на детето! 01/06/2024, Събота 09:20 0
8
Коментара по темата
8.
Информационно ибрикчийстване
02.02.2024 15:30:26
1
4
А най-интересното в случая откъде накъде "автор Флагман" се е загрижил за комуникациите в Северна Корея? Дали не е свързано със скорошните изявления на Столтенберг че го пере страха че всички действали заедно срещу сащисаните и от там надолу по стълбата през НПО "атлантически съвет" към "медиите"?
7.
---
02.02.2024 15:14:17
3
3
Поредната пропагандна глупост. Но въпреки това, по простата логика на Северна Корея не и трябва 4джи, имат наборна служба и 2 милиона армия, военните проекти са много напред и са съвсем различно "джи" , Китай им помага, а Китай работи по 6 и 7 джи. Имат си спътници имат собствена операционна система и хакнаха сървърите на Сони няколко пъти за да им покажат че пропагандните им филмчета не стават.
6.
До 2
02.02.2024 15:00:36
1
2
Че то и в развития запад има хора къде карат автомобили на въглища че и са в пъти повече от северно корейците
5.
Бургазлия
02.02.2024 14:13:15
0
5
Днес българите ги приравнявам на северните корейци.
Ние посрещаме хеликоптер с делегация, президенти,депутати,питки,вино...а северните курейци посрещат 4G :))))))
4.
Сеул
02.02.2024 14:02:45
6
5
В Северна Корея още късат трева, за да ядат. Какви технологии, какви 5 лева...
Вижте БВП-то на Южна Корея - 1,811 трилиона USD (2021 г.)
Вижте на "великата" уруспия - 1,779 трилиона USD (2021 г.)
А сега на С. Корея - 16 млрд. USD
Комундетата съвсем изтрещеха.
3.
истината
02.02.2024 13:48:31
6
9
Do2-- Доктор Съяян все още работи- може да си запазиш час и да му обясниш за въглищата .гларусите. и дали сънуваш калинки в бяла стая нощем-- поздрави!
2.
оффф...
02.02.2024 13:46:09
9
7
Значи ако не са били КИТАЙ да направят ПОДАРЪК на маймуните от Северна Корея, все още богоизбраните 200 човека щяха да ползват само 3G.

До 1. какви въображаеми технологии бълнуваш, приятелю? Ти знаеш ли че в Северна Корея ДНЕС има хора, чиито автомобили са с ВЪГЛИЩА? Има стотици снимки в нета

Успехът на великия СОЦИАЛИЗЪМ - през 2013 да си ОСТАВИШ ТЕЛЕФОНА на границата
1.
истината
02.02.2024 13:34:35
14
7
Северна Корея имат ядрен ярсенал в целият свят се съобръзавя с тях- Имат армия която може да прегази БГ за 20 мин--- какво смешно има - Технологически Корейците са в пъти напред- ама глупавият евросъюз вно иска да им се надсмива-- Объркали са се и то много!! Южна Корея всеки ден трепери и гледа небето-- ЕДИН НАРОД РАЗДЕЛЕН НА ДВЕ ОТ КРАВАРИТЕ САЩ--
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Парламентът се събира извънредно в неделя Парламентът се събира извънредно в неделя Заседанието е насрочено за 15 ч.  Тази певица рухна! Психолог й обяснява как да оцелее, не може да приеме, че животът й е пълен провал Тази певица рухна! Психолог й обяснява как да оцелее, не може да приеме, че животът й е пълен провал Не можела да пее и мислила само за пари Световната волейболна звезда Матей Казийски откри Beach Arena Burgas и даде старт на сезон 2024 Световната волейболна звезда Матей Казийски откри Beach Arena Burgas и даде старт на сезон 2024 Десетки бургазлии се събраха на уникалното съоръжение за спорт на открито Търсят ловци на змии, ето къде Търсят ловци на змии, ето къде В Морската столица хората все по-често се натъкват на влечугото Тя е адреналинка от Господарите, сега пъчи фамозно дупе в Созопол Тя е адреналинка от Господарите, сега пъчи фамозно дупе в Созопол Виктория участваше и в любовното предаване "Един за друг" БСП в Несебър: Подкрепата за регионалните туристически продукти ще помогне за икономическото развитие БСП в Несебър: Подкрепата за регионалните туристически продукти ще помогне за икономическото развитие Сред идеите, които бяха обсъдени беше създаването на Национален фонд за сближаване между регионите, насочен към изостаналите райони, който ще работи приоритетно за онези от тях, където има най-неотложна необходимост от това Почитаме жертвите на комунистическия режим в лагера "Белене" Почитаме жертвите на комунистическия режим в лагера "Белене" Поклонението ще се състои днес на остров Персин Пилешкото със скок, цените на повечето плодове и зеленчуци на едро падат Пилешкото със скок, цените на повечето плодове и зеленчуци на едро падат Вижте какви са цените на борсите Този май е бил вторият най-студен за последните 20 години Този май е бил вторият най-студен за последните 20 години Отчетени са средни месечни температури между 12 и 18 градуса Тази певица си оправи хормоните и стопи 30 кила Тази певица си оправи хормоните и стопи 30 кила Последната година с Мария Илиева се случи истинско чудо
Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Най-старият килим, който се показва в изложбата е от 1830 г. Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия  Условието е само за района на Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Войната в Украйна е основна тема на двудневната неформална среща на външните министри от НАТО в Прага, която продължава и днес Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Защитата при обжалването на присъдата може да се насочи и към използваните от прокурорите по делото необичайни правни аргументи Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Очаква се обаче да му бъде наложена само глоба Нагласите за евровота в Германия - подобни на тези у нас: „Крайно десните” бележат ръст Нагласите за евровота в Германия - подобни на тези у нас: „Крайно десните” бележат ръст „Алтернатива за Германия” (АзГ) вероятно ще прибере над 17% от всички гласове за евродепутати и ще се нареди на второ място в ЕП
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори