×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Поморийското езеро – важна спирка по пътя на птиците "Via Pontica"


25 Май 2023, Четвъртък, 11:40 ч.
Автор: Флагман.Бг

 

Поморийското езеро е солена лагуна, използвана от хилядолетия за добив на сол. Уникалните природни дадености на нашето Черноморско крайбрежие, в съчетание с традиционните човешки дейности са оформили една уникална екосистема, дом на много редки и застрашени видове птици, животни и растения.

В района на Поморийско езеро се срещат 268 вида птици, което го нарежда на трето място по богатство на птиците сред всички защитени територии в България. Най-значими са гнездещите популации на гривеста рибарка, саблеклюн, кокилобегач, морски дъждосвирец, бял ангъч и други. Езерото е важно също така за зимуващи пеликани и други водолюбиви птици. То представлява важна спирка по пътя на миграция на птиците, който преминава над цялото българско черноморско крайбрежие и е известен с името „Via Pontica”.

Макар че Поморийско езеро е известно най-вече със своето значение като местообитание на водолюбиви птици, то също така е дом на защитени видове земноводни и влечуги. Това беше доказано с нови проучвания през последните две години. В следководните басейни и отводнителните канали по периферията на езерото бяха потвърдени популациите на южен гребенест тритон, червенокоремна бумка, обикновена блатна костенурка, а също така и нов за зоната вид, пъстър смок.

Високата соленост на водата и специфичните видове планктон, които обитават езерото, са причините за образуването на известната поморийска лечебна кал. Тя представлява богата на органични вещества утайка, която се отлага на дъното на езерото и се запазва там благодарение на високата концентрация на сол. Лечебната кал е важен ресурс за развитие на туризма в град Поморие, но бъдещето на този ресурс е застрашено от нарушаването на крехкия баланс в езерната екосистема.

Природната ценност на Поморийско езеро и неговите ползи за хората на Поморие са застрашени от едни и същи заплахи:

  • Понижаване на солеността на Поморийско езеро поради приток на дъждовни води;
  • Замърсяване с незаконно изхвърляни битови и строителни отпадъци;
  • Разделяне (фрагментация) на местообитанията на защитените видове животни при изграждането и разширяването на пътища;
  • Замърсяване на водите;
  • Риск от пожари;
  • Безпокойство на гнездящите птици и бракониерство;

Поморийско езеро се стопанисва като защитена територия с цел да съхрани своето богато природно наследство. Езерото е едно от десетте рамсарски места в България. Това са най-ценнте в света езера, блата и други водоеми, които приютяват богато разнообразие от защитени видове растения и животни. Също така, езерото е обявено за защитена зона „Поморие”, част от Европейската мрежа „Натура 2000”.

Освен Поморийско езеро, в близост до гр. Поморие са разположени и други защитени зони от „Натура 2000”, Камчийска и Еменска планина, Айтоска планина, Ахелой-Равда-Несебър. Макар и различни по своя характер, тези територии също са дом на много защитени видове растения и животни.    

За да запази всички тези природни ценности, Община Поморие реализира Проект № BG16M1OP002-3.008-0001, „Интегрирани мерки за осигуряване на принос към поддържане/подобряване на природозащитното състояние на видове и типове природни местообитания от мрежата натура 2000, целящи намаляване на установени заплахи и влияния за видовете и местообитанията на територията на МИГ Поморие“, който се осъществява с финансовия принос на Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие по Приоритетна ос „НАТУРА 2000 и биоразнообразие“ на Оперативна програма „Околна среда” 2014 – 2020 г.

В рамките на медийната кампания по Дейност 2 на проекта е създаден кратък сюжетен клип, адресиращ поставените въпроси. Със съдържанието му може да се запознаете на следния линк: 

Поморийскоте езеро е и дом на защитени видове земноводни и влечуги, сред които:

Червенокоремна бумка (Bombina bombina)
Обикновена блатна костенурка (Emys orbicularis)
Южен гребенест тритон (Triturus karelinii)

Този документ е създаден в рамките на проект № BG16M1OP002-3.008-0001„ИНТЕГРИРАНИ МЕРКИ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ПРИНОС КЪМ ПОДДЪРЖАНЕ/ПОДОБРЯВАНЕ НА ПРИРОДОЗАЩИТНОТО СЪСТОЯНИЕ НА ВИДОВЕ И ТИПОВЕ ПРИРОДНИ МЕСТООБИТАНИЯ ОТ МРЕЖАТА НАТУРА 2000, ЦЕЛЯЩИ НАМАЛЯВАНЕ НА УСТАНОВЕНИ ЗАПЛАХИ И ВЛИЯНИЯ ЗА ВИДОВЕТЕ И МЕСТООБИТАНИЯТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА МИГ ПОМОРИЕ“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Оперативна програма  „Околна среда“ 2014-2020 г. Цялата отговорност за публикацията се носи от Община Поморие и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОПОС 2014-2020 г.“


В категории: Поморие


Флагман.БГ Отбелязваме Международния ден на детето! Отбелязваме Международния ден на детето! 01/06/2024, Събота 09:20 0
България Всички новини
Парламентът се събира извънредно в неделя Парламентът се събира извънредно в неделя Заседанието е насрочено за 15 ч.  Тази певица рухна! Психолог й обяснява как да оцелее, не може да приеме, че животът й е пълен провал Тази певица рухна! Психолог й обяснява как да оцелее, не може да приеме, че животът й е пълен провал Не можела да пее и мислила само за пари Световната волейболна звезда Матей Казийски откри Beach Arena Burgas и даде старт на сезон 2024 Световната волейболна звезда Матей Казийски откри Beach Arena Burgas и даде старт на сезон 2024 Десетки бургазлии се събраха на уникалното съоръжение за спорт на открито Търсят ловци на змии, ето къде Търсят ловци на змии, ето къде В Морската столица хората все по-често се натъкват на влечугото Тя е адреналинка от Господарите, сега пъчи фамозно дупе в Созопол Тя е адреналинка от Господарите, сега пъчи фамозно дупе в Созопол Виктория участваше и в любовното предаване "Един за друг" БСП в Несебър: Подкрепата за регионалните туристически продукти ще помогне за икономическото развитие БСП в Несебър: Подкрепата за регионалните туристически продукти ще помогне за икономическото развитие Сред идеите, които бяха обсъдени беше създаването на Национален фонд за сближаване между регионите, насочен към изостаналите райони, който ще работи приоритетно за онези от тях, където има най-неотложна необходимост от това Почитаме жертвите на комунистическия режим в лагера "Белене" Почитаме жертвите на комунистическия режим в лагера "Белене" Поклонението ще се състои днес на остров Персин Пилешкото със скок, цените на повечето плодове и зеленчуци на едро падат Пилешкото със скок, цените на повечето плодове и зеленчуци на едро падат Вижте какви са цените на борсите Този май е бил вторият най-студен за последните 20 години Този май е бил вторият най-студен за последните 20 години Отчетени са средни месечни температури между 12 и 18 градуса Тази певица си оправи хормоните и стопи 30 кила Тази певица си оправи хормоните и стопи 30 кила Последната година с Мария Илиева се случи истинско чудо
Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Най-старият килим, който се показва в изложбата е от 1830 г. Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия  Условието е само за района на Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Войната в Украйна е основна тема на двудневната неформална среща на външните министри от НАТО в Прага, която продължава и днес Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Защитата при обжалването на присъдата може да се насочи и към използваните от прокурорите по делото необичайни правни аргументи Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Очаква се обаче да му бъде наложена само глоба Нагласите за евровота в Германия - подобни на тези у нас: „Крайно десните” бележат ръст Нагласите за евровота в Германия - подобни на тези у нас: „Крайно десните” бележат ръст „Алтернатива за Германия” (АзГ) вероятно ще прибере над 17% от всички гласове за евродепутати и ще се нареди на второ място в ЕП
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори