×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Една от най-красивите жени на Бургас Слава Моллова става Мис на 17 години


Една от най-красивите жени на Бургас Слава Моллова става Мис на 17 години
В спомените на старите бургазлии Слава Моллова не е само елегантна дама от хайлайфа на морския град, но и на една от първите носителки на титлата Мис плаж-Бургас 1936 г
14 Март 2014, Петък, 11:25 ч.
Автор: factor-bs.com снимки Василка ПЕНЧЕВА и Иван АТАНАСОВ

Хубавата пианистка свирила шлагери в локалите на Габрово


Бургас не от вчера се слави с красиви, чаровни и талантливи жени. В спомените на старите бургазлии е останал образът не само на една красива и елегантна дама от хайлайфа на морския град, но и на една от първите носителки, окичили се с титлата Мис плаж-Бургас 1936 г. Човек не избира името си, макар в него да е закодирана част от житейския му път. Слава Моллова по-късно живее в Габрово и Трявна, където я запомнят със славния й път в музиката.

Нейният корен е от с. Дерекьой Лозенградско /дн. Турция/. В началото на миналия век времената там са страшни за българите. След 1913 г. започва погромът и разорението на българските селища в Одринско и Лозенградско. Семейството на Стамат Моллов преминава границата и се установява в гр. Средец, а по-късно - в Бургас. Бащата развива търговия със селскостопанска продукция, а синът му Тодор започва да пътува из селата в района и да прекупува животински кожи. Знаел е турски, гръцки и шпаньолски /езикът на серафадските евреите, изгонени от Испания/. Търговията му потръгва и той разширява пласмента на кожи от Добруджа до Италия и Виена. Цели 11 години е бил съдружник на евреина Исак Юлзари-Какум.Постепенно забогатява и купува имоти в Бургас. Построява двуетажна къща близо до имотите на Хаджипетрови /къщата на Моллови е съборена през 2014 год./.


Слава Моллова през 1959 г. - пианистка в Габрово
Неусетно годините се изнизват и Тодор вече е 30-годишен, заможен мъж. Време му е да се задоми. Бащата Стамат Моллов взема в свои ръце този деликатен въпрос. Той имал търговски отношения с Минчо Жеков от бургаското с. Камен и харесал неговата единствена дъщеря за съпруга на сина си.

Родителите сватосват младите. Иванка била красива 18-годишна девойка. Занимавала се със събиране на билки и лекувала с народна медицина. Раждат им се 5 деца /три момичета и две момчета/. Слава била най-голямата, родена е на 10 август 1919 г., след нея се ражда Донка - 1921 г., Стамат - 1924 г., Минка – 1928 г. /умира млада при нелепа смърт, блъсната от камион/ и най-малкият брат Веселин, роден през 1931 г.


Слава Моллова - млада и красива
Родителите дават добро образование на децата си: Стамат завършва немско търговско училище в Русе, Минка е учила в Американски колеж в София до закриването му, а после завършва Институт за детски учителки. Слава е много музикална и баща й купува пиано. Взема уроци при известната педагожка по пиано в Бургас г-жа Янчева. Завършва Девическа гимназия в Бургас. Елегантна, стройна и красива тя имала много обожатели. На 17 години печели конкурса Мис плаж-Бургас 1936 г. и се нарежда сред най-красивите жени на морския град. Всяка година баща й завеждал цялото семейство на курорт в Костенец, по онова време елитен богаташки курорт с вили и почивни станции. Там Слава печели титлата за красота Мис Костенец. През 1946 г. се жени за Васил /Велчо/ Николов Рашеев, син на  Никола Тонков Рашеев, габровски текстилен фабрикант. Васил е от големия габровски Рашеев род, красив и интелигентен мъж. След спонтанен аборт, Слава не може повече да има деца. Васил е бил касиер във фабриката на баща си, а по-късно завършва правни науки. През 1947 г. фабриката за платове и прежди е национализирана.

Слава със съпруга си Васил - Бургас юли 1949 г.
Слава започва работа като музикантка. Била е пианистка в Габровски оркестър. Изнасяли са празнични концерти. Свирила е заедно с мъжете в локалите на Габрово. Това за времето е било екстравагантно начинание за жена. Репертоарът е бил класически парчета и модерни за времето шлагери. Бракът й с Велчо не вървял. Развеждат се и Слава отива в Трявна. Градът я пленява с красотата на природата и хората. Решава да направи музиката своя професия. Изкарва курс за хорово диригентство и става диригент на женски хор. В Трявна се запознава с един от лекарите в санаториума за гръдоболни деца д-р Петко Петков, вдовец с две деца. Харесват се и се женят през 1970 г. Слава като истинска майка отглежда двете момиченца. Но и този път бракът й е неуспешен.

Слава живее дълги години в Трявна и интензивно се занимава с музикална дейност, преподава пиано и акордеон в музикалната школа в града. През 80-те години се завръща в Бургас.Тук също сформира малък хор, на който тя е диригент, но за съжаление формацията бързо се разпада. През 1987 г. тя е поканена за корепетитор на туристическия хор "Странджанска зеленика" под диригентството на Иван Петков.

Слава след завършване на девическата гимназия
Следват концерти с хора из страната и чужбина. В една публикация от местния в. "Черноморски фар"  (в броя от 15.06.1989 г.) със заглавие " Целебно докосване до зелениките", музиковедката Розалия Бикс прави просторно изследване на хора. За Слава тя пише: "Моллова свири  изработено и внушава сигурност и в същото време на места се оказва малко упорита, неотзивчива към искани от диригента отсенки в динамиката и особено в темпата. Кой-кому ще отстъпи и дали- това не ми е работа". Слава и диригентът Иван Петков не се разбират много. Тя има свое виждане по разработката на някои песни, получават се конфликтни ситуации. През 1989 г. е освободена от хора. По-късно се пенсионира.

В семейството й има и други музикантки - сестра й Донка преподава пиано към музикалната школа в читалище "Пробуда"-Бургас. Нейната дъщеря Бонка завършва Музикална гимназия във Варна и продължава пътя на майка си в школата.

Слава остава без наследници, но тя винаги е била усмихната, добра и услужлива. Слабичка, но енергична до края на живота си. Умира на 14 август 2010 г.

В категории: Ретро Флагман


България Всички новини
Ергенката Виктория със солидни връзки в БФС, организирала „Футболист на годината“ Ергенката Виктория със солидни връзки в БФС, организирала „Футболист на годината“ Чернокосата участничка в любовното шоу имала корави връзки в БФС, родителите й били сред най-уважаваните в спортните среди Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри Работодателите чакат над 5-6 хиляди души от Узбекистан, но обработката на документите се бави Внимание: Хвърчат пачки по стотачки, ама фалшиви Внимание: Хвърчат пачки по стотачки, ама фалшиви Броят на спипаните ментета удари 17-годишен рекорд Под паркинга на ул."Ген. Гурко" има бомбоубежища, преработваме проекта за етажно съоръжение Под паркинга на ул."Ген. Гурко" има бомбоубежища, преработваме проекта за етажно съоръжение Приоритет в следващите месеци ще е строителство на такива съоръжения и в жк „Възраждане”, предстоят обществени обсъждания за предвидените терени, каза арх. Тихомир Райчев Главчев поиска смяната и на земеделския министър Главчев поиска смяната и на земеделския министър Кирил Вътев не се справял със служебните задължения Атанас Славов с бонус за три млади нотариуски, преместил ги в София в последния си ден като министър Атанас Славов с бонус за три млади нотариуски, преместил ги в София в последния си ден като министър Депутатът от ПП-ДБ бламирал провеждането на дългоочакван конкурс за 52-ма нови нотариуси, подготвил прекратяването му в края на мандата си в МП Секира! Издаването на лична карта ще струва двойно повече Секира! Издаването на лична карта ще струва двойно повече Без повече безсрочни лични карти за хора над 70 г. Министърът отказал среща с отговорника за "Магнитски", изчезнал по време на атаката на Иран срещу Израел Министърът отказал среща с отговорника за "Магнитски", изчезнал по време на атаката на Иран срещу Израел Отишъл в Черна гора и си изключил роуминга, защото му бил твърде скъп Главчев с нова порция смени на заместник-министри Главчев с нова порция смени на заместник-министри Александър Йоловски става зам.-министър на електронното управление Правят бързи печалби от имоти Правят бързи печалби от имоти Строителните предприемачи предлагат различни схеми на плащане
Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Става въпрос за забавените ремонти в района на блоковете 15-16 и 25-28 Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Спасени от огнената стихия са само две мечки Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Някои неща се случват в тялото ми и не успях да следвам графика, който исках, като не можеш - не можеш, споделя испанецът Почина тик ток сензация Почина тик ток сензация Тя докосна част от живота ви лично и част от живота ви чрез нейния огромен живот на друга платформа, каза майката на влиятелната знаменитост Джаки Коен Рот Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Ти си необикновена жена, каза й Алекс на сбогуване Той е причината Мара Отварачката да стане певица Той е причината Мара Отварачката да стане певица Признанието е от самата Мария  Журито го спъна за рекордна победа Журито го спъна за рекордна победа Зомбори пък отново направи страхотно изпълнение, като поп фурия DARA Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Според първоначалната информация от полицията общо 42 случая са регистрирани в Патра, Илия, Закинтос, Солун, Халкидики, Янина, Кардица, Лариса, островите Корфу, Родос и Крит Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Геополитическото обостряне допринася за тревожността на пазара, тъй като суровият петрол Brent регистрира най-голямото си покачване от месеци, надхвърляйки от 90 долара за барел Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Екстра Нина гневна на фолк елементи като Дебора 
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори