×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ГИР-2 няма инвестиционен проект за МОЛ в центъра на Бургас. Съдът и Общинският съвет ще кажат какво ще строим


ГИР-2 няма инвестиционен проект за МОЛ в центъра на Бургас. Съдът и Общинският съвет ще кажат какво ще строим
Бургаският кмет отговаря на Флагман.Бг ексклузивно, след нашето разследване за аферата с 12-те декара в центъра на града, оградите на терена вече са изместени заради ремонта на пл.Тройката
Тема в развитие
Минахме дълъг път, за да изчистим казуса с "Дупката", вариантът за делба е много добър Пробив! Сагата с Дупката в центъра на Бургас може да бъде разрешена до месец Чудо на природата! Изобилие от флора и фауна е създало джунгла в сърцето на Бургас Уловиха змия в центъра на Бургас, жабарникът ГУМ станал змиярник Само във Флагман.БГ! Вижте уникалния проект за бургаско НДК в дупката на площад „Тройката“ (СНИМКИ) Бургаски студент подари идеен проект за Дупката на „Тройката”, администрацията на кмета Николов залята с атрактивни предложения Идея: „Манежная площадь” да сътворим в Бургас край Альоша, вместо незавършения ГУМ Как да бъде преобразена язвата на „Тройката”? Музей, градски фонтан, подземни арт пространства... Кметът на Бургас: Язвата на Тройката да стане модерен площад с парк, тип пл."Жени Патева" ГИР-2 няма инвестиционен проект за МОЛ в центъра на Бургас. Съдът и Общинският съвет ще кажат какво ще строим Как бяха закопани 10 млн.лв. в трапа на ГУМ-Бургас или развръзката на тъмната сделка за мола на ГИР 2
виж още
скрий
13 Януари 2014, Понеделник, 14:25 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА Снимка Флагман.бг

Искам да се знае точно кой и по колко притежава от терена, търся максимална обществена подкрепа за защита на собствеността ни

  Г-н Кмете, има ли реално и добросъвестно инвестиционно намерение да се строи ГУМ-мол в самия център на града(виж нашето разследване на аферата с ГУМ-а тук)? Въпросът е съдбовен за бъдещите поколения  предвид предприетата мащабна реконструкция на пл.Тройката от страна на Общината – подземна улица, нова зона за отдих, водно огледало, пейки, зелени площи.

-Инвестиционните намерения са само намерения, за сериозни постъпки за строителство може да се говори, когато има конкретно разработени и одобрени инвестиционни проекти. Към настоящия момент няма одобрен инвестиционен проект, който да е основание за издаване на разрешение за строеж. В случая, за мен са важни преди всичко две неща- общинската собственост да бъде защитена, както и да има консeнсус на бургазлии по отношение на това, какво ще се изгражда там. Става въпрос за супер центъра на града и независимо, че се касае за частна инвестиция, мнението на жителите на града трябва да се вземе в предвид.

-  Документите на инвеститора на мола ГИР 2, с които Флагман.бг разполага, се разминават. От една страна, застроената площ, върху която се разрешава извършване на строителство  е 6 700 кв.м, а разрешената за строителство площ над кота 0 е 18 700 кв.м. Но с нотариален акт №24 от 14 март 2005 г. том 1, рег.№557, дело №019, е признато право на строеж на масивна сграда със застроена площ 8 000 кв.м и РЗП 32 476 кв.м. Какво означава това, г-н Кмете?

-Обемът на правото на собственост, не само на старозагорската фирма, но и на всички останали съсобственици – търговски фирми и Общината, ще се определи от съда в заведеното от нас делбено дело. Всъщност, затова и предявихме иска за делба, за да може точно да се определи кой какво притежава и съобразно това какви възможности за реализиране на правата си има. Това естествено, ще го реши съдът, като същевременно е открита и опцията за постигане на съдебна спогодба. Но само и единствено, под контрола и със санкцията на Общинския съвет в Бургас.

-  Заради това ли не издавате разрешение за строеж на ГИР 2. Впрочем, към момента инвеститорът изобщо има ли някакви валидни строителни книжа? Ако „Да” – за какъв обем право на строеж?

-Според юристите, висящият съдебен спор е пречка за издаване на разрешение за строеж, а за правото на строеж – отговорът се съдържа по-горе.

- Ако действително проблемите със собствеността на заградения терен, наричан накратко от бургазлии „дупката”, „трапа”, „блатото”, „жабарника”,” комарника”, „язовира” – с обща площ  11,627 дка, са преодолени, както твърдят от ГИР 2, защо в крайна сметка, в края на 2013 г. подадохте искова молба за установяване на правото на собственост на съделителите и допускане на реална делба на земята?

- Към момента на предявяване на иска, съсобствениците на терена бяха много – общината, посочените от вас фирми, както и доста физически лица, на които собствеността беше възстановена чрез реституция. Перспективата за постигане на общо съгласие за застрояване на терена не беше благоприятна, по-точно беше невъзможно това да се случи. Ето защо прибягнахме до позволения законов способ – предявяване на иск за делба. Ефектът от това е очевиден, на първо място се окрупни собствеността, като отпаднаха собствениците физически лица. Сега остава съдът да се произнесе по въпроса кой какви права, в какъв обем има, след което и на тази база, ще се определи бъдещото застрояване.

-  Ако Община Бургас, във Ваше лице, през последните 6 години, се оказва грижовен стопанин на имота, което е несъмнено предвид множеството сложни съдебни битки, които изведохте дотука, сега ще проведете ли обществено обсъждане за неговото бъдеще?

- Изходът на съдебния спор ще предопредели и възможностите за застрояване, като естествено и в унисон със създадената практика да се допитваме до мнението на бургазлии по важни за града въпроси, ние ще търсим консенсусно решение за застрояване на най-централното място на Бургас, базирано на максимална обществена подкрепа.



В категории: Бургас


Флагман.БГ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън 28/03/2024, Четвъртък 10:26 2
Голям скандал в Денсинг старс
Голям скандал в Денсинг старс 28/03/2024, Четвъртък 10:23 3
7
Коментара по темата
7.
byrgas
14.01.2014 12:30:48
0
1
razberete se i pochvaite shte stane mnogo dobre za grada
6.
byrgas
14.01.2014 12:30:42
0
1
razberete se i pochvaite shte stane mnogo dobre za grada
5.
byrgas
14.01.2014 12:30:37
0
1
razberete se i pochvaite shte stane mnogo dobre za grada
4.
строител
14.01.2014 10:00:33
0
2
Има ли геоложки изследвания за новата подземна улица и района. Много е близко до църквата! И защо само центъра се гледа, ами к/с Зорница защо се изиставя години наред?Няма търговски център, мръсно е, затревени пътеки, неподдържани градинки, машини на Чистота около фургона им, разбит път там и т. н.Тревните площи са неподдържани, защо?И защо е пълно от години със всякакви неогледни бараки? моля, обърнете внимание!
3.
da da
13.01.2014 21:52:35
5
2
Г-н Кмете, не е ли време да преразгледате и вече дадените разрешителни за строежи и на други апетитни места в Бургас, особено относно някои т.нар. "публично-частни партньорства"? Не всичко е пари г-н Кмете
2.
бургазлийка
13.01.2014 21:34:06
6
4
Г-н Кмете, не е ли време да преразгледате и вече дадените разрешителни за строежи и на други апетитни места в Бургас, особено относно някои т.нар. "публично-частни партньорства"? Не всичко е пари г-н Кмете
1.
Minko Milev
13.01.2014 20:18:47
3
6
ЯВНО НЕ СА СЕ РАЗБРАЛИ С ГИР-2 И ЗАТОВА ПРОДЪЛЖАВА ДА ИМ ПРАВИ СПЪНКИ ЗА СТРОИТЕЛСТВОТО. АКО НЕ БЯХА ТОЙ, МИЛКО МИЛКОВ ОТ ПОНС ХОЛДИНГ И СЪДРУЖНИЦИТЕ ИМ, ГИР-2 ОТДАВНА ЩЯХА ДА СА ГО ПОСТРОИЛИ.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Нещо лошо се случи с този известен българин Нещо лошо се случи с този известен българин Човекът глас стана жертва на хакери Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Повод за хапливия й коментар стана решението н Митко Щерев да разреши на Лили да пее песните му Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Новото шоу е световен формат, който се излъчва в двайсет страни по света, включително САЩ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън ​​ Ангелов побесня от това, което му предостави Галин и заедно със своите хора започна да го замеря с хляб, но постъпката му срещна бурно неодобрение след зрителите на риалитито за готвене по Нова телевизия Наистина ли се помисли за Кралица Наистина ли се помисли за Кралица Илияна Раева втрещи с външния си вид Уж е врял и кипял в телевизията, но допусна грешка, която му струва скъпо Уж е врял и кипял в телевизията, но допусна грешка, която му струва скъпо Глобиха го 3 хил.лева Цеци Красимирова призна, че се е разделила с богатия американец, но причината е изненадваща Цеци Красимирова призна, че се е разделила с богатия американец, но причината е изненадваща За всеки един е ясно, че един петгодишен брак няма как да оцелее, когато съпрузите живеят на различни континенти
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори