×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Идея! Плажовете да не са на концесия, а да ги стопанисват общините, както в Гърция


Идея! Плажовете да не са на концесия, а да ги стопанисват общините, както в Гърция
Петър Кънев представи икономическата програма на БСП за „Визия на България”
21 Юли 2018, Събота, 07:24 ч.
Автор: Антония Чорева

Трябва да гоним 6-8 % БВП, каза Кънев и посочи, че субсидиите на калпак от Европа убиват земеделието

Нова визия за икономиката на България представи икономистът и депутат, председателят на парламентарната комисия по икономика Петър Кънев на Националното съвещание на БСП.
Петър Кънев отдели място на фирмите, на общините, на БВП и на туризма.


Една от най-интересните идеи , които той представи, беше да спре отдаването на плажовете на концесия.

„Говорим за страната на кривите огледала в икономиката”, каза той и започна с това, че трябва да има промени както в икономически план, така и чрез съдебна реформа.

„Идеята за излизане на държавата от икономиката е илюзорна и спекулативна. БСП ще работи за икономическа държава, а не за държава без икономика”, каза Кънев.
Той посочи, че причината в България да няма инвестиции последните години, е тъй като това зависи от бизнес средата и свободата на съдебната система.

Петър Кънев анализира Брутния вътрешен продукт.

„Тази година отчитаме висок БВП. България в момента е в един добър икономически стълб. Над 70% от икономиката е свързана с ЕС. Но ръст от 4% нас не ни удовлетворява, трябва да гоним 6-7-8% ръст, нещо, което между другото съседни на нас страни го постигнаха”, обясни Кънев.

Той посочи, че обезлюдяването на страната е огромен икономически проблем.

Петър Кънев представи едно интересно предложение печалбата от социалните предприятия да се събира в Държавен инвестиционен фонд. 

Като липса на логика определи Петър Кънев крайността, в която изпаднаха българските общини, тъй като аутсорсваха абсолютно всичко – чистотата, водоснабдяването и др.

По думите му битката да се помага на малкия и средния бизнес трябва да продължава -  в България в момента има 480 хиляди фирми, в тях работят от 1.6 до 1.8 човека, тоест това са семейни фирми, даде за пример той.

В комисията по икономика са се опитали да раздвижат бизнес средата и да я подпомагат, каза Кънев, но посочи, че фирма от 2-ма човека трябва да отговаря на изискванията с 28 документа. А бизнесът тази година е бил ударен от няколко закона – Законът за защита на личните данни, за авторските права, криминализиране на отношенията , криминализиране на отношенията между фирми.
„ Не бива брюкселските закони да ги приемаме веднага, като папагали”, е мнението на икономиста.

Накрая Петър Кънев се спря и на сектора Туризъм. Той изложи данните, че туризмът дава 12% от БВП, повече от енергетика и други сектори.

„През последните години у нас има ръст на туристи. Особено събитията в Турция пренасочиха голяма част от туристите”, обясни депутатът от БСП.
Според него обаче България трябва да има 4 туристически сезона и да се разивават СПА-туризъм, културно-исторически и др., а не само да се удължават летния и зимния туристически сезон.

Определено липсата на кадри е най-тежкият проблем, отбеляза Кънев. Той е категоричен, че с внос на кадри няма да се стигне никъде, а представителите на туристическите фирми сами си режат клона, тъй като докарват работници за една година-две от Украйна, Молдова, Армения, дават им 500-600 лв и след това те бягат.

Интересен акцент в икономическата програма на Петър Кънев и БСП беше „Зелената икономика”.

В програмата се предлага премахване на концесиите на плажовете. Кънев определи идеята като нелоша и каза, че в доста държави, включително и Гърция, вече е така.
„Закъсняхме обаче с тази идея, вече се подписват договори за по 15-20 г. и чисто юридически е сложно, но аз съм категоричен, че там, където е възможно, концесиите трябва да се премахнат, да се отдадат плажовете на общините”, обясни Петър Кънев.

По темета Земеделие Кънев коментира, че в България е станал моделът на латино-американска земеделска система. „200 семейства в България усвояват 80% от земеделските субсидии. Субсидиите на калпак ще убият замеделието, а дебатът за това вече започна и в Брюксел”, посочи Кънев.

В категории: Политика


Флагман.БГ Откриха труп до детска ясла Откриха труп до детска ясла 29/03/2024, Петък 09:57 0
21
Коментара по темата
21.
Панайот
22.07.2018 22:18:45
0
0
До 20. На тези цифри може да се върже човек неинформирани и не живял в Швейцария.20 години съм живял там -кантон Сент Гален и за двустаен апартамент плащах наем 1000 франка.Не е малко но не е и 5000 . Апартаментите за продажба сa okolo 2000 -3000 франка кв. м. Естествено нямам предвид топ курортите от типа на Давос или имоти край женевското езеро.
20.
до13
22.07.2018 13:14:44
0
1
A бе Лорде в ШВЕИЦАРИЯ наи-големия лукс еда имаш личен имот ,над 88% от швеицарците живеят ПОД НАЕМ и плашат чудовиш,но високи сметки за НАЕМИ .3000-4000 франка за наи обикновен 2стаен които струва 2-2,5 милоина франка за кьшите да не говорим
Има 1детски лаф ;Пьлен с лафове кат говно с Vitamini
19.
Гвний
22.07.2018 11:15:35
0
1
Земята е кръгла.
18.
Земеделец
22.07.2018 11:02:00
1
1
К-н Кънев, земеделските субсидии може да се усвояват от 200 семейства, но те служат за разплащане на хилядите собственици , които са си оставили на тях земите да им плащат наем , така че фактически субсидиите достигат да много хора
17.
до 8
22.07.2018 10:40:04
1
7
ти си урод нещастен.
16.
до 8
22.07.2018 10:38:16
0
8
отдавна ти казвам да се лекуваш ,че ще се влошиш ,но не те слуша главата .Как да стане богат града с такива мързеливи като теб.
15.
Ало
22.07.2018 08:13:48
1
6
Как ще гоним 8% растеж като Кънев ти не си продал едно болтче през живота си да видиш какво значи пазарна конкуренция и да видиш колко е важно да сме един вид 53 щат на Америка — за да може да сме със най подготвените и най силните. Както Япония и Южна Корея направиха. Не дясна ръка само на Германия и Англия, ами на Щатите!!
14.
До 13
22.07.2018 07:59:47
1
5
До 13: за да стане града за богати хора това значи че му трябват стандарти и качествен сервиз. Полицията не дава качествен сервиз. Няма никаква дисциплина в града. Главната архитектка също няма никаква дисциплина. Правила, стандарти, глоби и абсолютна чистота и богати хора се иска.
НУЛА престъпления.
13.
От бюрото на Васил Левски и Роберт Лорд
22.07.2018 07:56:13
3
5
Кънев,
Града трябва да стане за богати хора.
Тея панелки му свалиха реномето.
Града си беше резортен тип с швейцарски тип къщи. Вие го насилихте и стана гето от панелки.
Първо, как да възвърнем стила швейцарски резорт?
Тряба да почваме да изкупваме панелките и да отваряме нови зелени площи.
Трябва да привличаме елит и богаташи от чужбина. Трябва да намалим колите и замърсяването.
Трябва да се вдигнат таксите.
Трябаа да се привличат западни специалности и инвеститори.
Града трябва да е за богаташи не за селяци.
Вече 80 години го рушите този град и от богат швейцарски резорт вие го превърнайте във бедно гето от турско-руски тип.
Няма да може да просъществувате като грозен град за бедняци! Няма. Има вече прекалено грозни градове във Европа и хората могат да ги сравнят със подобренията които се правят в Швейцария и богатите модерни градове.
Туристите идват тук заради хората не само заради едно море.
Ако хората са бедни и селяни, НИКОЙ турист няма да дойде и да донесе пари да остави тук.
Мислете за Бургас като Швейцарска перла.
Какво значи това??????
Спрете да мислите за Бургас като град на соц пръдните. Хората не са прости вече!!! Те знаят!!!!
12.
Истината
22.07.2018 07:47:02
4
6
Кънев,
Не мога да разбера защо пипаш все неща които са извън важното за нас. Нека да вземем Бургас като пример. 80% от населението живее в панелки.
Тези хора не плащат месечни вноски за подържане и естетическо подобряване на тези сгради.
Съответно тези сгради не само се рушат и грознеят но развалят реда и дисциплината на 80% от града. Време е да слезете на земята и да спрете да мислите за плажове. Дайте предложения как да накараме хората да си подържат и санират блоковете за да им подобрим битието.

Второ защо в Странджа не почнете да образовате младите как може да си изкарват по 1-2 милиона на семейство на година ако развъждат стадо от 1000 животни козички, ако де научат да правят чисто френско сирене, мляко.
11.
Напред България!!!!!
22.07.2018 07:06:35
2
5
Кънев колкото и да се облягате на социалиЗма - миналото показва че Българина не стопанисва такъв тип система. Остава ни капитализма и дисциплинираната държава която да мотивира малкия бизнес.
10.
От бюрото на Васил Левски и Роберт Лорд
22.07.2018 06:18:01
3
7
Първо,
На всеки комунист трябва да се гледа лошо. Единственото изключение засега е Петър Кънев.
Той поне е един от отговорните социалисти почти като тип от ГЕРБ.

Кънев греши защото ако държавата си следваше работар добре няма да има нужда да притежава плажове и бизнеси, това ще се прави от отговорен капиталист. Обаче защото Кънев не подобряват държавата, тя не може да стопанисва капиталистите чрез закона и таксуване.

Ами нали ако е държавно пак някой ще тряба да се грижи за тези неща, Кънев? А ние знаем колко се грижи държавата — тя няма капацитет и най важното няма интерес, няма го биологическия интерес и полза да върши добра работа. Защото общата собственост — кучета я яли. Пример - дупката на Тройката. Пример - дома на НХК. Пример - държавата 1944-1989. Кога Кънев държавата свърши работа? Почти никога. Затова първо се искат умни закони и държавници.

Затова се съмнявам във всяка идея на Кънев, но го подкрепям да продължава да мисли и работи за подобряването на законите и държавата.

Кънев — защо държавата още разрешава на колите на улица Патриарх Евтимий да паркират върху тротоарите които са за пешеходци и майки? Ето ви още един пример където вие НИЩО не вършите.
9.
Мандалото лопна
22.07.2018 01:28:22
0
3
Вече са на СИК ...кмета се събуди
8.
FREE BULGARIA
21.07.2018 23:15:35
1
0
На таквиз,кат тоя трол,с психичното отклонение,трябва да се прай васектомия,с превантивна цел!
7.
sando
21.07.2018 22:59:02
0
0
Super, zdravko shte pomaga s kvot moje, shte snima bukluka i shte se smee a tapacite shte pishat bravo zdravcheeee
6.
Кую
21.07.2018 22:37:36
1
2
Тогава ще разделят пясъка на всички цветове съществуващи в парламента.Все ялови идеи.
5.
Наблюдател
21.07.2018 22:11:21
1
2
А бе дугарю Кънев, ми то останаха ли неотдадени плажове, щото нещо не се сещам, или по навик се гласите за втора жътва!? Щото нещо при вас думи и дела драстично се разминават!
4.
P.S.от 3
21.07.2018 21:49:57
0
9
да има малко фасон ,долу горе да му мяза да го заведа на гезме.
3.
3
21.07.2018 21:46:25
0
11
Търся гладно ,тъпо ченге да го нахраня и образовам.Но само едно не мога всички.
2.
Jsj
21.07.2018 21:17:15
1
4
tarsq jena s fobiq kum pari
1.
цеца секса
21.07.2018 21:05:12
6
3
аз и на общински и на частен плаж го лапам банана-все таз
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Наред с това е спечелен и още един проект – за 1,6 млн.лева, с които ще се подмени уличното осветление в 17 населени места Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Илияна Раева показа страхотната си фигура Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Инспектор Никола Тодоров от Второ РУ-Бургас пък призова човекът, който е загубил пари край НУМСИ „Панчо Владигеров“, да се обади в полицията Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента На Цончо Ганев му изпращат от Русия специален крем от тестис на усурийски тигър, отвърна народният представител от ПП-ДБ Слави Трифонов пребори жестоката болест Слави Трифонов пребори жестоката болест Трифонов се подложил на експериментална модерна терапия, която дала много добри резултати Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка За пръв път даде втори шанс "Приказен театър" представя "Домът на Бернарда Алба" в Бургас на 2 април "Приказен театър" представя "Домът на Бернарда Алба" в Бургас на 2 април Премиерният спектакъл е с два начални часа – 18.00 и 20.00 в зала „Тончо Русев“ на Дом на културата на НХК Мистериозна смърт на велосипедист, намериха тялото му на пътя Българово-Айтос Мистериозна смърт на велосипедист, намериха тялото му на пътя Българово-Айтос Тялото е откарано за аутопсия в отделение „Съдебна медицина“ при УМБАЛ-Бургас „Денсинг старс“ е най-доброто шоу, писна ни от Рачков „Денсинг старс“ е най-доброто шоу, писна ни от Рачков Такива предавания изграждат модели на поведение за зрителите и особено по-младите се подвеждат и искат да копират въпросните „тв звезди“ Ще приземят ли „Миг“-овете в очакване на F-16? Военният министър с добра новина за самолетите Ще приземят ли „Миг“-овете в очакване на F-16? Военният министър с добра новина за самолетите 300 военни пазят границите ни, каза  Тодор Тагарев
Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори