×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Легенди: Селим бей станал християнин, след като се излекувал в поморийското аязмо


Легенди: Селим бей станал християнин, след като се излекувал в поморийското аязмо
Отец Сергий е един от 4-мата монаси, които обитават мъжкия манастир в Поморие
31 Януари 2016, Неделя, 11:00 ч.

Чудотворна икона и мощи на светци привличат поклонници и зиме, и лете в манастира "Свети Георги"


Отец Сергий е малко над 40 г., завършил е машинно инженерство. Обръща се към Бога преди 15 г., когато вижда, че нещата в живота му не вървят. “Потърсих начин да ги променя и тогава срещнах добри хора, които ми казаха: “Вярвай в Бог и нещата ще се оправят.” Когато човек живее както на него му се иска, той обикновено е с гръб към правилната посока”, казва отецът пред 24 часа.

Днес той е един от 4-мата монаси, които обитават мъжкия манастир “Св. Георги” в Поморие. Братята са на различна възраст. Най-млад - на 38 г., е игуменът на манастира архимандрит Иеротей. “Св. Георги” се посещава от стотици поклонници и лете, и зиме. Известен е най-вече с чудотворната икона на св. Георги и с аязмото с лековита вода, което се намира в двора.

“Св. Георги е голям чудотворец, няма област, в която да не може да помогне. Чудесата продължават и до днес в манастира. Бог удостоверява с тези чудеса, че има защо да се обръщаме с молитва към него”, казва отец Сергий.

За какво най-вече помага иконата на св. Георги? Стига да вярваш силно, за всичко, казват монасите. Хора, които пристъпват с молитва, откровение, надежда, получават дълго чакана рожба, изцеление от тежки болести или помощ при решаване на житейски проблеми.

“Всички светии и ангели са в наша услуга, но тогава, когато спазваме Божиите заповеди. Не може да бъдем немарливи в спазването на нравствения закон и да искаме помощ”, категоричен е отец Сергий.

“Малко са манастирите, проектирани в градска среда. Той се озовава тук, когато се застроява новата част на Поморие след голямата бежанска вълна през 1912-1913 г. Стотици идват от Одринска Тракия и Македония. Първоначално бежанците само спят в манастира, а след това са оземлени с парче манастирска земя. За благодарност и кварталът е кръстен “Св. Георги”.

Освен чудотворната икона на светеца, дал име на храма, има и ценна икона на св. Николай. Тя е най-старата, която притежава манастирът - върху нея е изписана годината 1793. Олтарните икони също са много ценни.

В турско време тук е имало малък параклис, който се е намирал в централното пространство на днешния храм. Едва в средата на XX в., по времето на архимандрит Стефан Морски, храмът е разширен.

“През годините манастирът е бил многократно ограбван. През 1906 г., когато се изнася гръцката общност, голяма част от иконите и мощите са изнесени. Останала е само чудотворната на св. Георги”, разказва отец Сергий. В Поморийския манастир има много мощи, сред тях и частица от св. Георги.

“Имаме щастието да притежаваме мощите на двама светии, които са пострадали в дълбока древност в Доростол. Това са Емилиян Доростолски и Дасий Доростолски. Имаме и мощи на св. Теодосий Велики - основателя на общежитийното монашество, частица от мощите на св. Йоан Златоуст - един от тримата велики Учители, както и на св. Харалампи - благ и добронамерен защитник, който в своята предсмъртна молитва е молил там, където има частица от неговите мощи, Господ Бог да изпраща повече благодат. А това е важно за нас като монаси”, казва отец Сергий.

Според преданията манастирът е основан от гръцки заселници през VII в., но бил разрушен през XIV в. В края на XVII в. Селим бей, който управлявал територията около днешно Поморие, построява параклис, след като е излекуван от нелечима болест. Легенда разказва как един от ратаите на Селим бей - дядо Нено от Котел, сънувал чудесен сън. Явил му се мъж на бял кон и му казал: “Копай тук и ще намериш чудотворен извор.”

Дядо Нено отишъл при Селим бей за разрешение, но той отказал. Българинът обаче започнал да копае на своя глава. Ядосан, беят дошъл, за да поругае мястото, но когато влязъл в изкопаната яма, се парализирал. Това впечатлило всички и на място бил извикан гръцки духовник. Той прочел молитва на св. Георги и беят бил освободен от парализата. Тогава турчинът дал позволение да се копае. Първото, което е открито, е каменна плоча, на която е изобразен св. Георги. След това бликнал и лечебният извор.

Селим бей пил от тази вода и се излекувал от болест, която дълго време го мъчела. От водата оздравяло и семейството му. Когато беят видял тези чудеса, приел християнството с името Георги.

“Наскоро говорих със специалист от НИМ, според когото датировката на плочата е от XII в. А това означава, че от дълбока древност този извор е ползван и най-вероятно е бил засипан при турското нашествие”, разказва отец Сергий.

Преди няколко години игуменът на манастира му възложил да почисти кладенеца. Монахът включил две мощни помпи, които изхвърлили водата навън, и влязъл.

“Оказа се, че изворът е на по-малко от метър от повърхността. Вътре е прекрасно, на мен не ми се излизаше. Водата се излива направо в един по-широк кладенец, посипан със ситен пясък. Вътре беше съвсем чисто, не се налагаше никакво почистване. Това бе още едно доказателство, че водата е чудотворна”, разказва монахът.

Камбанарията на манастира е правена по комунистическо време. Тогавашният игумен дядо Поликарп събрал парите, построил и осветил камбанарията, но 3 г. по-късно бил прогонен след интрига, че е откраднал средства.

“Какво става с него ли? Година по-късно го изпращат с други монаси в Света гора. След 15-ина години той решава да се прибере в България, но с благословение - слага “История Славянобългарская” в джоба си и се прибира с нея. Това е архимандрит Поликарп, заради чиято смелост имахме възможност поне за малко да се порадваме на тази светиня”, твърди отец Сергий.

Някогашната магерница днес е църковен музей с ценни експонати. От приземното помещение са били изнесени няколко бъчви за вино, за да се наредят църковните вещи. В музея има и вещи от бита като качета, тъй като в манастира много се държи на виното, тапи за огромни, 6-тонни бъчви, плуг, бъчонка за вода, машина за затваряне на бутилки.

Присъства и колекция от византийски монети, които са били в обращение повече от 1000 г. , както и руски, австроунгарски и турски от периода след Освобождението, които са използвани преди изграждането на българската монетна система.

Централно място в музея заемат разпятието, както и красиви църковни одежди. Сред тях е дяконска одежда, изработена ръчно в царската работилница в Тверска област. Тя е подарена от руския император заедно с едно златно евангелие, пояснява отец Сергий.

В манастира се провежда неделно училище, а всяко лято преподавателка по религия организира лагер, който събира деца от различни държави.

В категории: Поморие


1
Коментара
Крадец на песни ли е Фики?
Крадец на песни ли е Фики? 25/04/2024, Четвъртък 10:40 1
Флагман.БГ Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата 25/04/2024, Четвъртък 09:21 0
1
Коментара по темата
1.
Вярно е ?
31.01.2016 17:03:09
0
6
Аз бях много болен ,от малък съм ходил в манастира- Веднъж сънувах сън Св.Георги Победоносец-да взема вода от аязмото- и вечер преди лягане да си напръсквам главата с нея за 7 дена ! Отидох и си взех И найстина след 7 дена - Бях с възвърнати сили ! Ако човек неправи грехове и тогава му помагат светците ....и вярата в силата на бога- в доброто е истината !!! Това е истински случай не е измислица ...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кметът Димитър Николов съобщи добра новина - започва ремонтът на най-окаяната улица в ж.к."Възраждане" Кметът Димитър Николов съобщи добра новина - започва ремонтът на най-окаяната улица в ж.к."Възраждане" Крадец на песни ли е Фики? Крадец на песни ли е Фики? Изпълнителят проговори за скандала с Мира  Маги Халваджиян се изложи като кифладжия с Ал Бано, не плати за преводач и... Маги Халваджиян се изложи като кифладжия с Ал Бано, не плати за преводач и... Ал Бано все пак се усети, че преводачът от италиански е аматьор и затова реши да мине предимно на английски език, макар и там преводът да не беше добър Честито! Очакват ни поне още 5-6 нови служебни правителства, обяви Борисов Честито! Очакват ни поне още 5-6 нови служебни правителства, обяви Борисов Честито на „Възраждане“, на БСП, ние се отървахме от ПП-ДБ, обяви Борисов Парламентът събра кворум, започва свалянето на Росен Желязков (на живо) Парламентът събра кворум, започва свалянето на Росен Желязков (на живо) Депутатите от ПП-ДБ все пак се появиха в пленарна зала  Докато жена му хубавее, той заприлича на старец Докато жена му хубавее, той заприлича на старец Последователите на двойката изглеждат доволни от подобен “отчет” и въпреки че в центъра на събитията най-често е нежната половинка, все пак и Петко съумява да се появи в някой кадър Мерките срещу коклюш излишни? Няма да слагаме маски, заведенията ще работят Мерките срещу коклюш излишни? Няма да слагаме маски, заведенията ще работят Имунизираните много леко болестта, уверява главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ГЕРБ-СДС и ДПС свалиха кворума за започване на заседанието, за да спасят Росен Желязков ГЕРБ-СДС и ДПС свалиха кворума за започване на заседанието, за да спасят Росен Желязков След 30 минути ще има нова регистрация Обединението на левицата зациклило заради Ваня Григорова? Вземала еднолични решения Обединението на левицата зациклило заради Ваня Григорова? Вземала еднолични решения Не се разбрахме и по отношение на политиката, приоритетите и кадровото обезпечаване на представителството в изборите, каза Костадин Паскалев Тошко Йорданов: Кирил Петков е лицемер, снощи късаше ризи, а днес спаси Росен Желязков Тошко Йорданов: Кирил Петков е лицемер, снощи късаше ризи, а днес спаси Росен Желязков Кворумът се провяла, Росен Желязков ще спаси поста си 
Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 25 април 2024, четвъртък Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори