×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Последното писмо на камикадзето


Последното писмо на камикадзето
Над 1000 се самоубиват със самолетите си, потапяйки американски кораби през 1944-1945 г., но не безстрашни воини, а просто деца
15 Януари 2024, Понеделник, 21:31 ч.
Автор: Флагман.БГ

Нов музей в Япония разкрива потресаващата истина за „смелите” пилоти, жертвали живота си в името на Императора през Втората световна война

Много е вероятно да сте чували думата „Камикадзе” някога през живота си. Вероятно я асоциирате с военен самолет от Втората световна война, който в самоубийствена последна мисия се блъска в американски кораб някъде в Тихия океан. Вероятно обаче съвсем не я свързвате с 16-годишен младеж, който ридае в бункера, покрит с чаршаф в последната си нощ на планетата. И определено не с гимназисти, които галят малко кученце само няколко часа преди да се блъснат в самолетоносач.

Това обаче са истинските лица на камикадзетата от Втората световна война. В специален музей, помещаващ се в бившата авиационна база в Чиран, намиращ се на остров Кюшу, има стотици писма на младежите, превърнали се в самоубийци в името на Япония. Писма и снимки, някои адресирани към родителите им, някои към децата им, пише CNN.

Най-младията пилот - 16-годишният Ясуо Танака, загива на 11 май 1945 г. Неговият самолет - практическа бомба с крила и двигател, е пуснат от друг самолет - без колесници, защото просто в мисията не е било планирано да се върне.

Стотици са снимките на пилотите, жертвали живота си в името на Императора. Историите им са покъртителни

Торао Като - 18-годишен, пише последното си писмо в нощта преди да се блъсне в кораб. „Скъпа майко, моля те живей дълъг живот, изпълнен с радости”.

Най-възрастното камикадзе - 32-годишният полковник-лейтенант Йошио Итсуй, оставя жена си вдовица, а трите си деца - полусираци. В специална книга, издадена от музея, може да се прочете и неговото последно писмо до най-малкия му син.

„Работи усилено и моля те, порасни да бъдеш един изключителен японски мъж и син на Императора”, пише той.

Синът му обаче никога не прочита писмото. Когато съпругата на пилота научава за смъртта му, изпада в тежка депресия. Тялото  ѝ спира да произвежда кърма и малкото момченце умира 4 месеца по-късно от недохранване.

Възстановка на базите, където за последно са спяли камикадзетата - буквално часове преди да се блъснат със самолет в кораб

Снимка на младо камикадзе, което гали кученце, е един от най-покъртителните експонати в музея. Средната възраст на пилотите е между 17 и 19 г. Повечето от тях влизат в армията едва на 14 - далеч преди изобщо да се появи идеята за самоубийствените атаки.

Те дори не са подозирали каква съдба ги очаква още преди да навършат пълнолетие. Петимата младежи от снимката с кученцето умират всички на 27 май 1945 г.

Камикадзе

Думата е комбинация от две други японски думи. „Ками”, което означава „божествено” и „Казе”, което е вятър. С други думи самоубийците са били наричани „божествен вятър” от своите събратя. Историята на термина може да се проследи чак до 1281 г., когато огромен и мощен тайфун потапя монголския флот, запътил се към слабозащитената Япония.

През Втората световна война тези воини са били известни още и като „токко” - пилоти със „специална атака”.

Кабината на самолетите, предимно ползвани за камикадзе атаки през Втората световна война

Общо 1036 деца  и мъже стават част от самоубийстввените мисии. Но жертвите от страна на американския флот, когото те нападат, са много повече. 40% от 12-те хиляди войници, изпратени да се бият от САЩ в битката за Окинава, загиват именно при камикадзе атаки. А подобни действия не са били характерни за японците само по въздух.

Може би най-известната „мисия”, ако може така да се нарече тя, която завършва с масово самоубийство, е от битката за остров Сайпан в Тихия океан. Знаейки, че няма как да победят американските войски, които ги превъзхождат многократно, японският командир дава последна задача на подчинените си. И 4000 японци се втурват в офанзива към американските позиции. Всички загиват.

Може би предвид всичко това съвсем не е случайно решението да се направи опит войната с Япония да бъде прекратена възможно най-бързо. Едва 3 месеца след като в самоубийствена атака загиват петте деца от снимката с кученцето, две атомни бомби са пуснати над два ключови града в Япония. С това спорно и до днес действие, след което загиват над 190 000 човека, японският император подписва документа за безусловна капитулация. Още се говори, че ако “Малкото момче” и „Дебелакът” не бяха пуснати съответно на 6 и 9 август, войната между САЩ и Япония щеше да продължи още поне десетилетие. А историите с последни писма на тийнейджъри към родителите си, нямаше да са общо 500-1000, а може би десетократно повече.

Американският генерал Дъглас МакАртър взима решението да унижи считания за Господ японски император Хирохито, в името на когото загиват камикадзе пилотите. Умишлено американският генерал стои небрежно до очевидно по-ниския Хирохито. Фотосът е от края на август 1945 г.

 

 


В категории: Ретро Флагман


Флагман.БГ Вундеркинд в Карнобат - 14-годишна издаде роман Вундеркинд в Карнобат - 14-годишна издаде роман 13/06/2024, Четвъртък 19:37 2
8
Коментара по темата
8.
Данкина
16.01.2024 14:29:21
2
2
Видиш ли ти , добре ,че пуснали атомните бомби и избили 190 000 човека на вече капитулиралата Япония с чисто хуманната цел за да нямало повече камикадзета защото войната щяла да продължи още десетилетие! Само жълтопаветен пранктон би повярвал на това !
7.
7
16.01.2024 12:42:39
1
1
Америка БИЕ проссия
6.
1
16.01.2024 12:40:55
1
2
кат оркостан хахаа да умрем за "императорче" путКин путлер
5.
До 3
16.01.2024 01:41:49
2
13
да трудно разбираемо е това дълго изречение за масовите дебили в тоя сайт като XX, боцмана,капитана ,бай ТБС и другите идиоти споделящи заедно един мозък
4.
GlHf
16.01.2024 00:53:20
4
10
Победените държави винаги биват окупирани и развращавани, начело с Япония.
3.
оффф...
15.01.2024 23:37:43
2
10
Някой да ми обясни това изречение на Флагман:

"В специален музей, помещаващ се в бившата авиационна база в Чиран, намиращ се на остров Кюшу, има стотици писма на младежите, превърнали се в самоубийци в името на Япония."
2.
Какви хора?!
15.01.2024 22:23:15
7
29
Какви идеали! Сега в педалските времена човекът е просто едно егоистично нищожество сравнен с тези герои.....
1.
Gggg
15.01.2024 21:45:58
2
36
Това е войната! И ако някой се съмнява, че това което става на изток от нас е преувеличено, нека да се замисли: как от нападение на една държава в Европа, се стигна до най кървавия конфликт е човешката история! И да види аналогията е случващото се сега! Историята има странно чувство за хумор, особенно когато се повтаря!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бургас слага начало дългоочаквания летен-парти сезон с разбиващ фестивал на плажа Бургас слага начало дългоочаквания летен-парти сезон с разбиващ фестивал на плажа "Hello Summer" ще се проведе на 22 юни Как гласуваха възрастното и младото поколение в България - сравнителна характеристика Как гласуваха възрастното и младото поколение в България - сравнителна характеристика Резултатите от изборите през 2024 г. показват ясна сегрегация между политическите нагласи на различните поколения Как да манипулирате мъжете с цвета на дрехите: 5 хитри техники Как да манипулирате мъжете с цвета на дрехите: 5 хитри техники Ето кои са те  Ако правите тези 6 неща, излизате с г-н Грешен Ако правите тези 6 неща, излизате с г-н Грешен Не бъркайте химията с любовта 4 зодии, които винаги следват влюбеното си сърце 4 зодии, които винаги следват влюбеното си сърце Хората от тези знаци са готови да направят и невъзможното в името на любовта Брадърът Здравко с голям жест към Община Приморско: Подари уникален архив със снимки и видео на кмета Иван Гайков Брадърът Здравко с голям жест към Община Приморско: Подари уникален архив със снимки и видео на кмета Иван Гайков Кадрите ще се използват за популяризирането на общината като туристическа дестинация, вече е започнала работата по няколко рекламни клипа Рецепта за обърнат сладкиш с ананас Рецепта за обърнат сладкиш с ананас Сервирайте обърнат сладкиш с ананас с лужица-две сладка бита сметана 7 начина да не напълнявате през лятната почивка 7 начина да не напълнявате през лятната почивка Обърнете специално внимание на зеленчуците Кои са 13-те депутати от „Величие“ – бивш премиерски съветник, философ, архитект и наемен войник Кои са 13-те депутати от „Величие“ – бивш премиерски съветник, философ, архитект и наемен войник Общото между тях е, че са инвеститори в „Историческия парк“, прави впечатление и че любимият на Американското посолство НБУ също е дал кадри за формацията Четири инцидента в басейни и водоеми за дни, отговорността обаче - за всички и за никого Четири инцидента в басейни и водоеми за дни, отговорността обаче - за всички и за никого Дори посетителите на водни площи са длъжни да не допускат във водата деца под 12-годишна възраст без придружител
Абу Даби се превърна в магнит за най-богатите хора в света Абу Даби се превърна в магнит за най-богатите хора в света И британските богаташи търсят там убежище за своите активи Бой в италианския парламент Бой в италианския парламент Опозиционен депутат е откаран в болница след удар в лицето и няколко ритника Четири руски бойни кораба акостираха в Куба, на борда им има хиперзвукови ракети "Циркон" Четири руски бойни кораба акостираха в Куба, на борда им има хиперзвукови ракети "Циркон" Фрегатата "Адмирал Горшков" и ядрената подводница "Казан" пуснаха котва на 145 км от Флорида Любов за Овена, а за Рака - мечтан подарък от съдбата Любов за Овена, а за Рака - мечтан подарък от съдбата Хороскоп за деня – 13 юни 2024, четвъртък  Започват да произвежда бира от кока Започват да произвежда бира от кока Новата бира на El Viejo Roble струва под 2 долара Тайсън Фюри лази по земята пиян, изхвърлиха го от бар Тайсън Фюри лази по земята пиян, изхвърлиха го от бар Той дори си удря главата в стълб Синът на Джо Байдън загази, признаха го за виновен и го грози 25 години затвор Синът на Джо Байдън загази, признаха го за виновен и го грози 25 години затвор Президентът обяви, че няма да го помилва САЩ и Германия дават още ПВО-системи на Украйна САЩ и Германия дават още ПВО-системи на Украйна Западните съюзници обещаха финансова и военна помощ на Володимир Зеленски Този български инфлуенсър си поръча чипс от кокоши крака в Южна Корея Този български инфлуенсър си поръча чипс от кокоши крака в Южна Корея Тук има много интересни неща, кухнята е много различна и вкусна, например предлагат на пазара чипс от кокоши крака, разказа Сашо Кадиев Това е най-редкият зодиакален знак Това е най-редкият зодиакален знак Най-често срещаният е Скорпион 
Румен Радев Румен Радев за партията: Не коментирам паник атаките на лидерите, думата има медицината Виц на деня Виц на деня - Скъпа, на какво мирише така хубаво?
- На парфюма, който вчера ми подари.
- Нищо не съм подарявал.
- Подари ми. Виж си портмонето!
Виц на деня Виц на деня - От 5 месеца се занимавам с бизнес и вече имам 1 милион.
- Как успя така бързо?
- Ами, започнах с 2 милиона.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук "След всяко ядене ставаш все по-самотен."
Стара канибалска поговорка
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори