×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Шеф Стефан Енчев – бургазлията, напуснал престижния си пост в ресторанта на Гордън Рамзи, защото тук се живее по-добре


Шеф Стефан Енчев – бургазлията, напуснал престижния си пост в ресторанта на Гордън Рамзи, защото тук се живее по-добре
"Salt baе" Нусрет (вдясно) го тупа по рамото с ръката, с която ръси сол върху стекове за по 5 хиляди долара
06 Юли 2023, Четвъртък, 07:50 ч.
Автор: Флагман.Бг

Готви за Лейди Гага, Адел и Джейсън Стейтъм, а сега и за всеки гост на ресторант Maison“s Premium в Бургас

Една впечатляваща житейска история привлече вниманието ни съвсем случайно. Наш репортер, подготвяйки статия за новооткрития ресторант на бул. "Сан Стефано" 129 – някогашния хотел „Атаген“, попадна на истинска находка в кухнята – Шеф Стефан Енчев. Вглъбен в процеса на работа, следящ всичко, случващо се на станциите - салати и предястия, месо и риба, сосове, обедно меню, той разказа история, която ни грабна още с първото изречение: "Предишното ми работно място е River Restaurant на Гордън Рамзи в знаковия за световния туризъм хотел Savoy 5* в Лондон".

Ето как шеф Енчев издава традиционните Черномирски миди от кухнята на ресторант Maison“s Premium в Бургас

„Преди 10 години напуснах Бургас с мисълта, че тук няма да мога да постигна успех, а днес със съпругата ми виждаме толкова много перспективи в града. Виждаме го като по-доброто място за нашето семейство, искаме детето ни да е българче. Стоя си на плажа, говорим си и съм щастлив. Тук животът е по-добър. В Лондон напрежението е голямо. Престижът на длъжността ми в ресторанта на Гордън Рамзи и заплатата не компенсират стреса. Достигнах етап, в който взех решение и се прибрах у дома. Искам да покажа наученото в Бургас. Имам планове, имам амбиции да продължавам да се развивам“, казва с усмивка Стефан Енчев.

В Maison“s Premium приготвям мой прочит на френска селска супа „Буябес“. В бульона е разковничето на уникалния вкус. За него използвам много видове риба, шафран, перно и... още тайни. За тази супа трябва да сте гладни, защото тя е многокомпонентна. Черноморски миди, кралски скариди, цяло филе от див лаврак са само част от съставките“, разяснява кулинарът

Пътят на шеф Енчев към професионалното готварство е предначертан още от постъпването му в Техникума по туризъм и ресторантьорство. След това продължава образованието си в Колежа по туризъм към университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас. „ Успоредно учех и работех. Трупах стаж и опит в различни ресторанти и големи хотели, но нямах развитие и дори реших да се откажа от професията. Тогава спонтанно везех решение. Без почти никакви пари и без да говоря английски език, се качих на самолета за Лондон“, започна разказа си готвачът.

Салатата в Maison“s Premium е свежа палитра от цветове

Първата работа на Стефан в Лондон е като хамалин. „Подреждал съм и дрехи в магазин, хващах се с каквото намеря. Българска агенция, осигуряваща работници за хотелите в града, ми предложи да започна в кухнята на 5-звездния „Сейнт Пол“. Заплащането бе 5 паунда на час. Това е под минимума в Англия, но нямах алтернатива и се съгласих.

В кухнята на ресторант в Лондон

Интервюто е малко като стрес тест. Влизаш, дават ти престилка и целият персонал стои и те гледа как готвиш в напълно непозната обстановка. Аз и продуктите още не знаех как да обясня на английски език, но се справих. Направих им английска закуска, салата, предястие и основно. Това е изпит за позиция помощник готвач.

Целият Сървис в кухнята пробва храната ми – французи, азиатци, индийци, българи и разбира се управителят“, спомня си с усмивка Стефан, но споделя, че не му е било лесно да се адаптира. След година и половина в мегаполиса се почувствал сигурен в себе си и имал спокойствието на човек с постоянна работа.

В Maison“s Premium шеф Енчев приготвя класически рецепти с нов прочит
Опитайте и Вишисоаз. Преведено от английски, това ястие е супа от сварени и пасирани праз, картофи, лук и сметана. Сервира се охладено и гарнирано с наситнен див лук. Но и тук прочитът отново е авторски. Ще се насладите на приготвено на сувид яйце с кадифена консистенция, а пухкава пяна ще плени сетивата ви с вкус и аромат
Шеф Енчев на работна среща на 37 етаж в SKY garden restaurant - един от най известните в Англия и в света. Много популярна туристическа дестинация

Опитът му в едни от най-изтънчените кухни развива въображението, усъвършенства уменията и събужда кулинарния артист в него, а обучението му в Шеф академия за главни готвачи му помага да види професията с нови перспективи. Създава собствени менюта, ръководи няколко години ресторант в централен Лондон, су-шеф и Head Chef е в азиатски ресторант Benihana london, Ormer Mayfair и др.

Опитните му колеги в Maison“s Premium бързо разпознават западния модел на работа, който той налага. Разпределението по станции, динамиката на работа, изискванията към всеки компонент в чинията. Във всяко от ястията са включени няколко технологии на приготвяне, а презентациите превръщат и най-традиционните блюда в нещо ново и интересно

Експериментира с техники, текстури и вкусове, което го прави един от най-вълнуващите иновативни български шефове. Ето защо не е учудващо, че една пробна смяна в ресторанта на Гордан Рамзи в хотел Савой, се превръща в нов тласък за кариерата му. „В „Ривърсайт“ стигнах до позицията на под заместник на главен готвач. Ръководех 16 души на смяна, разпределени от 2-ма до 4-ма на станция“, разясни Стефан Енчев йерархията в ресторанта на Гордан.

Стефан Енчев с легендарния "Salt baе" Нусрет 

Готвил е за световни знаменитости като Лейди Гага, Адел, Джейсън Стейтъм, Пиер Кофман (известен френски готвач-знаменитост), Том Фелтън, Уил Феръл, Кит Харингтън (Джон Сноу) и много други.

„Ангелска целувка“ е подходящ завършек на всяко хранене в Maison“s Premium. „В Лондон не се измислят имена на ястията, но тук така е прието. Кръстих го така, защото пандишпановият  блат, който е основа на десерта, англичаните наричат – ангелска храна. А детайлите са истинско пиршество за сетивата. Ще усетите три различни текстури ананас, кокосова пяна, карамелизирани ядки, домашно приготвен сладолед“, разкрива шеф Енчев

В менюто на Maison“s Premium кулинарът е вложил всичките си знания и опит. „Подбрал съм подходящи за нашите вкусове фюжън, азиатски, български, европейски рецепти. Не съм избягал от традиционните и любими на местните храни, но съм ги предложил с мой прочит. Не съм против никоя храна, но държа всичко да сме си поприготвили ние с моя екип. Мариноване, овкусяване, истински сосове, натурални продукти, повече търпение и магията се получава“.

Ресторантът впечатлява с интериор и функционалност

Концепцията на Шеф Стефан Енчев е за сезонно меню. „Идеята е хората, които идват в Maison“s Premium, просто да опитат ястията и да ги приемат такива, каквито са, защото всеки има свой прочит за нещата. Храненето за мен е и преживяване“.

В кухнята на Maison“s Premium екипът е сериозна опора за амбициозния готвач. „Благодарен съм на моите колеги. Истински късмет е, че успяхме да сглобим такъв колектив. Подобно на мен, в Бургас се завръщат и други професионални кадри, работили и трупали опит в ресторанти със звезда Мишлен и престижни хотели по цял свят. Мисля, че е чудо, че се събрахме тук, но съм много щастлив“, коментира Шеф Енчев.

След разговора ни с шеф Стефан Енчев сме убедени, че бъдещето му в семейството на Maison“s Premium ще бъде увенчано с успехи и ще допринесе за повдигане на престижа на ресторантьорството на следващо ниво.

Maison“s Premium се намира на бул. "Сан Стефано" 129 в Бургас – бившиятхотел „Атаген“, който вече се казва ММ Butique Hotel. Булевардът е оживен, но от ресторанта ни подсказаха, че на разположение на посетителите има паркоместа в подземния паркинг на реновирания вече хотел. Резервации се приемат всеки ден на тел: 088 344 4566.


В категории: Бургас


Флагман.БГ Отбелязваме Международния ден на детето! Отбелязваме Международния ден на детето! 01/06/2024, Събота 09:20 0
България Всички новини
Парламентът се събира извънредно в неделя Парламентът се събира извънредно в неделя Заседанието е насрочено за 15 ч.  Тази певица рухна! Психолог й обяснява как да оцелее, не може да приеме, че животът й е пълен провал Тази певица рухна! Психолог й обяснява как да оцелее, не може да приеме, че животът й е пълен провал Не можела да пее и мислила само за пари Световната волейболна звезда Матей Казийски откри Beach Arena Burgas и даде старт на сезон 2024 Световната волейболна звезда Матей Казийски откри Beach Arena Burgas и даде старт на сезон 2024 Десетки бургазлии се събраха на уникалното съоръжение за спорт на открито Търсят ловци на змии, ето къде Търсят ловци на змии, ето къде В Морската столица хората все по-често се натъкват на влечугото Тя е адреналинка от Господарите, сега пъчи фамозно дупе в Созопол Тя е адреналинка от Господарите, сега пъчи фамозно дупе в Созопол Виктория участваше и в любовното предаване "Един за друг" БСП в Несебър: Подкрепата за регионалните туристически продукти ще помогне за икономическото развитие БСП в Несебър: Подкрепата за регионалните туристически продукти ще помогне за икономическото развитие Сред идеите, които бяха обсъдени беше създаването на Национален фонд за сближаване между регионите, насочен към изостаналите райони, който ще работи приоритетно за онези от тях, където има най-неотложна необходимост от това Почитаме жертвите на комунистическия режим в лагера "Белене" Почитаме жертвите на комунистическия режим в лагера "Белене" Поклонението ще се състои днес на остров Персин Пилешкото със скок, цените на повечето плодове и зеленчуци на едро падат Пилешкото със скок, цените на повечето плодове и зеленчуци на едро падат Вижте какви са цените на борсите Този май е бил вторият най-студен за последните 20 години Този май е бил вторият най-студен за последните 20 години Отчетени са средни месечни температури между 12 и 18 градуса Тази певица си оправи хормоните и стопи 30 кила Тази певица си оправи хормоните и стопи 30 кила Последната година с Мария Илиева се случи истинско чудо
Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Най-старият килим, който се показва в изложбата е от 1830 г. Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия  Условието е само за района на Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Войната в Украйна е основна тема на двудневната неформална среща на външните министри от НАТО в Прага, която продължава и днес Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Защитата при обжалването на присъдата може да се насочи и към използваните от прокурорите по делото необичайни правни аргументи Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Очаква се обаче да му бъде наложена само глоба Нагласите за евровота в Германия - подобни на тези у нас: „Крайно десните” бележат ръст Нагласите за евровота в Германия - подобни на тези у нас: „Крайно десните” бележат ръст „Алтернатива за Германия” (АзГ) вероятно ще прибере над 17% от всички гласове за евродепутати и ще се нареди на второ място в ЕП
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори