×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Радев поема властта в държавата от утре


10 Май 2021, Понеделник, 11:00 ч.
Автор: Флагман

Във вторник България се разделя с управлението на Борисов

Започва седмицата, в което президентът Румен Радев поема властта в държавата. Във вторник държавният глава ще издаде укази, с които ще разпусне 45-ото Народно събрание, ще насрочи датата на извънредните парламентарни избори и ще назначи служебно правителство, второ за неговия мандат.

Вчера Радев обясни, че за да има избори на 11-и юли, трябва да се изчака до 11 май за издаване на указ за назначаването на служебно правителство.

На 11 май третото правителство на Борисов ще предаде управлението на изпълнителната власт на кабинета, съставен от държавния глава. Това, от което Борисов и ГЕРБ най-много се страхуваха ще се случи, въпреки всичките им опити от миналото лято досега да го предотвратят - служебен кабинет, назначен от Радев, пише Епицентър

„Ще направя всичко възможно, така че по възможно най-бързия начин да имаме служебно правителство в сроковете според Конституцията”, увери вчера държавният глава.

Служебното правителство има малък времеви мандат, очакванията към него са огромни, отговорностите са големи и е въпрос на баланс за намиране на най-добрия екип, който да се съчетае по оптимален начин, за да изпълни тази трудна задача, каза президентът в отговор на въпрос за готовността му за състава на бъдещия служебен кабинет и допълни, че служебният премиер се очаква да е "българин, мъж".

Бойко Рашков и Николай Цонев по всяка вероятност ще бъдат силовите министри в служебния кабинет на президента Румен Радев.

За Бойко Рашков, който сега съветва Радев по правните въпроси, се говореше, че може и да е премиер, но явно държавният глава ще възложи премиерските функции на дясната си ръка ген. Стефан Янев.

Така върху Бойко Рашков като вътрешен министър ще легнат отговорностите за ревизията на кабинета „Борисов 3”. Със сигурност Рашков най-добре знае как да отвори всички чекмеджета на досегашната власт, за да провери документите в тях. 

Рашков бе депутат от левицата, зам.-министър на правосъдието в правителството на тройната коалиция, а от 2013-а до 2018 г. – председател на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства. Университетски преподавател по право. Като народен представител в 39-о Народно събрание Рашков е член на правната комисия и заместник-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. В периода януари 2008 г. до месец май 2009 г. той бе заместник-министър на правосъдието. Миналата година президентът Радев го назначи за член на правния си съвет.

С номинация за служебен силов вицепремиер и министър на отбраната е бившият военен министър Николай Цонев. Той ще наблюдава службите.

Цонев е бивш министър на отбраната през периода 2008-2009. На 1 април 2010 година Цонев бе зрелищно арестуван и обвинен в предлагане на подкуп на следовател, като по време на ареста заместник-градският прокурор Роман Василев го нарече Цонев „абсолютен престъпник“. На 28 октомври 2012 година е оправдан от Софийския градски съд по това обвинение. Цонев осъди България в Страсбург. По време на делото държавата призна, че е нарушила правата му. Цонев е съден и оправдан по общо четири дела и през август 2015 г. той осъди прокуратурата на втора инстанция да му плати обезщетение в размер на 15 000 лева.

За икономически министър вече се завъртя и името на Асен Василев, който бе служебен министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков през 2013 г. Василев участва в екипа, изготвил предложенията на президента Румен Радев за проекти, които да бъдат финансирани от Плана за възстановяване на България. Василев е роден в Хасково. Завършил е Харвардският университет, специализира бизнес администрация и право в Harvard Business School и Harvard Law School. Съосновател и директор е на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност.

От 1999 до 2004 г. работи като консултант в „Monitor Group“ в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка. Ръководи проекти за маркетинг и стратегическо развитие на големи международни компании в телекомуникационната индустрия, енергетиката, минното дело, застраховането и в редица големи производители на потребителски стоки.

В кабинета на Радев няма да има министри от БСП. Президентът си беше харесал Деница Златева, Весела Лечева и Желю Бойчев. Кандидатурите им обаче трябва да минат през обсъждане и решение на Националия съвет на БСП, както е последното решение на пленума на социалистите. Това усложнява процедурата, затова президентът е решил да се откаже от БСП-министри, а да покани експерти на левицата за зам.министри.

"Съставянето на един служебен кабинет изисква в него да бъдат привлечени уважавани експерти, които, независимо от политическите си пристрастия, да бъдат обединени от важната цел за провеждане на честни избори и управление на страната в трудни времена. В тази връзка ви обявявам, че имам намерение да поканя авторитетни експерти от левицата, част от които изпълниха успешно мисията си в предишното назначено служебно правителство", обърна се държавният глава към Корнелия Нинова, когато тя върна третия проучвателен мандат.

 "Ще трябва да се спазят партийните процедури", беше категоричният отговор на Нинова.

Така Златева, Лечева и Бойчев ще се разминат с министрески кресла.

 

 


В категории: Политика


Флагман.БГ Отбелязваме Международния ден на детето! Отбелязваме Международния ден на детето! 01/06/2024, Събота 09:20 0
4
Коментара по темата
4.
T Ж,,,,,,,,ОВ
10.05.2021 14:51:02
2
2
ЖАЛНА НИ МАЙКАААА!!!!
3.
Въ
10.05.2021 14:17:55
1
4
Задава се глад за обръчът от фирми
2.
2
10.05.2021 12:13:08
13
10
Сега ще цъфнете и вържете,ще взимате по 5000лв заплата минимум,ще работите по-малко,ще карате нови коли,ще ходите всяка седмица на СПА,ще ходите на почивки и ще спрете да завиждате на можещите и работещите хора и още какво ли не.
1.
Успех Радев!
10.05.2021 11:27:50
12
21
Хайде Радев взимай управлението, че банкянския ще фалира държавата! Всяка секунда, в която управлява е пагубна за страната ни
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тази певица рухна! Психолог й обяснява как да оцелее, не може да приеме, че животът й е пълен провал Тази певица рухна! Психолог й обяснява как да оцелее, не може да приеме, че животът й е пълен провал Не можела да пее и мислила само за пари Световната волейболна звезда Матей Казийски откри Beach Arena Burgas и даде старт на сезон 2024 Световната волейболна звезда Матей Казийски откри Beach Arena Burgas и даде старт на сезон 2024 Десетки бургазлии се събраха на уникалното съоръжение за спорт на открито Търсят ловци на змии, ето къде Търсят ловци на змии, ето къде В Морската столица хората все по-често се натъкват на влечугото Тя е адреналинка от Господарите, сега пъчи фамозно дупе в Созопол Тя е адреналинка от Господарите, сега пъчи фамозно дупе в Созопол Виктория участваше и в любовното предаване "Един за друг" БСП в Несебър: Подкрепата за регионалните туристически продукти ще помогне за икономическото развитие БСП в Несебър: Подкрепата за регионалните туристически продукти ще помогне за икономическото развитие Сред идеите, които бяха обсъдени беше създаването на Национален фонд за сближаване между регионите, насочен към изостаналите райони, който ще работи приоритетно за онези от тях, където има най-неотложна необходимост от това Почитаме жертвите на комунистическия режим в лагера "Белене" Почитаме жертвите на комунистическия режим в лагера "Белене" Поклонението ще се състои днес на остров Персин Пилешкото със скок, цените на повечето плодове и зеленчуци на едро падат Пилешкото със скок, цените на повечето плодове и зеленчуци на едро падат Вижте какви са цените на борсите Този май е бил вторият най-студен за последните 20 години Този май е бил вторият най-студен за последните 20 години Отчетени са средни месечни температури между 12 и 18 градуса Тази певица си оправи хормоните и стопи 30 кила Тази певица си оправи хормоните и стопи 30 кила Последната година с Мария Илиева се случи истинско чудо При 51 университета имаме едва 36% висшисти При 51 университета имаме едва 36% висшисти Това е далеч от общата цел за ЕС от 45% лица до 34 г. с диплома за висше образование
Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия  Условието е само за района на Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Войната в Украйна е основна тема на двудневната неформална среща на външните министри от НАТО в Прага, която продължава и днес Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Защитата при обжалването на присъдата може да се насочи и към използваните от прокурорите по делото необичайни правни аргументи Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Очаква се обаче да му бъде наложена само глоба Нагласите за евровота в Германия - подобни на тези у нас: „Крайно десните” бележат ръст Нагласите за евровота в Германия - подобни на тези у нас: „Крайно десните” бележат ръст „Алтернатива за Германия” (АзГ) вероятно ще прибере над 17% от всички гласове за евродепутати и ще се нареди на второ място в ЕП Дейвид Бекъм стана лице на китайския гигант AliExpress Дейвид Бекъм стана лице на китайския гигант AliExpress Целта е компанията да догони конкурентната Temu
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори