×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Иван Вълков: Спешно променяме три закона за ограничаване на жертвите при катастрофи


Иван Вълков: Спешно променяме три закона за ограничаване на жертвите при катастрофи
900 души загиват годишно, като тези инциденти нанасят и големи икономически поражения на държавата, каза Иван Вълков
12 Октомври 2015, Понеделник, 15:18 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки: Авторът

Отнемане на шофьорската книжка и спиране от движение на автомобила грозят участниците в нелегални гонки


Човешкият живот е безценен, затова се въвеждат спешни законови промени за намаляване на многобройните жертви по пътищата на страната. 900 души загиват годишно, като тези инциденти нанасят и големи икономически поражения на държавата – над 1,2 млрд. лв. са загубите от убити, ранени и материални щети от ПТП. Тази стряскаща статистика бе разкрита по време на дискусия в БСУ, посветена на борбата с войната по пътищата. Срещата бе организирана от депутата от ГЕРБ и зам.-председател на парламентарната комисия по транспорта Иван Вълков. В нея взеха участие представители на институциите и студенти, както и кандидатът за общински съветник от ГЕРБ Костантин Луков.

Представители на институциите, студенти и кандидатът за общински съветник
Костантин Луков участваха в дискусията


„Промени ще има не само в Закона за движение по пътищата, но и в Наказателния кодекси и Закона за административните нарушения и наказания и 70 депутати сме се обединили около това. Инцидентите на пътя стават най-често заради движение със скорост от 50-60 км/ч над допустимата от закона, както и употребата на алкохол. Трябва да се вземат строги мерки срещу това”, каза Вълков.


„Ще се снемат регистрационните номера на колите. Шофьорите с над 1.2 промила алкохол зад волана ще получават между 1 и 3 години затвор. Колата ще бъде спирана от движение най-малко за един месец при шофиране с висока скорост, при шофиране под въздействието на алкохол, както и при липсата на шофьорска книжка. А ако има рецидив, глобите са до 4 хиляди лв.”, каза Иван Вълков.

„Свидетели сме на няколко тежки случаи, в които законодателството не дава решения. Събираемостта на глобите също не е висока -  едва около 50%. И това трябва да се промени, за да няма усещане за безнаказаност”, каза Вълков.


Пътната полиция да не прави регистрациите на автомобили, а това да се извършва от
цивилни органи, предлага кандидатът за общински съветник Костантин Луков


За постигането на по-добра събираемост са необходими промени в Закона за административните нарушения и наказания, който е писан през 60-те години на миналия век и вече не отговаря на днешните условия, обясни той. „Промените скоро ще бъдат разгледани в Народното събрание и с въвеждането им рязко ще се повиши събираемостта на глобите. Сега всеки втори не плаща  актовете си, а това води до безнаказаност и комфорт на нарушителите на пътя”, обясни Иван Вълков.

Чрез законовите промени се въвежда и понятието "млад водач", в което влизат шофьори, които имат книжка от по-малко от 1 година. Те ще получават по-малко точки в Синия талон. Мерките, ако такъв човек бъде задържан да кара под въздействието на алкохол, са по-стриктни. Предвидена е и система, с която ще има цялостна промяна в обучение по получаване на шофьорските книжки.


„Участниците в нелегалните автомобилни гонки са извън закона и застрашават живота и здравето на останалите хора. Мерките за тяхното спиране са отнемане на шофьорската книжка и спиране от движение на автомобила”, коментира Вълков. "Има достатъчно издадени разрешения за автомобилни състезания. Държавата трябва да защити гражданите си", заяви Вълков.

"Не е вярно, че повечето от катастрофите стават заради превишена скорост. Могат да се направят някои промени, които да доведат до решаване на част от проблемите. Една от тях е Пътната полиция да не прави регистрациите на автомобили, а това да се извършва от цивилни органи, както и да бъде облекчен режимът за прехвърляне на собствеността на колата", каза от своя страна Костантин Луков, кандидат за общински съветник от ГЕРБ в община Бургас.

В категории: Политика


22
Коментара по темата
22.
caruso
13.10.2015 17:29:16
0
1
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ СЪНАРОДНИЦИТЕ НИ СА СПРЕЛИ РАЗВИТИЕТО СИ ДО ЕТАП ОГЪН В ПЕЩЕРАТА, А ОТ ТЯХ СЕ ИСКА КУЛТУРА, САМОРЕГУЛАЦИЯ, СПАЗВАНЕ НА ЗАКОНИ.. КАК ДА СТАНЕ? САМО И ЕДИНСТВЕНО КАТО ИМ БРЪКНЕШ В ДЖОБА МОЖЕ ДА СЕ ТРОГНАТ ТАКИВА ИНДИВИДИ, КОИТО СИ МИСЛЯТ, ЧЕ ЦАРИ БЕЗЗАКОНИЕ И ЗАРАДИ КОИТО СМЕ НА ТОЗИ ЕТАП.
21.
така си е
13.10.2015 10:38:07
0
3
"Премахват се всички камери ,записи ,компютри ..Това е напразно харчене на пари и законно пълнене джобовете на наши евро фирми препродаващи китайски стоки"

Направо да премахнем всички коли и да се върнат каруците напътя, освен това и електрчеството не ни трябва - огъня в пещерата е достатъчен!
20.
Lazar
13.10.2015 08:35:43
2
2
Има само един единствен начин да се намалят катастрофите.Премахват се всички камери ,записи ,компютри ..Това е напразно харчене на пари и законно пълнене джобовете на наши евро фирми препродаващи китайски стоки.
Оставят се катаджиите да работят свободно.Така получават ентусиазъм да работят за закона ,бюджета и за себе си. Може да се направят и някои концесии на много важни постове - Църна маца и др.
19.
До 1, 3 и 13
13.10.2015 08:26:11
0
7
Понеже сте едни от малкото, които реално пишат по темата искам да ви кажа че съм съгласен с всички вас. Вярно е че основния проблем е в мат'ряла, а мат'ряла най-бързо се променя когато му бръкнеш в джоба.
Борбата с войната по пътищата трябва да се води докато не влезнем поне в средноевропейските показатели и това не означава само подобряване на пътната инфраструктура което е абсолютно неотрицаем факт за България, но и чрез законовои промени като предложените. Дано се приемат и тези още достатъчно много, браво на Вълков!
18.
Гледай ги ти
13.10.2015 08:13:46
0
6
Насъбрали се някакви коментатори дето и за миг не се замислят каква е темата. Важно е да се плюе и очерня, а не да се мисли по съществото на темата? Нали така другари?
17.
ГЛУПАКА МИЛЧО ДОБРЕВ
13.10.2015 08:07:35
1
6
ДОБРЕВ НАУЧИ СЕ ДА ПИШЕШ ПЪРВО НА РОДНИЯ СИ ЕЗИК, ПЪК ТОГАВА ДАВАЙ МНЕНИЯ, МАКАР ЧЕ КАТО ГИ ЧЕТЕ ЧОВЕК ВИЖДА, ЧЕ МИСЛОВНАТА ДЕЙНОСТ НА ТВОЯТА ЛИЧНОСТ Е НЕСВЪРЗАНА, ПОКАЗВАЩА НАЛИЧИЕ НА ЛУДОСТ. ЗАЩО МАХНА ОТ БИЛБОРДОВЕТЕ ХУБАВАТА РЕКЛАМА КОЯТО НАПРАВИ НА ЛУКОВ И СЛОЖИ ТВОЯ ПРОСТАШКИ ЛИК ТАМ? КАК МОЖЕ ДА СЕ КАНДИДАТИРАШ ЗА КМЕТ И ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК, СЛЕД КАТО СИ ОСЪДЕН ПЕТ-ШЕСТ ПЪТИ. ТРЯБВА ПРОМЯНА В ИЗБОРНИЯ КОДЕКС, ЗАЩОТО СТАНАХТЕ МНОГО ТАКИВА В БЪЛГАРИЯ.
16.
Теди
13.10.2015 00:28:49
6
4
Другата с "многото гънки" в мозъка е Кр.Маркович.Хем проста хем и нагла ама си плаща пом пак е в листата и признавам си вече да забравят да гласувам за Герб
15.
Наглите от герб
12.10.2015 20:21:25
9
7
Луков крадливия дет открадна беседката и пеиката от парка и ги сложи пред блока си баси наглия маняк
14.
DESPERADO
12.10.2015 20:13:28
9
7
ЛУКОВНЕ ТРЯБВА ДА Е В УПРАВЛЕНИЕТО НА ГРАДА. МЯСТОТО МУ Е В ЗАТВОРА. НИКОЛОВ ГУБИ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ПОДДРЪЖНИЦИТЕ СИ ЗАРАДИ ТОЗИ ЧОВЕК.
ДО 9: ЗА ВСИЧКО СИ ПРАВ, НО ПИШИ НА КИРИЛИЦА. ПО ЛЕСНО ЩЕ ТЕ ЧЕТАТ.
13.
Женя Димова
12.10.2015 20:12:54
0
12
И Крумовите закони да се прилагат пак няма да се оправим!!!
Все друг е виновен, все бстоятелствата са такива, а ние никога не вждаме собствените си грешки!
За съжаление с такъв "материал" каквито и санкции да се въведат резултатът ще е същият! Жалко...
12.
baihui
12.10.2015 19:52:44
6
9
Я стига с този сарафовски рогоносец !
11.
Ahmak
12.10.2015 19:39:45
9
5
Хакам ти го е , ще карам в насрещното и няма си чупя селската тройка , и ще спра ви плащам данъците за кола , венетки минетки и тем подобни глупости , ама и половината народ с мене да спре да си плаща да се осетите малко , че не става само с крадене !
10.
kat
12.10.2015 19:35:25
3
9
Чакай малко... Добре. Да приемем че има път целия в дупки. Обаче насрещното платно е без дупки. В насрещното ли ще караш? Като има дупки ще караш бавно....
9.
LUKOV E ZA PODSADIMATA SKAMEIKA , NE za pred horat
12.10.2015 19:34:35
10
7
VSICKI KATASTROFI v grad Burgas za poslednite 8 godini s UBITI DECA I VYZRASTNI HORA, TEJAT NA KONSTANTIN LUKOV !!!
LICNO IZGONENIQT ZA KORUPCIQ ot KAT-Burgas LUKOVQ E V OSNOVATA NA RESHENIQTA - KYDE I KAKVA PESHEHODNA PYTEKA DA SE RAZCERTAE v GRADA NI. V KACESTVOTO si na Predsedatel na DVETE KOMISII PO PYTNATA BEZOPASNOST - tezi na Obshtinskiq savet(s zakonodatelna iniciativa) i drugata na Obshtinskata administraciq (kato izpylnitelna) TOI POSLEDEN E POLAGAL PODPISA SI VYRHU RESHENIQTA IM. ERGO, TOI E COVEKA KOITO E MOJEL DA NE POLOJI PODPIS I DA SPASI COVESKITE JIVOTI NA UBITITE ..... sled kato za cql Burgas e do bolka qsno, ce smyrtta e debnela horata po NEPRAVILNO POZICIONIRANITE PESHEHODNI PYTEKI !

Pocnete ot PORYCANATA PYTEKA ot SVETOMARKETA, na koqto ubiha VALQ, vtorata na bul.Dim.Dimov do Shel na koqto ubiha vtoro momice, na bul. Hr.Botev do DNA treto dete pri NEOSVETENA OTSECKA, na bul. Todor Aleksandrov do BILLA - cetvyrta jertva i to TAZI PESHEHODNA PYTEKA E PO LICNOTO PREDLOJENIE na K.Lukov i za da zamaje otgovornostta si i DA SE SPASI OT SYDEBNA OTGOVORNOST ....... Lukov vnese dokladna v syveta s koqto premahna pytekata i sloji betonna mantinela !??? ZA VSICKITE TEZI CETIRI SMYRTNI SLUCAQ VINOVNITE LICA SA DVE - LUKOV i KMETA.

APROPO, problema ne e samo v avtomobilistite. OSNOVNIQT PROBLEM E RAZBITATA INFRASTRUKTURA - ULICI i BULEVARDI v Burgas, pyrvo i vtoro LIPSA NA UMNI i KACESTVENI SPECIALISTI po PYTNATA BEZOPASNOST. PENSIONERI ot KAT i TAKIVA IZGONENI OT SISTEMATA, NQMAT MQSTO I RABOTA v OBSHTINA BURGAS. A za REPUBLIKANSKITE PYTISHTA, IVAN VYLKOV da SE OPYLCI na LILITUUU v MRRB, ce Agenciq PYTISHTA ne si izpylnqva zakonovata funkciq - DA STROI KACESTVENI MAGISTRALI I PYTISHTA , KAKTO I DA GI PODDYRJA SPORED EU standarta i iziskvaniq.
Nqma li kontrol vyrhu API i Kmetovete, za KACESTVENO pytno stroitelstvo, pytishtata shte sa kato segashnite - dupka do dupka.
VIDIMI REZULTATI v Burgas , na bezmozycnite Lukovci sa vsicki nekrolozi v blizost do peshehodnite pyteki, s ubitite na tqh peshehodci.
8.
Ahmak
12.10.2015 19:30:01
4
5
Кат я влез малко в час , ако настъпя непрекъсната линия ПОРАДИ ЛИПСА НА ПЪТ БЕЗ ДУПКИ пак ли ще ме глобите ? Mamka vi !
7.
kat
12.10.2015 19:25:04
5
10
Понятието млад е шофьор е излишно. Баба ми има книжка вече 40 години и няма нито едно нарушение това прави ли я добър шофьор. Или аз взимам книжка но нямам кола и не шофирам. После след пет години си купувам кола и започвам да карам. Вече не съм млад шофьор. Трябва да има превантивна дейност. От първи клас трябва да се учат децата на закона за движение по пътищата. Лишаване от свобода от 1-3 години за 1,2 промила алкохол звучи нелепо. Защото се получава условна присъда или пробация. Един човек може да има три условни и две пробации защото закона го позволява. При шофиране в нетрезво състояние задължително лишаване от свобода. До 1,0 промил алкохол един една седмица лишаване от свобода. После с всеки 0,1 промил отгоре се добавя седмица. Пример. 1,1 промил две седмици лишаване от свобода. 1,2 промила- 3 седмици лишаване от свобода. При превишаване на ограничението на скоростта с един километър над допустимото глоба 20 лева. Караш с 51 при ограничение 50-20 лева глоба. Караш с 52 - 40 лева глоба. Глобата се плаща на място. Ако откаже да плати едно денонощие в ареста. Не спиране на знак стоп- 50лв. Настъпване на непрекъсната линия 50 лева. Плащане на място при установяване на нарушението. Трябват строги мерки за дребните нарушения от ще се промени съзнанието на хората. При причиняване на смърт по непредпазливост на пътя без алкохол една година лишаване от свобода без право на работа. С алкохол година и половина ефективно лошаване от свобода с работа всеки ден. Имам още куп идеи но не знам как да ги осъществя. Трябва ми подкрепа от обществото...
6.
Frank White
12.10.2015 19:14:32
8
8
Има моменти в който управниците си мислят , че може да са над народа , както е в случая с нашата окаяна държавица . Но колкото повече си мислят , че са над народа , толкова повече почват да изтърват контрола на народа . Един съвет : Внимавайте да няма изчезнали и убити управници , защото сте се засилили толкова много към лошия край , че просто не може да предположите колко близо сте ...
5.
Ali Bumaye
12.10.2015 19:08:40
8
8
Ае ЛУкоФ ЩЩо не си признаеш защо са те уволнили от КАТ ? След като са те УВОЛНИЛИ ОТ КАТ каква работа имаш да ходиш да даваш акъл ? Колкото до тези нови "измислени" закони , които иска да се гони , ще се гони . Вземете друго радикално решение и направете една писта около Бургас , от 5ти километър до Ветрен има място и място , ама какво ви давам идей нали сте само гений в Герп , първи по усвояване на средства . ЗЛЕЕЕЕЕЕ !
4.
Street Racer
12.10.2015 18:12:12
9
6
Поредната хранилка за КАТ! Ще изгорят 2-3ма и после по старо му който има китни отново ще е недосегаем!!!
3.
caruso
12.10.2015 17:56:41
2
15
БЪЛГАРИНА, АКО НЕ ГО УДАРИШ ПО НАЙ-МИЛОТО(ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТОВА ВЕЧЕ СА ПАРИТЕ, ОСНОВНА ЦЕННОСТ), НЯМА КАК ДА СЕ ПОСТИГНЕ НАПРЕДЪК! КОЛКОТО ПО-СОЛЕНИ ГЛОБИ, ТОЛКОВА ПО-ЕФЕКТИВНО!
2.
Женя Димова
12.10.2015 17:55:16
3
16
Най-сетне разумни и работещи промени в закона за движението! На самосъзнание и култура по пътищата не може да се разчита, затова трябва да се предприемат сериозни законови мерки.
1.
Бургазлия
12.10.2015 17:52:10
4
21
Браво, разумни предложения. Вярно е че няма да решат всички порблеми защото главния е в манталитета на и на шофьорите и на пешеходците, но промените ми звучат като крачки в правилната посока.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него 6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него Интелигентните жени са привлечени от мъже, които имат ясни цели и се стремят да ги постигнат с упоритост и решителност Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Текат анкети с граждани за това къде и как да се построят такива съоръжения, особено в жк „Възраждане”, каза Пламен Димитров, управител на ОП "Транспорт" Това са най-добрите кулинари сред зодиите Това са най-добрите кулинари сред зодиите Ето кои са те  Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Вижте рецептата 10 знака, които показват, че в дома ни е натрупана отрицателна енергия 10 знака, които показват, че в дома ни е натрупана отрицателна енергия Ако усетим, че чувството на хармония и баланс е изчезнало от дома ни, трябва да вземем мерки Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия Според доклади става дума за организирана схема Колко често трябва да чистим хладилника? А четката за зъби? Колко често трябва да чистим хладилника? А четката за зъби? Минаването с прахосмукачка и кърпа за прах съвсем не изчерпва битката с мръсотията и бактериите у дома Haд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac. Haй-зaceгнaти ceĸтopи: тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Haд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac. Haй-зaceгнaти ceĸтopи: тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Ha втopo мяcтo в нeгaтивнaтa cтaтиcтиĸa ce нapeждaт Финaнcoви зacтpaxoвaтeлни дeйнocти Лили Иванова хвърли око на ресторант „Кралско село“, превръща го в културен център Saloon Li Лили Иванова хвърли око на ресторант „Кралско село“, превръща го в културен център Saloon Li Фондацията на певицата е изпратила искане до зам.-кмета на Бургас да вземе апетитния терен в Морската градина под наем за 10 години Кредитът за ремонт гълта 17 бона лихва Кредитът за ремонт гълта 17 бона лихва Преобразяваме гарсониерата с 35 000 лв.
Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС Гърция въвежда 6-дневна работна седмица Гърция въвежда 6-дневна работна седмица В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115% ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран Причината е атаката с дронове срещу Израел Потопът ли започна? Дубай е под водата Потопът ли започна? Дубай е под водата Стотици пътници са блокирани на летището в емирството заради пороите Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти  Полицията разгони протестиращи Джо Байдън бил умствено пригоден за президент Джо Байдън бил умствено пригоден за президент  Президентът няма никакви увреждания, заяви главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд  пред подкомисията по бюджета Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар  Милиардерът предупредил Володимир Зеленски, че опитът да си върне Крим ще доведе до масова смърт Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Става въпрос за забавените ремонти в района на блоковете 15-16 и 25-28 Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Спасени от огнената стихия са само две мечки
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори