×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бавария заплаши да съди Меркел, ако не спре притокът на мигранти


10 Октомври 2015, Събота, 11:45 ч.
Източник: mediapool.bg

Намерение за затваряне на границата с Австрия разгневи Виена
Правителството на германската провинция Бавария заплаши да даде канцлера Ангела Меркел на съд, ако не спре масовия приток на мигранти в Германия, съобщи ДПА в петък. Освен това Мюнхен предупреди, че сам ще вземе мерки, сред които и затваряне на границата с Австрия. Виена предупреди, че ще последват бунтове и хуманитарна катастрофа.

Германската провинция е основният вход, през който мигрантите, идващи през Балканите и Австрия, влизат в Германия.

Баварският премиер Хорст Зеехофер обвини канцлерката, че радушният прием на мигранти нарушава правата на германските провинции и заяви пред журналисти в Мюнхен, че въпросът може да бъде отнесен до федералния конституционен съд.

Повечето от пристигащите в Германия мигранти отиват в Бавария. Вътрешният министър на провинцията Йоахим Херман призова днес федералното правителство да изпрати категоричен сигнал, "че Германия е достигнала предела на капацитета си" и подчерта, че Германия е заобиколена от "сигурни държави". Той добави, че ако Берлин не предприеме скоро ефективни мерки за ограничаване на мигрантския наплив, Бавария си запазва правото да подаде жалба пред най-висшия германски съд.

Същевременно германският вицеканцлер Зигмар Габриел и външният министър Франк-Валтер Щайнмайер предупредиха, че имиграцията е неконтролируема и призоваха да се намали рекордният приток на мигранти. "Не може да поемем трайно товара и да интегрираме повече от един милион души годишно", отбелязват двамата в общо изявление, които ще бъде публикувано утре в германския седмичник "Шпигел".

"Въпреки безпрецедентната помощ на германците за мигрантите, ние трябва да направим всичко възможно числеността на имиграцията в Германия отново да спадне", отбелязват двамата политици от социалдемократическата партия, която в момента е коалиционен партньор на консерваторите от ХДС на Меркел.

Политиката ни може да е ефективна в дългосрочен план само ако не искаме твърде много от хората в страната ни, подчертават Габриел и Щайнмайер.

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер съобщи, че тази година ведомството му е регистрирало над 490 нападения - от палежи до расистки графити - срещу центрове за настаняване на бежанци. Това свидетелства за драстично увеличаване на ксенофобските атаки срещу хора, търсещи убежище, каза той в публикувано днес интервю. Две трети от заподозрените за деянията живеят близо до приемните центрове и не са имали предишни криминални прояви, отбеляза Де Мезиер пред в. "Моргенпост", цитиран от АП.

Бавария планира да въведе спешни мерки за забавяне на потока от мигранти

Бавария планира да въведе спешни мерки, за да забави потока от новопристигащи мигранти, търсещи убежище, съобщи баварският министър-председател Хорст Зеехофер, цитиран от Ройтерс.

Зеехофер посочи, че в Бавария са пристигнали над 225 000 бежанци за по-малко от пет седмици и местните власти не смогват да настанят всички и да се грижат за тях. Местното правителство ще заседава за приемането на някои мерки, въпреки че по закон провинцията не може да отпраща бежанци. Това е в правомощията на федералното правителство в Берлин, а канцлерът Ангела Меркел отказва да ограничи броя на пристигащите.

Баварският премиер заяви за в. "Билд", че участниците в срещата ще обсъдят как да интегрират бежанците. "Освен това ще приемем предпазни мерки за ограничаване на миграцията, включително отпращане на хора обратно към границата с Австрия и незабавно преместване на новодошли лица, търсещи убежище, към други части на Германия", каза той.

Реакцията на Австрия

Виена веднага предупреди, че има опасност от насилие, ако правителството на Бавария задейства такъв план. "Ако бежанците, които искат да останат в Германия, бъдат върнати в Австрия, то тогава очаквайте бунтове", каза австрийският външен министър Йохана Микъл-Лайтнер. Тя повдигна този въпрос на среща на ЕС в Люксембург пред германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и този на вътрешните работи Томас де Мезиер.

Йохана Микъл-Лайтнер обяви, че Австрия ще реагира "съответно" на решението на Бавария.
"Освен това са необходими незабавни решения на федералното правителство",продължи министърката. Разработват се различни сценарии и ако Германия започне да връща бежанци в Австрия, нашата страна е застрашена от хуманитарна криза в нови мащаби, заяви Микъл-Лайтнер.

Тя изрази опасения, че по границата ще се появят протести придружени с размирици, в случай че бежанците бъдат прехвърляни в Австрия въпреки желанието им. За Австрия това би означавало струпване на големи маси от хора с непредвидими последици. Микъл-Лайтнер заяви, че Австрия ще засили контрола, ако Бавария забави приемането на бежанци.

Същевременно обаче тя подчерта, че граничният контрол не решава проблема. Необходимо е европейско решение чрез гарантиране на външните граници на ЕС и изграждане на "горещи точки" за пълна регистрация и разпределяне на бежанците във всички европейски държави.

Мигрантите и местните избори във Виена

Притокът от мигранти засилва позициите на десницата в навечерието на важни избори
в Австрия, отбелязва Асошиейтед прес. Само няколко дни след като над 100 000 човека излязоха във Виена да демонстрират в подкрепа на бежанците, настроена срещу бежанците партия е на път да нанесе голям удар - победа на избори, която може да й даде властта в австрийската столица.

Позицията на Австрия към бежанците определя надпреварата за общинския съвет на Виена повече от всяка друга тема, като противопоставя избирателите, които приветстват бягащите към Европа хора, срещу другите, които се страхуват, че потокът от бежанци заплашва собственото им благополучие.

Само малка част от почти 200-те хиляди души, които влязоха в страната миналия месец, останаха в нея, а повечето продължиха пътя си към Германия. Все пак вътрешното министерство отчете над 46 000 молби за бежански статут до края на август в сравнение с около 28 000 за цялата 2014 г.

Според организаторите на демонстрацията в събота масовото участие на хората свидетелства за наличието на благосклонно отношение към имигрантите във Виена.

Но броят на кандидатите за убежище и кадрите по новините, показващи тълпи от мигранти, които влизат в Австрия, увеличават подкрепата за Австрийската партия на свободата, която смята, че имиграцията не само заплашва традиционните австрийски ценности, а и води до свиване на и без това намаляващия пазар на труда, пише АП.

Във видеоклип, направен от младежката й организация, глас, който говори на фона на бързо сменящи се кадри със забулени жени, пита: "Знаехте ли, че ще станете чужди в собствената си страна? Знаехте ли, че скоро ще станете безработни?"

Лидерът на Австрийската партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе смекчава антиимигрантската си реторика преди изборите във Виена в опит да спечели критиците. Той обаче се върна към темата в четвъртък, когато изнесе реч пред около 2000 развълнувани поддръжници, които се събраха въпреки лекия дъжд пред емблематичната виенска катедрала "Св. Стефан". Той предупреди, че нападенията на ислямски екстремисти ще се увеличат с притока на мигранти, и попита: "Бихте ли отворили прозорците и вратите си, за да могат непознати хора да влизат в дома ви?"

Според анкетите социалистите, които имат доминираща роля в двупартийната коалиция в града, продължават да водят, разполагайки с повече от една трета от гласовете, но Австрийската партия на свободата печели подкрепа и е малко зад тях.

Австрийската партия на свободата вече постигна доста силни резултати на няколко провинциални избори тази година за сметка на социалистите и центристката Австрийска народна партия, но не спечели категорична победа. Тези утвърдени партии управляват на всички нива в Австрия от Втората световна война с малки изключения.

В неделя има и втори тур на кметските избори в 44 общини в провинция Горна Австрия. Но "червена Виена" е специална награда. От 60 години градът се управлява от социалистите - самостоятелно или като доминиращ коалиционен партньор. Освен престижът да управлява столицата като кмет, за Щрахе този пост е основен трамплин към крайната му цел да стане канцлер на Австрия.

В категории: Политика


1
Коментара
Флагман.БГ Откриха труп до детска ясла Откриха труп до детска ясла 29/03/2024, Петък 09:57 0
1
Коментара по темата
1.
_nib_
10.10.2015 10:42:02
1
5
Дъртата знае само ,,ИлатИ,ИлатИ,,.Ако само я съдят,трябва да черпи наред.Да не я линчуват.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Наред с това е спечелен и още един проект – за 1,6 млн.лева, с които ще се подмени уличното осветление в 17 населени места Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Илияна Раева показа страхотната си фигура Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Инспектор Никола Тодоров от Второ РУ-Бургас пък призова човекът, който е загубил пари край НУМСИ „Панчо Владигеров“, да се обади в полицията Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента На Цончо Ганев му изпращат от Русия специален крем от тестис на усурийски тигър, отвърна народният представител от ПП-ДБ Слави Трифонов пребори жестоката болест Слави Трифонов пребори жестоката болест Трифонов се подложил на експериментална модерна терапия, която дала много добри резултати Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка За пръв път даде втори шанс "Приказен театър" представя "Домът на Бернарда Алба" в Бургас на 2 април "Приказен театър" представя "Домът на Бернарда Алба" в Бургас на 2 април Премиерният спектакъл е с два начални часа – 18.00 и 20.00 в зала „Тончо Русев“ на Дом на културата на НХК Мистериозна смърт на велосипедист, намериха тялото му на пътя Българово-Айтос Мистериозна смърт на велосипедист, намериха тялото му на пътя Българово-Айтос Тялото е откарано за аутопсия в отделение „Съдебна медицина“ при УМБАЛ-Бургас „Денсинг старс“ е най-доброто шоу, писна ни от Рачков „Денсинг старс“ е най-доброто шоу, писна ни от Рачков Такива предавания изграждат модели на поведение за зрителите и особено по-младите се подвеждат и искат да копират въпросните „тв звезди“ Ще приземят ли „Миг“-овете в очакване на F-16? Военният министър с добра новина за самолетите Ще приземят ли „Миг“-овете в очакване на F-16? Военният министър с добра новина за самолетите 300 военни пазят границите ни, каза  Тодор Тагарев
Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори