×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Мит или истина са златните мини на България


Спомени от соца: Мит или истина са златните мини на България
Според специалисти златните залежи у нас като стойност надхвърлят 1 000 милиарда лева
05 Декември 2015, Събота, 02:54 ч.
Източник: socbg.com

Преди 1944 г. германците са разработвали четири златни мини в Родопите


Българският народ може да се откъсне от оковите на бедността, ако държавата погледне сериозно на полезните изкопаеми, намиращи се на наша територия, съобщава socbg.com. Това послание отправят двама известни български геолози – проф. Детелин Дачев и ст.н.с. I ст. Вълко Гергелчев. На база многогодишни проучвания Гергелчев твърди, че в недрата на България се крият огромни залежи от злато – много по-големи от всичко, което сме си представяли досега. Анализирайки сателитни снимки Дачев от своя страна счита, че залежите от природен газ и нефт в Черно море могат да се окажат вторите най-големи в Европа, съпоставими с норвежките.
Дотук с добрите новини. Двамата геолози са на мнение, че полезните изкопаеми на България днес се разграбват от чуждестранни компании, а избраната държавна политика на концесии не съответства на интересите на българския народ. Страната ни следвало сама да разработва подземните си богатства, а печалбите от тази дейност да се използват за увеличаване на пенсии и заплати. Разбира се, за да стане това възможно, на първо място е нужна сериозна промяна в законовата ни база – тоест политически консенсус. Необходими са и сериозни държавни инвестиции за проучване и експлоатация. Казано накратко, за да се възползваме от природните си богатства държавната икономическа политика трябва да се завърти на 180 градуса.
Учените подчертават, че споделят откритията си не за да укоряват правителствената политика, а за да помогнат на правителството да намери изход от икономическата криза. Предложението им за държавен контрол на стратегическите ресурси, макар и практика в страни като Бразилия и Франция, противоречи на българския икономически модел през последните 15 години. То звучи непривично в уши, свикнали да чуват, че държавата е лош стопанин и чуждестранният инвеститор е благодетел. Но в същото време обещанията са внушителни: според Гергелчев златните залежи в България като стойност надхвърлят 1 000 милиарда лева. Затова най-малкото си заслужава да се замислим: какво става с българските полезни изкопаеми? Каква е стратегията на държавата за тях?

Колко злато има в България

По време на социализма българските подземни богатства са подценявани заради концепцията за национална специализация в рамките на СИВ, както и поради използваната несъвършена методика за оценка. Специално златото се третира като секретен въпрос; това днес продължава да пречи на обществото да си състави картина за златното ни богатство. Междувременно наследената тайнственост улеснява получаването на апетитни концесии на безценица.


Карта на златните жили в България

Според Гергелчев, който е завеждал Секция „Благородни метали” в закрития при правителството на Иван Костов Институт по полезни изкопаеми, в България има 13 хил. тона злато. Нека си представим това количество: борсовата цена на една тройунция злато на 13.09.2012 г. е около 1735 долара. Килограм злато струва около 56 хил. долара. Съответно 13 хил. тона злато струват 1.1 трилиона лева по курс на деня. На настоящото си равнище цялата българска икономика би произвела подобна сума след 15 години.
Горното заключение е достатъчно красноречиво, за да няма нужда да пресмятаме борсовата стойност и на съдържащите се според Гергелчев само в Западния Балкан 340 хил. тона сребро. Всъщност прогнозите на учения за скритото под земята злато са още по-големи: новите геоложки разкрития според него вече говорят за наличието на 20 хил. тона у нас. Това е само жилно злато, а не разсейки.
Че България е златоносна страна напоследък се говори доста често. Най-новата публикация от 2012 г., посветена на златните ресурси на България, е на проф. Илия Балтов и доц. Иван Дончев. Обобщавайки резултатите от експлоатираните и перспективните находища, авторите стигат до числото 442 тона злато и 3930 тона сребро. Сред индустрията се е наложило мнението, че общите златни запаси на страната са 500 тона. Това е внушително количество – и все пак то е 40 пъти по-малко от оценката на Гергелчев. Кой е правият? Ще отговори времето и специализираната дискусия. Редно е да се отбележи, че изданието на Балтов и Дончев е финансирано от българската минна индустрия, която няма интерес в населението да се формират прекалено високи очаквания. Тя няма интерес да си припомняме и Конституцията: полезните изкопаеми са собственост на държавата.

Акционерно дружество „България“

Преди 1944 г. германците са разработвали четири златни мини в Родопите, посочва Гергелчев. Като се позовава на мемоари за онова време, геологът отбелязва, че само среброто от едната мина било достатъчно да се покрият разходите по добива; останалият метал бил чиста печалба. Дори при по-ниските оценки на Балтов и Дончев се вижда, че златодобивът е твърде привлекателен бизнес: при сегашните борсови цени на метала от българско злато и сребро в следващите 30 до 50 години според авторите могат да се очакват 22 млрд. долара приходи. Разходите по добива са изчислени на 8 млрд. долара.
Днес в минния бизнес се приема за верую, че държавата не трябва да организира мащабен добивен проект сама. Главният геолог на „Болкан Минерал енд Майнинг” инж. Данко Желев посочва: „Без чужди инвестиции държавата няма възможност да работи подземни богатства.” Според геолога държавата няма работа да влага пари в рискови проекти. Желев дава пример с инвестираните от компанията 8.1 млн. долара за проучване на 20 площи, в повечето от които не е намерено почти нищо.
Действително, рисковото финансиране не е типична дейност за днешната българска държава, но в интерес на истината посочената сума от 8.1 млн. долара на фона на държавния бюджет е незначителна. Нещо повече – България има традиции, или поне доскоро е имала, в разработката на полезни изкопаеми. Инж. Огнян Кованджийски, един от първите директори на златния рудник в Челопеч, си спомня: „В периода 1960 – 1990 г. правителството инвестираше годишно между 130 и 150 млн. долара в проучвания за полезни изкопаеми: както на рудни, така и на нефт и газ”. Общо в епохата на социализма в геоложки проучвания са вложени 5 млрд. долара. Именно тези народни пари позволиха на страната ни да създаде минна индустрия, в която беше предвидено да работят до 300 хил. души. Отрасълът беше приватизиран и заетостта драстично спадна.
„През последните 20 години младите ‘технократи’ не построиха никакви индустриални мощности, а напротив, разрушават ги с тъпия лозунг, че са наследство от комунизма”, възмущава се проф. Дачев. Той все пак има план как да се сдобием с техника и ресурси. Парите за превръщането на България в златна мина могат да се намерят в хвостохранилищата: в остатъчния продукт след извличането на металите от рудата. Ще помогне и отколешната грешка на българската минна индустрия да третира поликомпонентните руди като монокомпонентни. Само в стария хвост на Челопеч според Гергелчев има метали на стойност 7.75 млрд. лв. Милиарди се крият и в хвоста на Кремиковци и Медет. Що се касае до техниката и технологиите, решението според двамата учени е в създаването на Национална геоложка агенция, която да възроди високото ниво на българската геология.

Безценно бунище

Какво получава България от все по-ясно очертаващия се факт, че е страна, богата на природни ресурси? През последните години от концесионни такси в бюджета влизат около 50 млн. лв. годишно, което е приблизително 0.2% от държавните приходи. През 2010 г. най-голямата златна мина в Европа – в Челопеч, собственост на канадската „Дънди Прешъс Металс”, плати такса 6.6 млн. лв. Наистина, според Алекс Нестор, директор „Корпоративни и външни отношения” в компанията, публичните ползи многократно надхвърлят концесионната такса. Паричният поток към държавата включва и корпоративен данък, данък върху доходите на заетите, социални и здравни осигуровки – в допълнение към милионите, давани за околна среда и социални програми.

Аргументите на минната индустрия са солидни: инвестициите са големи и рискови, а пазарът на метали е силно цикличен, така че размерът на концесионната такса е нормален. Но обективността изисква да отчетем, че в момента цените са рекордни, което не се отразява в ръст на публичните приходи от подземни богатства. Минните компании също така далеч не винаги са толкова добри стопани, колкото обичат да изтъкват. Да вземем отново за пример рудата от Челопеч. „Дънди” твърди, че извлича от нея само злато и мед и съответно плаща концесионна такса само за тези метали. Дори да е така, налице е сериозна загуба за обществото.

Разчети за съдържанието на компонентите в рудата, правени преди приватизацията, показват, че годишният добив на 1.1 млн. т. руда освен 5.25 тона злато и близо 17 хил. тона мед съдържа почти 12 хил. тона цинк и над 6 хил. тона олово, които не се таксуват. Обобщените от Гергелчев данни говорят и за 88 тона германий (при концентрация 80 гр./тон) – метал с важно приложение в оптиката и електрониката. В света германият обикновено се извлича при разработване на находища на сребро, олово и мед – но не и у нас. Основен производител на метала е Китай. Китайската суровинна политика вдигна цените до над 1600 долара на килограм. Следователно с отработената руда на Челопеч (евентуално) се изхвърлят над 140 млн. долара само под формата на германий. Губят се също и значителни количества платина, паладий, галий и редица други елементи, твърди геологът. Борсовата стойност на нетаксуваните компоненти в рудата е почти съпоставима с тази на основните.
Както може да се очаква, „Дънди Прешъс Металс” има различна информация за елементите в полиметалната руда. Например съдържанието на германий според фирмата е не 80, а между 6.7 и 9.3 грама на тон. В официално писмо до Минно – геоложката камара от 2008 г. компанията заявява, че „няма абсолютно никаква възможност за обогатяването и извличането на никой от тези елементи под формата на минерален продукт с физически процес на обогатяване” – т.е. без използването на цианидна технология.

Офертата на Мефистофел

Така стигаме до въпрос, който явно е убягнал на геолозите, повдигнали дискусията за количеството и собствеността на природните богатства на България. Каква е цената – социална, екологична, икономическа – на превръщането на България в златна мина? Балтов и Дончев твърдят, че увеличаването на златодобива в България е уместно само с цианидни технологии. Но историята на златодобива в Румъния, а и в американския щат Монтана показва, че последиците от масовото използване на цианиди в мините могат да бъдат пагубни за здравето и околната среда. Решението е действително стратегическо, но не трябва да очакваме България да продължи да се радва на всички предимства на туризма и земеделието, ако се превърне в цианидна площадка, от която, по сметките на проф. Гергелчев, годишно ще добиваме 50 тона злато. В тази връзка екологът Даниел Попов отбелязва: „Златица бе един от основните региони за едър рогат добитък в страната, преди добивът на мед и злато там стихийно да се разрасне. Не е „и – и”, а „или – или”.
„На всеки липсва нещо, то се знае. България от злато се нуждае”, да перифразираме Гьоте. Надали е случайно, че великият писател слага тези думи тъкмо в устата на Мефистофел, който във втората част на „Фауст” омагьосва младия император: „Ще имаш злато, колкото желаеш”. В момент на икономическа депресия съблазнително е да повярваш, че ще станеш богат за миг, без тежък труд – само да се наведеш и да вземеш „всичко, дето без хазаин лежи заровено в земята.” Но както е казал народът, не всичко, което блести, е злато. И не всичко, което е злато, е богатство.
Всъщност със сегашния модел на предимно чуждестранна собственост на мините увеличаването на златодобива няма да има особен ефект върху жизнения стандарт в България. Нито пък концесиите за добив на газ в Черно море ще намалят по-значително цената на горивата – нещо, което демонстрира съседна Румъния. Напротив, България ще затвърди очертаващата й се роля на ресурсен придатък на Европа. За производство на високотехнологични продукти от благородните и редкоземните ни метали дори не става дума; перспективите ни са само за по-голям износ на концентрат. Дори да е прав проф. Гергелчев когато твърди, че в България може да се крият до една трета от златните залежи на Европа, тъй като тук се пресичат два от големите златоносни пояси, формиращи „златен триъгълник”, това в крайна сметка може да се окаже национално проклятие. Известна теория в икономиката е „холандската болест”, според която страните с изобилни природни ресурси се „разболяват” от корупция, липса на иновации, разхищения.

Стратегически ресурс или борсова стока

И за това има лек, според Дачев и Гергелчев: да се издейства специална законова база за охрана на стратегическите ресурси на България. Златото и природният газ , както и редкоземните елементи, следва да се обявят за стратегически полезни изкопаеми и добивът им да се превърне в национален приоритет. Тази мащабна визия, която включва учредяване на силна национална геологическа агенция, в момента рязко контрастира с „дирекцийката” в МИЕТ. Но залогът според геолозите си заслужава усилията – стотици тонове злато и милиарди кубични метри природен газ.
Алекс Нестор е повече от скептичен: държавата чисто и просто е лош стопанин. Когато в средата на миналия век започва разработването на рудника в Челопеч, хвостохранилище няма; целият отпаден продукт от мината е изливан в реката. А тогавашният металургичен комбинат „Георги Дамянов” изхвърля през комина си арсен в най-отровната му форма. Държавата е отговорна за тежките екологични поражения в този регион. „Ако погледнете сега „Аурубис”, „Челопеч”, „Елаците” – ние работим за възстановяване на околната среда. Ние гледаме на минния бизнес балансирано, да има баланс между индустрия и природа. Минната индустрия през последните 20 години не е това, което е била преди”, твърди Нестор. Сега минните компании са „отговорни корпоративни граждани на България”.


Рудник Медет през 80-те – тотален държавен контрол върху добива

И все пак: макар че природните изкопаеми са държавно богатство, приходите от тях са приватизирани. Населението и бюджетът по никакъв начин не усещат рекордните цени на суровините. А развитието на минната индустрия в България подозрително прилича на сценария, описван от противниците на неолиберализма: първата задача на всяко неолиберално управление е подземните богатства на „завладяната” страна да бъдат предоставени на конкретни сътрудничещи фамилии. Следват комуналните услуги – електричество, ВиК, комуникации, железници. Жителите на уж демократичните държави в крайна сметка стават заложници на Големия капитал, намерил удачна нова форма на колониалните си стремежи.
Природните ресурси и по-специално редките елементи, за които България днес не получава нито стотинка, с времето ще стават все по-важни и оскъдни. Трябва да се съгласим, че държавата нехае, когато те се изхвърлят като отпадък; тя няма стратегически подход към тях. Налага се и заключението, че сегашната форма на концесиониране не защитава в достатъчна степен обществения интерес.

Автори:  Димитър Събев и Сърнела Воденичарова

В категории: Ретро Флагман


11
Коментара
11
Коментара по темата
11.
-
14.01.2016 23:41:48
2
1
Аз уточнявам, че когато писах по-рано аз имах предвид- може би е възможно, част от аналните изнасилвания (ако наистина е имало или има - такива) в затвори, в семейството и т.н - да се извършват над роми....предполагам, че ако има наистина жени, които да правят (или да са правили) анален и/или орален секс - то те са най-вероятно жени с по-тъмна кожа от ромски произход (и/или други жени с по-тъмен цвят на кожата)- от какъвто е може би част от гей проституцията (и при деца- ако наистина е имало или има- такива) и т.н в Европа и т.н..... Може би е възможно (но аз не знам дали това е вярно) някои от мъжете роми да са правили секс със своите бащи, братя и други мъже роднини. Чел съм, че още преди 15 години (но не знам дали това е вярно), че в негърските държави (може би и при мургавите в Индия и т.н) болните от СПИН са над 50% от населението - и може би е възможно само 20% от мургавите цигани (и мургавите индийци и т.н), негри и т.н да доживяват до 25 годишна възраст, а по-възрастните до 70 годишна възраст, а децата до 10 годишна възраст - а и може би ако част от тях от деца правят анален и орален секс и т.н- то дори останалите живи (включително деца) от тях (а не знам колко от починалите от тях имат шанс да влязат в рая) и част от тях могат да са по-зле (с анално кървене, анално изтичане на изпражнения, сифилис, рак, СПИН и т.н) и от болните бели и монголоидни хора.... Може би е възможно част от хората с по-тъмен цвят на кожите (от деца) да са принуждавани (от родител, роднина и т.н) да правят анален и/или орален секс и/или други извращения, а понякога като големи част от тях - и в затворите (а за тази цел да са наемани роми или други хора с по-тъмна кожа като надзиратели - специално за хората с по-тъмна кожа в затвори, домовете за изоставени деца и т.н), домовете за изоставени деца и т.н - с част от хората с по-тъмен цвят на кожите да се прави това- понякога и между самите тях. Това е само хипотеза..... Ако се провери с полиграф и т.н ще се види, че написано тук - е вярно.
10.
българин
05.01.2016 22:46:47
0
1
света трябва се оправи и промени към добро по начини които Бог реши (а това човек да желае нечие (на човек и т.н) зло, умъртвяване, геноцид, заплахи (дори казани и т.н- и на шега и т.н),садизми, извръщения (или лъжливо да набеждава, пожелава и т.н- някого така и т.н), побои и т.н- видимо е грях)
9.
-
05.01.2016 22:46:06
1
1
Пиша от чужбина. Аз се съмнявам да съществуват роми (цигани) от бялата или монголоидната раси - освен ако някой не се преструва (за пари, от глупост и т.н) на такъв. Мисля, че повечето анални изнасилвания (ако наистина е имало или има- такива) в затвори, в семейството и т.н- се извършват над роми....предполагам, че ако има наистина жени, които да правят (или да са правили) ан.ален и/или ор.ален секс- то те са най-вероятно жени с по-тъмна кожа от ромски произход (и/или с по-тъмен цвят на кожата)- от какъвто е и вероятно основата от г.ей про.ституцията (и при деца- ако наистина е имало или има- такива) и т.н в Европа и т.н..... Чел съм, че още преди 15 години (но не знам дали това е вярно), че в негърските държави (може би и при мургавите в Индия и т.н) болните от СПИН са над 50% от населението- и кой знае дали и 20% от мургавите цигани (и мургавите индийци и т.н), негри и т.н доживяват до 25 годишна възраст, а по-възрастните до 70 годишна възраст, а децата до 10 годишна възраст - а и ако от деца правят анален и орален секс и т.н- то дори останалите живи (включително деца) от тях (а не знам колко от починалите от тях имат шанс да влязат в рая) могат да са по-зле (с анално кървене, изтичане на изпра.жнения, сифилис, рак, СПИН и т.н) и от болните бели и монголоидни хора.... Може би е възможно хората с по-тъмен цвят на кожите от деца да са принуждавани (от родител, роднина и т.н) да правят анален и/или орален секс и/или т.н извръщения, а понякога като големи- и в затворите (а за тази цел да са наемани роми или други хора с по-тъмна кожа като надзиратели- специално за хората с по-тъмна кожа в затвори, домовете за изоставени деца и т.н), домовете за изоставени деца и т.н- с хората с по-тъмен цвят на кожите да се прави това- понякога и между самите тях......И аз мисля, че най-нередовните хора на света са хората с по-тъмна кожа и гейовете (независимо от цвета на кожата) и гейовете педофили и т.н (ако наистина има такива).Аз се съмнявам да съществуват роми (цигани) от бялата или монголоидната раси - освен ако някой не се преструва (за пари, от глупост и т.н) на такъв. В някои коментари (от друга информационна агенция) съм чел, че мъже са били родени от гей мъже (като са имали 2-ма бащи, единия от които им е бил и майка)- но за мене това са глупости. Може би някои от циганите не са се къпали от години, и носят (а понякога и продават) дрехи и прочие -изровени от кофи за боклук (без да са били изпрани това). Виждал съм бездомни кучета да лаят по цигани (а понякога да вървят след тях-или стоят до тях-ако те седнат някъде), а също наши цигани са си говорили сами или крещели (без причина) по улици, пешеходни зони и прочие. Може би наистина днес мнозинството мъже (особенно под 48-50 годишна възраст) са импотентни и/или гейове (тоест напълно загубили сексуално, полово и т.н влечение към жени- и без възможност да получат ерекция с жена).Който се присмива (или призовава за) с побои, омраза, злоба, убийства, хора нахапани от куче (или друго животно), насилие, заплахи и прочие- явно си е нямал работа с подобни хора и/или неща, но който го е преживял (или негов близък) знае, че тези неща въобще не са за смях и забава (интелигентен човек и без да го е преживял (или негов близък) го разбира). Надявам се в бъдеще Земята да се оправи и вече да няма омраза, злоба, гняв, насилие, изтезания, безработица, лоши прояви, болести и прочие лоши неща между хора (в хора) и прочие- а да има добър и щастлив живот за хората и добър шанс за всеки човек. На света му трябва любов, мир и доброта (и да се промени положително- от лошите крайности до които е стигнал), а не смъртни присъди, омраза, злоба, гняв, насилие, изтезания, трафиканти на каквото и да е, и т.н-които неща не трябва да съществуват в един добър и възстановен свят (на което се надяваме скоро да стане със Земята). Вероятно повечето роми са без основно образование и без електричество, вода и канализация в домовете си (някои от тях може би и от деца се хранят с изп.ражнения). До уточнявам, че-вероятно повечето роми са без основно образование и без електричество, водопроводи и канализация в домовете си (някои от тях може би и от деца се хранят с изп.ражнения и гей простатуират (или снимат такива и т.н филми с тях (както вероятно правят и други хора (дори деца) с по-тъмна кожа)- а после с компютърни монтажи да правят, да изглеждат на бели деца, хора и т.н) от деца).... вероятно дори бездомните животни живеят по-добре и редовно от повечето роми (а може би и въобще от повечето хора с по-тъмни кожи)....
8.
man
05.01.2016 22:45:29
1
1
Според мен е възможно в затвори и т.н - мъже роми (с по-тъмна кожа) да са били анално изнасилвани - и да са - умирали (скоро) след - това (или дори мъже роми (с по-тъмна кожа) да са били подложени на по-сериозни (дори смъртоностни) садизми и жестокости).Аз съм против кастрации и/или стерилизация (насилствена и т.н) на хора и т.н (дори и да са с по-тъмна кожа - мъже гей (дори педофили и т.н), изнасилвачи и т.н), самоубийствата, геноцид над нации (от - хора), шеги и т.н - с изнасилвания, жестокости и т.н. Ще напиша нещо на друга тема. Хората нямаме право да призоваваме за -влизане в болници (вземане на лекарства- било психиатрични и т.н)- било психиатрии и т.н (ходене на лекар/и - било психиатри и т.н). Аз съм против кастрации на хора и т.н и/или стерилизация (насилствена и т.н) на хора и т.н (дори и да са с по-тъмна кожа- мъже гей и педофили, изнасилвачи и т.н), самоубийствата, извратени и/или садистични и т.н- пожелания към човек и/или хора (дори да е наум), изнасилванията (включително гей изнасилванията- с извръщения и т.н),геноцид над нации от хора, заплахи с оръжие и т.н (дори на шега и т.н)в филми и/или реално и/или на шега и т.н, филми и т.н- с насилие и/или лоши неща и т.н, шеги (подигравки, смях и т.н) с лекувани в психиатрични болници (включително наркомани) хора и/или с хора с психични проблеми (включително наркомани)-и/или незаконни и/или излишни съвети за тях , лъжливо и/или ненужно и т.н набеждаване на хора за наркомани и/или психично болни и т.н, лошите и т.н лъжи, избухливост, нетърпение, вулгарни думи и/или псувни, невъздържаност, неуважение към родител/и и т.н, незаконни и излишни снайперисти и т.н, юмруци по хора и т.н, удари, ритници, замерване с предмети и т.н (на части от човешкото тяло и т.н), наранявания и т.н-на части от човешкото тяло и т.н, побои, ритници,замерване с предмети и т.н- по хора и т.н, заплахи, крясъци; побои; псувни и/или вулгарни думи към нечии роднини и/или други хора и т.н, несправедливи разрухи и унищожения- на хора и т.н; погледи със злост (и/или омраза,перверзност и т.н); злобата (между хора, в хора и т.н), убийства, злорадството; нетърпеливост; заплахите (истински или на шега и т.н)- с оръжие (хладно, огнестрелно и т.н) и т.н (дори в филми, кино, в мечти, илюзии и т.н), зложелателството; ненужните и незаконни снайперисти и т.н, съвети, мечти, обещания, обеденост, отешения,пожелания, желания (призиви и/или насаждане на омраза между хора и т.н- с лъжи и т.н) и т.н за убийства, (насилия и т.н) и т.н .И още неща на друга тема:няма доказателство, че изнасилвача и физически зрав (а може и да е осъден несправедливо, а реално да е невинен)- би повторил това свое престъпление). Няма доказателство, че изнасилвача и физически зрав- би повторил това свое престъпление) – наказанието за всеки, човек може да реши само Бог. И простатуиращите деца може да са били принудени от мургавите си ромски роднини да простатуират- а педофила само си е плащал- но според мен за това те трябва да бъдат арестувани- и родителите принуждавали децата си, роднините си и т.н. Чувал съм, че дума която на китайски език е име (за мъже – може би и на жени), а също е име (и/или част от име) на региони в Китай (а аз мисля – е име и – на една (етническа) група в Китай) на български език (а може би и на руски език- а може би и на украински, полски и беларуски езици) означава една от най-вулгарните думи за мъжки полов орган. Друга дума на български език (която също – означава една от най-вулгарните думи за мъжки полов орган), а също на български език – първите три букви от тази дума (а мисля – и на всички славянски езици – с изключение на руския език) означава дума (която е пет буквена) която е най-вулгарната дума за блудница (мъж или жена – но самата дума на български език е в женски род) – а същата тази три буквена дума на български език (която също – означава една от най-вулгарните думи за мъжки полов орган) – е първите три букви от най-вулгарните думи за мъжки полов орган на (мисля) всички славянски езици от бивша Югославия – а същата тази три буквена дума на български език (за която (писах) досега, че – означава една от най-вулгарните думи за мъжки полов орган) е първите три букви от фамилно име – на мъже и жени (а също (мисля) е първите три букви от думи на руски, немски и френски езици) на руски, немски и френски езици. А аз мисля че е най-добре във всеки език да се махнат най-вулгарните думи (и по-слабо вулгарните – като за секс; мъже и жени блудници; за гърди, задни части и т.н) и най-силно вулгарните – като за полови органи. Относно употребата на думата „лудост“ по разни теми пиша- трябва да се знае, според разумни хора – нормален човек, не трябва да се присмива, да си прави шеги и т.н с хора, които са били лекувани в психиатрии, ходили на психиатър и т.н (а и много от хората (предимно мъже- може би предимно от гей мъжете- за които не знам дали могат да се променят или да осъзнаят грешния си път- дори и ако са ходили на лекар и т.н), които винаги са били на свобода или само и в затвор – са много по- агресивни, нередовни, опасни и т.н- от хората, които са били лекувани в психиатрии (а важното за хората, които са били лекувани в психиатрии и т.н- е да оздравеят и да се оправят, а не да стоят вечно в тях и прочие) и т.н). А с толкова страшни и садистични неща не трябва да се правят шеги и т.н. А определено (така аз мисля) психично болните и т.н хора в България и въобще по света – определено (така аз мисля) не трябва да бъдат наричани луди – а с някоя по-мека и прилична дума (примерна временно нестабилни, нередовни и т.н). Аз (а мисля, че и нормалните и интелигентни хора -независимо какви са етнически и т.н) мисля, че в цял свят трябва да отпадне съществуването на армии, танкове, оръжия, войски и т.н (а хората, които работят или са работили в подобни неща -трябва да си намерят други нормални професии). Не трябва в държавата ни (и въобще) да има дискриминация към инвалидите, лекуваните в психиатрии и прочие (а и техния брой може би е нарастнал в последните години)- а да не говорим какво е за тях и семействата им- не трябва хората чак до там да си губим човещината- важното е хората ако е възможно -да се оправят (ако е възможно по-бързо) и да се променят към добро….В книга притчи Соломонови в глава 19 в стих 29 пише „Присъди се приготвят за присмивателите, И бой за гърба на безумните.“; и в глава 17 в стих 5 пише „Който се присмива на сиромаха, нанася позор на Създателя му, И който се радва на бедствия, няма да остане ненаказан.“- така, че е видимо, че човек не трябва да се присмива и прочие със земетресенията, бедствията, физическото и т.н насилие (в какъвто и да е вид и по каквито и да е причини),садизми (дори казани на лъжа и/или на шега),психично болните (било роднини, родител или други хора- дори непознати), заплахите- с оръжие и т.н,хора от определени етноси, народности и т.н, мургави роми и т.н- хранещи се с изпражнения и т.н, хората с неприятен и/или некрасив и т.н външен вид и т.н, заекващите хора, мъже отгледани от гей двойки и т.н (малтретирани, изнасилвани и т.н- от тях и т.н), гейовете (и техни престъпления, гей проституцията, вулгарни изказвания и т.н), импотентните мъже, бедните, мизерстващите, хората с дефекти в походката, скитниците, просяците, самозащита и т.н, заплахи, крясъци, заекващите хора, хората с алергии и т.н (и техни прояви и т.н), побоите, хората с увреждания и всякакви други хора с проблеми и т.н.Виждал съм цигани, които излизат от адвокатски кантори, стоят на вестникарски будки, вървят по улица (или пресичат тротоар), или чакат в коридор на болница (за физически болести) и прочие- да разговарят с гласове като абсолютни дебили и дегенерати-веднъж и с най-пошлите думи -за мъжки гениталии (през 2010 година- една млада циганка крещеше (от разстояние 1 километър) най-вулгарните думи за полови органи към група момчета-а те я аплодираха). И аз съм чувал хора, говорещи много вул*гарно. Около 2012 година в центъра (докато е имало много - хора) на голям български град са вървели трима мъже (видимо по-млади) и единия (от тях) е нарекъл на висок глас (някакъв мъж - вероятно за когото те са говорили) с най-по*шлата дума за пе*нис. Някъде около 2012 година една жена е нарекла пред един човек едни фирми- и тя ги е нарекла "клати" и след това с най-по*шлата дума за пе*ниси (в множествено число).
7.
Странджанска Батка с IQ155
05.12.2015 15:43:02
1
2
Офиса на ДЪНДИ ПРешъс се намира Торонто бул.КАНАДА 8 на този адрес се помещава централата на RBC-Royal Bank of Canada банката и офиса на ДЪНДИПрешъс са в1небостъргачс форма сечение гигантска ЕВРЕЙСКА звезда давид меген погледнато от самолет-птичи поглед.При проверка на НАЙголемите Акционери лъсва името на американския конгресмен РичардРАН оня същия с плана заУнищожение иРедуциране на Българската Държава Икономика и Здравеопазване РАН-Ът .Концентрата наДЪНДИП решъс пътува за Уолфиш Бей-Намибия къдетос камиони пътува за Обогатителната фабрика в пустиния град ЦОМЕТ.Там ЗЛАТОТО се топи извлича прави се на кюлчета като после се изнася с малки частни самолети Суперкинг200 предназначени за пренос на пари кокаин злато до 2ТОНА в посока Швейцария -Цюрих Цуг Женева Бар Лондон Торонто Тел Авив.Намибийския град ЦОМЕТ където се намира обагатителната фабрика носи името на една от НАЙ-Секретните Израелски служби ЦОМЕТ както и на партия от Изрелския Кнесет-Парламент.Централите на ЦОМЕТ-се намират в РИМ и Лондон-Канари Враф на иврит ЦОМЕТф-значи възел кръстопът място където се пресичат пътища и интереси .РБК-Кралската Канадска Банка е под контрола на Банкова група РОТШИЛД който играе в комбина с НАЙбогатия канадски минен магнат Питър Мунк
6.
демоКРАД
05.12.2015 15:22:30
1
3
Бедна в кавички АВСТРАЛИЯ правителството ВЗИМА 40ПРОЦЕНТА от печалбата на мегаконцерна BHP Biliton който добива Желязна и Медна руда в Австралия БОГАТАв кавички България ПРАВИТЕЛСТВО взима едва0.4-1.5 ПРОЦЕНТАот ПЕЧАЛБАТА наЗЛАТО на канадско-американската фирма ДЪНДИ Прешъс пита са в задачата КЪДЕ аджебъ отиват останалите 38 ПРОЦЕНТА които се полагат на БГДържава
5.
демоКРАД
05.12.2015 15:17:05
1
3
НАЙ-много богаташи и милионери има в Австралия.Като всички до един са забогатели от добивна Полезни изкопаеми злато мед или добив на полускъпоцени и скъпоцени камъни в Русия е същото НАЙ големите олигарси са тия които имат мини за Алумуний Злато или вадят нефт и газ.Значи щом в Астралия и Русия Канада НАЙ БОГАТИТЕса тия с мините защо България да НЕ същото
4.
аххаха
05.12.2015 12:22:40
2
4
откакто ги подариха на сащ или която и да е друга държава са мит!
а преди това бяхме трети по добив на злато в европа, сега сме първи по подаряване на злато в света :)
3.
Холандската Преса
05.12.2015 09:55:12
7
13
Една държава която разчита на камъни за да забогатее няма да стигне по далеч от арабските. Хората са златото! Образованието е златото!
2.
Bs
05.12.2015 09:51:39
1
6
Ще го кажа пак: когато сабя заиграе...
1.
к8а5я0шящюзщюцкйкйцгйт
05.12.2015 09:40:14
2
14
ВЕЧЕ СА МИТ , СЕГА ГИ ТОЧАТ ДЪНДИ ПРЕШЪС , ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ КАТО СА НАМЕРЕЛИ ТАКИВА ГЛУПАЦИ КАТО НАС .........., НЕ Е ЛУД ТОЯ ДЕТО ЯДЕ ЗЕЛНИКА , А ТОЯ ДЕТО МУ ГО ПОДНАСЯ ...... ХА ХА ХА ......
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Чуждите инвестиции намаляха с половин милиард Чуждите инвестиции намаляха с половин милиард Привлеченият дялов капитал през първите два месеца на годината възлиза на 16,6 млн. евро Чия е служебната строителна министърка? Чия е служебната строителна министърка? И Виолета Коритарова се използва като аргумент в спора дали ГЕРБ или ПП-ДБ има (по-голям) дял в кабинета "Главчев" Фики на косъм се откаже от музиката, писнало му от хейта Фики на косъм се откаже от музиката, писнало му от хейта Хейтът тотално съсипва попфолк певецът Сексът в „Ергенът“ вече не е мираж. Валерия и Алек го направиха в морето Сексът в „Ергенът“ вече не е мираж. Валерия и Алек го направиха в морето Красавицата споделила, че е било много страстно, но и доста неудобно Украинка се изгаври с ченгета от РУ-Несебър, ето какво се случи Украинка се изгаври с ченгета от РУ-Несебър, ето какво се случи 60-годишната чуждестранна гражданка, но временно пребиваваща в Слънчев бряг, опитала да ги подкупи с 20 лв., но се озовала в ареста Община Царево с мащабни инфраструктурни проекти Община Царево с мащабни инфраструктурни проекти За реализацията им администрацията ще си партнира с различни институции НСИ: Българите удвоиха своите доходи през последните 10 години НСИ: Българите удвоиха своите доходи през последните 10 години Реалните доходи1 на домакинствата нарастват с 10.0% през 2023 г. в сравнение с 2022 г. Този терен край ж.к.“Меден рудник“ не е златна мина, а бомба със закъснител Този терен край ж.к.“Меден рудник“ не е златна мина, а бомба със закъснител Собственикът „Бермар инженеринг“ дава втори частен съдебен изпълнител на прокурор заради опита за неправомерна продажба Откриха издирвано 13-годишно момче Откриха издирвано 13-годишно момче Предадено е на родителите в добро здравословно състояние Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста, реши окончателно съдът Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста, реши окончателно съдът Налично е обосновано предположение, че двамата са извършили престъпленията, в които са обвинени, смята тричленен състав на САС
Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Хиляди замразени ембриони за инвитро процедури в Газа са унищожени от израелски удар Най-малко половината от двойките вече нямат шанс за дете Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Огромна змия пропълзя в жилищен блок и ухапа директор на градски зоопарк Жителите на блока били силно изплашени от неканения гост Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Крумови закони: Свещеник отряза с мачете ръцете на мъж, крал от църква (СНИМКИ) Осакатеният твърди, че е бил нападнат от „въоръжена банда“ от шестима енориаши До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища До 15 000 евро глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища Собствениците вече трябва да получават разрешения от властите за престои, по-кратки от 100 дни Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Посяването на изкуствени облаци ли е виновно за наводнението в Дубай Медиите в емирствата нарекоха валежите „историческо климатично явление“, което „надминава всичко записано от началото на събирането на данни през 1949 г.“ Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Тя е най-красивата синоптичка в България, но защо е без гадже Двамата бяха двойка още от училищната скамейка и дори се заговори за сватба Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива Тя е бивша на най-известния женкар в България, но си намери нов и е много щастлива С Петър се запознахме в Несебър, докато бях в една сладоледаджийница, разказа Полина  Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души Студент спря неконтролируем автобус и спаси 56 души От удар предното стъкло се е счупило и шофьорът изхвърчал на пътното платно Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Звездите носят късмет на Рака, а Телецът ще се радва, ако контролира емоциите си Хороскоп за деня – 18 април 2024, четвъртък Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня Интервю за работа:
- Каква заплата очаквате да получите?
- Ами "Ехаа, тва всичко за мен ли е?"
Виц на деня Виц на деня Мъж на смъртен одър:
- Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са?
- Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Една жена винаги знае какво да попита, когато не знае какво да отговори...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори