×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Само във Флагман! Прецедентно дело срещу Васил Тончовски в Бургас ще реши съдбата на медицинската марихуана


Само във Флагман! Прецедентно дело срещу Васил Тончовски в Бургас ще реши съдбата на медицинската марихуана
Преди 10 години мъжът на снимката остава парализиран под кръста, облекчава страшните болки с коноп, но се озова в ареста за притежанието му
22 Април 2019, Понеделник, 18:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Съдебни експертизи показват, че конопът облекчава болките, но инвалидът може да лежи до 6 години в затвора заради нелегалната му употреба

Бургаският районен съд днес е сцена на историческо дело, ехото от което ще отекне из цялата страна и може да повлияе на живота на стотици хора с хронични болки. Магистратите преценяват каква да е съдбата на бургазлията Васил Тончовски – човекът, който миналата година бе арестуван с голямо количество марихуана – инвалид, който използва забраненото „вредно“ вещество за лечебни цели и успокоява ежедневните си болки. Флагман.БГ писа пръв за неговия случай, няколко седмици след като бе задържан на къмпинг „Градина“.

Вижте разтърсващата изповед на парализирания Васко, марихуаната изцели болките му, но сега искат да го вкарат в затвора (ВИДЕО)

Днес в Районния съд репортер на Флагман.БГ присъства на част от показанията на вещите лица – неврохирургът д-р Николай Недев, началник на отделението по неврохирургия към УМБАЛ-Бургас  и лекарят от отделение „Съдебна Медицина“ към УМБАЛ-Бургас д-р Параско Парасков. Преди делото те са извършили експертиза по случая, представили са я на съда и днес се явиха, за да я защтят в съдебната зала. 

След въпрос на прокурора дали съществува реално метод за лечение чрез медицинска марихуана, те обясниха, че тя се използва за облекчаване на болки и третира симптоматиката на заболяването или травмата. „Марихуаната не може да изгради наново загубения костен мозък на пациента, както е в случая с г-н Тончовски“, признаха лекарите, но след въпрос от адвоката на обвиняемия – адв. Радослав Николов, дали тя може да се използва за облекчаване на болки преди рехабилитация, те бяха категорични, че това е възможно.

-А продава ли се медицинска марихуана в аптеките и може ли да се назначи с рецепта?, обърна се към вещите лица прокурорът.

Лекарите заявиха, че по тяхна информация има начин пациент да се сдобие с медицинска марихуана легално.

„Медицинската марихуана се използва при склероза, някои онкологични заболявания, както и други болести. При нея е изключен факторът „зависимост“. В аптечната мрежа я има и отскоро е в режим на употреба и в България. Тя не може да излекува пациента, но категорично може да обезболи, да повлияе благоприятно на състоянието на пациента при някои симптоми“, коментираха д-р Прасков и д-р Недев. 

-Но тук говорим за медицинска марихуана? – попита прокурорът, намеквайки, че обвиняемият е задържан за притежание на наркотика, купен от улицата. 

Тук е и проблемът

Какво точно е медицинската марихуана и различава ли се тя от тази, която се продава нелегално на улицата? Задоволителни отговори на тези въпроси Флагман.БГ не получи в съдебната зала. Точно поради твърдението, че медицинска марихуана се продава в аптеките на България, адв. Николов поиска да бъде изпратено писмено запитване до Министерството на здравеопазването дали действително е така.

Междувременно Флагман.БГ се свърза със свои източници, за да хвърли повече светлина върху въпросите, които действително имат огромно значение не само за конкретното дело срещу Васил Тончовски, но и по принцип. 

„Практическа разлика между медицинска и „обикновена“ марихуана няма. Растението е едно и също, както и съставките в него. Да се говори  за пристрастяване звучи абсурдно. В конопа активната съставка, която всъщност има ефект, е тетрахидроканабинол (THC) – дали в тази за медицински употреби или тази на улицата", коментира наш източник, отлично запознат с проблемите, свързани с марихуаната и факта, че тя все още се води в списъка със забранените субстанции в България.

Той е категоричен още, че марихуана под никаква форма не се продава в аптеките на България и човек може да си купи такъв продукт от съседна Северна Македония и още няколко страни съседки, но не може да мине границата с България без да е в престъпление. И тук е парадоксът – ако чужденец направи това и внесе медицинска марихуана в страната ни, той няма да бъде преследван, но ако българин го направи – той се счита за престъпник.

Кореспондентът ни в Парламента в София – журналистът Лъчезар Лисицов, също не можа да си спомни в Народното събрание да е обсъждана темата с легализирането на медицинската марихуана в България през последните месеци и дори години. Обсъждал се е индустриалният коноп, който също се извлича от растението коноп и по последни данни в България има над 15 фирми, които легално го произвеждат. Той отправи запитване до Даниела Дариткова – председателя на парламентарната Комисия по здравеопазване и председател на парламентарната група на ГЕРБ. 

Отговорът последва незабавно и бе лаконично категоричен!

 „В Комисията няма поставена такава тема за разглеждане. Доколкото ми е известно в аптеките не може да се намери такъв тип марихуана“, заяви Дариткова пред нашия кореспондент.

Само преди дни пък пред Парламента се събраха  младежи, които протестираха по повод легализацията на марихуаната в България – тема, която с годините се е превърнала в абсолютно табу, а растението се счита дори за животозастрашаващо, въпреки редицата изследвания за това, че алкохолът и цигарите, които са легални, са в пъти по-вредни от употребата на марихуана.

 „На Запад от България, с изключение на Сърбия и Словакия, всяка държава има значително по-либерално законодателство към тревата. Дори Русия и Украйна са декриминализирали притежанието на до 6 грама за лична употреба“, коментира пред БНТ преди два дни Димитър Карагегов – основател на движението „Либерти 420“. Първа стъпка към облекчен режим у нас трябва да е легализирането на медицинската марихуана, категорични бяха на 20 април (субкултурния световен празник на конопа, бел.а.) протесиращите.

Факт е, че в България и конкретно в Бургас, всяка година в затвора влизат стотици млади българи именно заради употребата на марихуана. Наркотикът почти навсякъде в света се счита за лек и неводещ до пристрастяване и не е считан за „вратичка към по-тежки наркотици“. 

„Съдът изключително деликатно и правилно, според мен, подхожда към разглеждането на това дело, за което много се радвам. Това е прецедент. Не мога да твърдя, че липсва законова рамка по случая, но разберете правилно –прокуратурата има обвинения, които са основателни според закона и тя си ги следва. Според мен обаче случаят е различен – случаят с Васил Тончовски е с ниска обществена опасност и в този смисъл от морално естество. Едно е да държиш толкова много марихуана с цел разпространяване, съвсем друго е да я ползваш за медицински цели, да се лекуваш. Смятам, че съдът ще вземе справедливо решение. Ние сме категорични, че няма да правим споразумения и ще настояваме за глоба“, коментира пред Флагман.БГ адвокатът на Васил Тончовски – Радослав Николов.

Ексклузивно! Вижте изповедта на болния от левкемия Митко и как марихуаната спасила живота му (ВИДЕО)

По делото бе разпитан и свидетелят Дмитрий Димитров, за който Флагаман.БГ също писа м.г. На въпрос не се ли притеснява, че ползва масло от коноп за да се лекува след като е нелегално и се снабдява със суровия материал от улицата, Димитров бе категоричен: „Предпочитам да наруша закона и да вляза в затвора, отколкото просто да умра“.

Именно затова днешното дело в Бургаския районен съд, което е прецедентно, ще има огромно значение за бъдещето. Защото ако бъде оправдан Васил Тончовски, това поставя първата стъпка към признаването, че марихуаната има свойства, които биха били полезни за медински цели. А с това може би някой ден ще стигнем Холандия или САЩ, където употребата на канабис на улицата вече е легална.

Впрочем, Флагман разполага с информация, че именно бургаски бизнесмен е първият притежател на разрешително за отглеждане на медицински коноп в Македония и плантацията му е най-голямата в западната ни съседка.
 


В категории: Темида


Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 1
10
Коментара по темата
10.
Юзер
23.04.2019 16:04:54
0
9
Пафкам за кеф от 1988 г.... Преди всеки ден, сега веднъж седмично. Мога и да не пафкам, ама ми е кеф! Дано не ми се наложи да пафкам заради болката, както Васко...
9.
Вашето име
23.04.2019 15:28:30
0
7
Работя за въпросният бизнесмен в Северна Македония и наистина извадихме лиценз №1 и изпълняваме най-големият завод и вторият най-голям в цяла Европа и искам да ви кажа, че България е супер смотана държава, щом допуска тази инвестиция да изтича навън един път и после печалбата, данъците от нея и разкритите стотици работни места, докато ние съсипваме бъдещето на млади хора, заловени от полицията и осъдени.
8.
До Zz
23.04.2019 11:37:56
1
9
Братле, докато я легализират много млади хора ще са по затворите и с присъди за няма нищо и много тежко болни ще се мъчат.. стига вече бай Тошови глупости
7.
До Пикачу (Комуниста)
23.04.2019 09:13:24
1
16
Здравей, скъпо комунистче,
всички ние по-умните от теб разбираме, че живееш в кутия и не искаш да излезеш от нея и да погледнеш как се лекуват хората в цял свят. Ако все още ти е останало поне малко мозък в празната глава, тогава може да провериш как лекуват хората в Израел, Канада, САЩ, Франция, Германия, Холандия, Швейцария, а чакай малко, ама то това са страни, които са милиони години пред нас... Ами така е да, токато има такива комунисти като теб без грам мозък в главата, управия няма да има. Лошото е, че скоро ти и всички като теб ще правите компания на ромите и турците, докато ние по-умните Българи сме в чужбина :)
6.
Пикачу
23.04.2019 06:00:04
42
2
Абе... не знаете какво правите. Това си е дрога и е супер вредна за мозъка. Ама колкото и да си мислите обратното. Не се успокоявайте,че била слаба и.т.н......Няма такова нещо. Сега сте млади и си я пафкате ...ама след 10 години друга песен ще пеете....ако въобще можете да разсъждавате...... Ще се превърнете в дрогирани зомбита .
5.
Малакта Холандия
23.04.2019 01:00:21
4
15
В Холандия са балъци да знаете,че леката дрога-канабис е легална драги управляващи.Дневния оборот от туризъм в Амстердам е няколко млрд.евро.Това е бъдещето,легална марихуана и легална проституция,така туризма ни ще хвръкне в небесата.Неизбежно е да стане и знам,че моето поколение родени след 1980г.ще го направят и няма да сгрешат
4.
Zz
22.04.2019 18:22:53
4
22
Споко иска,време ще я легализират.Няма са шашкате
3.
Vvv
22.04.2019 18:21:25
5
41
От алкохол умират,от цигари умират от марихуана не съм чул някой да е умрял
2.
Marinero
22.04.2019 18:19:36
2
39
Алкохола и тютюна нещо по различно ли са? Злоупотребата с тях до позитиви ли води? Тогава Защо алкохола и тютюна са все още легални? Оставете билката на мира!!!
1.
ГРАДИНАРЯ
22.04.2019 18:09:02
1
47
СПРЕТЕ СЕ ВЕЧЕ С ТЕЗИ МАНИПУЛАЦИЙ! МАРИХУАНАТА Е БИЛКА С МНОГОСТРАННО ПРИЛОЖЕНИЕ В МЕДИЦИНАТА!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори