×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пресъздават обичая Лазаруване в Приморско


Пресъздават обичая Лазаруване в Приморско
Малките лазарки, облечени в национални носии с венци на главите и красиво украсени кошници, ще пеят лазарски песни и ще играят лазарски игри
11 Април 2014, Петък, 17:27 ч.

В рамките на проявата ще бъдат показани обредните ритуали, свързани с пролетния празник


На 12-ти април (събота)  за трета поредна година децата от ФА „Приморче” ще пресъздадат обичая Лазаруване в Приморско. Инициативата е на Община Приморско и читалище „Самообразование-1919”.

В рамките на проявата ще бъдат показани обредните ритуали, свързани с пролетния празник. Малките лазарки, облечени в национални носии с венци на главите и красиво украсени кошници, ще пеят лазарски песни и ще играят лазарски игри. Te ще посетят различни къщи в морския град и ще пожелават на домакините здраве, щастие и берекет.

Обичаят „Лазаруване” ще бъде извършен и в останалите населени места на Община Приморско.

Лазаруването е български обичай и по традиция се практикува на християнския празник Лазаровден, в събота преди Връбница. Млади жени, наречени „лазарки обикалят полето и къщите, играят и пеят обредни лазарски песни и наричат за плодородие, здраве и семейно благополучие. В миналото на Лазаровден момците от селото са поисквали ръката на своята избраница.

В категории: Приморско


22
Коментара
22
Коментара по темата
22.
Записки от Приморско
29.04.2014 20:04:13
0
1
ВАСКО МИНЕТА
Работи в ММЦ до декември 1997 г. Бил е ел. техник до 1988, управител на къмпинг „Лес“ от 1988 до 1992 и на хотел „Дружба“ от 1992 до 1997. Голям образ – ексцентричен, емоционален, известен с това че говори глупости и приказки без покритие… общо взето цинизми, сексуални истории и преживявания, които е имал с германки, рускини, чехкини, а извън сезона и с българки, като цяло всеяден – чука наред каквото му падне (с малки изключения все пак), а тъпи жени бол – дават му се и после стават героини в разказите му, защото той умира да се хвали. Иначе хората не гледат сериозно на приказките му, защото му знаят репертоара – винаги едно и също: коя чукал и какви минети му правила… Езикът му е много колоритен и става за компания, колкото да разсмее хората около себе си. Иначе като управител е много неорганизиран и не му се занимава със сметки и изчисления за нощувки, групи, брой туристи и пр. Оставя тая работа на старшата администраторка и на жените от счетоводството. Често го викат в счетоводството да уточняват бройки туристи, групи и сметките им. Съгласява се с всичко без да навлиза в подробности, защото в главата му е каша и не помни нищо, нито може да изчисли сам сметките. Слуша безизразно и без да разбира какво му говорят за групите на някой си туроператор – приморно „Алматур“ – и накрая като рекапитулация на разговора той прави своето гениално заключение нямащо нищо общо с темата: „А знаеш ли каква дъщеря има този човек!!! (става въпрос за дъщерята на туроператора) Нещо велико! А-а-а, ама наистина нещо велико!!!“ Ако е в мъжка компания Васко се отпуска и дава израз на възхищението и въображението си: „Ама то момичето направо като изваяно! Що така бе, накъде някой на някого е давала-давал, че се забравил – и бедра му дал на момичето, и цици му дал за чудо и приказ, апък задника му да видиш как е изваян – не гъз, а чудо на природата… да бе, истина ти казвам, гъза му е направо едно от Седемте чудеса на света!!!“ И това му е репероара, който се повтаря като види някоя по-засукана мадама.
Но все пак и той отбира и не се пуска на всяка срещната. По думите му Ваня Парушева му се била сваляла, ама той не бил все още толкова закъсал, че да чука някоя като нея и да си представя, че е с друга… освен ако й сложел една кофа на главата, за да не я гледал… Но не, не можел той така да се прежали, той, който бил имал толкова много и първокласни путки в тефтера си, да се унижи дотам и да легне с нея.
Ваня Парушева наистина не представлява интерес за Васко и на практика той нито я забелязва, нито я коментира. Когато в компанията стане въпрос за нея Васко обикновено мълчи, гледа безизразно и сякаш мисли за нещо друго. Само веднъж по време на един такъв разговор, когато се говори за Ваня Парушева, Васко изведнъж като че ли се събужда от сън и започва да я коментира, но коментарът му така и не е по темата: „Чудя се тоя, нейния мъж, как ебе жена като нея! Направо му се чудя, възможно ли е да я ебе въобще! Трябва да имаш голямо въображение и да си представяш, че спиш със жена, щото аз не мога!… Не, честно ви казвам, не мога! Ами на мен първо хуя ми няма да стане, ако ми се наложи да я еба! Не че съм импотентен, ама то тука си има някаква мярка и граници, които аз не мога да прекрача!“ Хората го слушат и си умират от смях. Най-после разбират какво толкова го е мъчило по отношение на Ваня Парушева и защо досега той все е мълчал и нищо не е казвал за нея. А той по цял ден за това си мислел: Как е възможно мъжа й да спи с нея и т. н.
През зимата често му се налага да разпределя бригади от служителки, които да чистят и подреждат бунгалата в „Дружба“. Докато е покрай тях в някое бунгало се майтапи и се прави на остроумен, но когато излезе навън и попадне в мъжка компания не може да се сдържи и си казва мнението за жените, с които е говорил току що: „Абе на тия патки много им се чудя на акъла! Слушам им аз приказките и се чудя!… Абе тия жени за ебане не говорят ли бе! Как може да говориш на такива тъпи теми и оттам да черпиш вдъхновение – коя каква манджа сготвила, как я сготвила, какво правила в къщи, как си подредила мебелите… Не, не мога да ги разбера! За какво живееш ма, путко заспала, като не си хванеш нещо за ебане и не си начешеш оная работа! Заспали шматки, кво искаш от такива хора!…“
Васко ръководи и мъжките бригади, които обикновено почистват покривите от шумата или вършат друга по-тежка работа и ако той няма друга работа се присъединява към тях и покрай другото ги занимава с вечния си репертоар – коя наебал, какви минети му била правила и пр… На мъжете им е весело, темите им са приятни и го насърчават да им говори още и още – за тази, за онази, ами за другата, да кажел нещо и за нея... Васко обича да говори за една от последните си бройки - някаква мутреса. През последния си работен ден в ММЦ - 9 декември 1997 г. Васко за последно преразказва, за кой ли път, историята с мутресата. Мъжът й, някакъв престъпен бос, бил ангажирал една от луксозните вили за цяло лято и я оставял сама дълго време, докато той скитал насам натам из страната. "И как да не й обърнеш внимание на тая самотна жена като виждаш как й се ебе, а оня го няма никакъв... Не, не искам да се самоизтъквам, че уж съм по-добър от него. Тя самата ми го призна, че го прави просто така - защото й е било кеф, а не че той не можел да ебе. Ама все пак човекът го няма, а тая путка иска ебане мааму дееба, то е близко до акъла... И затова аз съм насреща!" Веднъж Васко се оказал нещо ангажиран и не й обърнал внимание и тя веднага си хванала друго гадже - някакво младо момченце, с което се показвала нагоре надолу и хич не се пазела да не ги видят заедно. Васко направо се ужасил: "Извиках го и му се скарах. Викам му, ти в ред ли си бе, поне се крий! Знаеш ли, че ако му кажат на оня идиот какво правите с жена му и с тебе е свършено... Ще дойдат мутрите му и ще ти счупят кратуната за едното нищо! Ами тъй ми, то и аз го правя същото с нея, ама поне се пазя и гледам никой да не ме разбере, а тоя хукнал да се показва на всеки срещнат... Просто момче!" После Васко се връща на темата за тая мадама, ама колко секси била, ама какви форми имала, ама какви минети му правела... Тогава един от слушателите - Петко Жмитката, го пита: "Тя хубу ти е правила минети, ама ти не й ли удари и един език? Я си признай!" Тук Васко е неподготвен да отговори и за момент блокира и мълчи. Но след малко се окопитва и рязко отговаря: "Е-е-е, ама ти пък много питаш!..." Другите се смеят, а той мълчи, мълчи, но после продължава по темата: "Ами много ясно, че и аз трябва да направя нещо по въпроса! Жената се раздава и прави всичко да ми направи удоволствието, а аз да стоя кат пън и нищо да не правя! Чак такъв егоист не съм!" И тъй като темата е вече "лизане" Петко Жмитката продължава. Говори как веднъж една чехкиня го била карала да я лиже: "Викам, добре! Наведох се над оная й работа, разтворих я леко... и като видях там едни лиги как се точат на конци, направо щях да повърна!"... Отново всеобщ смях! И Васко като специалист и многознаещ в областта си дава компетентното мнение: "Ти пък, къде се завираш чак там като някой гинеколог?! Ами по-нагоре ще пускаш езика и няма да гледаш много-много какво лижеш, че никак не е за гледане... Ами тъй ми!"
Петко Жмитката и той се впуска да разказва от своите истории, а той ги има много такива - с чужденки, курортистки и какви ли не още... всички го знаят, че чак бълдъзата си бил ебал. Веднъж една чехкиня го накарала да влизат вечер в най-големия студ и вятър в морето... "Че като ме схвана един кръст, не мога се движа, а тя иска да я чукам! Ужас!" и т. н.
Мильо Ботев пък разказва своята история как с еди-кой си шофьор чукали веднъж една камериерка, ама оня бил голям ебач и направо й разпорил оная работа от ебане: "Апък аз с мойта малка пишка, вика Мильо, дрънча наляво надясно в путката й като лъжица в тенджера... Срам голям!"
Докато си говорят сладко-сладко по темата се обаждат на Васко, че директорът Камберов го вика. Васко оставя мъжете да продължат разговора вместо него и тръгва радостен към дирекцията. Той смята, че Камберов е силно негов човек - същият антикомунист като него, който най-после дошъл да махне оня боклук Стаматов и да изчисти окончателно комунистите и всички останали боклуци от ММЦ... Следобед става ясно, че Васко е бил извикан в дирекцята, за да му кажат че е уволнен. Мотивите на Камберов - Васко бил човек на Стаматов и затова го уволняват. Пълна лъжа! казва Васко, ама карай, не му се сърдя на Камберов. Щом така е решил, негова работа!
21.
поета
22.04.2014 01:25:20
0
0
Аз съм Стефчо багериста
да ми го набичат 300 моториста,
а на който не му стиска
да ходи при Жужка и да си поиска,
защото тя е жена, а аз съм мърда
и имам из цялото село рода.
Аз съм я ебал и всеки друг я е минал,
защото това е Жужа черната -моята жена,
курва на градове и села.
Да, това е тя -
най-голямата уруспия на града.
Аз като се напия не мога да я спра,
защото това е Жужка черната,
голямата курва на града.

Припев (пее Багеристката):
Да, това съм Жужи - черната и модерната.
Мога да се хвана на бас,
че съм била с всеки от вас!
Винаги съм незадоволена,
за това съм като хищна хиена
и от всеки мога да го поема.
Дайте ми една петарка
и ще видите каква съм гъзарка!
Мога да нямам зъби в устата,
но ще ме видите как си разтварям краката.
Моят за никакъв кур не става,
за това всеки ще го ебава.
Аз съм една дива тигрица
- в леглото мръсница!!!
20.
до 19-ти
20.04.2014 01:10:59
0
1
За езикът си прав, той е може би най-важният фактор и отличителен белег за една нация. Или поне в Европа и на Балканите е така.
Но за обичаите и традициите не съм много сигурен. В днешно време те се спазват само в селата и изолираните патриархални общества. Докато в градовете е друго, там хората са подвластни на всеобщата глобализация, което води до уеднаквяване на начина им на живот в различните страни. Обърни внимание, колко лесно младите хора възприемат чуждите традиции и обичаи като Хелоуин например, без някой да им го налага, а нашият Ден на будителите го празнуват по задължение, да не казвам и без желание. Това е резултат именно на глобализацията, нашествието на американски филми и интернет. Лека полека възприемаме чужда култура и ценности, но запазваме езика си и май само той ни съхранява като нация.
19.
до 17 и 18
20.04.2014 00:19:01
0
0
Удоволствие е да се коментира с умни хора познаващи и мислещи върху материята. Прав си, но не мога да разбера защо се фиксираш върху религията. Ако прочетеш първия ми коментар, ще разбереш, че религията я споменавам в едно с езика и обичаите. И мен ме вълнува кое точно би обединило българите. Харесвам като цяло мисленето ти.
18.
пак до 16
19.04.2014 11:06:14
1
1
Една религия и единна нация... А защо тази формула не действа при албанците? При преброяването от 2001 г. една трета от тях се определиха като мюсюлмани, другата трета християни и останалите - атеисти. Но това не им пречи да са най-сплотената и единна нация на Балканите и да се разрастват и да превземат съседни територии като почнем от Косово и това, което има тепърва да се случва в Южна Сърбия, Западна Македония и Северозападна Гърция. Едва ли религията ги е направила такива големи националисти и патриоти? Националното чувство няма нищо общо с религията, която е само за добавка и парлама, колкото да замъглява мозъка на простите хора!
17.
до бравото
19.04.2014 10:40:54
1
1
На теория добре звучи, ама не е така! В България има максимум 1 млн. православни, т. е. хора които са приели светото кръщение по източно-православния обряд. Приемаме, че те са вярващи, макар че и това не е много сигурно. Останалите българи само спазват православните традициите - ходят по Коледа и Великден на църква, палят свещи, боядисват яйца, което съвсем не означава, че са вярващи. Мюсюлманите също са един милион. Има и голям брой католици. Но повечето българи са атеисти... И къде е тогава единната религия, която трябва да ни направи единна нация. Няма я! Да кажем, че Цар Борис е бил актуален преди хиляда години, но сега реалностите са други!
16.
bravo
19.04.2014 01:06:45
1
1
За да е нация трябва да има единни - език, религия, територия и закони. Това е разбрал цар Борис, затова е поръчал българската азбука и е приел християнството. Кой разбрал, разбрал.
15.
dqdo koleda
18.04.2014 21:09:14
0
0
eto q vinovnicata za vsi4ko
http://www.pornhub.com/view_video.php?viewkey=417914185
14.
До същия - 12
17.04.2014 15:25:41
1
0
Повод за размисъл пак:
Какво стана с българите във Вардарска Македония, които уж си съхраниха религията? Защо те не можаха да се съхранят като нация, а се превърнаха от българи в македонци. Нали уж религията трябваше да им помогне да се съхранят като нация? Не се получи.
А какво стана с албанците по време на турското робство? Изгубиха си религията и приеха исляма, но се съхраниха като нация и нарастват като заплашват да превземат територии и от Сърбия, и от Македония и от Гърция... Тъй че тия теории, как религията съхранявала нациите са празни приказки.
13.
до 12: повод за размисъл
17.04.2014 15:13:03
2
0
Намери един човек, който да е живял и да си спомня годините преди 1944 и сам да каже кога е живял най-добре - преди 1944, преди 1989 или сега, когато имаш и религия, и "вяра", и каквато си искаш свобода!... Освен това не забравяй, че от тия 1300 години първите 200 са били езически. Е как става тая работа? Уж тогава в България е нямало християнска религия, а пак сме се съхранявали като народ? Значи не е в религията причината.
12.
до 11
16.04.2014 21:36:30
0
3
Повод за размисъл....комунизъм от 1944 до 1989,а България е с 1300 годишна история ??? Не е много сложно,нали ???
11.
до 9-бравото
15.04.2014 12:03:42
4
1
През комунизма бяхте стадо, ама хората бяха усмихнати и щастливи, а сега... ти сам каза - хората са огрубели, злобни, сами се обиждаме! Това ли е резултатът от твоята религия? А ако ще ми говориш за вяра, дай за пример талибаните и Ал-кайда! Те имат много повече вяра от теб и сигурно си умират от щастие.
10.
*********
15.04.2014 01:27:53
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
9.
bravo
14.04.2014 15:25:49
0
1
През комунизма не бяхме сплотени. Бяхме стадо. Религията няма нищо общо. Вярата или я имаш, или я нямаш.
8.
дрън-дрън
14.04.2014 12:55:06
1
2
Езика, религията, обичаите... Каква религия бе, мой човек?! През комунизма нямахме религия и си бяхме сплотена нация, а сега като дойде религията какво стана? - Стана точно това, което казваш: огрубели, злобни, сами се обиждаме и ще се загубим.... И ти мисли малко с твоята глава!
7.
bravo
14.04.2014 03:53:04
1
3
Харесвам коментара на №4. Езика, религията и обичаите ни направиха нация.
И сега погледнете какъв народ сме днес. Огрубели и злобни. Сами си се обиждаме. И ще се загубим. Ей мислете понякога с тези глави. Не са ви дадени за украса и равновесие.
А децата винаги са прекрасни. Учете ги да милеят за България. Поздравявам ансамбъла за чудесната идея. Браво!
6.
*********
14.04.2014 00:06:20
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
5.
до пр-ката
12.04.2014 21:28:47
4
3
Тъй ли ма, курво! Съхранила са кат българка... Добре че ми го каза, не го знаех!
4.
pr...ka !!!
12.04.2014 21:15:20
3
5
Благодарение на приемствеността
на този и на други подобни празници,ние българите сме се съхранили като нация през вековете......браво и поздравления за децата.И не е важно кой е селянин и кой гражданин,всичките сме българи...!!!
3.
Б-с
12.04.2014 18:29:37
2
1
Ебах ти тъпите приморски селяни ,Странджанци.
2.
Възмутен
11.04.2014 22:59:23
0
1
Айде вече да престанете с извращенията си в нета!!!!! Дори под тази новина не можахте да сипете гнусотии!!!
1.
*********
11.04.2014 18:21:35
1
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ученик бере душа в болница след катастрофа Ученик бере душа в болница след катастрофа В болница с опасност за живота е настанен 16-годишен неправоспособен тийнейджър, управлявал мотора, който е с прекратена регистрация Ангел Стойков удължи договора си с "Черноморец 1919" Ангел Стойков удължи договора си с "Черноморец 1919" Ръководството на клуба иска да изрази своята вяра и подкрепа в младия бургаски треньор и неговия екип Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница 23-годишният бургазлия започнал да буйства без причина, ченгета от Второ РУ го озаптили Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той е един от хористите, които създават неповторимата тържествена атмосфера по време на църковните служби в катедралата „Св. Александър Невски“, която му е като втори дом Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Вноската за общината ще е около 14 хил.лева годишно, но добавената стойност – много висока Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Разговорите вървят спокойно и конструктивно, отбеляза държавният глава Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Не е ясно как се е почувствал Стефан и какво ще последва, щом блондинката се прибере у дома след днешния ефир Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Васка влезе супер драматично - маскирана като гримьорка Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Ако я поискате, може би ще ви бъде предоставена, заяви бившата енергийна министърка Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" По-голямата част от трасето вече е обновено
Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори