×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ексклузивно за Флагман.бг: Открихме кой е спасителят на 11 души от най-страшната българска катастрофа с автобус-ковчег


Ексклузивно за Флагман.бг: Открихме кой е спасителят на 11 души от най-страшната българска катастрофа с автобус-ковчег
Публикува се за първи път! Лодкарят Васил Димитров с медала, който тихомълком получава от държавата. Малко след това 65-годишният човек умира от рак
Тема в развитие
виж още
скрий
26 Юли 2013, Петък, 16:50 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА Снимки архив на Йорданка Вълчева

За първи път публикуваме и списъка с 36-е загинали, издирени от Тодор Батилов

Този текст и снимките са обект на авторско право и забраняваме ползването им без позоваване и поставяне на активна връзка към сайта!

На 28 юли, неделя, в 19 часа на главния път Бургас-Царево, при новия модерен мост край Китен, ще бъде почетена паметта на 36 българи, повечето майки с деца, загинали на тази дата през 1972 г., но по разпореждане на органите на властта трагедията е запазена в тайна.

 

 Tова е единствената информация в медиите за жестоката трагедия, публикувана е във в.Черноморски фар три дни след случилото се


Тогава автобус „Чавдар” с 48 пътници потъва в река Караагач, старото име на Дяволска река. Спасени са 12 души. Ужасяващият спомен преследва десетки години участниците в спасителната операция – леководолази и войници, докато един от тях – водолазът Тодор Батилов реши за първи път да направи възпоминание през 2008 г. С цел да се знаят имената на героите, някои от които все още са живи.

Поклонението с хвърляне на венци от моста ще е точно в 19,20 часа, когато рейсът достигна фаталния мост при Китен. На асфалта е имало гърбица и шофьорът решил да я избегне. Автобусът отскоча и водачът губи за миг контрол. Предната и задна лява гума затъват в пешеходната зона, плочата под нея пропада и возилото полита в дълбоката пропаст – там където реката се влива в морето. Потъва изцяло по таван. Дошлите по-късно леководолази и военни са се натъквали само на трупове, 14 от които на деца.



 Дъщерята на рибаря Йорданка Вълчева, която предостави фотоса и разказа какво се е случило преди 41 години
 Имената на 36-е жертви публикуваме за първи път във Флагман.бг

(Заслугата за издирването на този списък е на дългогодишния следовател и бивш депутат Тодор Батилов, който тогава е бил водолаз. Въпреки, че г-н Батилов напоследък се бори с тежко заболяване, е събрал сили да изведе тази кауза докрая. Той ни предостави имената и възрастта на загиналите, можете да ги прочетете накрая на тази статия, сред тях може да откриете свои роднини)

48-е летовници са се връщали от почивка във ведомствената станция на ДСО „Автопром“ в Ахтопол, пътували са в посока София. Мостът е лошо проектиран и построен, до самия завой, с неравна повърхност и декоративен парапет. Именно тези факти са укрили държавните ни ръководители и старателно са пуснали информационна завеса в медиите.
Преди три години Тодор Батилов издири и повика за първия помен двама от спасителите Евтим Милев и Иван Янев, които тогава са били току-що уволнени от казармата момчета. По това време те се стягали за забава и били официално облечени. Вървели по пътя към Китен. Виждат, че районът се изпълва с хора, които крещят, имало и много чужденци. Никой обаче не скача в дълбокото. Момчетата виждат в бездната лодка с възрастен човек на борда, а в нея и няколко човешки тела. Около лодката отвреме навреме се подавали ръце, чували се викове за помощ. Без да мислят, Евтим и Иван хвърлят дрехите си и скачат да помагат на лодкаря.


Дават му 500 лв. награда и медал, за да си мълчи за същинската част от трагедията

Неговото име разбрахме едва днес, когато в редакцията ни дойде бургазлийката Йорданка Вълчева. „Аз съм дъщерята на Васил Димитров и пазя неговата снимка с медала, както и единствените две публикации във вестниците. Предоставям ги заради паметта му“, каза г-жа Вълчева. В архаичния очерк тя е най-малката от петте му деца. Току-що завършила строителния техникум. Тя помни, че след драмата татко й получил медала, закарали го до фото, за да се снима за спомен, но тая снимка никой никога не е оповестявал. Заедно с медала му дали и 500 лева.

„Имахме три рибарски лодки, къщата ни бе до самия бряг, където е моста, по това време татко е излизал да слага мрежите. Чува тътена от падането на автобуса, но не осъзнава какво е станало, след минута-две на повърхността забелязва човешки ръце и веднага поема с най-голямата лодка. Тогава е 65-годишен. Той не можеше да плува. Просто е приближавал с лодката и е помагал да прехвърля хора зад борда. Добре е, че по някое време са се включили и двете войничета. От вас научих кои са били те, защото тогава от в.“Поглед“ са искали да ги намерят, вероятно, за да им направят очерци. От спасените 11 една жена умира, но тя е била със свръхтегло и сърцето й спира, когато вече на борда. За да я прехвърлят в лодката, тримата много са се измъчили. Затова ние знаехме, че той е спасил 10 от 48-е жертви. Един е успял да доплува сам до брега. Непрежалимото за моите братя и сестри, и за майка ни, беше това, че след преживения стрес татко вече не беще същия и малко след това почина от рак“, заключи г-жа Вълчева. Внукът на героя, за който ви разказахме, се казва Желязко Вълчев и днес е един от проспериращите бургаски юристи.

Публикуваме очерка на в.“Поглед“, за да видите как са писали по тоталитарно време колегите журналисти:

Другото име на героизма,или разказ за рибаря, спасил десет човешки живота

автор Любомир ЯНОВ, в. „Поглед“ – бр. 32 (554)/ 07. 08. 1972 г.

Къщичката му е на брега на Дяволската река. На няколко метра от моста, където преди една седмица се разигра драмата на потъналия рейс. Където нещастният случай срещна себеотрицанието на един 65-годишен българин и отстъпи пред неговото мъжество десет човешки живота. Където над всичко властваше рискът. Риск имаше дори в това, че спасителят не знаеше да плува. Защото едно е да умееш да ловиш риба, друго е да умееш да плуваш като риба. А бай Васил лови риба вече 60 години.

Роден в 1907 година в село Стралджа, Ямболско, неволята отдавна го подгонва към морето. Седемгодишен става рибар.

Морето замества училището. Още преди да се научи да чете гладко, Васил Димитров вече знае да плете мрежи, да лови риба, да предсказва бури. Научава се да си изкарва хляба сам. И това не е малко. В годините, когато сиромашията върлува във всяка българска къща, да можеш от седемгодишна възраст да си изкарваш хляба, това качество съвсем не е за пренебрегване. Така възмъжаваше цяло поколение, което съумя да разграничи силните патриотарски изречения от простата житейска правда. И бай Васил е от него.

Когато се връща от казармата, където служи като артилерист, става един от основателите на първата рибарска кооперация. Именно житейската правда го свързва с нелегалните. Тя е тази, която гласува за него, когато го приемат в партията.

След Девети постъпва в държавния риболов. Преди три години се пенсионира. Има пет живи деца и четири умрели. Най-малката тази година кандидатства във ВМЕИ

. Синът е рибар. От първия ден е на траулера „Феникс“. Постъпва като общ работник, после учи, става хладилен техник, после пак учи и сега е механик на кораба.

Седим в малката колибка до моста на произшествието. Баба Ангелина, жената на бай Васил, разказва:

- Готвех се да пера. Васил кърпеше мрежите, когато стана нещастието. Мъжът ми веднага скочи, бутна лодката и влезе във водата. Даже не ме дочака. Аз също исках да му помогна, но той извика, че няма време и загреба към удавниците. В това време мостът се напълни с хора. Всички викаха, крещяха на най-различни езици, но никой не се притече на помощ. Хеле по едно време дойдоха две момчета, българчета, едното май беше войниче. Те веднага скочиха от моста във водата и почнаха да помагат на Васил. Беше страшно...

- Бай Василе, а тебе не те ли беше страх?

- Как да не ме беше страх? Аз и друг път съм спасявал давещи се хора. Много е страшно. Пък и не знам да плувам. Ако се обърне лодката – край. Но какво да права. Това са хора. Не можеш да седиш със скръстени ръце и да гледаш как потъват...

 И продължи да разказва как пострадалите загубили съзнание и не знаели какво правят, как с лодката ги е събирал един по един, как той им хващал ръцете „защото ако те хванеха моята, сега може би нямаше да разговаряме“...

Слушах и си мислех, че може би това е най-голямата смелост – да можеш да превъзмогнеш страха в името на дълга. Пък тук даже не става въпрос и за дълга. Шестдесет и пет годишният старец съвсем не е длъжен пръв да влезе във водата, когато мостът е пълен с любопитни, пращящи от сила и българско слънце летовници. Но това е тази отговорност, която се е синтезирала през годините, когато е помагал на нелегалните, когато е носил партийния билет. Това е изпитът на този урок, който той е научил от партията и морето.

- Бай Василе, това, което извърши, според тебе героизъм ли е или нещо обикновено?

И тук очеркът се заинати. Очаквах отговор, че бай Васил не вижда никакъв героизъм в постъпката си. Тогава щях да обвия героизма му в познатия целофан на скромността и чрез вестника щях да го убеждавам, че е герой, а той ще чете, ще цъка с език и ще вика: „Ами... ами...“ Точно затова неговият отговор ме затрудни.

- Че как да не е героизъм. Двама души се бият и да отидеш да ги разтървеш – пак е героизъм, пък тука отиваш да спасиш десет човека. То си е баш героизъм.

По-късно разбрах дълбокия смисъл на тези думи. Героизмът на този човек не беше някакво неосъзнато, безумно чувство, което се появява спонтанно, а предварително възприета отговорност. Едно мъжество, което не се стеснява да се появи, когато е наложително. Точно затова тук няма място за скромност. Защото наистина е много смешно да се стесняваш, срамуваш или изчервяваш, когато се налага да се държиш мъжествено.

Основание за изчервяване може би имат тези, които скромно са гледали от моста.

Молим двете момчета, взели участие в спасяването на пострадалите, да съобщят имената и адресите си в редакцията.

Ето Ви и факсимилето от очерка във в. "Поглед":


А този тоталитарен очерк от седмичника „Поглед“ разкрива всичко друго,но не и имена
на жертви и факти около събитието. Друга информация никъде не се появява


Списъкът на Тодор Батилов - държавните жертви на България от 28 юли 1972 година:

1.Тодор Иванов Вирчев – 41 г.
2.Жана Тодорова Вирчева – 18 г.
3.Петко Йорданов Петров – 45 г.
4.Йорданка Цветкова Йорданова – 42 г.
5.Мара Найденова Плоскова – 24 г.
6.Розалия Кирилова Плоскова – 3 г.
7.Анна Атанасова Тенева – 75 г.
8.Иван Тенев Тенев – 46 г.
9.Росица Петкова Милчева – 54 г.
10.Кирил Димитров Милчев – 57 г.
11.Валентин Кирилов Милчев – 14 г..
12. Параскева Милчева Румжикиду – 35 г.
13.Иван Димитров Иванов – 26 г.
14. Жана Мирчева Иванова – 23 г.
15. Русанка Василева Иванова – 25 г.
16. Розалия Ериет Матиасяй – 47 г.
17.Александра Георгиева Георгиева – 6 г.
18. Любен Иванов Вълчев – 37 г.
19.Румен Любенов Вълчев – 10 г.
20. Валери Любенов Вълчев – 12 г.
21.Трайчо Крумов Харизанов – 49 г.
22.Ирина Тодорова Харизанова – 42 г.
23.Владимир Тодоров Патимов – 41 г.
24.Мадлена Атанасова Филкова – 5 г.
25.Димитра Дончева Кожухарова – 52 г.
26.Йорданка Иванова Иванова – 4 г.
27.Константин Кирилов Иванов – 25 г.
28.Красимир Костадинов Иванов – 3 г.
29.Лилия Ненкова Вълчева – 36 г.
30.Наташа Маринова Вълчева – 17 г.
31.Звезделин Маринов Вълчев – 11 г.
32.Георги Костадинов Соколов – 27 г.
33.Славия Георгиева Соколова – 3 г.
34.Пламен Йорданов Стойков – 17 г.
35.Неда Костадинова Коновска – 58 г.
36.Румен Петров Рафаилов – 15 г.


В категории: Ретро Флагман


11
Коментара по темата
11.
AZ
06.08.2013 02:21:07
0
1
Prekrasen material, dano i v dneshno vreme da ima takiva hora, kato tozi ribar.
10.
Doc
02.08.2013 11:55:42
0
5
Добре е, че има още хора, като Тодор Батилов, които милеят за българщината и истинската ни история! Че истинските герои не са в холивудските филми, а делнични хора, които са около нас! С тази публикация им издигате паметник не от камък, но с добра дума! Да не тънат в забрава! Поклон пред паметта им и поздравления за вас!
9.
граф Съри
29.07.2013 13:47:49
0
0
Драмата се повтори точно сега, но в Италия.Освен съвпадение в дата има съвпадение в броя на загиналите и спасениете. И в двата случая катастрофата е на надлез. http://www.blitz.bg/index.php?news=213669#commentsform
8.
бургас до Касабова
29.07.2013 07:36:56
2
1
Г-жо,да не бъдем дребнави,но отново неточности.Няма три реки,а две.Заливът се казва "Караагач"-Черно дърво и оттам е името на реката.Няма такова име Караач- превод/кара-черно,ач-гладен/.
7.
Катя Касабова до 1,2 и 3
27.07.2013 18:46:59
0
6
Уважаеми читатели, оказва се, че името на реката за вас е от особено значение. Смятах да се спра и на този въпрос в проучването на историята, но ми се стори, че това не е чак толкова важно. Преди 4 години, когато за първи път се заговори за тази трагедия, всички писахме за р.Дяволска или Караагач - от турски Черната река. Видях в публикацията на в.Поглед през 1972 г., че реката е записана като Дяволска. Точно за това разминаване на имената говорих м.г. на 28 юли с проф.Серафим Серафимов, който бе на поклонението. Той посочи отсрещния хълм и каза, че черния цвят на скалите всъщност дал името на реката. И тя се казвала Караач - черна скала, но не Караагач. Сега какво да правим - като вече имаме три имена? Впрочем, единственото място, където правилно е изписано името, е във в.Черноморски фронт от 1972 г. - колкото и невзрачна да е дописката от последната страница, там са били прецизни. Затова не смятам, че комунистите на всяка цена са искали да внесат объркване. Иначе сте прави - Дяволска наистина е до Приморско, а Караач - между Китен и Царево. Именно, за да не стане объркване, ако някой реши да отиде на поклонението утре - още в самото начало описвам къде се намира новият модерен мост и не допускам някой да се заблуди и да остане в Приморско. Благодаря ви, че внимателно четете Флагман.бг. Бъдете живи и здрави!
6.
димитър
27.07.2013 11:09:42
1
3
Вестникът е Черноморски ФРОНТ, не "фар" по това време.
5.
Динко
27.07.2013 10:13:20
0
2
Какво общо имат "комунистите" с това, че някой не е наясно, че Караагач и Дяволската река не са едно и също нещо....
4.
смях
27.07.2013 10:08:46
1
0
Много ми е интересно от кога всеки луд влиза в офиса ви и говори каквото си иска. Мислих ви за сериозна медия
3.
С.Стоянов
26.07.2013 19:14:46
2
6
Касабова откъде да знае че това са две различни реки, за нея разлика между компот и компютър няма .
2.
ДО БУРГАС
26.07.2013 17:47:28
0
6
Правилно.Река "Караагач" не е старото име на р."Дяволска".
1.
БУРГАС
26.07.2013 17:44:37
0
13
Г-да от "Флагман",направете си труда и проверете истинността на статията.Беше пусната от комунистите заблуждаваща информация и Вие като папагали повтаряте.Река "Дяволска" и река"Караагач" не са едни и същи. "Дяволска река" се влива в Черно море до Приморско,а "Караагач"/Китенска/ м/у Китен и Лозенец.Катастрофата беше на моста на р.Караагач.Къщичка,мрежи и т.н блъ-бля.Реката е на самия завой до к-г Китен и там няма "къщички" и мрежи ,а рибари на моста,които още риболуват.Както цялата история на България,така и тази трагедия е преработена от цензората на комунистите.Стига с тази дезинформация!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори