×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български тир се обърна и блокира магистралата Ниш - Белград
  • Черногорският премиер не се яви на среща с президента Радев
  • Украйна унищожи всичките 10 дрона, изстреляни срещу нея от Русия
  • Започва двудневното посещение на Путин в Северна Корея
  • Килиан Мбапе е със счупен нос в мача на Франция с Австрия на Евро2024, ще бъде опериран
  • Очакват се слаби вторични земетресения в Пловдивско
  • България срещу Турция във волейболната Лига на нациите днес, срещата е от 17,30 ч българско време в зала "Арена Стожице"
  • Пиян шофьор е блъснал патрулка край Крумовград, бил и в насрещното
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и диетолог: Как сравнително бързо да се справим с проблема ,,хем гладен, хем дебел”


Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и диетолог: Как сравнително бързо да се справим с проблема ,,хем гладен, хем дебел”
Има множество физиологични начини да повишим тестостерона си чрез редовни тренировки, а също с включване в менюто на спанак, рукола, яйца, мазна риба, отбелязва д-р Георгева
13 Май 2024, Понеделник, 10:48 ч.
Автор: Флагман.бг

Специалистката ще преглежда на 19 май, неделя, в ДКЦ „Бургасмед”

Д-р Тихомира Георева е гастроентеролог и диетолог в пловдивската университетска болница „Пълмед“. На 19 май, неделя, от 11 часа, тя ще проведе платени гастроентерологични и диетологични прегледи в ДКЦ „Бургасмед”, с предварително записване на регистратурата на лечебното заведение или на телефони 0892 22 28 00 и 0892 22 25 25. Акцент в работата на специалистката е борбата с наднорменото тегло и използването на храната като лекарство при редица заболявания в областта на гастроинтестиналния тракт. Тя е разработила диетичен режим, които кара метаболизмът да се „забърза“ и организмът се настройва да използва храната като енергия. Тази схема се състои от три фази, при които в рамките на 4 седмици се губят над 10 кг. Съчетавайки диета с правилна терапия, тя лекува успешно различни гастроентерологични заболявания, сред които подагра, панкреатит и колити.

Защо кантарът не помръдва? Всички сме чували фразите ,,хем гладен, хем дебел” и ,,не ям нищо, но пълнея”. Каква е причината?

Стресът, недоспиването, негативните емоции и храненето ,,накрак” и ,,набързо”, прехранването с въглехидрати и злоупотребата с алкохол  могат да разбъркат, без дори да подозираме нормалните ни хормонални нива и да доведат до напълняване и неуспех в борбата с килограмите и като в порочен кръг да засилят още повече депресията и тревожността.

Тестостеронът е анаболен изграждащ хормон, който се среща нормално и при двата пола, като съотношението при мъжете е по-високо. Ниски стойности се срещат при хора с наднормено тегло.

Екзогенното внасяне на тестостерон с цел надграждане на мускулна маса и достигане на пикови концентрации при мъжете за повече сила и издръжливост също е изключително вредно, защото не само, че спира продукцията на собствен тестостерон от тестисите, но засилва агресията и намалява потентността.

Има множество физиологични начини да повишим тестостерона си чрез редовни тренировки, а също с включване в менюто на спанак, рукола (богати на магнезий), яйца, мазна риба (витамин D, омега 3 и цинк), които са ключови за хормона.

Проучване от 2021г. установи, че диета с ниски нива на мазнини се асоциира с намалени нива на тестостерон.

Естрогенът играе роля в метаболизма на глюкозата, инсулиновата чувствителност и начинът по който тялото складира мазнини. Вариациите в нивата му  при жени в перименопауза и менопауза могат да доведат до покачване на теглото.

Във всяка една фаза от цикъла ни тялото ни има различни нужди. В лутеалната фаза, тялото наистина изисква повече енергия поради няколко причини. В началото нивата на естроген са все още високи, а също нивата на прогестерон започват рязко да се повишават и нивата на кортизола в покой са по-високи. Затова в тази фаза е необходимо да осигурим на тялото си хидратация и правилно хранене. По време на предменструалния синдром в тялото се увеличава нивото на естрогена спрямо прогестерона. Към края на тази фаза, с намаляване на хормоналните нива ще имате по-малко енергия. Това обяснява рязкото покачване на апетита преди цикъл. Важно е да се акцентира на храни с нисък гликемичен индекс и да се добавят сложни въглехидрати.

Дайте приоритет на здравето на червата, тъй като червата ви произвеждат множество метаболити, които могат да повлият на баланса на естрогена. Поддържайте богата на хранителни вещества диета и намалете излагането на токсини от околната среда.

Стресът повишава нивата на кортизол и е причина за наддаване на килограми, но също така се среща и при спортисти поради липса на възстановяване след тренировка и некачествен сън.

Хроничният стрес може да провокира и автоимунни заболявания без дори да подозираме, както и променена функция на хормоните на щитовидната жлеза от хипо- до хиперфункция. Доста често  хроничната тревожност, депресия и  наднормено тегло замаскират проблеми с щитовидната жлеза.

Полуфабрикатите и храните с висок гликемичен индекс също могат да доведат до ниски и високи нива на инсулин в кръвта и развитие на диабет и хипогликемии.

За да се справим, първо трябва да работим върху причините довели до появата на стрес и тревожност, използвайки релаксиращи методики като медитация, масажи и тренировки по йога, разходки сред природата. Нужно е да приоритизираме съня и почивката, да се храним здравословно и балансирано, но без да изпадаме в крайности, което ще нормализира нивата на кръвна захар и кортизол.

Искам да изясня също защо хипокалорийните диети са опасни. На първо място те понижават нивата на тестостерон и повишават нивата на грелина. Грелинът е хормон, който отговаря за регулацията на глада, лептинът - за чувството на ситост. Когато стомахът е празен, започва да се произвежда грелин. Когато сме се нахранили, той спира да се произвежда и се задейства лептинът. Когато се храним с малко калории, грелинът се покачва страшно много, а лептинът се понижава. Този дисбаланс продължава известно време и след прекратяване на диетата и допринася за възникване на така наречения йо-йо ефект, поради защитата на организма от гладуване.

Режимът, който изработих се основава на петкратно хранене през деня с цел редуциране на стреса и използване на храната като средство за горене на мазнини.

 


В категории: Здраве


Флагман.БГ Ще подкрепи ли "Възраждане" кабинета? Ще подкрепи ли "Възраждане" кабинета? 18/06/2024, Вторник 12:28 0
България Всички новини
Президентът Радев празнува рожден ден! Майка му Станка: Румене, не ме забравяй Президентът Радев празнува рожден ден! Майка му Станка: Румене, не ме забравяй Наследил е най-силното качество, което го завърши като човек, а именно упоритостта. Благодарение на нея се превърна в това, което е, споделя Станка Радева Ще подкрепи ли "Възраждане" кабинета? Ще подкрепи ли "Възраждане" кабинета? Партията на Костадинов повтори, че могат да подкрепят само собствено правителство Ако си миете колата с питейна вода, може да отнесете тежка глоба Ако си миете колата с питейна вода, може да отнесете тежка глоба Нарушителите плащат до 5 хиляди лева Защо в популярните бутици няма хора, а пред магазините за втора употреба - опашки като от соца Защо в популярните бутици няма хора, а пред магазините за втора употреба - опашки като от соца Преди повече от 20 години, когато магазините за дрехи втора ръка се появиха у нас, бяха запазен периметър за ниските социални групи, но сега е различно  Новият кабинет: Росен Желязков става премиер, Калин Стоянов остава в МВР, а Даниел Митов поема Външно Новият кабинет: Росен Желязков става премиер, Калин Стоянов остава в МВР, а Даниел Митов поема Външно От кабинета със сигурност си тръгват освен Евтим Милошев и министрите на културата маестро Найден Тодоров и на транспорта Георги Гвоздейков Мария Бакалова в шок - гаджето й ще живее два месеца с бившата си Мария Бакалова в шок - гаджето й ще живее два месеца с бившата си . Валери Григоров ще живее няколко месеца с предишната си любима Мирела Илиева, и то не къде да е, а на екзотичен остров на Филипините Вождовете на "Величие" са абсурдни, революция няма да има, а само лудост, смята Ваня Григорова Вождовете на "Величие" са абсурдни, революция няма да има, а само лудост, смята Ваня Григорова Изненадата "Величие" е изненада само по отношение на конкретните личности, но подобна реакция като течение се очакваше, посочи тя Помните ли тази фолкпевица - напоследък хич не й върви Помните ли тази фолкпевица - напоследък хич не й върви За неприятностите, които има съобщава самата изпълнителка в профила си в социалните мрежи Лидерите преговаряли за властта с СМС-и, разбрали са се вече дори за министрите? Лидерите преговаряли за властта с СМС-и, разбрали са се вече дори за министрите?  Разговорите, които наблюдаваме сега, са за шоу, коментира политическия PR Нидал Алгафари "Наско Културата" и "Дельо Фактурата" веселят Хасково "Наско Културата" и "Дельо Фактурата" веселят Хасково В неделя градът ще гласува на трети вид избори
70 нови коли за 4 млн. лв. за депутатите 70 нови коли за 4 млн. лв. за депутатите Изискванията предвиждат месечният лизинг да не надвишава 1190 лв Пътничка се съблече чисто гола на летище (+18) Пътничка се съблече чисто гола на летище (+18) Виетнамката спокойно преминала през проверката за сигурност и се приближила до гишетата за имиграционни въпроси Анджелина Джоли изплиска легена Анджелина Джоли изплиска легена Бившата жена на Брад Пит продължава да изумява света Кейт ще победи рака -  непоколебима пред лицето на безпокойството и загуб Кейт ще победи рака - непоколебима пред лицето на безпокойството и загуб Принцесата на Уелс се появи публично за първи път от началото на химиотерапията Посрещат Владимир Путин в Северна Корея с парад Посрещат Владимир Путин в Северна Корея с парад САЩ изразиха загриженост  Лидерите на ЕС не се разбраха за Урсула фон дер Лайен Лидерите на ЕС не се разбраха за Урсула фон дер Лайен Те не успяха да постигнат съгласие за топ позициите в общността Избирателите са гладни не за политически тези, а за истински хора, които казват истината Избирателите са гладни не за политически тези, а за истински хора, които казват истината 24-годишен кипърец без политически опит и без официална диплома за висше образование става част от ЕП, след като получи внушителна подкрепа  Футбол с екстри: Германия спешно търси проститутки да обслужват Евро 2024 Футбол с екстри: Германия спешно търси проститутки да обслужват Евро 2024 Феновете масово търсят жрици на любовта, британците са мераклии номер 1 Извънредно от Бъкингам! Лекарите на Чарлз в бойна готовност Извънредно от Бъкингам! Лекарите на Чарлз в бойна готовност Монархът взе решение, което променя живота му Милионерите в САЩ са повече от населението на България Милионерите в САЩ са повече от населението на България Те са се увеличили с 500 хил. за една година
Ивайло МИРЧЕВ, Демократична България Ивайло МИРЧЕВ, Демократична България Пеевски да подбира антикорупционната комисия е все едно Чикатило да прави конкурс за детска рисунка Виц на деня Виц на деня Интервю:
- Умеете ли да работите добре в екип?
- Не.
- Вълк-единак, значи?
- Не, аз и сам не работя добре.
Виц на деня Виц на деня В полицията:
- Къде ви бяха парите?
- Тук в сутиена!
- А защо не му попречихте?
- Ами мислех, че е с добри намерения...!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да не изневерява мъжът, жената трябва да се променя. А за да не изневерява жената, мъжът не трябва да се променя.


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори