×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Полицията тръгва на лов за луди, пийте си хапчетата тия дни!


Полицията тръгва на лов за луди, пийте си хапчетата тия дни!
Ако видите подобен екземпляр, звъннете на кварталния, но си пийнете и вашите хапчета, за да не ви приберат заедно с него
04 Април 2014, Петък, 06:11 ч.
Автор: Илонка ИВАНОВА

Домоуправителите ще трябва да бдят по списък за хората с психични отклонения и да докладват където трябва

Кварталните полицаи тръгнаха на лов за луди . След трагедията в Лясковец районните инспектори в София са получили задача да обиколят по списък всички регистрирани психари. Целта на инспекцията е на първо място да се установи дали болните си взимат редовно лекарствата. След това полицаите трябва да разговарят с хората, които се грижат за тях, за да разберат дали проявяват опасна за околните агресия. Последната точка в задачите е среща с домоуправители, за да ги предупредят за психично болните.

Полицаите смятат, че не всички са опасни за обществото, проблеми създават тези, които не са регистрирани и не отиват да се лекуват.

Акцията започва в София и ще се проведе във всички големи градове.
Според министерско разпореждане, проверките за психично болни няма да са кампанийни, а ще се провеждат на всеки три месеца. Но подобни акции имаше и преди време, но те не дадоха резултат, тъй като се провеждат формално, пише „Телеграф“.

Новината звучи доста странно и доста несериозно, макар че не е с дата първи април. Необяснимо е откъде ще вземат данни полицаите кой е луд и кой не. Защото така или иначе картотеките не са пълни, пък и дали влиза в правата на кварталния да отиде в психиатрията и да вземе списъка на лудите в неговия район? Още по-странно е, че кварталният ще трябва да уведомява домоуправителите за наличието на психично болни в блока.  По-логично звучи домоуправителите да ги предупреждават за лица със странно поведение, отколкото кварталните да знаят кой вие нощем срещу луната, но нейсе.    

Според адвокати пък е напълно недопустимо и е брутално нарушение на няколко закона полицаи да разгласяват лични данни за здравословното състояние на болни лица, като бъдат уведомявани домоуправители. Здравословното състояние представлява част от защитените със закон  лични данни, и дори и полицията няма право на достъп до лични данни за здравословното състояние на лицето, без разрешение от съда или прокуратурата. Освен това полицаите не са лекари, за да знаят какво поведение следва да имат с болни лица, не могат да преценят кой как се лекува и могат да попаднат под ударите на закона за разгласяването на подобни данни, както и някой  домоуправител, или  съседи да злоупотребят с тях. Злоупотреба и сега има и хитреци стават настойници на кротки олигофрени и други безпомощни психари и се сдобиват с договор гледане срещу унаследяване на апартамента им . А доколко ги гледат и защо клетите болни после умират доста бързо е една друга тема. 

Още по-безумно звучи как кварталните ще проверяват пият ли си болните хапчетата.  Дори пациентите да са буйно луди и да имат човек, който се грижи за тях в дома им, този човек или настойник може да каже – пият ги, но това няма как да се провери. Едва ли се очаква от полицаите да идват три пъти на ден и да слагат хапчето в устата на потенциално опасния гражданин. 
Някои роднини пък отказват да признаят близките си за болни и упорито твърдят, че за здрави, дори да са се барикадирали с цял боен арсенал вкъщи като бай Петко от Лясковец.  Майка му продължава да твърди, че нищичко му няма, нищо че не е излизал две години от къщи, това за нея е нормално, нищо, че е скрил прозорците с радиатори, нищо че има пушки и муниции да избие  половината ученици в двора отсреща.


На всичкото отгоре проверяващите трябва да установят и тези, които са болни, но не се лекуват, защото били най-опасни. Ха сега де!  Какво ще става из кварталите не е ясно. Ято психиатри, наети на хонорар ще преглеждат наред душевното ни здраве пред блока, или полицаите ще минат бърз курс квалификация и ще преценят кой гражданин е за психото и кой може да си пее гол на терасата и да мята саксии от нея, но е безобиден и не представлява обществена опасност.  А ако все пак родната полиция установи някакви опасни личности, какво ще ги прави, питаме ние, без да очакваме смислен отговор.

Бургаският психодиспансер, както още 12 такива болници в страната нямат пари за лекарства и не са получили стотинка от началото на годината. Отлагат се дори планови приеми на болни, тъй като нямат с какво да ги лекуват. Дори да се намерят лекарства, къде ще се настанят тълпата, която има спешна нужда от лечение? Леглата тук са ограничени, а в най-близката болница за дългосрочно лечение в Раднево няма никакви места поради силно нарасналите потребности на населението от спешна психиатрична помощ.   

Кой всъщност ни  докара до това положение? Кой ни видиоти до такава степен, че не минава ден, в който да не прочетем, че мила майка на две дечица е увиснала на асмата, друга пък ги е убила преди да увисне, а грижовен и добър син внезапно е цепнал на две главата на баща си или на баба си? А поредният веселяк е кацнал на покрива и заплашва да скочи? 

Както във всяка нормална страна, така и у нас преди 25 години всички хора с психични отклонения се водеха в специален регистър. Имаха си досиета, правеха им се контролни прегледи, в медицинските им пишеше „води се на учет“, не им се издаваше разрешително за ловно оръжие, на някои не се даваха книжки за управление на МПС. Всичко това се правеше, за да бъдат предпазени те и хората около тях.
Но...избухна демокрацията и се нададе демократичен рев, че психичноболните били репресирани с тези досиета. И досиетата бяха унищожени в името на демокрацията.

Бургаски лекари твърдят, че канибалът от Голямо Буково никога нямаше да убие трима души, ако не беше унищожено досието му и ако бяха продължили периодично да го лекуват. Момчето от Карнобат никога нямаше да нападне майка си и да отхапе гениталиите й, ако също не беше със скъсано досие. И още хиляди неща нямаше да се случат, ако болните просто се лекуваха и се водеха на учет.

Сега след дъжд качулка – ще се прави нов електронен регистър. А старите данни? Тях кой и как ще ги възстанови?  Кварталните ще обикалят да търсят луди по блоковете и ще отчетат акцията, но след като преброят хапчетата на болните ще има ли някаква реална стойност тя? 

Никой не отчита и тези над 20 години преход, които накараха и здравите да превъртят. Фалити на предприятия, реституция, изхвърляне на улицата, трайна безработица,  финансови пирамиди, фалити на цели семейства, заеми, капани на банки, деца – проститутки, деца- наркомани,  беднотия, безизходица, малоумно управление, в което бедните ставаха все по-бедни, а богатите все по-богати.  Чергарство в странство, отглеждани деца по скайп, унижения, заплахи, убийства, въртене на шиш от монополи или рекетьори, умиращи болни, останали без клинични пътеки, летящи самоубийци от балконите, кървави скандали, крясъци, алкохол до самозабрава, депресии, безсилни джипита, болници без лекари и без лекарства, пенсионери, ровещи в казаните за боклук, убити баби за 20 лева, намушкани минувачи, изнасилени старици.

Какво по-точно ще броят кварталните?

А вие днес изпихте ли си хапчетата?

Наздраве!

В категории: Здраве


Автор
6
Коментара
6
Коментара по темата
6.
ДО 4
07.04.2014 14:03:14
0
1
Какви простотии бе,не виждаш ли какво става поулиците,ти деца нямаш ли ,отдавна има закон според който хората с психични отклонения не могат да се хоспитализират без съгласието на роднините и тук вследствие на това по улуците е пълно с луднали.
5.
:)
04.04.2014 19:37:14
0
1
Към 4. Не питай за лудо, то само ще се обади! Достатъчно е инспекторите да се провикнат пред блока - има ли хора тук, дето не са луди и всички, които се ракрещат ДАААААААА, веднага да ги картотекират:)
4.
...
04.04.2014 19:20:15
3
1
НАЙ-ВЕЧЕ ХАПЧЕТАТА ДА СИ ПИЯТ ''ЖУРНАЛИСТИТЕ'' НА ФЛАГМАН, ЧЕ МНОГО ПРОСТОТИИ ВЗЕРХА ДА ПИШАТ.
3.
bibi
04.04.2014 16:17:00
2
1
Ако направят това, ще е поредното малоумие. Да карат всеки да доносничи за другия, а домоуправителят да има властта на гестаповец. Нека дадат повече пари на диспансерите и да си лекуват лудите. Но май всички изтещяхме и ще е трудно.
2.
Емпатиен
04.04.2014 14:38:16
1
5
Браво, Илонка! Шапка ти свалям! Както винаги стреляш право в десетката - със саркастична точност и проницателност! Имам (не)щастието да познавам проблема отблизо. До болка си права за всичко! Моите адмирации за статията, но дали ще я прочетат точните хора? Съмнявам се.
1.
bb
04.04.2014 13:31:04
4
5
От снимката горе Флагман призовава читателите си да си пият хапчетата. Пълни малоумници и простаци сте - сериозно.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Купуваме храна за вкъщи в наши съдове Купуваме храна за вкъщи в наши съдове Ще предлагат кутии и бутилки за многократна употреба Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Целта е да се елиминират несъвместимостите Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той е един от хористите, които създават неповторимата тържествена атмосфера по време на църковните служби в катедралата „Св. Александър Невски“, която му е като втори дом Ученик бере душа в болница след катастрофа Ученик бере душа в болница след катастрофа В болница с опасност за живота е настанен 16-годишен неправоспособен тийнейджър, управлявал мотора, който е с прекратена регистрация Ангел Стойков удължи договора си с "Черноморец 1919" Ангел Стойков удължи договора си с "Черноморец 1919" Ръководството на клуба иска да изрази своята вяра и подкрепа в младия бургаски треньор и неговия екип Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница 23-годишният бургазлия започнал да буйства без причина, ченгета от Второ РУ го озаптили Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Вноската за общината ще е около 14 хил.лева годишно, но добавената стойност – много висока Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Разговорите вървят спокойно и конструктивно, отбеляза държавният глава Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Не е ясно как се е почувствал Стефан и какво ще последва, щом блондинката се прибере у дома след днешния ефир
Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори