×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Последните две години и половина са най-тежките, откакто съм кмет на Бургас


Последните две години и половина са най-тежките, откакто съм кмет на Бургас
Очакваме отваряне на оперативните програми, Плана за възстановяване и ясна държавна политика за проектите на Бургас, каза Димитър Николов
25 Юли 2023, Вторник, 14:59 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Това, което трябва да направим аз и моят екип, е изпълнено, но държавата липсваше през това време - 10-12 проекта са забавени

Кметът на Бургас Димитър Николов даде кратък брифинг пред журналисти в една от почивките на 54-ото заседание на Общинския съвет днес. Със сигурност той не е на вълна "избори", дори напротив. На общинската сесия  нееднократно призоваваше съветниците да мислят като управленци и да подхождат отговорно, а не да се подхлъзват в популистката ниша. Николов говори за летния сезон, трудностите и предизвикателствата, с които се е сблъскал по време на отиващия си мандат.

- Г-н Николов, какви са първите данни за сезон 2023?

- Преди няколко дни един норвежец ми показа новина от български източник, препечатана в тамошни медии с гръмкото заглавие: „Голяма опасност наближава българското Черноморие, внимавайте, когато планирате почивката си!“. Вие знаете, че са направени множество изследвания и се доказа, че няма опасност за нашето море от язовира Нова Каховка в Украйна, но за съжаление се разпространяват такива новини, които се отразяват на сезона. На фона на тези лоши цифри в началото, добрата новина е, че втората част на лятото се очертава да е доста по-силна. Разговаряхме с ръководството на летище Бургас, очаква се 20-22 % ръст на полетите през септември и още по-голям за октомври. Така, че се надяваме да компенсираме слабото начало на сезона с по-силен финал. Другата добра новина е, че имаме сериозен скок на броя на туристите от Полша, които са хитът на този сезон. Великобритания отново увеличава туристопотока към Бургаска област, имаме и нови дестинации като Кувейт, Испания. Отчитаме и ръст на полетите от Ереван, Армения. Заради всичко това с доза оптимизъм гледаме към финала на сезона.

- Ако облечем тези тенденции в цифри може ли да кажем какъв е спадът на туристи до този момент и ще наваксаме ли изоставането до края на сезона?

- В момента обобщаваме тази информация, защото е специфична. Едно е кацнали туристи на летището, а друго – броят на реализираните нощувки. Това, което мога да ви съобщя категорично е, че за град Бургас имаме ръст. Той до известна степен се дължи на културната ни програма и спортните мероприятия.

- Днес представихте отчета си за управление за периода 2019-2023, реализирани са редица важни проекти, но какво не успяхте да свършите и Ви се искаше да го видите в отчета за този период?

- Много са проектите, касаещи най-вече национално финансиране, от европрограмите и от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Истината е, че вече сме в 3-ата година на програмния период, а все още нямаме стартирали европейски програми. Тези проекти, които разработихме преди три години за съжаление още не сме ги стартирали. Всички се радваме, че имаме редовно правителство и се надяваме скоро да започне работата по тези програми. Хубавото е, че в новия програмен период ще се дава по-голям акцент не на броя на внесените проекти, а на тяхното качество. Тук мисля, че Бургас е по-подготвен. Твърдя, че ние имаме качествени проекти, които ще получат по-голям брой точки и финансиране.

- Все пак кои проекти Ви се искаше да видите изпълнени?

- Отдавна очаквах да видя старта на изграждането на детската болница, виждате колко е бавен процесът. Парите от оперативната програма, както се казва на счетоводен език, още не са се появили на екран. Тепърва започва приемът на интегрираните териториални планове и общо взето това, което трябваше да се случи преди две години стартира едва сега. Имаме и забавени проекти, свързани с трафика на Бургас, също по независещи от нас причини. Давам ви пример – ул.“Индустриална“, където трябваше да бъдат сменени тръбопроводите на ВиК до началото на летния сезон, за да може ние да асфалтираме тази улица. Не сме го направили, защото още се работи по тази улица с подземната инфраструктура, а искахме да я използваме и когато има тапа на бул. „Тодор Александров“ да насочваме част от трафика през ул. „Индустриална“. Мога да ви изброя поне 10 улици в ж.к.“Възраждане“, които също трябваше да бъдат със сменени водопроводи и канализация. Щом това се случи ние сме в готовност веднага да асфалтираме и оправим тротоарите.

- Докъде стигна работата по обхода за ж.к.“Меден рудник“?

- Проектът като технически параметри от наша страна е готов отдавна. Предложихме на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) още по-евтин вариант, тъй като намерихме техническо решение да елиминираме мостово съоръжение за сметка на допълнителен насип. Убеждаваме АПИ, че това е важен проект за цялото Черноморие, защото помага за облекчаването на трафика, а и за развитието на Южна промишлена зона. За съжаление всички тези ангажименти, които държавата трябваше да изпълни, просто не се случиха през последните години. Заради това се надяваме вече да има бюджет, за да видим отражението в него на нашите искания. Това, което мога да ви гарантирам, е че администрацията не е спирала да работи. Имаме готови проекти и за 4 броя етажни паркинги, но по тях от година и половина няма никакво движение. Настъпило е едно безвремие, средствата се бавят и не може да направим нищо. Готови сме с поне 10-12 стратегически проекти за Бургас - за детски градини, училища, паркове, спортни площадки, чакаме само да се отворят програмите за финансиране.

- Това ли е най-тежкият ви мандат?

- Да, това са най-тежките години, откакто съм кмет, защото  активен човек като мен изпитва безсилие като види, че нещата не зависят от него. Това, което трябва да направим аз и моят екип, е изпълнено, но човекът с когото трябва да говориш, за да получиш финансиране не поема никакъв ангажимент. Служебният министър казва, че след един месец си тръгва, идват нови избори и така вече две години и половина. Но аз винаги съм бил оптимист и вярвам в своите сили и на моя екип, че финансовата година ще е по-добра за Бургас. Машината на Община Бургас работи, проектите се произвеждат и ние сме готови с нови и интересни предложения.


В категории: Бургас , Политика


България Всички новини
Истините за секса, които жените след 30-годишна възраст знаят Истините за секса, които жените след 30-годишна възраст знаят Увереността е най-секси Страховете на много жени, които отблъскват мъжете Страховете на много жени, които отблъскват мъжете Да бъдеш страхлив през цялото време излъчва изключително стресираща и напрегната личност 4 зодии мъже, които са много, ама много твърдоглави 4 зодии мъже, които са много, ама много твърдоглави Ето кои са те  Рецепта за млечна разядка с тиквички и картофи Рецепта за млечна разядка с тиквички и картофи Свежо лятно предястие Несебърското барби Ивелина Прунова празнува ЧРД сред супер лукс в Кан Несебърското барби Ивелина Прунова празнува ЧРД сред супер лукс в Кан Латиномузиканти й пели на ухо Happy birthday, а наздравици се вдигали с Дом Периньон Победителката от "Хелс китчън" Алекс Гърдева заговори за политика Победителката от "Хелс китчън" Алекс Гърдева заговори за политика Финалистката от Ергенът 1 има свое мнение за Народното събрание Кои са отличниците от изборите в Бургаско Кои са отличниците от изборите в Бургаско Жечо Станков затвърди лидерската си позиция в ГЕРБ, няколко изненади при ПП-ДБ Социологическата слепота и новите "бели рицари" в политиката ни Социологическата слепота и новите "бели рицари" в политиката ни Да не бъде уловен изобщо вотът за партия "Величие", която по всяка вероятност ще влезе в Народното събрание, сериозно излиза от рамките на статистическата грешка „Военна полиция“ разкри опити за измами с мними имоти на Министерството на отбраната „Военна полиция“ разкри опити за измами с мними имоти на Министерството на отбраната На потенциални купувачи са предлагани имущества в София с фалшиви договори за собственост Наталия Кобилкина разцепи: От 7 месеца не съм лягала с мъж, но имам чуднички играчки Наталия Кобилкина разцепи: От 7 месеца не съм лягала с мъж, но имам чуднички играчки Сексоложката заяви, че за момента мъж не й трябва  
Хърватия, Литва и България с най-ниска активност на евровота Хърватия, Литва и България с най-ниска активност на евровота Белгия води, следвана от Люксембург и Малта Kaĸ щe ce oтpaзи нa xopaтa пъpвoтo нaмaлeниe нa лиxвитe нa EЦБ Kaĸ щe ce oтpaзи нa xopaтa пъpвoтo нaмaлeниe нa лиxвитe нa EЦБ Бaнĸaтa нaмaли ocнoвния лиxвeн пpoцeнт нa цeнтpaлнaтa бaнĸa дo 3,75% Тя е драг кралица и се оказа шеф на секция за евровота в Испания Тя е драг кралица и се оказа шеф на секция за евровота в Испания Облечена като травестит, Питита ръководи гласуването в Испания Възход за крайнодесните в Европа, но ЕНП увеличава мнозинството си Възход за крайнодесните в Европа, но ЕНП увеличава мнозинството си Най-голямо сътресение предизвикват изборните резултати във Франция Лидерите на сензацията на вота проговориха Лидерите на сензацията на вота проговориха Ще осветим процеса, по който се правят законите и как се изпълняват, каза полк. Марков Става мазало: 24-годишен инфлуенсър от Кипър влиза в Европейския парламент (ВИДЕО) Става мазало: 24-годишен инфлуенсър от Кипър влиза в Европейския парламент (ВИДЕО) В първата си реч след обявяването на данните той заяви, че е било постигнато "чудо" не само в Кипър, но вероятно и в света ТикТок политикът: Кой е Жордан Бардела - 28-годишният лидер на крайно десните във Франция ТикТок политикът: Кой е Жордан Бардела - 28-годишният лидер на крайно десните във Франция Той има 1,2 млн. последователи в ТикТок След съкрушителното поражение: Макрон разпуска парламента на Франция, обяви предсрочни избори След съкрушителното поражение: Макрон разпуска парламента на Франция, обяви предсрочни избори Решението го е взел след резултатите от евровота ЕНП с най-много депутати в ЕП, "Зелените" отбелязаха огромна загуба ЕНП с най-много депутати в ЕП, "Зелените" отбелязаха огромна загуба Губят цели 24 места Шенген се отдалечава - крайнодесните печелят евровота в Австрия Шенген се отдалечава - крайнодесните печелят евровота в Австрия Това са първите европейски избори след излизането на Великобритания от ЕС
Николай СЛАТИНСКИ Николай СЛАТИНСКИ Ако Европа не направи така, че Русия да загуби войната, Голямата европейска война няма да ни се размине Виц на деня Виц на деня Пиян мъж се доближава до полицай.
- Господин полицай, колко цицини имам на главата?
- Три.
- Значи още три стълба и съм вкъщи.
Виц на деня Виц на деня На младини - правиш с*кс - появяват се деца.
В зряла възраст - тъкмо се наканиш да правиш с*кс и се появяват децата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук В семейството трябва да има баланс и хармония. Тя истеричка, той непукист!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори