×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ексклузивно! Вижте оригинала с митичната риба Оркинос от Несебър


Ексклузивно! Вижте оригинала с митичната риба Оркинос от Несебър
Брегът на Несебър, 1920 г., оприличават я на риба тон, но месото й било много по-крехко, приближавала в късната есен – със звуци на сирена и гейзери във въздуха
13 Септември 2013, Петък, 07:53 ч.
Автор: Флагман.бг, снимки архив: Стойко МАНЕВ

Тя е част от невероятната колекция на полицай Стайко Манев, който ни даде възможност да преснимаме
Невероятно, но факт – тези чирузи са от черноморска скумрия, която е изчезнала завинаги от нашето море
Началникът на РУП-Несебър Стайко Манев притежава най-ценния личен архив от оригинали на стари снимки на Несебър. Събирал ги е от десетилетия. Предстои издаването им в книга. Наш репортерски екип получи ексклузивното право да се докосне до оригиналите и да преснима това, което прецени, че ще е интересно за читателите ни. Благодарим на г-н Манев! Нямаме претенции за качество на фотосите, направихме ги в кабинета на началника, където се съхраняват папките с оригиналите. Имахме възможността  да се докоснем до  най-любопитните, които г-н Манев с радост предостави за нашата рубрика „Ретро Флагман“.

Днес ви показваме оня легендарен кит, за който днес продължава да се говори и да се описва като нещо страшно голямо, изчезнало завинаги от нашето море. Днес някои го охарактеризират като подобие на риба тон, но наследниците на тези рибари, които виждате на фотоса, са чували от тях, че рибата била много странна. Когато наесен приближавала залива, тя издавала звук като от сирена и изхвърляла вода като гейзер. Наричали я оркинос – големи очи. Месото й било крехко като на калкана, а не тричаво като паламуда. Имала огромни зъби. Тежала е околбо 250-300 кг и напълно е изчезнала след 1950 година. Този екземпляр е уловен през есента на 1920 г.

На другата снимка, от 1918 г., се вижда колко много черноморска скумрия е имало в Черно море. От нея ставал най-вкусния чируз. Подобна гледка край българските брегове отдавна е немислима, тъй като скумрия няма.

Очаквайте скоро и фотоси с рекламна цел, от периода 1930-40 г., популяризиращи Несебър като място на бедуините

 
Невероятно, но факт – тези чирузи са от черноморска скумрия, която е изчезнала завинаги от нашето море




В категории: Ретро Флагман


Флагман.БГ Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът 29/03/2024, Петък 11:59 0
12
Коментара по темата
12.
помориец
15.10.2017 15:07:34
0
0
Тази риба е хваната и снимана в Поморие. E
11.
kasapu
15.09.2013 12:03:07
0
6
А рибата се казва Оркинос на турски, иначе си е риба-тон или на английски Bigeye tuna (Thunnus obesus), Голямоок тунец.
10.
kasapu
15.09.2013 11:55:13
5
10
До "Бургазлия" : По това време няма и канализация и улици, хората умират от туберкулоза... Красота, а! Няма и течаща вода. Да изброявам ли още колко неща няма, няма и хора...
Красота...
9.
Бургазлия
13.09.2013 14:55:40
3
4
На снимката с рибата-чудо липсва нещо..., а да, няма го Яхтеното пристанище, дори и с. Св.Влас го няма! Красота! В дъното се виждат само красивине ,зелени южни склонове на Стара планина!
8.
Калоян
13.09.2013 14:41:30
0
0
Флагман, ето ви репродукция с истинско качество :-D http://m.dnevnik.bg/morski/via_pontica/2007/01/25/306617_izgubeniiat_sviat/
7.
!@
13.09.2013 14:25:29
0
7
относно черноморската скумрия си позволявам забележка - последните години се хваща в мрежите така, че не е изчезнала завинаги. За потвърждание може да питате някои от истинските а не набедените за рибари хора, които се занимават с този занаят.
6.
Пламен
13.09.2013 12:31:50
0
7
Рибата е от рода на тунеца или риба-тон. Опашката, тялото... изцяло е като на паламуда който е от същия вид. Главата изглежда малко по-различно, но наистина е страхотно чудовище. А звука на сирена и гейзера вода... са рибарски лакърдии.
5.
ОЩЕ ИМА ТАКИВА РИБИ
13.09.2013 12:02:51
1
6
http://www.youtube.com/watch?v=3q9Zyi1-t6Y
4.
пишман фатограф
13.09.2013 11:38:28
1
12
Снима се под лек ъгъл, за да не се отразява светкавицата обратно към обектива. Не се иска висше по фотография, а малко предучилищна математика и грам-два акъл (така нареченият РАМ). Големи сте гъбоци!
3.
Цвети
13.09.2013 09:46:23
2
7
И аз мислех да направя забележка, но хората са написали: "Нямаме претенции за качество на фотосите, направихме ги в кабинета на началника, където се съхраняват папките с оригиналите. "
По важното в случая, че това наистина са уникални фотоси, които дори някак си ни подсказват да престанем да унищожаваме морето си...защото след някоя година и миди няма да има, камо ли риба.
2.
Рей
13.09.2013 09:33:28
2
12
Да светкавицата е прецакала снимките, малко професионализъм трябва...
1.
Супер Спиро
13.09.2013 08:58:39
1
14
Мммм, супер са снимките с тази светкавица посредата!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Васка влезе супер драматично - маскирана като гримьорка Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Ако я поискате, може би ще ви бъде предоставена, заяви бившата енергийна министърка Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" По-голямата част от трасето вече е обновено Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Наред с това е спечелен и още един проект – за 1,6 млн.лева, с които ще се подмени уличното осветление в 17 населени места Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Илияна Раева показа страхотната си фигура Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Инспектор Никола Тодоров от Второ РУ-Бургас пък призова човекът, който е загубил пари край НУМСИ „Панчо Владигеров“, да се обади в полицията Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента На Цончо Ганев му изпращат от Русия специален крем от тестис на усурийски тигър, отвърна след нападки народният представител от ПП-ДБ  Слави Трифонов пребори жестоката болест Слави Трифонов пребори жестоката болест Трифонов се подложил на експериментална модерна терапия, която дала много добри резултати Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка За пръв път даде втори шанс "Приказен театър" представя "Домът на Бернарда Алба" в Бургас на 2 април "Приказен театър" представя "Домът на Бернарда Алба" в Бургас на 2 април Премиерният спектакъл е с два начални часа – 18.00 и 20.00 в зала „Тончо Русев“ на Дом на културата на НХК
Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори