×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

COVID-19 изяде парите от наеми


24 Август 2021, Вторник, 17:20 ч.
Автор: Флагман

Хазяи декларираха пред НАП 728 милиона лева доходи

Около 25,4 милиона лева по-малко доходи от наем са декларирали пред Националната агенция за приходите физическите лица у нас през пандемичната 2020 г. Това става ясно от данни на НАП, предоставени на „Телеграф“.

За сравнение през 2019-а, когато пандемията още не бе дошла, доходите от наем, които подлежат на облагане с данък, са възлизали на около 753 милиона лева. Миналата година обаче те са се свили до 728 милиона лева. Никой обаче не може да каже точно колко взимат хазяите у нас, тъй като има доста хора, които не смятат за нужно да обявяват пред данъчните власти тези свои доходи.

Причина

Все още не може да се каже и дали пандемията е стопила доходите от наем през миналата година, но това е много вероятно да е така, като се има предвид, че редица търговски обекти бяха принудени са затворят заради тежката ситуация, а много хора се изнесоха от апартаменти в големите градове, за да си натъкмят хоум офис в някоя къща на село. Въпреки това дори по време на пандемията доходите от наем са по-високи от тези, декларирани през 2018-а, когато те са били около 713 милиона лева. Това обаче може да се обясни и с факта, че наемите тогава са били доста по-ниски от актуалната им стойност.

Задължение

Всеки хазяин, който дава под наем имот – независимо дали на друг гражданин или на фирма, е длъжен да декларира този доход в годишната си данъчна декларация. Трябва да се има предвид, че освен наемите от имот в страната, задължително трябва да се декларират и тези с източник от чужбина. Има обаче една важна подробност – доходът от наем се декларира от наемателя, ако той е фирма или самоосигуряващо се лице. Ако е друго физическо лице, това задължение остава за хазяина. Глобата за недеклариране на доходи от наем е от 500 лева за първо нарушение и 1000 лева за второ.

Разходи

Данъкът върху наемите е като на другите видове доходи – 10%. Преди това обаче хазяинът има право да си приспадне 10% нормативно признати разходи. Когато се изчислява годишната данъчна основа, се приспадат и задължителните осигурителни вноски, които лицето е задължено да прави за своя сметка.

Данъкът се декларира и внася авансово за първите тритримесечия на годината. За четвъртото се прави довнасяне през следващата година, когато се подава и годишната данъчна декларация.

Пример

НАП дават и следния пример за това как можем да си пресметнем данъка. За 1-во тримесечие на календарната година лице е получило доход от наем в размер на 3000 лв., авансовият данък е 270 лв. Авансовият данък се определя, като придобитият доход се намалява с 10% разходи: 3000*10% = 300 лв. Полученият облагаем доход е 3000 – 300 = 2700 лв. Тази сума се умножава по данъчна ставка 10%, за да се определи авансовият данък: 2700*10% = 270 лв.

Хората с намалена работоспособност 50 или над 50 на сто дължат авансов данък, след като облагаемият им доход от всички източници на доходи през годината превиши 7920 лева. Когато наемателят е предприятие или самоосигуряващо се лице, наемодателят трябва да е представил пред наемателя копие на експертно решение от ТЕЛК/НЕЛК. Задължително условие е този документ да е валиден към датата на изплащане на дохода от наем. Такива лица, с валидно ТЕЛК решение са около 15 000.

Данни

Данните на НАП сочат, че броят на хората, декларирали доходи от наем, е приблизително около 125 000 души. Толкова е бил броят на хазяите през 2018 г. Най-много са в областите София-град, Пловдив и Варна. Много наемодатели има също в Бургас и Благоевград. На опашката са градовете от Северна България Видин, Търговище и Силистра, където броят на хазяите е едва няколкостотин.

€10 000 на месец за най-скъпия мезонет

Мезонет за 10 000 евро на месец е най-скъпият имот под наем, който в момента се предлага в София. Местонахождението му е в центъра на столицата, става ясно от обява в платформата imot.bg. Имотът е тип пентхаус-мезонет, с огромна покривна тераса, от която се откриват невероятни гледки към целия град и Витоша. На първото ниво има отворено пространство тип Лофт, спалня, баня с тоалетна, отделна тоалетна и гардеробна. На второто ниво се помещават кабинет, баня с тоалетна. Там е и терасата.

От снимките става ясно, че фамозният мезонет се намира на върха на луксозния бизнесцентър на небезизвестен бизнесмен, нашумял преди 2-3 години със събарянето на паметник на културата на бул. „Васил Левски“. Точно до бизнесцентъра босът започна да вдига нова сграда, в която да вгради реплика на разрушената стара къща.


В категории: Бизнес


Коментари
Флагман.БГ Защо са скарани Лили Иванова и Кичка Бодурова Защо са скарани Лили Иванова и Кичка Бодурова 13/06/2024, Четвъртък 10:41 0
Бой в италианския парламент
Бой в италианския парламент 13/06/2024, Четвъртък 08:24 2
Флагман.БГ 10 неща, които карат мъжете да се влюбят 10 неща, които карат мъжете да се влюбят 12/06/2024, Сряда 22:00 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо изборната активност в България е толкова ниска? Защо изборната активност в България е толкова ниска? Проблемът е многопластов и само такова може да бъде решението му Първата „Мис България“ живее без стотинка пенсия Бранимира съветва, преди да ходят на избори, политиците да прочетат поне 1 книга Петима американски пианисти ще участват в майсторските класове на „Солинария“ Петима американски пианисти ще участват в майсторските класове на „Солинария“ Силно международно присъствие на 4-ото издание на младежкия арт фестивал Симеон Дянков готов да се върне като министър в кабинет „Борисов IV” Симеон Дянков готов да се върне като министър в кабинет „Борисов IV” Финансистът, който се прочу с бюджета, наречен „постната птица“, прогнозира, че лидерът на ГЕРБ ще е отново премиер Служебно правителство II без Главчев ли ще ни управлява? Защо мълчи Бойко Борисов? Служебно правителство II без Главчев ли ще ни управлява? Защо мълчи Бойко Борисов? Победата на ГЕРБ е пирова – спечелиха изборите, но загубиха това, което имаха, коментира Валерия Велева Ад във Велико Търново след бурята, над 100 автомобила в Шереметя потрошени Ад във Велико Търново след бурята, над 100 автомобила в Шереметя потрошени Очаква се и днес градушка, кметът на старопрестолния град свика кризисен щаб Празника на семейството събира бургазлии във Ветрен тази събота Празника на семейството събира бургазлии във Ветрен тази събота Много изненади, томболи с големи награди, и спортни активности и състезания за всички членове на семейството, както и за бъдещи татковци и мами, очакват посетителите на „Празникът на семейството“ Елена Йончева остава евродепутат след отказа на Джевдет Чакъров и Искра Михайлова Елена Йончева остава евродепутат след отказа на Джевдет Чакъров и Искра Михайлова Водачът на евролистата на ГЕРБ - Росен Желязков, също се отказа от мястото си Има мандат за съставяне на правителство с ГЕРБ, ДПС и ИТН с явен премиер Бойко Борисов, обяви Симеон Дянков Има мандат за съставяне на правителство с ГЕРБ, ДПС и ИТН с явен премиер Бойко Борисов, обяви Симеон Дянков Според него правителството е начертано - има явно мнозинство с ясни приоритети, като Шенген, Еврозоната, Планът за възстановяване и развитие (ПВУ) и помощта за Украйна 10 неща, които карат мъжете да се влюбят 10 неща, които карат мъжете да се влюбят Ако той ви е накарал да се чувствате добре в определена ситуация или по принцип, не забравяйте да му споделите
Бой в италианския парламент Бой в италианския парламент Опозиционен депутат е откаран в болница след удар в лицето и няколко ритника Четири руски бойни кораба акостираха в Куба, на борда им има хиперзвукови ракети "Циркон" Четири руски бойни кораба акостираха в Куба, на борда им има хиперзвукови ракети "Циркон" Фрегатата "Адмирал Горшков" и ядрената подводница "Казан" пуснаха котва на 145 км от Флорида Любов за Овена, а за Рака - мечтан подарък от съдбата Любов за Овена, а за Рака - мечтан подарък от съдбата Хороскоп за деня – 13 юни 2024, четвъртък  Започват да произвежда бира от кока Започват да произвежда бира от кока Новата бира на El Viejo Roble струва под 2 долара Тайсън Фюри лази по земята пиян, изхвърлиха го от бар Тайсън Фюри лази по земята пиян, изхвърлиха го от бар Той дори си удря главата в стълб Синът на Джо Байдън загази, признаха го за виновен и го грози 25 години затвор Синът на Джо Байдън загази, признаха го за виновен и го грози 25 години затвор Президентът обяви, че няма да го помилва САЩ и Германия дават още ПВО-системи на Украйна САЩ и Германия дават още ПВО-системи на Украйна Западните съюзници обещаха финансова и военна помощ на Володимир Зеленски Този български инфлуенсър си поръча чипс от кокоши крака в Южна Корея Този български инфлуенсър си поръча чипс от кокоши крака в Южна Корея Тук има много интересни неща, кухнята е много различна и вкусна, например предлагат на пазара чипс от кокоши крака, разказа Сашо Кадиев Това е най-редкият зодиакален знак Това е най-редкият зодиакален знак Най-често срещаният е Скорпион  Тя беше секссимвол, а сега вече е фермерка Тя беше секссимвол, а сега вече е фермерка Памела Андерсън продаде къщата си в Малибу и отиде на село
Румен Радев Румен Радев за партията: Не коментирам паник атаките на лидерите, думата има медицината Виц на деня Виц на деня - Скъпа, на какво мирише така хубаво?
- На парфюма, който вчера ми подари.
- Нищо не съм подарявал.
- Подари ми. Виж си портмонето!
Виц на деня Виц на деня - От 5 месеца се занимавам с бизнес и вече имам 1 милион.
- Как успя така бързо?
- Ами, започнах с 2 милиона.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук "След всяко ядене ставаш все по-самотен."
Стара канибалска поговорка
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори