×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Изливат от бронз Пазителя на Компаса


30 Март 2016, Четвъртък, 00:54 ч.

Бургаският скулптор Радостин Дамасков е направил макет на пухкавия шишко
Любимият котарак на бургазлии, по-известен като Пазителя на компаса, ще бъде увековечен за поколенията, съобщи Burgasdream.



Бургаският скулптор Радостин Дамасков е направил макет на пухкавия шишко от гипс в реални размери. До няколко дни автентичната скулптура ще бъде отлята от бронз и ще заеме мястото си до оригинала. Първоначалната идея на твореца била пластиката да бъде поставена непосредствено до компаса, където е и любимото място на котарака. Кметът Димитър Николов обаче изразил притесненията си, че хората ще се спъват в него и поставил условие – да се направи постамент, върху който да се разположи мъркащият символ на града.

„Единственото условие на кмета беше арх. Владимир Милков да му намери подходящо място, за да не пречи на минувачите”, отбеляза Дамасков и с усмивка добави, че след Тодор Живков, котаракът е вторият с паметник приживе.

„Това, което ме вдъхнови е неговото постоянство. Неговото присъствие допълва нулевия километър и го превръща в негов пазител. Това е един впечатляващ котарак с изключителна доброта, нетипична за котките. Позволява на хората да го милват и да се снимат с него. Освен това котката е символ на домашното огнище и никога не напуска дома си, така както този котарак не напуска компаса”, обясни още авторът на уникалната творба.

В категории: Бургас


15
Коментара
Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
15
Коментара по темата
15.
бай мангал
01.04.2016 11:41:17
0
1
уха, скоро шъ съ радват чаветата в къщи
14.
Аз
01.04.2016 10:54:47
0
3
Любимият котарак на минувачите по централната ул. „Александровска“ в Бургас, когото всички наричат Пазителят на Компаса, е здрав и обезпаразитен. Акцията по оказване на пълно медицинско обслужване беше организирана от репортер на Burgasdream.com по сигнал на бургазлии, че пухкавото коте има здравословни проблеми. Лично директорът на БАБХ-Бургас Георги Митев приел присърце идеята и вложил сили и енергия в каузата.

Управителят на Общинския приют за кучета в Бургас Димо Стрялков изпрати свой екип, който да хване котака и да го заведе в специализираната ветеринарно-медицинска клиника „Мобивет”. Под вещите грижи на д-р Цветкова, Пазителят на Компаса бе изчистен от акариите в ушите, обезпаразитен и излекуван. След две седмици той ще се върне в клиниката за контролен преглед. След всички процедури, любимецът на бургазлии бе ескортиран обратно до Компаса.

В разгара на цялата спасителна операция беше открит и родния дом на котарака. Той се намира в една от преките на „Александровска” – ул. „Силистра”, която води точно до Компаса, пише Burgasdream.com. След като се умори да стои на пост, мъркащият любимец се шмугва в сянката на някогашния си дом. Това разказаха съседите го помнят от съвсем малко коте, което си играело в двора със своето братче. Имало си и стопанка – Донка, която освен двете котета, имала и няколко кучета. Преди няколко години обаче жената се споминала, а любимците й останали на произвола на съдбата.
13.
Надървен
31.03.2016 13:50:13
2
6
Що не направят паметник на Коцето Марков...или поне на Рунчев/така де,да има какво да се препикава/
12.
Е, и Стоичков
31.03.2016 12:25:57
0
6
ще има паметник приживе. Но художникът Дамасков не е предал на макета основната идея - котаракът-пазител, неговият сякаш е пострадал от природно бедствие и се моли за помощ на небесата!
11.
Румънеца
31.03.2016 12:19:20
2
3
Да вземат да направят паметник и на Енчо клошаря!
10.
Gotti do Georgi
31.03.2016 11:32:17
1
1
Adash, ne me burka da naprawq, problema e che purwo fizicheski nqma kak da pomogna na koteto i wtoro, koeto e po-wajno- na men nikoi ne bi se doweril, da mi prati ei taka prosto pari, a flagman biha dali popularnost na sluchaia i sigurnost na daritelite che ste se swarshi nesto... capish?
9.
Георги
31.03.2016 11:09:51
0
2
Направи ти! Все акъли да дават.
8.
Gotti
31.03.2016 11:00:50
1
1
zabrawih da dopulnq:
naprawete edin PayPal acount za dareniata, za da stane nai burzo.
7.
Gotti do flagman
31.03.2016 10:36:07
1
4
sega e momenta da naprawite daritelska akcia i nqkoi da se angajira da zawede koteto na weterinar. wijda se ot snimkite, a i horata kazwat che ima akari w ushite.
stiga samo sklupturi,selfita i gluposti...
da pomognem na jiwotnoto
neka wseki dnes ne si kupi kutia cigari ,a dari parite za edna dobra kauza
6.
Георги
31.03.2016 08:56:37
3
11
Тоя котарак е страхотен. Толкова упорито си стои на поста целогодишно, че трябва да е за пример за някои хора.
Обаче препоръчвам на хората да не го милват, въпреки че котакът няма нищо против, защото после да не им се наложи да ходят по болници.
5.
коко
31.03.2016 08:55:30
1
9
Що си мисля, че ще стане като гларуса на Пандера но там ще остане само постамента.
4.
ka
31.03.2016 07:50:57
2
13
po-dobre ot onazi grozotiq na nqkakuv selqk na vhoda na mostika.
3.
зз
31.03.2016 01:04:23
16
19
Трогателно. Щедрия кмет готов угажда на всяка малоумна прищявка, която да му да донесе likes
Популистка свинщина.
2.
Бс
30.03.2016 22:39:33
1
20
Нищо общо с оригинала, майстора си е оставил ръцете.
1.
Ема
30.03.2016 22:01:38
1
43
Котето е болно. Вместо тая грозна скулптура, да бяхте се погрижили за него
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби Парламентът е цирк – обиждат се на „Копейка“ и "Сороса", а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 6 души Парламентът е цирк – обиждат се на „Копейка“ и "Сороса", а отвън бургаска депутатка вдигна протест с 6 души Добрата новина е, че 49-ото НС ще излезе в почивка до няколко дни и доколкото е възможно авторитетът на парламентаризмът ще бъде запазен При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени При 20% от случаите на домашно насилие у нас насилници са жени Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие „Пратете екип, защото престъпността расте, появяват се и все повече нарушители на ЗДвП, зоват местните жители Защо тази певица си отряза косите, шокира с нова визия Защо тази певица си отряза косите, шокира с нова визия Фолкдивата неузнаваема, сравниха я с нейна колежка Жена е с прорезни рани, мъжът й я замерил с порцеланова чиния Жена е с прорезни рани, мъжът й я замерил с порцеланова чиния Жертвата, която е на 64 години, е получила медицинска помощ Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Еxplore the world“ Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Еxplore the world“ Ветроходното състезание ще започне с Парад на участниците пред Морската гара ГЕРБ получи председателското място в РИК-Бургас, ДПС - секретарското ГЕРБ получи председателското място в РИК-Бургас, ДПС - секретарското Районната избирателна комисия ще е с четирима зам.-председатели
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори