×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Надзорният съвет на НЗОК да се събере веднага заради растящия брой на болните в Бургас


Надзорният съвет на НЗОК да се събере веднага заради растящия брой на болните в Бургас
Семир Абумелих – бургаски депутат от ГЕРБ, председател на УС на Сдружението на бургаските болници, собственик на МЦ“Св.София“ и МБАЛ“Дева Мария“
21 Юни 2013, Петък, 16:31 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА Снимка Катя КАСАБОВА

Заради сбъркана методика дългът към бургаските болници надхвърли 2,6 млн.лв., здравноосигурените граждани нямат вина за некадърността на чиновника


- Г-н Абумелих, мениджърите на бургаските болници, в които постъпват стотици хиляди пациенти, а в летния сезон предстои да има пик, заради огромното струпване на хора край морето, са силно притеснени, че още през юли трябва да прекратят приема поради недостиг на средства (виж тук). Защо е така?

- Защото НЗОК не се издължава за направените от нас разходи за лечение на здравноосигурените лица. Болните хора или пострадалите при някакъв инцидент, които плащат здравните си осигуровки, нямат никаква вина за тази ситуация. Ние продължаваме да ги приемаме, не връщаме никого, но дълговете на НЗОК към бургаските болници вече надхвърлят 2,6 млн.лв. И това е тревожно.

- Но положението и с другите болници в страната сигурно е такова, защото в други региони си мълчат?

- Не е същото, защото за Бургас т.нар.експерти не предвидиха, че имаме такива разходи. Предупреждавахме ги, че методиките им не стават, че тук населението става все по-голямо, все повече хора търсят медицинска помощ именно в Бургас, който се оформя като проспериращ район. Казват ти: толкова лева сме определили за Бургас – толкова вземате. Излиза, че тези, които сме лекували над техните норми, трябва да бъдат отпращани.  Огромният проблем за Бургаското здравеопазване, колкото и абсурдно да звучи,  идва от това, че през последните две-три години ние подобрихме качеството на лечението. Бургазлии спряха да ходят до София, Пловдив, Варна, Стара Загора, че даже и до Сливен. Тук имаме много добри специалисти – над 20 професори и доценти сме привлекли. Заради конкуренцията между отделните болници в Бургас, ние инвестирахме не само в съвременно оборудване и подобрихме условията в самия сграден фонд, но  им даваме и най-добрите и признати специалисти. А те са високоплатени, именно защото сме привлекли най-големите професионалисти.  Напр. в МБАЛ „Дева Мария“, на която аз съм собственик, започнаха да идват да раждат жени от Сливен – да ги връщаме обратно ли?!  Държавата прибира осигуровките на своите граждани, а на нас не покрива сметките. Ние не сме банки, ние сме здравни заведения, чието функциониране зависи изцяло от Здравната каса.

- Пред мен е една таблица от около 15 здравни заведения, 6 от тях – най-големите болници в Бургас, очакват много пари. Колко можете да издържите така?

- Най-големи са дълговете към най-голямата болница – МБАЛ Бургас – над половин милион лева, в аналогично положение са болници като „Лайф хоспитал“, Кардио център Понтика,  МБАЛ Дева Мария, хирургичната болница „Маджуров“, където поддържаме и много висок стандарт на обслужване и лечение, нашите разходи за огромни. При подобен дефицит, при такава тенденция, можем да издържим не повече от месец и половина.

- Но държавата е в полуразпад,  кой да ви обърне внимание? Всъщност къде е управителят на НЗОК Пламен Цеков? Защо не го споменавате?

- Абдикирал е, никой не знае къде е, сигурно е някъде из София. Нашата надежда е в Надзорния съвет на НЗОК - да се събере и да отпусне тези средства.

- Съставът на Надзорния съвет не е ли някакъв хибрид, който към момента няма как да бъде събран, тъй като старите членове не са освободени, а нови няма избрани?

- Членове в НС на НЗОК са представители от здравното, финансовото и икономическото министерства, влизат синдикати, неправителствен сектор, специалисти от съсловието. Според мен няма проблем да се събере. Аз съм депутат от ГЕРБ и бях подготвил запитване до министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева. Но след като се взе решение групата на ГЕРБ да напусне НС, сега ще предам това запитване на народния представител от управляващата партия в Бургас Димчо Михалевски. Нека той го предаде възможно най-бързо на министър Андреева. 

- Откъде ще ви намерят пари, държавата е във финансов колапс?

- Ние сме ощетени от бюджета за здравеопазване, методиката за изчисление на лимита е грешна. Призовавам Надзорния съвет на НЗОК да се събере веднага, да се вземе в ръце и да гласува изплащането на тези пари, защото при нас не може да се чака. Ние всеки ден спасяваме човешки животи. Тези средства са в отделен фонд, от тях не се строят магистрали, не се дават на социалнослабите майки с деца, нито на пенсионерите. Те са предвидени именно за лечение на здравноосигурените граждани.

- Г-н Абумелих, давате ли си сметка какво ще стане, ако един турист, наш или чужд, умре поради неоказана лекарска помощ на територията на Бургаска област?

- Това, което със сигурност ще стане е, че няма да можем да обслужваме българите, а ще предпочитаме чужденците, които идват с международни застраховки и техните държави ще плащат разликите за тях.    На българина ние трябва да кажем – не можеш да постъпиш в болница и да те лекуваме, защото Здравната каса не е предвидила ти да се разболееш на територията на Бургас, отивай си откъдето си дошъл.


В категории: Здраве


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
2
Коментара по темата
2.
защо така
23.06.2013 15:13:44
0
2
едни болници,които са частни,чакат пари от НЗОК?Даааа,идват специалисти в частната болница на Абумелих,но за да те прегледат-плащаш доста солидни пари.И родилките от Сливен и те плащат много-всички знаят това.Къде отиват тези пари?И защо още веднъж НЗОК да плаща?Хайде,опитайте да се прегледате с направление при някой изявен специалист,пристигнал в Дева Мария.Гарантирам,че няма да успеете.В тези частни заведения собствениците искат да вземат и от пациентите,и от НЗОК,т.е. да печелят поне двойно.
1.
Той
21.06.2013 22:14:22
1
10
Моите уважения към Г-н Абумелих, но тези неразплатени средства са от началото на годината.Малоумникът шеф на НЗОК, беше избран от предишното НС, в което управляващи бяха от неговата партия, партия, която буквално умори болници и здравеопазване, с неплащане за извършените дейности от лечебните задължения!Така че Г-н Абумелих предлагам да зададете въпросите си първо към недоразумението ББ,а след това и към бившата здравна министърка-юристконсулт на Русенския психодиспансер
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори