×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Иновативна техника оценява стенозата в УМБАЛ „Дева Мария“


Иновативна техника оценява стенозата в УМБАЛ „Дева Мария“
Разговаряме с инвазивния кардиолог д-р Мариана Контева, началник на Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология в университетска болница „Дева Мария“ в Бургас
08 Декември 2023, Петък, 13:38 ч.
Автор: Флагман.БГ

Клиниката по инвазивна кардиология единствена в България разполага с апарата PHILIPS IVUS INTRASIGHT

- Д-р Контева, от вчера Вашето отделение по кардиология и инвазивна кардиология единствено в България разполага с апарата PHILIPS IVUS INTRASIGHT. С какво този апарат е толкова специален?

- Първо да уточня, че не сме единствени в България, а единствени в Източна Европа. Това е последно поколение изключително прецизен апарат за оглед и оценка на кръвоносните съдове. С нарастването на броя на коронарните и периферните съдови процедури нараства и необходимостта да се работи по-интелигентно и по-бързо. Тази апаратура- Philips IntraSight -предлага цялостен набор от клинично доказани инструменти за  образна диагностика, физиологично оценяване на исхемията и общ анализ на информацията, което помага да бъдат опростени сложни интервенции,  да се ускорят рутинните процедури и да се подобри  ефективността на ангиографската лаборатория.

Имаме щастието да използваме наистина една от най-добрите апаратури в света, която за много малко болници в Европа, а в България за първи път се използва- първо като качество на образа и качество на информацията и второ като комбинация между различните методи за оценка на стенозата, на плаката и на подхода по време на процедурите. Апаратурата и методът се явяват още един контрол на работата на екипа, който не може да бъде повлиян.

- Какво всъщност прави този апарат?

- Апаратът дава функционална диагностика доколко е значима плаката и доколко е критична стенозата и образна диагностика когато се работят артерии- така нареченото вътресъдова ехография. Това изображение ни помага в няколко направления- при хронични охлузии (запушвания на артериите) да ни покаже пътя, да огледаме добре дали имаме добра позиция на стента. Тоест, освен външния образ, който получаваме докато работим, едновременно с можем да гледаме артерията отвътре. Това подсигурява екипа да бъде още по-прецизен в индикациите дали да се постави стент или не.

- С какво ще е полезен за пациента?

- Ще му даде сигурност. Напоследък много нашумяха така наречените фейсбук и допълнителни информации и коментари как инвазивните кардиолози слагат стентове на всеки в болниците, който влезе и каже „Добър ден“,  как дори да нямаш нужда ще ти се постави стент. Нашият екип винаги е работил по правилата на медицината и винаги е съобразявал гайдлайните и изискванията на това дали, как и какъв стент да бъде поставен. Тази апаратура още по-сигурно и категорично документално подсигурява информацията със запис на разлика в налягането от двете страни на стенозата и с абсолютни индикации при какви параметри и при каква разлика да бъде поставен стент. Това помага много не при запушванията и при 90% стенози, които са категорични за стентиране, а при граничните, при които за съжаление, свързано с бюджета или не, много инвазивни лаборатории поставят стент с или без нужда. Националното дружество по инвазивна кардиология и по кардиология въведе метода като задължителен, катетрите се реинбурсират, тоест всичко минава по Здравна каса и пациентът не е финансово натоварен, което дава още по-голяма сигурност и доказателственост при работата.

- Тази година за Вашето отделение бе закупен и последно поколение апаратура за ренална денервация. Можем ли да кажем, че вече сте оборудвани на световно ниво?

- Да, в университетска болница „Дева Мария“ пациентите могат да получат  най-модерния метод за лечение на злокачествена или резистентна хипертония- ренална денервация с последно поколение катетър Symplicity Spyral на Medtronic. С процедурата Simplicity се денервират бъбречните артерии с помощта на радиочестотна енергия за намаляване на кръвното налягане. Това е инвазивна процедура, която е бърза, ефективна и щадяща за пациента. През бедрената артерия, с помощта на фин спираловиден катетър се достига до бъбречната артерия, след което се прави прекъсване на нервните влакна, които преминават по повърхността в бъбречните артерии. От това следва прекъсване на бъбречния механизъм за поддържане на кръвното налягане. Важно е да уточним, че това по никакъв начин не влияе на функцията на бъбреците. С този метод се намалява симпатиковата активност и е подходящ при тежко реверзибилно предсърдно мъждене, при недобре контролиран захарен диабет, сънна апнея и при всички състояния, свързани с повишен тонус на симпатиковата нервна система.  

 


В категории: Здраве , Бургас


Флагман.БГ Отбелязваме Международния ден на детето! Отбелязваме Международния ден на детето! 01/06/2024, Събота 09:20 0
България Всички новини
При 51 университета имаме едва 36% висшисти При 51 университета имаме едва 36% висшисти Това е далеч от общата цел за ЕС от 45% лица до 34 г. с диплома за висше образование Отбелязваме Международния ден на детето! Отбелязваме Международния ден на детето! Какво знаем и какво не знаем за празника  Една година Клиника за майчино и детско здраве „Мама и АЗ“ в Плевен Една година Клиника за майчино и детско здраве „Мама и АЗ“ в Плевен Турски гранд иска Кирил Десподов Турски гранд иска Кирил Десподов Бешикташ вади големи пари за българина Юни започва с жега и валежи, температурите през месеца ще са от 10 до 36 градуса Юни започва с жега и валежи, температурите през месеца ще са от 10 до 36 градуса Прогноза за времето през целия месец Бургаското Барби изкарва по 10 бона от сексклипове Бургаското Барби изкарва по 10 бона от сексклипове Андреа Иванова се готви за втора операция на бюста, иска по 1200 кубика във всяка гърда Празникът на духовността „Света Богородица – Достойно есть” предстои в дните от 5 до 9 юни в Поморие Празникът на духовността „Света Богородица – Достойно есть” предстои в дните от 5 до 9 юни в Поморие Вижте програмата Антикорупционната комисия загуби делото за поршето на ЛиЛана Антикорупционната комисия загуби делото за поршето на ЛиЛана Законът за конфискация дава възможности за произвол, отбелязва съдът в решението си Почина внезапно един от най-красивите българи Почина внезапно един от най-красивите българи Георги Тончев, който беше известен като българския Брад Пит Димче Миладиноски завладял болницата на община Камено Димче Миладиноски завладял болницата на община Камено Вече 2 години този човек получава всеки месец по 12 000 лв. от Общината и пуска жалби във всички възможни институции
Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия  Условието е само за района на Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Войната в Украйна е основна тема на двудневната неформална среща на външните министри от НАТО в Прага, която продължава и днес Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Защитата при обжалването на присъдата може да се насочи и към използваните от прокурорите по делото необичайни правни аргументи Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Очаква се обаче да му бъде наложена само глоба Нагласите за евровота в Германия - подобни на тези у нас: „Крайно десните” бележат ръст Нагласите за евровота в Германия - подобни на тези у нас: „Крайно десните” бележат ръст „Алтернатива за Германия” (АзГ) вероятно ще прибере над 17% от всички гласове за евродепутати и ще се нареди на второ място в ЕП Дейвид Бекъм стана лице на китайския гигант AliExpress Дейвид Бекъм стана лице на китайския гигант AliExpress Целта е компанията да догони конкурентната Temu
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори